[#31] Re: TerribleFire TF1260 - czy ciągle ma sens?

@Dorian3d, post #29

Rozluźniają mnie osoby co wypowiadają się na temat jakiejś konfiguracji kompa, nigdy go nie używając.
W jednej Amidze mam takie zastaw z tf1260LC .
Więc mogę się wypowiedzieć, po prostu kupuj.
Szybka 030 ? - chyba zarabiscie szybka. A jak masz procka w podstawce to uzbierasz kasę, zawsze można wymienić LC na pełnego.
A z 030 co zrobisz
Masz szybsza pamięć niż simm w Blizzard
masz port ide
Można tf podkręcić
Ile gier wykorzystuje fpu czy emulatorów. Porównaj działanie MAC na 030 a 060
System jak dobrze sobie skonfigurujesz też będzie działał szybko a do tego zainstalujesz emulator fpu więc odpalisz programy wykorzystujące fpu. Oczywiście prędkość jest żenująca tego emulatora ale bardziej chodzi o to aby system np. nie walił błędami o braku jego.
5
[#32] Re: TerribleFire TF1260 - czy ciągle ma sens?

@ppill, post #30

Pistorm daje bardzo szybki procesor, kartę graficzną , szybki kontroler dysku przez sterownik do SD i kartę wifi. Dla mnie super

Oraz w przypadku Rpi4 - LAN
[#33] Re: TerribleFire TF1260 - czy ciągle ma sens?

@mwb113, post #31

Rozluźniają mnie osob

to dobrze że nie masz zaparcia ciesze się

W jednej Amidze mam takie zastaw z tf1260LC .

Przyjmnij moje kondolencje .

Ja coś pisałem o TF 1260 lc.
Gdzie ?

Ostatnia aktualizacja: 14.08.2025 21:56:58 przez Dorian3d
[#34] Re: TerribleFire TF1260 - czy ciągle ma sens?

@Dorian3d, post #33

Przyjęte
Dzięki
Kolega od posta sam sobie podejmie decyzję co kupić
Moją opinię już zna.

A jeśli chodzi o tą Amigę, z taka konfiguracja jaka jest w stopce.
Jest jedną z najbardziej stabilnych.
1
[#35] Re: TerribleFire TF1260 - czy ciągle ma sens?

@mwb113, post #31

Rozluźniają mnie osoby co wypowiadają się na temat jakiejś konfiguracji kompa, nigdy go nie używając.

miałem blizzarda4 1230 i TF1260LC ... i ... sprzedałem oba :)
teraz mam Pistorma ;)
1
[#36] Re: TerribleFire TF1260 - czy ciągle ma sens?

@ppill, post #30

uprzejmie dziekuje. z racji ogrniczonego czasu oraz kłopotów zdrowotnych
[kilka wizyt w szpitalu w tygodniu, czasem mniej]
jesli byś był dostępny z pomocą, to bede bardzo wdzieczny.
oczywiscie zaplacę za poświęcony mi czas, lub się odwięcze, np.
moger Ci zrobi set koszulek z nadrukami logosów amigi i czapeczką. Mieszkam w UK, ale moge wysłać.
Sam jestem, a to czasem bywa mega-trudne. Pozdrawiam
tak sam jak Benek słynny guru amigowy, no ja mam również od górke/
pozdr!
[#37] Re: TerribleFire TF1260 - czy ciągle ma sens?

@mwb113, post #31

Zdecydowałem się kupić tego TF1260, zestaw razem z procesorem LC oraz kartą SD 32GB i adapterem. Pomyślałem sobie że nawet jeżeli będzie zbyt problematyczny to pewnie bez problemu sprzedam za 1000 zł, no i jest też opcja upolować pełnego procka i wymienić.

Rozumiem że Blizzardy są bardziej stabilne ale bardzo ciężko jest je upolować i przeważnie mają dużo mniej pamięci RAM (16 lub 32 MB), co czytałem może powodować problemy z WHDLoad np.
1
[#38] Re: TerribleFire TF1260 - czy ciągle ma sens?

@habit, post #36

Zdrowia przede wszystkim!

Po prostu pisz na forum. Co dwie głowy...
Ja i tak jestem świeży w temacie PiStorma ale jak na razie bez problemów, prawie. Mam błedy zapisu na Goteku ale jeszcze paru rzeczy nie spróbowałem zanim opiszę to na forum.

Dzięki za ofertę ale naprawdę nie trzeba.
[#39] Re: TerribleFire TF1260 - czy ciągle ma sens?

@habit, post #28

Jeśli chodzi o Pistorma, to kupiłem kiedyś sobie wersję Lite dla A1200, komplet: Pistorm, RPi i karta SD z systemem.
Okazało się, że A1200 nie bootowała z tego poprawnie (niby się zaczynało bootować, ale w pewnym momencie stawało). Ale gdy przy włączeniu kompa wszedłem do Early Startup Menu, to były widoczne wszystkie napędy, zarówno te emulowane przez Emu68 (czyli soft pod którego kontrolą jest RPi gdy jest używany w Pistormie), jak ten z oryginalnego IDE wewnątrz A1200. Wystarczyło wybrać bootowalną partycję z karty CF i system normalnie odpalił z tej karty, z dysku którego używałem wcześniej z "normalnymi" kartami turbo. Biblioteki dla 68040 już miałem, więc nie było problemów.
Tak więc Pistorm z punktu widzenia Amigi jest kartą turbo z bardzo szybkim 68040 i wielką ilością RAMu. Na dzień dobry. Jeśli nie wrzucisz na kartę SD w RPi plikopartycji, to Amiga będzie się próbowała uruchomić ze swojego IDE. Jeśli zaś wrzucisz plikopartycję, to będzie to zależało jakie nadasz priorytety bootowania.
Pistorm nic nie blokuje: działa zarówno wewnętrzne IDE, jak i PCMCIA. Jeśli sobie nie skonfigurujesz systemu graficznego pod Picasso 96 i sterowniki od Emu68, to będziesz miał tylko oryginalny amigowy chipset.
Spokojnie można kupić gołego Pistorma, dokupić RPi w odpowiedniej wersji, przygotować sobie kartę SD z Emu68 (tylko jeden plik Emu68, wszystko opisane na stronie projektu) i na dzień dobry mieć w gruncie rzeczy ekwiwalent A1200 z Blizzardem040, tyle że 68040 będzie kilkudziesięciokrotnie szybszy i RAMu też będzie niewyobrażalnie dużo. Ale można od tego etapu spokojnie zainstalować sobie system. Nawet 3.1 z dyskietek, dokładnie tak, jak robiło się to w roku 1993. A dopiero potem bawić się w poznawanie dodatkowych ficzerów Pistorma.
Rozpowszechnienie gotowców systemu to rak zabijający wiedzę i doświadczenie amigowców. Też sobie kupiłem gotowca z Pistormem, ale na szczęście okazał się być skopany, więc zainstalowałem sobie wszystko od zera. I czegoś się nauczyłem. Musiałem się nauczyć.
6
[#40] Re: TerribleFire TF1260 - czy ciągle ma sens?

@wali7, post #39

Nawet ta 68040.library nie jest potrzebna bo emu68k ją sam dodaje i jeszcze ustawia cache dka cpu. Nawet czytałem sugestię by tej z AmigaOs zmienić nazwę dla świętego spokoju.
[#41] Re: TerribleFire TF1260 - czy ciągle ma sens?

@wali7, post #39

Nie wykluczam że w przyszłości spróbuję PiStorma, na pewno finansowo potrafi wyjśc trochę taniej, może nawet 500 zł jeżeli kupować używane komponenty. Ale mam wrażenie że konfiguracji jest jednak więcej niż przy TF1260, szczególnie dla nowicjusza?
[#42] Re: TerribleFire TF1260 - czy ciągle ma sens?

@SeaGoat, post #41

Jeśli ograniczysz Pistorma do tego, co daje Ci TF1260, to raczej nie jest więcej konfiguracji. Cała konfiguracja Pistroma w takiej sytuacji sprowadza się do wrzucenia pliku Emu68 na czystą karę SD i włożenie jej do RPi. Powinno wystartować z dysku który masz wewnątrz Amigi. W przypadku i Pistorma i TF1260 musisz zainstalować pakiet bibliotek, najlepiej MMULib.
I już działa, w obydwu przypadkach masz szybką Amigę i dużo RAMu, tyle że w przypadku Pistorma jest kilkadziesiąt razy szybciej, kilka razy więcej RAM i kilka razy taniej. Opcja zera. Tyle że pod TF możesz co najwyżej skonfigurować jego własne IDE (z którego nie zabootoujesz, chyba że będziesz miał spatchowany kickstart), a pod Pistormem masz kolejno do poznania, konfiguracji i zabawy: szybki system dyskowy (bootuje bez dodatkowych czarów), RTG i wifi. I mam nadzieję, że doczekamy się w końcu sterowników USB dla Pistorma (M. Schultz twierdzi, że maja być).
Jedyny minus taki, że Emu68 to emulator programowy. Jednym to przeszkadza, innym wcale.
[#43] Re: TerribleFire TF1260 - czy ciągle ma sens?

@wali7, post #42

a pod Pistormem masz kolejno do poznania, konfiguracji i zabawy: szybki system dyskowy (bootuje bez dodatkowych czarów), RTG i wifi.

Dodam że mając rpi4 jest jeszcze sterownik do LAN
[#44] Re: TerribleFire TF1260 - czy ciągle ma sens?

@wali7, post #39

bardzo dziekuje za informacje,
kapitalnie.
jak rozumiem w takim razie, w prxzypływie szaleństwa mozna mieć dysk 2.5 cala i bootować z niego, na prxemian z plikopartycji pistorma, i dalej nie jest blokowany port pcmcia, na ktorym mi zalezy do prxenoszenia danych. to by bylo nad wyraz doskonałe rozwiązanie.
[#45] Re: TerribleFire TF1260 - czy ciągle ma sens?

@Norbert, post #43

No tak, o LANie nie wspominałem, bo założyłem, że mając wifi możemy sobie ten LAN podarować...
[#46] Re: TerribleFire TF1260 - czy ciągle ma sens?

@wali7, post #45

Ale wiecie, że to już nie Amiga?

Tadam!!!
3
[#47] Re: TerribleFire TF1260 - czy ciągle ma sens?

@bfgmatik, post #46

owszem jest - oryginalne uklady aga, sound, klawiatura, mysz.
czy niedługo trzeba się poddać obrzezaniu oraz namaszczeniu przez Rade Starszych Kickstartu
zeby któś był koszerny?
Bo jesli tak, to w sumie mogę być pretendentem do Komisji, ponieważ moja A500 miała 4 cyfrowy
numer seryjny, kickstart 1.2, mega głośną stację dysku i służyła do prac biurowych, włączają w to DynaCad,
CED i robienie dokumentacji do sieci wodociągowych dla Ojca,
a za to mogłem grać, uczyłem się i spłacałem umówioną moją część Amigi dokupiłem pamięć do 1.75 MB, z cxego pozostasłe 200kB mogło być jako RAD
[zostaje po soft reset] po czym szybka zmiana KS na 1.3 i dalej najszybsza na osiedlu przesiadka na A500+ i karta GVP.

Ostatnia aktualizacja: 15.08.2025 12:08:32 przez habit
1
[#48] Re: TerribleFire TF1260 - czy ciągle ma sens?

@mwb113, post #31

A ja mam właśnie problem z emulatorami maca na tej karcie. W latach '90 na Blizzard 1230IV i Apollo 1240 wszystko działało. Teraz gdy mam TF1260 z LC nie chcą działać. Nie wiem w czym problem....
[#49] Re: TerribleFire TF1260 - czy ciągle ma sens?

@Cezarykl, post #35

Niekoszerne, ale może kiedyś się skuszę do A500, tylko że ja mam płytę 6a...
[#50] Re: TerribleFire TF1260 - czy ciągle ma sens?

@lukjan, post #49

Niekoszerne, ale może kiedyś się skuszę do A500

co ty jesteś "żymianinem" ? że koszerność cię dotyczy ?
2
[#51] Re: TerribleFire TF1260 - czy ciągle ma sens?

@lukjan, post #48

W moim przypadku jestem zainteresowany tylko natywnym oprogramowaniem
[#52] Re: TerribleFire TF1260 - czy ciągle ma sens?

@bfgmatik, post #46

Pistorm to nie Amiga. Ale jest podpięty do Amigi (no chyba, że do minimiga, to wtedy nie )
2
[#53] Re: TerribleFire TF1260 - czy ciągle ma sens?

@Cezarykl, post #50

Bynajmniej, a wręcz przeciwnie
[#54] Re: TerribleFire TF1260 - czy ciągle ma sens?

@habit, post #44

Samego PCMCIA nie sprawdzałem, bo zarówno nie mam kart pod PCMCIA (za wyjątkiem LANu i wifi kompatybilnych z Ami, skoro jednak RPi ma własne i lepsze, to po co używać?), jak również mam prostsze sposoby wymiany danych. Skoro jednak Emu68 nie mapuje pamięci w obszarze używanym przez PCMCIA, to musi działać. Gdyż konflikt z pamięcią to właściwie jedyna przyczyna sprzętowych problemów z PCMCIA w Amidze.
Paradoksalnie, z PCMCIA jest tak, że im prostsza karta do A1200 (począwszy od rozszerzeń fastu o 8 MB, a na biedakartach z 030 skończywszy) tym większe prawdopodobieństwo, że port PCMCIA nie będzie działał prawidłowo, gdyż używając 8 MB RAM w obszarze ZII konflikt jest praktycznie nieunikniony. Nowsze, szybsze karty zawsze mają na tyle dużo RAMu, że konstruktorzy byli zmuszeni do mapowania pamięci w obszarze Zorro III, który z PCMCIA nie koliduje. Tak więc lepsze karty 030 (np. Blizzard IV), i chyba wszystkie z 040 i 060 nie będą blokowały PCMCIA, bo mając w opór przestrzeni ZIII (do 2 GB) konstruktorzy kart nie potrzebowali równolegle mapować RAM w ZII (technicznie oczywiście da się, ale efektem będzie skomplikowanie dekodera adresów, a praktycznych plusów właściwie żadnych). Prosty klucz - jeżeli karta turbo ma minimum 16 MB, to konfliktu z PCMCIA na 99,9% nie będzie.
System w Pistormie ma dużo RAMu do wykorzystania, stąd ZIII to jedyna opcja. Przy czym nie mówimy o fizycznych rozwiązaniach, bo za wszystko odpowiada tu program emulatora. I tak stary emulator w Pistormie - Musashi używał obszaru ZII (nie wiem po co, może miał takie ograniczenie, a może mapował do ZII i ZIII? Nie wiem, nigdy nie używałem), i blokował PCMCIA... ale kto dzisiaj będzie używał Musashi, skoro Emu68 jest lepsze pod każdym względem?
PS. Musashi i Emu68 to emulatory 68k które kontrolują RPi włożone do Pistorma (bo sam pistorm to w zasadzie tylko przelotka miedzy Amigą, a RPi). Przy czym Musashi był nie tylko bardzo wolny (był wolniejszy od oryginalnego 68040), ale także do pracy potrzebował skonfigurowanego środowiska Linuksa pod RPi. Zaś Emu68 po prostu wrzuca się na czystą kartę SD, i do pracy nie potrzebuje on żadnego systemu operacyjnego, po prostu RPi po włączeniu zasilania wczytuje i uruchamia Emu68, a to przejmuje nad nim całkowitą kontrolę.
PS. rozpisałem się... ale był dobry flow

Ostatnia aktualizacja: 15.08.2025 12:51:56 przez wali7
6
[#55] Re: TerribleFire TF1260 - czy ciągle ma sens?

@habit, post #44

...i dalej nie jest blokowany port pcmcia

PCMCIA bezproblemowo działa z Pistormem. Sam używam do przenoszenia danych.
1
[#56] Re: TerribleFire TF1260 - czy ciągle ma sens?

@wali7, post #54

A
Zaś Emu68 po prostu wrzuca się na czystą kartę SD, i do pracy nie potrzebuje on żadnego systemu operacyjnego, po prostu RPi po włączeniu zasilania wczytuje i uruchamia Emu68, a to przejmuje nad nim całkowitą kontrolę.

A jak komuś w danym momencie nie jest potrzebny EMU68 może go zawsze wyłączyć (odpowiednia kombinacja klawiszy).
Ale wtedy pozostaje "goła" A1200 z 2MB chip
1
[#57] Re: TerribleFire TF1260 - czy ciągle ma sens?

@lukjan, post #48

Panie jakie problemy wszystko działa.
Emulator MAC c64 pctask mamę i jeszcze inne emu.
[#58] Re: TerribleFire TF1260 - czy ciągle ma sens?

@mwb113, post #57

No mnie właśnie nie chcą... Pod Warpem jeszcze nie sprawdzałem.
[#59] Re: TerribleFire TF1260 - czy ciągle ma sens?

@lukjan, post #58

A co za różnica czy TF czy Warp.
[#60] Re: TerribleFire TF1260 - czy ciągle ma sens?

@mwb113, post #59

Warp 1260 Features
Warp 1260 is a composite accelerator board for the Amiga 1200 computer. It joins several features to create a great experience using your good, old Amiga:

Powerful MC68060 Turbo (some rev.6 CPU’s working even up to 105MHz)

Frequency can be easily switched by software.
64kB external L2 cache for low latency access of DDR memory
(MC68060 CPU has to be provided by the customer)
256MB memory expansion

224MB for AmigaOS
32MB for RTG graphics
Picasso96 compatible RTG graphics card

Fast 128bit Blitter, accelerating common 2D gfx operations.
Fast CPU access to graphics memory due to unified memory architecture
Connector for optional WarpedVision FlickerFixer
Automatic switching between Amiga and RTG modes
(when working in tandem with WarpedVision)
Sana2 compatible WiFi network card

Allowing internet and local network access
TCP/IP software stack (like Roadshow) required.
16Bit Audio card with mixer

High quality 16bit / 44.1kHz audio
24bit onboard sampler for original Amiga audio
Mixer output pass through to Digital Video output
AHI Driver is not ready yet; it will be available with future updates.
USB IO card

HID (mouse/keyboard) support.
Mass storage support (Bootable)
Work even in the early boot menu, not requiring any drivers or additional USB stack.
Fast microSD card slot with DMA support

Fast transfers (up to ~20MB/s)
CPU offload thanks to Direct-Memory-Access
Bootable
Additional onboard Fast IDE (dedicated for CF cards)

Faster access and transfers compared to internal Amiga IDE
Bootable
FastROM

4 slots for different Kickstarts, selectable by software
Onboard 400MHz ARM microcontroller, acting as card chipset, accelerating data transfers, audio mixing, etc.

Future updates can bring features like hardware MP3 decoding, accelerated datatypes (e.g. JPEG)
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem