Straszny rozpiździel z tymi wszystkimi nowymi bibliotekami. Nawet cosmos nie raczy na swojej stronie aktualizować plików. Ciężko jest się połapać co i skąd. Fajnie gdyby było gdzieś miejsce z rzeczami jedynie poprawianymi, tak jak nowe biblioteki i cała reszta usprawnianych części systemu.
Pawelek pochwal się co, poza tym co już podałeś, jeszcze patchujesz, no i skąd zassać stuff od Don Adana?
Faktycznie Cosmos nie zaktualizował swojej strony download o nowszego execa. Strona Don Adana, z tym że kilka bibliotek ja mam nowszych przesłanych emailem do testów przed publikacją. Wkrótce będzie co nie co opisane o podmianie bibliotek, optymalizacji systemu na mojej stronie amiga.ct8.pl
Ostatnia aktualizacja: 29.06.2014 19:02:42 przez Pawelek
Pytanie mam apropos tworzenia custom kickstartów: na dysku mam zainstalowany 3.1 i 3.9; czy jeżeli stworze sobie custom kickstarta 3.9 z poprawkami to będę mógł go używać pod systemem 3.1?
Nie widzę przeszkód - to tak jakbyś po prostu podmienił biblioteki na nowsze. Swoją drogą - fajnie by było przygotować takie gotowe paczki kickstartowe z nowymi bibliotekami i device'ami systemowymi + np. HSMathLibs. I dwie wersje - np. dla procesorów 000-030 (słabszych Amig) i 040 wzwyż.
Pytanie laika - da radę do kicka dorzucić np. RsrvWarm/PrepareEmul albo jakiś CD filesystem?
Nie można publikować takich części kickstartu w postaci całych bibliotek dlatego mamy aktualizacje w postaci patchy.
Wystarczy wbudować do Kickstartu nowego exec.library od Cosmosa, który ma wbudowaną funkcję (Prepareemul, FusionReserve, RsrvWarm) potrzebną dla emulatorów Maca. Fusion i ShapeShifter działa dobrze z nowym execiem bez tych dodatkowych programów.
Ostatnia aktualizacja: 19.08.2014 12:48:11 przez Pawelek
Wczorej udało mi się zrobić custom kickstarta pod 3.9, ładnie śmiga, ale nie jest wstecz kompatybilny. Nie działa do końca dobrze pod 3.1. Tzn. uruchamia się, czasem złapie zwiechę i kilka programów przestaje działać: Birdie, DefIcons,...
Chyba będę musiał pod 3.1 przygotować oddzielny custom z poprawkami, które będą chciały działać pod 3.1.
Dzięki za podpowiedź. Wezmę to pod uwagę jak będę budował customa dla 3.1. A co może być przyczyną że Deficons przestaje działać Nowe ikonki wyświetlają się ładnie przez najnowsze icon.library, ale niezależnie od rodzaju pliku zawsze są def_tool.info. Mój custom kickstart 3.9 ma wszystkie poprawki z AmigaOSROMUpdate i BB4.
A mógłby ktoś sprawdzić czy na OS3.9 z poprawkami BB4 działa karta graficzna z CGX? Bo na A3000 CGX 4.0 nie działa (kiedyś działało, ale nie miałem wtedy zainstalowanego BB3 i BB4), na WinUAE próbowałem CGX 3.0 i też nie działa. CGX działa tylko z maks. BB2. Pytam, bo w Picasso96 2.1c jak zaznaczam cokolwiek na ekranie (przycisniety lewy klawisz myszy i przeciągam do pewnego momentu), to system się zawiesza. Działa stabilnie wersja P96 z płyty OS3.9.
PS. Jestem na wyjeździe i nie mam dostępu do Amigi.
W p96 musisz jeszcze usunąć bibliotekę newlayers (czy jakoś tak) z katalogu libs:picasso96. Na WinUAE nowa biblioteka w niektórych przypadkach działa nawet 1000x szybciej od oryginalnej i tej z p96. Wieczorkiem zrobię filmik to zobaczycie w czym rzecz
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies
(ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach.
Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy
niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki
internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.