Samego PCMCIA nie sprawdzałem, bo zarówno nie mam kart pod PCMCIA (za wyjątkiem LANu i wifi kompatybilnych z Ami, skoro jednak RPi ma własne i lepsze, to po co używać?), jak również mam prostsze sposoby wymiany danych. Skoro jednak Emu68 nie mapuje pamięci w obszarze używanym przez PCMCIA, to musi działać. Gdyż konflikt z pamięcią to właściwie jedyna przyczyna sprzętowych problemów z PCMCIA w Amidze.
Paradoksalnie, z PCMCIA jest tak, że im prostsza karta do A1200 (począwszy od rozszerzeń fastu o 8 MB, a na biedakartach z 030 skończywszy) tym większe prawdopodobieństwo, że port PCMCIA nie będzie działał prawidłowo, gdyż używając 8 MB RAM w obszarze ZII konflikt jest praktycznie nieunikniony. Nowsze, szybsze karty zawsze mają na tyle dużo RAMu, że konstruktorzy byli zmuszeni do mapowania pamięci w obszarze Zorro III, który z PCMCIA nie koliduje. Tak więc lepsze karty 030 (np. Blizzard IV), i chyba wszystkie z 040 i 060 nie będą blokowały PCMCIA, bo mając w opór przestrzeni ZIII (do 2 GB) konstruktorzy kart nie potrzebowali równolegle mapować RAM w ZII (technicznie oczywiście da się, ale efektem będzie skomplikowanie dekodera adresów, a praktycznych plusów właściwie żadnych). Prosty klucz - jeżeli karta turbo ma minimum 16 MB, to konfliktu z PCMCIA na 99,9% nie będzie.
System w Pistormie ma dużo RAMu do wykorzystania, stąd ZIII to jedyna opcja. Przy czym nie mówimy o fizycznych rozwiązaniach, bo za wszystko odpowiada tu program emulatora. I tak stary emulator w Pistormie - Musashi używał obszaru ZII (nie wiem po co, może miał takie ograniczenie, a może mapował do ZII i ZIII? Nie wiem, nigdy nie używałem), i blokował PCMCIA... ale kto dzisiaj będzie używał Musashi, skoro Emu68 jest lepsze pod każdym względem?
PS. Musashi i Emu68 to emulatory 68k które kontrolują RPi włożone do Pistorma (bo sam pistorm to w zasadzie tylko przelotka miedzy Amigą, a RPi). Przy czym Musashi był nie tylko bardzo wolny (był wolniejszy od oryginalnego 68040), ale także do pracy potrzebował skonfigurowanego środowiska Linuksa pod RPi. Zaś Emu68 po prostu wrzuca się na czystą kartę SD, i do pracy nie potrzebuje on żadnego systemu operacyjnego, po prostu RPi po włączeniu zasilania wczytuje i uruchamia Emu68, a to przejmuje nad nim całkowitą kontrolę.
PS. rozpisałem się... ale był dobry flow
Ostatnia aktualizacja: 15.08.2025 12:51:56 przez wali7