@recedent, post #1
@recedent, post #13
Czy potrafisz policzyc ile różnych firm Amiga mieliśmy w przeciągu ostatnich piętnastu lat?
W którym roku powstał ostatni komputer marki Amiga?
W świecie Amigi wszystko (zarówno sprzęt jak i system) produkowane jest przez firmy zewnętrzne, nie posiadające praw do nazwy Amiga.
@kjb, post #24
Każdy człowiek może mieć wizję jak coś powinno wyglądać. Niekoniecznie ten kto posiada jakieś tam prawa - automagicznie musi mieć najlepszą
@pampers, post #25
@Ender, post #23
A gdyby pan XXXX kupił (bo ma kasę ) Natami i prawa do amigi klasycznej, to Twoim zdaniem, byłaby to amiga czy nie? Czy gdyby Natami pojawiło się w sprzedaży i nazywało amiga klasik (kupiliby od Amiga Inc prawa do nazwy amiga, od której wywodzi się amiga one) i dodawali do zestawu Arosa, Morphos-a, to Twoim zdaniem była by to amiga czy nie?
@adam_mierzwa, post #27
Mam nie kupić, bo ktoś obraża miłośników AROS-a? Inna sprawa, że poczekam na obsługę drugiego rdzenia i Xeny - nie muszę być w pierwszej grupie. W końcu to tylko hobby.
@qwerty4000, post #29
@Bully Boys, post #17
@kjb, post #24
Niekoniecznie ten kto posiada jakieś tam prawa - automagicznie musi mieć najlepszą usmiech
Jeśli ktoś ma wizję, żeby wypuścić kontynuację Amigi w postaci cholernie drogiego X1000, którego kupi tylko garstka ludzi... powinien się leczyć.
@AmiChris, post #39
Cena jest uczciwa dlatego powinienes jeszcze doplacic z 1000e wtedy byloby w sam raz.
W kwestii sprzetu amigaone, ten sprzet nazywa sie amigaone a nie amiga one. Nie maja prawa do uzywania tego slowa dlatego wymyslaja rozne smieszne nazwy.
Prawdziwe firmy "amiga" skonczyly sie circa 2000r. Pozniej to juz smiech na sali. Kto chce niech sobie kupuje ale jest oczywistym, ze to nie jest amiga taka jaka znamy. Ot, twor z nazwa amigopodobna. Jedynie ratuje ich licencja na aos, no ale jak dla mnie dali jest od rozwiazan staroamigowych w pozytywnym sensie oczywiscie.
Ciekawi mnie jeszcze jedno, czy jezeli zrobia kibel albo telefon marki amiga to to tez bedzie amiga czy po prostu wyrob firmowany ta marka?
@AmiChris, post #39
Cena jest uczciwa dlatego powinienes jeszcze doplacic z 1000e wtedy byloby w sam raz.
W kwestii sprzetu amigaone, ten sprzet nazywa sie amigaone a nie amiga one. Nie maja prawa do uzywania tego slowa dlatego wymyslaja rozne smieszne nazwy.
@cacodemon666, post #26
@adam_mierzwa, post #27
Mam nie kupić, bo ktoś obraża miłośników AROS-a?
Tak sobie wyobrażałem odrodzenie Amigi (no, może trochę wcześniej i taniej). A wy? Jak miałoby to wyglądać, żeby zaakceptowała to większość?Może lekki amilaptop z baterią trzymającą 10 godzin? Albo tablet jak ten od Appla? Z pewnościa nie przeciętnej mocy i możliwości desktop za nieprzeciętne pieniądze.
@recedent, post #40
Po raz kolejny napiszę to samo: Macintosh produkowany jest niezmiennie od lat przez firmę Apple, mającą prawo do marki i znaku handlowego Apple i mającą święte prawo zrobić z marką i znakiem handlowym co jej się żywnie podoba. Amiga One X1000 ma być produkowana przez firmę A-EON, niemającą prawa do marki i znaku handlowego Amiga, będącą jednakże w posiadaniu licencji na produkcję komputera o nazwie Amiga One (bądź AmigaOne). Prawa firmy Apple do nazwy "Macintosh" lub "Mac" są niepodważalne, prawa firmy Amiga Inc. do nazwy Amiga - mocno wątpliwe. To diametralna różnica.
@qwerty4000, post #41
@FOrest, post #45
Czy ja Ci odradzam Kupować X1000?
Tylko od... się od moich preferencji.
(...)nie ma mi nic wyjątkowego do zaoferowania w przeciwieństwie do mojej A500 przed 20 laty(...)
Może lekki amilaptop z baterią trzymającą 10 godzin? Albo tablet jak ten od Appla?
Z pewnością nie przeciętnej mocy i możliwości desktop za nieprzeciętne pieniądze.
@Bully Boys, post #46
@Bully Boys, post #46
@cacodemon666, post #49
@Bully Boys, post #34
@Ender, post #50
@qwerty4000, post #43
@recedent, post #51
Gdzie piszę inaczej? Święte prawo Hyperionu udzielać licencji komu chce.
Może dla Ciebie to nie ma znaczenia, ale wielu ludzi spoza naszego obecnego środowiska (a pamiętających "stare dobre" Amigi) uśmiecha się z politowaniem widząc tego typu nazwę. Amigi od kiedy pamiętam miały prostą nazwę - Amiga 500, Amiga 2000 itp. Jeśli ktoś szumnie ogłasza kontynuację tej linii modelem Amiga One X1000 to... jest to trochę niezręczne. Zresztą nie tylko ja mam tego typu odczucia - poczytaj w odpowiednim wątku na AmigaWorld.net.
@recedent, post #51
@Bully Boys, post #57
@kjb, post #47