[#61] Re: TerribleFire TF1260 - czy ciągle ma sens?

@Dorian3d, post #60

Myślę że autorowi pytania chodziło raczej że nie powinno być różnicy w samym uruchomieniu emulatora. Teoretycznie nie powinno być żadnej różnicy, a w praktyce się okaże.

Mam CD z lat '90 z SS + Romy, sterowniki graficzne i nawet plikopartycje i mi to wówczas działało na Blizzard1230 IV i później na Apollo 1240. Dziś to samo próbuje na TF1260 i lipa. Fusion też mi strajkuje i nie wiem w czym problem.
[#62] Re: TerribleFire TF1260 - czy ciągle ma sens?

@lukjan, post #61

Może któraś "zwieszka", czytaj rozszerzenie w plikopartycji z MacOS wymaga FPU?
[#63] Re: TerribleFire TF1260 - czy ciągle ma sens?

@lukjan, post #48

Na LC wszytsko działało u mnie. W shapeshifterze trzeba wyłączyć remap8k (czy coś takiego) w tooltypach.
4
[#64] Re: TerribleFire TF1260 - czy ciągle ma sens?

@SeaGoat, post #1

Ominąłem ten wątek nie wiem dlaczego.

Również miałem trochę czasu samą A1200 z fastem. Doradzano mi TF1230, bo "TF1260 to takie szybkie 030". Przyznam, że bardzo szybkie. Byłem w szoku uruchamiając demka AGA. Kolejny przykład. Będziesz chciał zagrać kiedyś w Settlers 2. Na 1230 chyba nie zagrasz. TF 1260LC powinien go uruchomić na 50MHz. Outrun AGA śmiga aż miło - sam przetestowałem, ale tu nie wiem jak się sprawuje na 030.

Pisano, że nie warto dopłacać tych kilku stówek aby mieć 1260LC zamiast 1230. Jedyny minus jaki widzę, to brak FPU. Nawet Amiga nie wymagała timing fix. Tyle w temacie z mojej strony.

Jeśli nie znajdziesz karty, to Ci podam kontakt do osoby tu z forum, która mi składała kartę.

I nie popełnij błędu z 030 bo jest ogromna różnica między 030@50MHz a 060@50MHz. Na moim profilu są wypisane moje Amigi. Obie działają w 50 MHz bez FPU, więc wiem co piszę.

Ostatnia aktualizacja: 16.08.2025 08:33:12 przez tukinem
3
[#65] Re: TerribleFire TF1260 - czy ciągle ma sens?

@tukinem, post #64

Rev 1 kosztuje 120 euro
Lc to śmieć odpad produkcyjny
1
[#66] Re: TerribleFire TF1260 - czy ciągle ma sens?

@Dorian3d, post #65

LC to LC. Takie były zamawiane to takie były produkowane i sprzedawane. Żaden śmieć, pełnoprawny produkt zgodny ze specyfikacją. Warto dodać, że LC rev4 nierzadko lata spokojnie na 100MHz. Jeśli komuś nie zależy na demoscenie/graniu w Quake, to jest świetna alternatywa dla 030. Wydajnościowo jest między nimi przepaść.
7
[#67] Re: TerribleFire TF1260 - czy ciągle ma sens?

@Dorian3d, post #65

Serio? To życzę udanej zabawy z Outrun AGA, Tomb Raider, lub Heroes of M&M na 030 albo podczas oglądania demosceny AGA. Nie wiem czym się różni pełny 060 od LC ale taktowanie 50MHz mówi samo za siebie. Gdybym miał możliwość wymiany 030 na 060 LC w A600 to byłaby to pierwsza rzecz jaką bym zrobił. Pełny 060 jest mocno przeceniony i przereklamowany bo i tak nie ma FPU i połowa sceny oraz gry wymagające FPU nie ruszą. Ja nie mam problemów z LC ani przy WHDLoad, ani przy Eagle Player z odtwarzaniem MP3, ani przy grach nie wymagających FPU. Z 030 była straszna bieda.

Ostatnia aktualizacja: 16.08.2025 11:42:42 przez tukinem
2
[#68] Re: TerribleFire TF1260 - czy ciągle ma sens?

@tukinem, post #67

Mam w planie zrobić test i filmik o przetaktowywaniu 68030 z użyciem ciekłego azotu (mam do niego swobodny dostęp). Karta 68030TK pozwala dosyć szeroko ustawiać taktowanie. Ciekawe czy coś z tego wyjdzie (i nie mówię o samym zrobieniu testu, bo to jest tylko zależne od ilości wolnego czasu), tylko czy da się wycisnąć z 68030 więcej niż te 60 MHz z groszami.

Chociaż na prześcignięcie 68060LC bym nie liczył :)
3
[#69] Re: TerribleFire TF1260 - czy ciągle ma sens?

@wali7, post #68

Tylko nie zapominaj o tym, że gry i dema pisane pod 040/060 mogą używać instrukcji dla tych procków. Wtedy nawet przetaktowanie 030 na 300MHz nie pomoże bo procek nie odczyta instrukcji od 040/060.
[#70] Re: TerribleFire TF1260 - czy ciągle ma sens?

@tukinem, post #69

Wiadomo. Jeśli zabiorę się za to, to tylko wyłącznie z ciekawości. Aspekt praktyczny zerowy - bo jaki sens ma przetaktowywanie 68030 powiedzmy o 100% (przy założeniu że aż tyle by się udało, w co wątpię), skoro 68040 40 MHz jest szybszy od takiego hipotetycznego 68030 100 MHz.
[#71] Re: TerribleFire TF1260 - czy ciągle ma sens?

@wali7, post #70

Zawsze możesz zdobyte doświadczenie wykorzystać przy przetaktowaniu droższych procesorów.
[#72] Re: TerribleFire TF1260 - czy ciągle ma sens?

@wali7, post #70

Na naszym portalu aukcyjnym widnieje jeszcze TF1260 rev.6 MMU FPU, ale cena...
[#73] Re: TerribleFire TF1260 - czy ciągle ma sens?

@koczis, post #71

Zamierzam pobawić się w przetaktowywanie 68030 właśnie dlatego, że jest tani (chociaż ostatnio na Ali życzą sobie za 68030 niekiedy 2x tyle co kilka miesięcy temu). Nigdy w życiu nie przyszłoby mi do głowy robienie czegoś takiego z 68060. No chyba że pojawi się możny sponsor, który taki 68060 rev 6 podaruje do testów. Chętnie przyjmę :)
2
[#74] Re: TerribleFire TF1260 - czy ciągle ma sens?

@tukinem, post #72

Obecnie najlepszym rozwiązaniem jest zakup rev6 od Screemo z Amibaya. Pewny człowiek, pewny towar. Do tego nadal dużo taniej jest polutować sobie TF1260 samemu niż kupować bo jest duża przebitka przy zakupie gotowego...
[#75] Re: TerribleFire TF1260 - czy ciągle ma sens?

@bfgmatik, post #74

Przy zakupie 1260LC też zauważyłem przebitkę cenową. Gotowe karty były o 400zł droższe w niektórych miejscach, a to również były TF1260LC. No i oczywiście mówię o wersji z 128MB Fast RAM.
[#76] Re: TerribleFire TF1260 - czy ciągle ma sens?

@tukinem, post #75

Różnica w cenie kości RAM do tej karty bardzo nieznacznie wpływa na koszty wykonania, zwłaszcza w odniesieniu do ceny procka.
[#77] Re: TerribleFire TF1260 - czy ciągle ma sens?

@wali7, post #70

Jak zrobisz 70Mhz to będzie dobrze, i to na ostatnich maskach, jak F91C czy G40W, ale trzymam kciukiOK
[#78] Re: TerribleFire TF1260 - czy ciągle ma sens?

@wali7, post #76

Akurat właśnie pamięci są relatywnie drogie bo mi się udało na Ali kupic Xilinxy działające na 100MHz chyba za 15-20 zł/szt (co prawda do BFG9060). A pamięci chyba po 50 zł/szt. kupowałem w Mouserze a potrzebne dwie.

No niestety sam montaż i uruchomienie to koszt kilku dupogodzin a jak wiadomo, w Polsce godzina pracy zrobiła się śmiesznie droga. :) Najlepiej mają ci co sobie montują hobbystycznie bo można za grosze. I ci co zarabiają tyle, że nie muszą liczyć :D.
[#79] Re: TerribleFire TF1260 - czy ciągle ma sens?

@alt_, post #66

Ale tylko rev4, bo rev. 1 byly zawsze robione z FPU i dopiero jak byly defective to label LC lub EC wrzucali, dlatego jak zlapiesz rev. 1 EC/LC to FPU bedzie do pewnego stopnia dzialac. Sam kupilem rok temu 3x rev. 1 EC, w dwoch dzialaly FPU bez zazutow ale trzeci na demach produkowal widoczne bledy.
2
[#80] Re: TerribleFire TF1260 - czy ciągle ma sens?

@bfgmatik, post #78

To powinieneś kupować na Ali również pamięci, bo MT48LC32M16A2P kupowałem miesiąc temu na Ali po 18 zł/sztuka i wszystkie działają. Zresztą te kupione wcześniej także.
W Mouserze to kupowałem jedynie kostki 256 Mb i mniejsze, bo ceny są OK.
PS. Ja tam w kwestii kart TF nie jestem dla nikogo konkurencją, bo z uwagi na postawę pana TF nie składam jego konstrukcji.

Ostatnia aktualizacja: 16.08.2025 18:16:32 przez wali7
[#81] Re: TerribleFire TF1260 - czy ciągle ma sens?

@tukinem, post #67

yhgm... do grania w tomb raider oraz inne ''bede gral w gry'' to ja oaobiscie mam PS Vita, PSP, PS3, XBOX360, X one x oraz PC/.
Amiga to magia, wlaczajac w to geniusz skladni terminala.
to mozna sobie czytac jak ksiazke,czy tez sluchanie loadingu zx spectrum prxzed snem. ja czasem slucham, rozpoznaje ladowanie screena, danych, binariow i zakonczenia i walidacji danych...
1
[#82] Re: TerribleFire TF1260 - czy ciągle ma sens?

@habit, post #81

Tylko, że mowa tu w wątku jest o tym, czy TF1260LC nada się do gier. Na Amidze, a nie na wynalazkach Microsoftu, czy Sony.

Miałem tylko na myśli to, że nie ma sensu dopłacać drugiego 1000 zł po to, aby nie mieć "LC". TF1260 z innymi rewizjami również nie da nam FPU (chyba że czegoś nie wiem poza tą dziwną aukcją, którą podałem). Gdybym miał drugi raz wybierać, to tak samo wybrałbym LC bez zastanawiania się.

Jeszcze jedno. Nie wiem, jak TF1230 radzi sobie z CPU Cache, ale przykładowo do A630 czasem trzeba go wyłączyć. Tu na 060LC ani razu nie musiałem tego robić. Nigdy nie zawiesiło mi tej Amigi jeszcze. No i zasilacz mam standardowy Commodorowski duży (ciężki), jeśli to ma jakiekolwiek znaczenie.

A odnośnie wersji RAM... Porównywałem dosyć niesprawiedliwie cenę swojej turbinki w wersji 128 MB do tych, które były na aukcjach w wersjach 64 MB, więc na swoją niekorzyść.
4
[#83] Re: TerribleFire TF1260 - czy ciągle ma sens?

@tukinem, post #82

czy nie ma sensu płacić 1000 zl to zakup na lata
[#84] Re: TerribleFire TF1260 - czy ciągle ma sens?

@habit, post #81

Amigowy Shell to raczej przeciętniak. Dopiero różne zamienniki poprawiają komfort pracy.
[#85] Re: TerribleFire TF1260 - czy ciągle ma sens?

@wali7, post #80

Bałem się kupować pamięci na Ali poza tym w tamtym czasie chyba nie było dobrych ofert. W końcu TF leży w szufladzie prawie 2 lata ;).

Przy tych cenach za pamięci i z uwzględnieniem pozostałych podzespołów, wychodzi na to, że całość da się pokleić za 200-300 zł :). Podstawki pod procesor trochę kosztują ale ja robię sam dla sportu z laminatu. Złącze karty trochę kosztuje no i chyba tam jest też jakiś mnożnik taktowania który coraz trudniej dostać i też trochę kosztuje. Ale 300 zł jest realne za całość bez procesora.
1
[#86] Re: TerribleFire TF1260 - czy ciągle ma sens?

@Dorian3d, post #83

Nie ma, bo to nic nie daje. Czym się różni 060@50 od 060LC@50? Czy coś będzie działać szybciej? Bo FPU dalej nie ma. Chyba że tylko dla szpanu i poprawienia swojej samooceny. Nawet Ci SysInfo chyba wypluje tyle samo MIPSów.
[#87] Re: TerribleFire TF1260 - czy ciągle ma sens?

@tukinem, post #86

jak pełne rev 1 nie ma FPu ?

FPU (Floating point unit) to koprocesor matematyczny zdolny do wykonywania operacji na liczbach zmiennoprzecinkowych. Pierwsze procesory z rodziny 680x0 (aż do 68030) wszelkie operacje na tego typu liczbach musiały wykonywać software'owo lub po dołożeniu koprocesora. W Amigach rozróżniamy trzy typy koprocesorów: 68881, 68882 i wewnętrzny koprocesor, który posiada 68040 (lub nie, w wersji 68LC040). 68882 jest do 1,5 raza szybszy niż 68881, głównie
z tego powodu, że został podzielony na dwie części: odpowiedzialną za konwersję i działania arytmetyczne. Istnieją specjalne wersje niektórych programów przeznaczone do działania na procesorach z koprocesorami matematycznymi. Takie wersje zawsze są szybsze od ich "bezkoprocesorowych" odpowiedników (zdarza się, że nawet do 50 razy).

Ostatnia aktualizacja: 16.08.2025 22:54:00 przez Dorian3d
[#88] Re: TerribleFire TF1260 - czy ciągle ma sens?

@tukinem, post #86

No właśnie, tak mi się w poprzednich postach wydawało, że masz błędne informacje.
Pełny 68060 ma FPU i MMU, LC nie ma FPU, EC nie ma FPU ani MMU.

Bez FPU nie odpalisz Quake'a a jak wiadomo Quake to podstawa.
[#89] Re: TerribleFire TF1260 - czy ciągle ma sens?

@bfgmatik, post #88

Pełny 68060 ma FPU i MMU,
naprawde ?
[#90] Re: TerribleFire TF1260 - czy ciągle ma sens?

@Dorian3d, post #89

No jak, nie ma? To jaki ma?

68030 nie ma FPU niezależnie od wersji.

Ostatnia aktualizacja: 16.08.2025 23:15:26 przez bfgmatik

The Motorola 68060 processor includes a built-in floating-point unit (FPU) that is compatible with the IEEE 754 standard. This FPU can operate in parallel with the integer unit, improving overall processing speed and eliminating the need for external floating-point accelerators.

Ostatnia aktualizacja: 16.08.2025 23:19:36 przez bfgmatik
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem