[#151] Re: TerribleFire TF1260 - czy ciągle ma sens?

@Bartek2075, post #150

A co tam jeszcze doliczaja i na jakiej podstawie?
[#152] Re: TerribleFire TF1260 - czy ciągle ma sens?

@Kwiatki, post #151

VAT - od 2021 roku musza doliczac i obowiazek taki spoczywa takze na poczcie polskiej, wiec jest jeszcze dodatkowa oplata za ich obsluge ;) (jakies 8zl z pamieci mowie)

Ostatnia aktualizacja: 03.09.2025 11:20:10 przez juen
2
[#153] Re: TerribleFire TF1260 - czy ciągle ma sens?

@juen, post #152

8,50pln. Zawsze chce gotówkę jak przynosi
1
[#154] Re: TerribleFire TF1260 - czy ciągle ma sens?

@Amra, post #153

Zawsze chce gotówkę jak przynosi
Dlatego np. ja załatwiłem na poczcie, że jak jest przesyłka zagraniczna z opłatą, to niech listonosz nie dźwiga, tylko wrzuca awizo. Na poczcie można opłacić kartą. Może kiedyś listonosze będą mieli terminale płatnicze, ale pewnie sobie na to poczekamy.
[#155] Re: TerribleFire TF1260 - czy ciągle ma sens?

@bfgmatik, post #139

Chodzi na 100MHz z samym radiatorem czy + wentylator?
[#156] Re: TerribleFire TF1260 - czy ciągle ma sens?

@Amra, post #155

Z samym radiatorem ale radiator jest wysoki bo ja to mam w BFG9060 w A4000D. W A1200 jest mało miejsca i gorszy przewiew, to pewnie nie będzie tak łatwo.
[#157] Re: TerribleFire TF1260 - czy ciągle ma sens?

@bfgmatik, post #156

Mam Towerk’a Infinity
[#158] Re: TerribleFire TF1260 - czy ciągle ma sens?

@Amra, post #157

tą padake z Plastiku ?
[#159] Re: TerribleFire TF1260 - czy ciągle ma sens?

@Dorian3d, post #158

Zawsze możemy liczyć na Twoje wsparcie w ocenie sprzętu
4
[#160] Re: TerribleFire TF1260 - czy ciągle ma sens?

@Dorian3d, post #158

Retro to retro. Cud, że przetrwała. Nie mówcie, że nie było to wtedy jedno z marzeń.
1
[#161] Re: TerribleFire TF1260 - czy ciągle ma sens?

@bfgmatik, post #159

Nie obrażam się, za stary jestem szeroki uśmiech
Jakbym miał brać do siebie to bym tu nie był.
4
[#162] Re: TerribleFire TF1260 - czy ciągle ma sens?

@Krashan, post #154

W końcu przyszła przesyłka. Towar nieuszkodzony. Nic nie płaciłem listonoszowi.
Podłączę wieczorem i dam znać co to za rev.
[#163] Re: TerribleFire TF1260 - czy ciągle ma sens?

@Amra, post #162

P{oka fote proca, obaczym czy nie szlif...

(była taka fajna emotikonka przedstawiająca cianga z flexem)
[#164] Re: TerribleFire TF1260 - czy ciągle ma sens?

@waldiamiga, post #163

Jak na razie ShowConfig i SysInfo pokazują to:

Chodzi na razie na 66MHz. Wyżej się wiesza, ale nie sprawdzałem temperatury, nie instalowałem jeszcze chłodzenia pasywnego.
[#165] Re: TerribleFire TF1260 - czy ciągle ma sens?

@Amra, post #164

Wygląda że rev.6, ale od biedy sprawdź jeszcze tym - WhichAmiga
[#166] Re: TerribleFire TF1260 - czy ciągle ma sens?

@Amra, post #164

do sprawdzenia i 100mhz nie potrzeba żadnego chłodzenia. jeśli się wiesza od razu to wina karty, a nie procka, próbuj różnych częstotliwości :)
[#167] Re: TerribleFire TF1260 - czy ciągle ma sens?

@juen, post #166

Ja bylem zawsze ostrozny i montuje radiator (niski) z wbudowanym wentylatorkiem jak na 100Mhz rev.6 frunie. A ostrozny bo procek drogi, wiec niech dziadek dlugo zyje.
[#168] Re: TerribleFire TF1260 - czy ciągle ma sens?

@juen, post #166

Chyba, że Chińczyki mocno je sortują i na "zwykłych" aukcjach lecą tylko te najwolniejsze. Jakbym był Chińczykiem nastawionym na wyciśnięcie ostatniego centa to bym tak robił :P.
1
[#169] Re: TerribleFire TF1260 - czy ciągle ma sens?

@bfgmatik, post #168

Nie sądzę, aby chciało im się w to bawić. To masówka.
Chociaż niedawno kupowałem kilka 68030 na Aliexpress, po ostatnich podwyżkach cen (blisko 2x tyle co rok temu) długo szukałem w miarę sensownych cen, znalazłem, kupiłem... I następnego dnia dostałem na WhatsApp prośbę o rezygnację z zakupu, bo sprzedawca nie zorientował się że "ceny tak bardzo wzrosły".
Co było robić, nie będę się szarpał z Chińczykiem o równowartość trzech burgerów w Macu i zrezygnowałem. Miły Pan trafił na moją czarną listę i ja kupiłem te 68030 w takiej samej cenie u innego sprzedawcy.
Jak przyszły, sprawdziłem. Działają
W sumie więc to różnie może być, ale mimo wszystko wizja, że oni te 68060 testują pod kątem możliwości podkręcania w Amigach wydaje mi się dosyć absurdalna.
2
[#170] Re: TerribleFire TF1260 - czy ciągle ma sens?

@wali7, post #169

udostępnisz linka :) ?
thx
[#171] Re: TerribleFire TF1260 - czy ciągle ma sens?

@Cezarykl, post #170

Te które wtedy dostałem, zaraz po zakupie sprzedawca podniósł cenę ze 140 zł na 195 zł.... Więc nie mam co linkować. Chyba, że odpowiada Ci te 195 zł, to mogę.
Kilka tygodni później kupiłem od jeszcze innego sprzedawcy kolejne, przyszły... ale nie miałem czasu sprawdzić, leżą nieodpakowane. Sprawdziłem teraz, są wciąż po około 140 zł... ale (1) muszę sprawdzić to co przyszło, oraz (2) zawsze przy zakupach na Ali trzeba pamiętać, że nawet jeśli dziś dostałeś od danego sprzedawcy super towar, to jutro w ramach tej samej oferty możesz dostać śmieci. Chociaż są firmy na Ali, które starają się pilnować jakości.
Przypomnij się z tymi linkami wieczorem np. na priv. Albo tu w wątku.
[#172] Re: TerribleFire TF1260 - czy ciągle ma sens?

@juen, post #166

Ja mam TF1260 z LC (Rev4) który mogę tylko troszkę podkręcić, mimo że jak był kiedyś w CS-Lab (jako Rev6,tylko że Chińczyk oszukał) to go podkręcili do 100Mhz. Czyli to wina karty, że się wiesza pow. 62 MHz? Co może być z nią nie tak? Mam wgraną przedostatnią wersję softu.
[#173] Re: TerribleFire TF1260 - czy ciągle ma sens?

@lukjan, post #172

Podobno bardzo dużo zależy od jakości Xilinxów. Nikt nie wie dlaczego, ale niektóre chodzą wyżej a niektóre nie.
[#174] Re: TerribleFire TF1260 - czy ciągle ma sens?

@lukjan, post #172

przegrzewanie sie karty najczesciej prowadzi wpierw do pojawienia sie artefaktow, jakiegos naglego freeza, GURU itd - ale mimo wszystko karta powinna chociaz moment chodzic...

u mnie xilinxy przy 100mhz nie wyrabialy, grzaly sie jak szalone a w efekcie CHIP mialem z ujemna iloscia, ale Amiga sie URUCHAMIALA

szczerze lc to do tego z malowanki to nie jest dobry sprzet do testow :) 62mhz to i tak dobrze... natomiast kazda rev 6 bez problemu pojdzie na 80mhz, a musialbys miec mega pecha, zeby nie poszla tez na 100mhz

warp to inna bajka, zdecydowanie lepsza konstrukcja, nie pozostawiono tam niczego przypadkowi, jestem w stanie uwiezyc ze im to zadzialalo...
1
[#175] Re: TerribleFire TF1260 - czy ciągle ma sens?

@lukjan, post #172

Spróbuj od razu na 100 MHz nie ma reguły ze jak na 75 nie idzie to nie pojdzie na 100 na tej karcie. Mi LC śmigał jak złoto na 100 MHz.
[#176] Re: TerribleFire TF1260 - czy ciągle ma sens?

@waldiamiga, post #165

To samo

Sprawdzę na 100MHz
1
[#177] Re: TerribleFire TF1260 - czy ciągle ma sens?

@juen, post #166

Poszedł na 100MHz

Pochodził trochę ale tym razem wywaliło mi AmiAmpa. Na 66 MHz ani razu.

Dam mu pasywne na razie. Na wszelki wypadek. Jest też w towerku to ma więcej miejsca.

Ostatnia aktualizacja: 23.09.2025 18:10:06 przez Amra
1
[#178] Re: TerribleFire TF1260 - czy ciągle ma sens?

@juen, post #174

Każde przygotowanie pow. 66 MHz powoduje inny rodzaj zwiechy od guru po zamrożenie. Na 95Mhz udało mi się kiedyś podkręcić, ale i tak była zwiecha po kilku sekundach lub nieco później a CPU parzył. Teraz mam przyklejone radiatorami, ale wątpię żeby to coś pomogło. Prędzej jakiś wiatraczek, ale karta jest w desktopie...
[#179] Re: TerribleFire TF1260 - czy ciągle ma sens?

@lukjan, post #178

Pomęczyłem go renderingiem pod LV’em i pochodził trochę a potem zwiecha. Na sucho chodzi bez zwiechy.
Piszukam jakiegoś bardzo niskiego wiatraczka. Potrzebuję max 10mm wysokości.
[#180] Re: TerribleFire TF1260 - czy ciągle ma sens?

@Mirq, post #175

Przy 100 MHz też zwiecha. Albo cześciowo albo całkowicie zamraża system i natychmiast. Co ciekawe, układy są chłodne, za wyjątkiem jednego, który jest tylko ciepły. Jedyne ustawienie, które działa poprawnie to 50 i 62,5 Mhz. Co daje ostatnia wersja firmware względem przedostatniej? Może w tym jest problem ?
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem