Wątek zamknięty
[#61] Re: Amiga wg cacodemona

@thomek, post #60

Co do morphosa, moim zdaniem jest też jak najbardziej amigowy...

[#62] Re: Amiga wg cacodemona

@Bigo, post #32

patrzac nawet na komentarze na execu to jest ich 5 moze 4. Wnosze po tym samym co codecostam.

[#63] Re: Amiga wg cacodemona

@Bully Boys, post #42

"Ty za kolejnego Apple daj 140 razy wartość ze skupu, wtedy będzie dla Ciebie uczciwa cena."

Ty chyba nie rozumiesz co kolega do Ciebie pisze...przeczytaj jeszcze raz.

[#64] Re: Amiga wg cacodemona

@recedent, post #1

Nie wiem od czego zacząć, ale będzie to pierwszy post antyczemuś A w zasadzie antymyśleniu i antypodejściu naszym nowym kolegom wyznawcom jedynie słusznego AmigaOneX 1000.

Hardware na którym pracuje system Amigowy jest dla mnie nieważny. Były kiedyś Amigi od 1000 do 4000 i to one właśnie pozwalały uruchamiac Amigowy system, oraz całe oprogramowanie stworzone dla systemu operacyjnego Amigi. Czy interesuje mnie kto produkuje Amigi? Nie. Commodore było dla mnie pierwsza największą wpadką w dziejach tych komputerów. Pierwowzorem było dzieło stworzone przez ekipę Jaya Minera i to oni tak naprawdę są fundamentem całego przedsięwzięcia. Wszystko co potem- Złommodore, Escom, AmigaINC, i kto to tam potem był- to tylko kolejne firmy bazujące na geniuszu Amigi 1000. Ale to wszystko TYLKO urządzenia. Przedstawiciele platformy 68k z układami specjalizowanymi, których najważniejszym zadaniem było uruchamianie natywne systemu dla tych komputerów.
Amiga przez wszystkie lata swojej świetności była przede wszystkim skupiskiem niezliczonej ilości programów i programików. Każdy mógł pisać co chciał na te komputery i miał pełny dostęp do systemu operacyjnego, czego nie dawał żaden inny OS.
Amiga dla mnie to właśnie to całe oprogramowanie, te gry, te dema, ta społeczność Amigowców z tamtych lat, oraz oczywiście te klikające pudła, z którymi od tamtych czasów mamy cały czas do czynienia.
Wprowadzenie PPC do linii Amig klasycznych nie było błędem- były bardzo dobrym uzupełnieniem dla procesorów 68k i pozwoliły naszym klasykom rozwinąć bardziej skrzydła. Niestety procesory te pojawiły się zbyt późno, programy nie były na nie już przepisywane. Wprowadzenie PPC NIE PRZEBIEGAŁO w świecie Amigowym tak jak w Apple. Przestańcie wreszcie to porównywać.
Nowe, nazwijmy je Amigi, są jednostkami pracującymi TYLKO na procesorach PowerPC. W ten sposób porzucono to, czym Amiga zawsze była- całe oprogramowanie, system klasyczny, gry itp. Przejście całkowite na PPC przekreśliło całkowicie to, zostało stworzone i co pozwoliło niegdyś dojść komputerom tej marki na szczyt przemysłu komputerowego.
Jeden z Was napisał że do załatwienia tego jest emulacja i to wszystko. A w d...e mam tą cała waszą emulację. Jeśli tak ma wyglądać zgodność z tym co zawsze było dla mnie Amigą- to ja mam na biurku PCta One X2000.

Emulacja NIGDY nie będzie tym, co prawdziwa Amiga. Zawsze posiadała błędy, niedociągnięcia i nie była w stanie dać mi tego, co dawała chociażby A500.

Naskakujesz na Natami. Czy ty w ogóle wiesz czym jest ten projekt, jakie ma założenia i na czym pracuje? Nie mogę przyznać Ci racji że klasyczna Amiga to zaledwie 060tka z zegarem co najwyżej 100MHz. Tak, dziś to za mało nawet na słuchanie muzyki. I teraz zanim zaczniesz kłapać postudiuj trochę forum NatAmi i zobacz, co Ci ludzie chcą osiągnąć. Bo nie pracują na procesorze 060, a na zaprojektowanym przez siebie procesorze w technologii FPGA, zgodnym z rodziną 68k i kilkukrotnie szybszym od 060. W założeniach NatAmi ma zachować pełną zgodność z klasycznym oprogramowaniem, bez żadnej emulacji programowej. TO JEST KONTYNUACJA AMIGI KLASYCZNEJ. Dla mnie jedyna droga, bo nie chcę zostawiać tego, co jest napisane na Amigi klasyczne. Natami jest tym, czy powinno być nowe dziecko Commodore zaraz po ukazaniu A2000.

Wybacz, ale nie interesuje mnie to co oferuje dziś AmigaOS4. dopóki nie przepiszecie większej części softu Amigowego na tą platformę- nie macie czego szukać wśród "klasykowców". Emulacje możecie sobie w d...e wsadzić.

Nie mam zamiaru tez czytać waszych wypocin na temat co jest jedynie słuszne, a co nie. Nie jestem również zwolennikiem systemów typu MorphOS, czy Aros, ale te systemy istnieją, działają i mają swoich użytkowników. Nie mam prawa ani ich osądzać, ani narzucać im swojego poglądu. Powiem więcej- jak tylko będę miał możliwość skorzystac z tych systemów- z chęcią zobaczę co oferują. Niestety czytają Wasze posty rzygać mi się chcę na samo słowo AmigaOS4 i już na pewno nie spróbuję przesiadki na ten system. Dorośnijcie, potem wdawajcie się w dyskusje i próbujcie PRZEKONYWAĆ ludzi do swoich poglądów. Z takimi poglądami jakie obecnie macie możecie szukać uznania na swoim forum. TU PANUJE TOLERANCJA.

Moje rozwiązanie dla problemu Amigi, z pominięciem NatAmi jest tylko jedno- Zbudować Amigę PPC, ale chociażby ze SPRZĘTOWĄ obsługą 68k. Nie ma możliwości nazwać Amiga czegokolwiek, co jest niezgodne z Amigową historią. OS4 nie oferuje nic na dzień dzisiejszy i nie może być następstwem czegoś, co dawało tak wiele.
[#65] Re: Amiga wg cacodemona

@qwerty4000, post #33

>> W którym roku powstał ostatni komputer marki Amiga?

> AmigaOne 2002.

Aż nie mogę się nie wypowiedzieć.

Kolego querty4000 (i pozostali "jaśnie oświeceni łAmigowcy"), marka Amiga One (tudzież AmigaOne) nie jest torzsama z marką Amiga? Czemu? Dam prosty przykład.

Swego czasu była u nas dosyć popularna podróba konsoli NES nazywająca się Pegasus. Następnie wyszedł komputer o nazwie Pegasos. Zauważ że tutaj jest tylko jedna litera różnicy. Między Amiga a AmigaOne są 3. Równie dobrze można zrobić markę NikeOne czy AdidasOne...

Ostatnia modyfikacja: 19.05.2010 23:34:21
[#66] Re: Amiga wg cacodemona

@Bully Boys, post #11

Czemu wam ta Amiga (model Amiga One X1000 zwłaszcza) tak w gardle stoi, że zamiast zmienić portal to na Amigowym portalu tak na nią plujecie?

Mi tam w gardle nie stoi. Nie kupie, poniewaz juz setki razy powtarzalem ze nie da sie na tym klasykowac, ani uzywac jak normalnego komputera (zreszta z tego samego powodu nie kupie kompa z MOSem).
Mam jednak nadzieje ze cos sie ruszy. Wszystko zalezy od tworcow AOS4. To AOS4 jest najwazniejszy. X1000 bez tego systemu nic nie jest warta.
[#67] Re: Amiga wg cacodemona

@Bully Boys, post #14

Tzn. nie bardzo rozumiem, ponieważ "PPA to portal otwartych umysłów" to adekwatnie mamy twierdzić, że PPA jest portalem niemieckim albo afgańskim ale nie polskim.

Nie. Portal PPA jest portalem skupiajacym sympatykow Amigi oraz sympatykow rozwiazan amigopodobnych. Skupia cale srodowisko i nie ogranicza sie tylko do AOS4.
[#68] Re: Amiga wg cacodemona

@adam_mierzwa, post #27

Tak to zabrzmiało, jakby kupno X1000 równałoby się wstąpieniu do jakiejś partii czy sekty I jestem przekonany, że na X1000 zostaną przeportowane pozostałe systemy.

Opanujcie sie! Liczy sie AmigaOS4, a wy dorabiacie nowe teorie do X1000. A w czym zawinily Sam lub Pegasos2? Tym ze ten sam AOS4 bedzie dzialal tak samo tylko troche wolniej?
Oczywiscie X1000 z nazwa Amiga moze szerzej wypromowac nazwe Amiga. Ale ten komputer nie bedzie w niczym lepszy od Sam lub Pegasosa.
Poniewaz...trzymajmy kciuki za AOS4, a nie dopisujmy kolejnych podzialow pod pretekstem kawalka elektroniki o nazwie X1000.
[#69] Re: Amiga wg cacodemona

@R-Tea, post #31

Andrzeju, a gdyby np. MorphOS albo AROS zbliżyły się jakościowo do Windowsa, to czy to też zmieniłoby sytuację?

Mysle ze tak. MOS oraz AROS PPC, nie sa tak odlegle od AOS4. Nadodatek te amigowe odlamy nie sa tak pazerne jak srodowisko AOS4. Po pierwsze bylby to kop do dzialania dla AOS4, a po drugie, gdyby AOS4 pogodzil sie z takim zroznicowaniem srodowiska, to mysle MOS jak i AROS nie odmowiliby pomocnej dloni.
Bo co to za roznica? Np. Dystrybucja MOS, AROS oraz AOS4, ale w jednym worku? Wiem ze to w tej chwili jest nierealne. Ale czas plynie i kto wie co moze byc za np. piec lat? :)
[#70] Re: Amiga wg cacodemona

@kwaku85, post #64

Naskakujesz na Natami. Czy ty w ogóle wiesz czym jest ten projekt, jakie ma założenia i na czym pracuje? Nie mogę przyznać Ci racji że klasyczna Amiga to zaledwie 060tka z zegarem co najwyżej 100MHz. Tak, dziś to za mało nawet na słuchanie muzyki. I teraz zanim zaczniesz kłapać postudiuj trochę forum NatAmi i zobacz, co Ci ludzie chcą osiągnąć. Bo nie pracują na procesorze 060, a na zaprojektowanym przez siebie procesorze w technologii FPGA, zgodnym z rodziną 68k i kilkukrotnie szybszym od 060. W założeniach NatAmi ma zachować pełną zgodność z klasycznym oprogramowaniem, bez żadnej emulacji programowej. TO JEST KONTYNUACJA AMIGI KLASYCZNEJ. Dla mnie jedyna droga, bo nie chcę zostawiać tego, co jest napisane na Amigi klasyczne. Natami jest tym, czy powinno być nowe dziecko Commodore zaraz po ukazaniu A2000.

Otóż to! Ja też tak uważam, dla mnie jest ona kontyunuacją A1200/4000. Klasykiem, ale uspawnionym o pewne możliwości, któzych od zawsze w Ami brakowało. WIdać, że robią to ludzie z pasją, po godzinach niejako, ale robią! I nie sądzę, by im się to znudziło. Dla mnie oni własnie sa jedynymi nastepcami Jaya Minera.

[#71] Re: Amiga wg cacodemona

@cacodemon666, post #49

O przyszłości Amigi decyduje ten kto ma do niej prawa.

O przyszlosci Amigi zadecyduje jakosc AmigaOS4. I nic wiecej.
Jeszcze raz podkreslam ze trzymam kciuki za AOS4.

Ciekawe jak zdaniem klasykowców wyglądałby następca Natami. Wyposażony w procesor... yyy...zaraz ! Przecież Natami 1 ma ostatni procesor z rodziny 68k !

Poki co jeszcze nie ma Natami. A bez Natami, AOS3 jeszcze nie przeszedl transformacji (czytaj pojawieniu sie nowych biliotek obsluglujacych dodatkowe mozliwosci. Tak jak to bylo przy koprocesorze PPC i BVision w kartach BPPC/CyberStormPPC).
A jak moglby wygladac Natami2? Musialaby to byc raczej konstrukcja dwuprocesorowa. Na podobienstwo A1200/4000 z PPC.

Np. ten sam procek 070, ale w czyms lepszym niz FPGA i 2x wydajnieszy oraz jakis dodatkowy proc PPC. Np. taki jak w X1000.
Jezeli juz mamy teoretyzowac, to Natami wciaz musialby byc kompatybliny z A1200/4000 z karta PPC oraz umozliwic odpalenie AOS4/MOS/AROSPPC. Innego rozwoju systuacji Natami2 nie widze. Chyba ze do przodu poszedlby AOS 68k.
Czyli moznaby sie obejsc bez PPC i wyprodukowac wiecej mipsow dla 070. Zobaczymy co klasykowcy kiedys otrzymaja lub nie. :)
Jedno jest pewne. Natami wciaz bedzie musial byc kompatybilny z klasykiem, gdyz bez tego przestanie byc natywnym komputerem o wlasciwosciach 100% Amigi z lat 90-tych. Moze miec wlasciwosci komputerow pecetopodobnych z PPC, ale kompatybilnosci nie moze zatracic. Tutaj systuacja jest oczywista.
[#72] Re: Amiga wg cacodemona

@thomek, post #60

Moim zdaniem każdy wybór coś za sobą niesie, nie ma jedynie słusznej drogi i żaden z użytkowników nie jest bardziej amigowy niż inny.

Dokladnie tak jest. To nie nasza wina ze najbardziej zamieszali ci, co juz o Amidze dawno zapomnieli i teraz prowadza inny biznes.
Zostawili nas wszystkich podzielonych, ale w jednym i tym samym worku. Glupota jest robic kolejne dziury. Naprawmy ten nasz podziurawiony worek. Nie trzeba cerowac, tylko zamontowac kilka otwartych drzwi. :)
[#73] Re: Amiga wg cacodemona

@Andrzej Drozd, post #69

Czy środowisko OS4 jest pazerne? Na co?

Mnie w tym całym zamieszaniu najbardziej zniesmacza cena tego nowego projektu x1000. Wg specyfikacji będzie to maszyna lepsza niż MacMini, bez dwóch zdań. Jednakże możliwości MorphOSa i AmigaOS są w miarę zbliżone, z naciskiem na MorphOSa.

X1000 i AmigaOS, załóżmy 1500 euro. Mac Mini w najmocniejszej konfiguracji (mój dodatkowo dał się podkręcić do 1.83Ghz) z MorphOS, góra 400 euro. Te same rzeczy które robię na MorphOS mogę równie dobrze zrobić na AmigaOS, z pewnymi wyjątkami jednak. I co najlepsze - po tym jak po raz pierwszy uruchomiłem MorphOSa będąc wcześniej właścicielem klasyka - poczułem że jest to ten sam system który miałem, tylko o wiele nowocześniejszy i niesamowicie szybki. Jest amigowy w 100%.

A że nie ma boinga i namaszczenia z "góry"? Wali mnie to.

[#74] Re: Amiga wg cacodemona

@kwaku85, post #64

Dokładnie.
[#75] Re: Amiga wg cacodemona

@Solo Kazuki, post #65

Daj spokój czepiasz się tych literek. Jest na PPA wątek na temat nazwy Amiga. Za czasów Commodore mieliśmy komputer "Amiga Commodore A1200" a może "Commodore Amiga A1200" a może słowo "Amiga" było tylko ozdobnikiem wciśniętym z boku obudowy? Do tego jeszcze zbudowanym na płycie "Commodore A1200" i nikt nie krzyczał że to nie amiga. A teraz wam głupia "One" w nazwie przeszkadza. To tak a propo nazewnictwa.

Ostatnia modyfikacja: 20.05.2010 01:37:03
[#76] Re: Amiga wg cacodemona

@pampers, post #73

Czy środowisko OS4 jest pazerne? Na co?

Na to, aby trzymac sie doktryny nie dopasowujac jej do sytuacji i czasu. Wszystko juz poszlo za daleko i bez zmian sie nie obejdzie. Wykopali juz wszystkich. Proporcje sa 1 do 100, ale oni wciaz walczą.
Ta wojna domowa jest o dupe rozstrzaść.
[#77] Re: Amiga wg cacodemona

@TomK, post #75

Problem w tym że o nazewnictwo chodzi (przynajmniej niektórym) cały czas i na to nic nie poradzisz. A co do "Commodore Amiga" czy "Escom Amiga"... czemu nie "A-EON Amiga" tylko "Amiga One"? Sam sobie odpowiedz.

I tak, czepiam się tych literek.

[#78] Re: Amiga wg cacodemona

@Andrzej Drozd, post #76

> Ta wojna domowa jest o dupe rozstrzaść.

Lecz widocznie niektórym zależy na tym, aby dalej toczyć tą wojnę.

[#79] Re: Amiga wg cacodemona

@TomK, post #75

A teraz wam głupia "One" w nazwie przeszkadza. To tak a propo nazewnictwa.
Mnie nie przeszkadza. Ale z mojego punktu widzenia X1000 jest takim samym amigowym sprzętem jak Sam czy Pegasos. Ma tylko inna nazwę - łączy je fakt możliwości uruchomienia na nim systemu AmigaOS4.
Co zaś tyczy się X1000 - jest to ciekawy projekt, ale nadal nie wiadomo jak tam będzie właściwie procesor - czy będzie miał coś jak Altivec znany z G4 czy tylko będzie nadrabiał prędkością taktowania.
Co zaś do mac mini - sprzęt bardzo fajny, cichy i wydajny. Nic tylko używać. A MorphOS ? Jest systemem, który (jak to już zostało napisane) pozwala cieszyć się amigowcom z tego co znają tylko że dużo szybciej i efektywniej.

[#80] Re: Amiga wg cacodemona

@cacodemon666, post #26

Przyznam, że liczbę 20 użytkowników Mosa, strzeliłem na pałę.

Czyli jesteś kłamcą. O czym z kimś takim jak ty można polemizować?

Ta niecała setka mosowców tak miesza i bluzga na niedobry Hyperion, A-eon, bo Ci nie poszli drogą niebieskiego motylka ?

I nadal kłamiesz, indolentnie się broniąc! Godne pożałowania.
To twoja osoba przyszła tutaj na ten portal by bluzgać, mieszać i wyszydzać inne amigowe rozwiązana jak Aros czy Morphos!
Proszę, byś swoje 'iluminacje' szerzył na sąsiednim portalu.

RadziN

[#81] Re: Amiga wg cacodemona

@Andrzej Drozd, post #66

Andrzej piszesz, że nie można "klasykować" na nowych amigach z PPC ale przecież pod systemem AmigaOS4.x można bez problemu uruchomić większość programów z 68k. To samo się tyczy gier z tą różnicą, że te które nie były pisane pod system trzeba uruchomić przez emulator.
Więc jeśli z emulatorem lub bez możesz wszystko uruchomić to dlaczego piszesz, że nie możesz sobie "poklasykować" na nowej amidze?

[#82] Re: Amiga wg cacodemona

@cacodemon666, post #49

Chyba kolega nie wie, że w wikipedii jest bardzo dużo bzdur lub nieaktualnych informacji.
[#83] Re: Amiga wg cacodemona

@Leon, post #81

Taaa. Nie słyszałem żeby ta emulacja była taka dobra. Do emulacji mamy PC. Zróbcie to X1000, my zaczekamy na NatAmi. Mysle że czas zakonczyc dyskusje do czasu, gdy wszystkie platformy będą dostępne. Ja stoję po stronie NatAmi.
[#84] Re: Amiga wg cacodemona

@recedent, post #51

Może dla Ciebie to nie ma znaczenia, ale wielu ludzi spoza naszego obecnego środowiska (a pamiętających "stare dobre" Amigi) uśmiecha się z politowaniem widząc tego typu nazwę.

Ale to przecież użytkownicy MorphOSa twierdzą, że nazwa nie ma znaczenia - ja tego nie wymyśliłem A nowy komputer na całe szczęście ma w nazwie słowo Amiga, a że ma taką a nie inną nazwę - może i dobrze, kto nie kupi jej ze względu na nazwę ten nie kupiłby i z jakiegokolwiek innego powodu(np. bo zupa była zasłona) więc ich politowanie trzeba im zostawić, niech dalej się litują nad sobą ;)
[#85] Re: Amiga wg cacodemona

@Bully Boys, post #84

Ale to przecież użytkownicy MorphOSa twierdzą, że nazwa nie ma znaczenia - ja tego nie wymyśliłem.

Uważam że nazwa nie ma znaczenia w kontekście MOS vs AOS.

To że w tym jednym przypadku nazwa nie ma dla mnie znaczenia - to nie znaczy że w innych przypadkach też tak musi być.

A nowy komputer na całe szczęście ma w nazwie słowo Amiga

Hmmm, szczęście? Dlaczego? Moim zdaniem szczęście by było gdyby był tańszy - wtedy dużo ludzi by kupiło.

więc ich politowanie trzeba im zostawić, niech dalej się litują nad sobą

Dlaczego twierdzisz że lituję się nad sobą? Na czym opierasz to stwierdzenie? Serio pytam :)

[#86] Re: Amiga wg cacodemona

@kjb, post #85

To że w tym jednym przypadku nazwa nie ma dla mnie znaczenia - to nie znaczy że w innych przypadkach też tak musi być.

Weź przestań Tak to można całe życie kota ogonem odwracać i nic mądrego nie powiedzieć.

[#87] Re: Amiga wg cacodemona

@kjb, post #85

Tańszy będzie nowy SAM, więc dla każdego znajdzie się coś miłego.

[#88] Re: Amiga wg cacodemona

@Bully Boys, post #86

Weź przestań Tak to można całe życie kota ogonem odwracać i nic mądrego nie powiedzieć.

Proste, mądre i logiczne.

Gdyby było odwrotnie: "Jeśli w jednym przypadku nazwa nie ma dla mnie znaczenia - to zawsze tak musi być, nie ważne czego dotyczy"

To by było raczej głupie :P

Jeśli mógłbyś mi zdradzić - co miałeś na myśli z tym litowaniem się nad sobą?

@radzik

Tańszy, ale nadal za drogi jak dla mnie. Niestety.
Prędzej bym poszukał Pega2 - więcej możliwości bo i MOS i AOS :)

[#89] Re: Amiga wg cacodemona

@MaaG^dA, post #79

Oczywiście masz prawo do własnego zdania i póki wypowiadasz je w swoim imieniu to OK.
Jak już jesteśmy przy swoich zdaniach to mi np.: nie podoba się MUI w Mosie. Po pierwsze nigdy nie było częscią AmigaOS a po drugie mi osobiście nigdy się nie podobało. Pamiętam moje rozczarownie po jego zainstalowaniu, po tych wszystkich peanach na jego cześć w gazetach zobaczyłem po prostu brzydkiego koszmarka.
[#90] Re: Amiga wg cacodemona

@Solo Kazuki, post #77

A czemu tak ładnie zmanipulowałeś podane przeze mnie nazwy? Obróć oryginalną "amigę" z Commodore a zobaczysz że tam pisze "Commodore A1200". I co, to jest amiga czy nie?

Ostatnia modyfikacja: 21.05.2010 00:37:25
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem