Wątek zamknięty
[#31] Re: Obejrzyj!

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #15

Ale pierdoły. W sumie nie wiem jak tam w Rosji ale ja wiem, ze mięso kupić muszę i do tego nie potrzebuję żadnej reklamy. Pewnie nie jestem żadnym wyjątkiem.
[#32] Re: Obejrzyj!

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #29

To, że jeden czy drugi znany człowiek czy celebryta nie je mięsa a je np. głównie cebule i fasolkę czy lubi palić fajki to nic nie znaczy, jego wybór. Nie każdy musi lubić takie czy inne potrawy, gusta są różne.

Mnie na przykład wkurza to, że widzę ludzi zatroskanych klimatem i wegetariańskim myśleniem (a czasami mam wrażenie, że snobizmem), którym jednocześnie nie przeszkadza nałóg palenia np. papierosów lub palenie innych osób (bo chodzą do lokali gdzie palą, nie wybierają lokali dla niepalących i nie przeszkadza im gdy towarzystwo pali...). O szkodliwości palenia nie trzeba pisać bo to oczywiste.
Czyli wychodzi na to, że idea ideą a wychodzi na hipokryzję... dlatego to spam, dlatego mam wrażenie że na tym rośnie jakaś nowa religia czy inne ślepe wierzenia (bo tylko na wiarę można niektóre domysły przyjąć). To jest często manipulacja wyssanymi z palca faktami by czyjś interes na tym wyszedł lepiej.

[#33] Re: Obejrzyj!

@grxmrx, post #26

no jak to nie przejdzie to dołożą podatek jeszcze większy, bo będą musieli oplacać geologów, klimatologów itd., którzy będa tylko brać kaske tak jak to robili przez ostatnie lata. w jakimś filmie jest to opisane nie chce mi się teraz szukać, ale sporo stanowisk i dlatego też jest propaganda, żeby to ignorować. gdyby ktoś nie wiedział to ta strona jest greenpeace www.tydecydujesz.org i o mięsie tam prawie nic nie ma, ciekawe...

http://www.youtube.com/watch?v=gfga5GtrhQI

[#34] Re: Obejrzyj!

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #33

] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [ napisał(a):

> no jak to nie przejdzie to dołożą podatek jeszcze większy, bo
> będą musieli oplacać geologów, klimatologów itd.,

Moim zdaniem nie będą musieli, bo niby dlaczego...

> jakimś filmie jest to opisane nie chce mi się teraz szukać,

8)

> ale sporo stanowisk i dlatego też jest propaganda, żeby to
> ignorować.

No właśnie, więc taki czy inny pogląd możesz przyjąć na wiarę i ewentualnie dalej być tylko narzędziem tej czy przeciwnej propagandy, a politycy to i tak wykorzystają do swoich celów robiąc jak zwykle z ideowców frajerów (bo zawsze jakaś opcja poprze jednych aktywistów, a inni drugich by ugrać na tym trochę społecznego poparcia, na czas wyborów, ale kto wie może dzięki temu kilku ideowców zostanie np. posłami i zaproponują nam jakiś nowy podatek).

> o mięsie tam prawie nic nie ma,
> ciekawe...

W poście #26 też nic nie ma o mięsie ;)

[#35] Re: Obejrzyj!

@grxmrx, post #34

Przeczytałem te rozważania i zgłodniałem. Idę ze dwa schabowe opykać :)

[#36] Re: Obejrzyj!

@grxmrx, post #34

Tak, ale konkretnie to chodzi mi w ogóle o tą petycję :)

[#37] Re: Obejrzyj!

@GumBoy, post #35

O to to, właśnie, dobrześ przypomniał... jestem za zbanowaniem klepania schabowszczaków w niedzielny poranek! ;)

[#38] Przepisy wegetariańskie, wegańskie i witariańskie

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #1

Gdyby kogoś interesowało to podaję kilka stron z przepisami.

http://www.youtube.com/watch?v=bN_RJGCbs4E

http://puszka.pl/

http://zwegowani.pl/

http://wegetarianka.blox.pl/

http://surawka.republika.pl/

http://nasza-klasa.pl/profile/26610286/gallery/album/2

Smacznego!

[#39] Re: Obejrzyj!

@Shoonay, post #37

Ja nic nie klepałem, mam gotowe do wrzucenia na patelnie :)

[#40] Re: Przepisy wegetariańskie, wegańskie i witariańskie

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #38

Ja też podam jak by kogoś interesowało.

http://www.gotujmy.pl/przepisy,schab,i569/
[#41] Skolman gada pierdoły

@Adrian Horn, post #40

skolman78 (1 tydzień temu) Wyświetl Ukryj
Oznaczono jako spam
Odpowiedz
w ogóle to niezłe bajeczki ciśniesz, jeszcze napisz, że jesteś chsześcijaninem.

Na YouTube to znalazłem. A Jezus był wegetarianinem? Coś mi świta, ze chyba nie. Ta wasza propaganda wegańska się niewiele rożni od sekty.

Widzę, ze Cię Benedykt Dziubałtowski nieźle pojechał na NK.

http://nasza-klasa.pl/profile/9664607/gallery/album/4/25?page=4

Nie wiedziałem, ze z niego taki kozak.
[#42] Re: Obejrzyj!

@grxmrx, post #32

> To, że jeden czy drugi znany człowiek czy celebryta nie je mięsa a je np. głównie cebule i fasolkę czy lubi palić fajki to nic nie znaczy, jego wybór. Nie każdy musi lubić takie czy inne potrawy, gusta są różne.

Widzę, że postrzegasz ten wybór w kategorii konsumenckiej: mnogości opcji wyboru.

Wybór ten jest jednak etyczną deklaracją. To nie jest wybór serwety na stół czy paluszków słonych. To jest decyzja o nakręcaniu lub nie współczesnych obozów zagłady (prościej: o zabiciu kilku zwierząt i spłodzeniu na ich miejsce nowych).

Poza tym, wiąże się z fekalizacją wód i śmiercią głodową ludzi, chociażby 2 kolejne poważne skutki wymieniając.

Wybacz, ale jakim byś genialnym informatykiem nie był, i jakbyś nie uciekał od palenia biernego, przeszkadzać mi będzie Twoje "widzenie na jedno oko" (to metafora), ponieważ w jakimś ułamku promila przyczynia się do kurczenia się zapasów także mojej wody pitnej.

Na Twoim miejscu również wybrałbym wodę, bo zwłoki zwierzęce to tylko używka, a woda... no cóż, możesz spróbować odstawić wodę.

> Mnie na przykład wkurza to, że widzę ludzi zatroskanych klimatem i wegetariańskim myśleniem (a czasami mam wrażenie, że snobizmem),

Z wieloletniego doświadczenia mogę wypunktować, że posądzanie tu o snobizm jest echem podświadomego poczucia winy - dobry objaw, zaczynasz coś przemyślać. :)

> którym jednocześnie nie przeszkadza nałóg palenia np. papierosów lub palenie innych osób (bo chodzą do lokali gdzie palą, nie wybierają lokali dla niepalących i nie przeszkadza im gdy towarzystwo pali...). O szkodliwości palenia nie trzeba pisać bo to oczywiste.
Czyli wychodzi na to, że idea ideą a wychodzi na hipokryzję... dlatego to spam, dlatego mam wrażenie że na tym rośnie jakaś nowa religia czy inne ślepe wierzenia (bo tylko na wiarę można niektóre domysły przyjąć). To jest często manipulacja wyssanymi z palca faktami by czyjś interes na tym wyszedł lepiej.

Jakbym czytał książkę obliczoną na psychomanipulację: 98% znanej prawdy, 2% zaciemniania.

Grx, myślę, że dobrze znam problem dymu tytoniowego i biernego palenia - jako DJ cieszę się, jak nie jest zbytnio zadymione w lokalu i jak jest wentylacja w obrębie DJki, albo jak jest dym z maszyny do dymu - ma on działanie wiążące cząstki smrodliwe dymu tytoniowego i potem odzież nie śmierdzi (pod warunkiem, że cały czas jest używana zadymiarka).

Znam wyniki badań o kadmie, bakteriach nie ginących w żarze i lecących z dymem do innych... i oczywiście staram się unikać biernego palenia. Logiczne.

Jednak! Spróbuj wziąć pod uwagę, jak i ja wziąłem, że nie każdy jest na takim poziomie uwagi. Są tacy, co wiele bardziej ode mnie dbają o czynniki ekologiczne i zdrowotne w życiu, i są tacy, co mniej.

Może po prostu te hipotetyczne osoby, które krytykujesz, mają rozsądniej poukładane priorytety wartości. Tzn. zaniechali wyborów terminalnych (powodujących bezpośrednio śmierć zwierząt, w tym ludzkich), a co do wyborów nieterminalnych (nie powodujących bezpośrednio śmierci zwierząt, w tym ludzkich) to nadali im priorytet niższy, i w swoim czasie przejdą do upgrade'u w obrębie także i tych tasków.

Widzisz, możemy się licytować, co jest większą hipokryzją: bierne łyknięcie od czasu do czasu trochę dymu tytoniowego przez wegetarianina lub weganina, czy zadeklarowane niepalenie kogoś, kto za pomocą swoich pieniędzy napierdala rzeźnickim nożem po gardłach czujących istot, wyrosłych na zbożach i wodzie, które mogłyby trafić do głodujących ludzi (skutków ekologicznych dla uproszczenia nie wymieniam).

Ale po co mamy się licytować? Pójście w tą stronę mogłoby wytworzyć poczucie mojego rzekomego snobizmu po Twojej stronie, a u mnie mogłoby utrwalić wizerunek Ciebie jako ignoranta, którym, jak sądzę, w gruncie rzeczy nie jesteś.

Myślę, że dobrze zdajesz sobie sprawę, że z każdą parówką czy paczką wędliny, jaką nabywasz, wiąże się ciąg zdarzeń, jakie doprowadziły do umożliwienia Ci tego zakupu. Myślę, że jak większość społeczeństwa, nie zdajesz sobie sprawy z detali całego tego ciągu. Nie ma więc mowy o świadomej decyzji konsumenckiej. Po prostu lecisz z tłumem. Nie obrażam Cię, tak się mówi w marketingu. :) Dopiero gdy poznasz cały ciąg, będziesz mógł podjąć świadomą decyzję. Ze znalezieniem materiałów informacyjnych nie będziesz miał problemu. Dopóki nie znasz ciągu - wybacz, ale technicznie rzecz biorąc podlegasz manipulacji marketingowej przemysłu mięsnego (która nota bene jest jedną z bezczelniejszych jakie świat marketingu zna, ale to już temat na inny wątek).

Jedyne, na co starałem Ci się zwrócić uwagę to różnica: jeden czyn decyduje o zaciukaniu czujących istot (i o powiązanych skutkach ekologicznych) drugi jedynie o lekkim negatywnym wpływie na organizm. Skali porównawczej nie ma i być nie może, bo są to czyny różnych kategorii. Apeluję jedynie o trzeźwe, przytomne widzenie kategorii czynów.

A tak nawiasem mówiąc - chyba żadnym innym zwierzętom nie trzeba tłumaczyć, że nie rozpierdala się własnego domu. Homo sapiens sapiens cywilizacyjny jest zdecydowanie najgłupszym z Ziemian. Na szczęście są wyjątki.
[#43] Re: Obejrzyj!

@CJ Warlock, post #42

Jak powiem tak. Gdyby wegetarianie mieli poukładane w głowach to by nie rozsiewali tych pierdół wszędzie gdzie się da. Zobacz takiego skolamana. Jego dziwaczne posty mam na PPA, NK i YouTube, wykopie i pewnie milionie innych miejsc. Zresztą nie tylko on to robi. Ja uważam coś takiego za chore i p*******. Chcesz być vege?
No to bądź ale nie udzielaj się z tym wszędzie gdzie tylko się da.
[#44] Re: Obejrzyj!

@CJ Warlock, post #42

Myślę, że dobrze zdajesz sobie sprawę, że z każdą parówką czy paczką wędliny, jaką nabywasz, wiąże się ciąg zdarzeń, jakie doprowadziły do umożliwienia Ci tego zakupu. Myślę, że jak większość społeczeństwa, nie zdajesz sobie sprawy z detali całego tego ciągu. Nie ma więc mowy o świadomej decyzji konsumenckiej. [...] Dopóki nie znasz ciągu - wybacz, ale technicznie rzecz biorąc podlegasz manipulacji marketingowej przemysłu mięsnego (która nota bene jest jedną z bezczelniejszych jakie świat marketingu zna, ale to już temat na inny wątek).

Nie pracowałem w ubojni, ale wiem że zwierzę trzeba zabić i oprawić, że są z tego odpady takie czy inne, zapewne śmierdzące i trujące.
Zdaje sobie sprawę z tego, że człowiek hoduje zwierzęta, przyczynia się do ich rozmnażania w celach hodowlanych, następnie je zabija i później ja zjadam sobie pyszną szyneczkę czy schabowe. Nie rozczulam się nad tymi zwierzątkami, jem ze smakiem i będę jeść dalej.

[#45] Re: Obejrzyj!

@Adrian Horn, post #43

A można powstrzymać się od wulgaryzmów? Inaczej będzie trzeba przenieść temat do... Rzeźni ;) i rozdać coś więcej niż upomnienia :]

[#46] Re: Obejrzyj!

@grxmrx, post #45

Dobrze. Już nie będę.
[#47] Re: Skolman gada pierdoły

@Adrian Horn, post #41

> Na YouTube to znalazłem. A Jezus był wegetarianinem? Coś mi
> świta, ze chyba nie. Ta wasza propaganda wegańska się niewiele
> rożni od sekty.

tak, jeszcze mogles link podac, bo ja tam sie nie udzielalem.

> Widzę, ze Cię Benedykt Dziubałtowski nieźle pojechał
> na NK.
>
> http://nasza-klasa.pl/profile/9664607/gallery/album/4/25?page=4
>
>
> Nie wiedziałem, ze z niego taki kozak.

moze tak wpierw zacznij czytac ze zrozumieniem.

[#48] Re: Skolman gada pierdoły

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #47

udzielałeś się i to ostro ale już chyba nie kontrolujesz. Proponuje zacząć jeść mięso

http://www.youtube.com/watch?v=bN_RJGCbs4E

czytałem to na NK. Najpierw was nieźle pojechał a potem zaczął ściemniać, ze sam zostanie wegetarianinem. Hehe a wyście to kupili.

Ostatnia modyfikacja: 06.12.2009 16:53:19
[#49] Re: Skolman gada pierdoły

@Adrian Horn, post #48

chodzilo mi o link do tego:

> Na YouTube to znalazłem. A Jezus był wegetarianinem? Coś mi
> świta, ze chyba nie. Ta wasza propaganda wegańska się niewiele
> rożni od sekty.

[#50] Re: Skolman gada pierdoły

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #49

Jest to tam przecież. Link poddany.
[#51] Re: Obejrzyj!

@Adrian Horn, post #43

Adrian Horn i widzisz gdzie masz te 3 tyś. wejść? na wykopie jest tylko osiem wejść z PPA.

[#52] Re: Skolman gada pierdoły

@Adrian Horn, post #48

to juz jego sprawa. przynajmiej cos sie dowiedzial.

[#53] Re: Skolman gada pierdoły

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #52

http://puszka.pl/przepis/3296-mleko_nasionkowe.html

Drugi komentarz do tego przepisu

Slonecznik i sezam nie nadaja sie dla 4-miesiecznych dzieci, zwlaszcza dla alergikow!!
Jezeli chodzi o zdrowe dziecko, proponowalabym od 1ö m-ca, jezeli jest ot alergik - od ukonczenia roku.
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Przepisy macie tam cudne, Mam nadzieje, ze jeszcze żadne dziecko nie przypłaciło zdrowiem tych waszych eksperymentów żywieniowych.

Ostatnia modyfikacja: 06.12.2009 17:18:49
[#54] Re: Skolman gada pierdoły

@Adrian Horn, post #48

Adrian Horn napisał(a):

> http://www.youtube.com/watch?v=bN_RJGCbs4E

Nooo, po Buzkowej widać że nie je mięsa, sam szkielet został ;)
Hmmm, ciekawe czy idąc podobnym tropem można by znaleźć jakiś związek między brakiem oleju w głowie u niektórych z naszych polityków? ... ... ...

[#55] Re: Obejrzyj!

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #1

http://fotoforum.gazeta.pl/photo/8/jb/kh/5ijz/J3HnnL4RBAhIBmZ1OB.jpg - mniam.

[#56] Re: Obejrzyj!

@Ciapo, post #27

Co do efektu cieplaraniego to moze byc to jeden 1 % ale obecnie myśle że jest to dużo wiecej % ale niestety działalność człowieka go przyśpiesza . Wystarczy zobaczyć jak postępuje wyleśanie i dewastacja lasów . Lub ich wypalanie co mozna zobaczyc na tej fotce :
http://rapidfire.sci.gsfc.nasa.gov/firemaps/firemap.2009311-2009320.2048x1024.jpg

[#57] Re: Obejrzyj!

@GumBoy, post #55

Normalnie fotka jak z mojego obiadu dzisiaj ;)

[#58] Re: Obejrzyj!

@grxmrx, post #44

Kolega chcę nam wprowadzić rewolucję kulinarną. :) Choć wolałbym seksualną.. :)

Dla mnie eko-terrroryści, wojna w dupogrodzie, kampanie anty-nikotynowe, promujące wegetarianizm czy to żeby nie bić dzieci -- zawsze będą dla mnie tematami zastępczymi a przynajmniej czymś na 10 planie.

Nienawidzę ludzi którzy wpieprzają mi się w drogę i mówią co powinienem robić a co nie, zwłaszcza podpierając się bardzo słabymi, choć efektownymi chwytami takimi jak pokazywanie flaków czy inne..

Krowa.. wolę po stokroć pomóc sąsiadowi, wyczyścić klatkę schodową dla dobra ogółu, dać dyszkę znajomemu menelowi niż słuchać gamoni "z misją" lub przykuwać się do sosny. Wypad. Nie chcę takich natrętów. SPAM i kropka.

[#59] Re: Obejrzyj!

@Drako^lM, post #56

Ekolodzy widzę są niezłymi fanatykami ;)

Lepsze elektrownie atomowe, w których raz na 100 lat zdarzy się poważny wypadek, czy węglowe, które smrodzą i trują nas wszystkich na bieżąco?

A skórzane buciki, rzemyki, paski i inne gadżety? Zwierzątka też same wyskakują ze skórek?

W jednym odcinku Housa był też epizod z rodzicami bardzo przejętymi ekologią, weganami, którzy prawie zabili swoje dziecko na siłę trzymając je na wegańskiej diecie. A oni tak bardzo o nie dbali ;)
Nie sądzicie, że cała moda na wegetarianizm jest napędzana przez firmy produkujące żywność dla wegetarian? ;) A jak coś ma naklejkę "Bio" czy "Eko" to jest zdrowsze i mniej szkodliwy dla środowiska jest proces produkcji? To taka sama ściema jak ekologiczne jednorazówki w biedronce, które są ekologiczne tylko dlatego, że trzeba za nie zapłacić i przez to ludzie mniej ich biorą ze sklepu ;)

Głód w afryce też straszny jest. Tylko, że cała kasa wpompowana w pomoc afryce będzie szła na marne tak długo, jak długo Afrykanie nie zmienią swojej mentalności. W afryce ludzie wolą przez 300 kilometrów pędzić stado swoich krów żeby dostać puszkę mleka niż wydoić jedną z tych krów.

Naprawdę ludzie nie macie większych zmartwień niż przejmowanie się rzeczami, na które nie macie najmniejszego wpływu?

Kiedyś jeden z polskich muzyków napisał tekst piosenki, który leciał mniej więcej tak:

"Zaklinam cię na wszystko - nie giń za ideę
Nie daj się omotać, byś zaczął zabijać
Żadna idea nie jest warta życia."

i tego się trzymajmy :)

Pozdrawiam rotfl

[#60] Re: Obejrzyj!

@Ciapo, post #59

ja się nad jednym zastawiam. Ten wegański groszek rośnie na Krowim gównie czy na pestycydach/ nawozach sztucznych albo innych świństwach. Bo jak zgodnie z wola skolmana wytępimy wszystkie krowy co pierdzi metanem to ten ich groszek nie będzie mia na czym rosnąć. A wtedy będą musli wcinać śnieg i trawę.....

tak wiec drodzy wegnie bez zwierząt hodowlanych nie mielibyście co jeść.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem