@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [,
post #223
Ależ ja się nie bawię w niczyjego adwokata. Nie wiem o co do dyskusji ma fakt, na jaki IRC loguje się Gumboy? Jak masz z nim jakiś problem - to załatw to z nim na privie.
I nie muszę też z nim nic uzgadniać. Wyobraź sobie, że nikt mi nie mówi co mam pisać. Wszystkie rzeczy znalazłem sam, a większość wyczytałem. Ekologią interesuję się od jakiegoś czasu, mam więc wystarczająca wiedzę, by nie traktować za autorytet panią aktorkę tylko dlatego bo jest wegetarianką w ciąży i nie umarła. A niech będzie jej to na zdrowie - jej opinia nie ma jednak żadnego znaczenia w temacie opłacalności prowadzenia upraw, chorób pasożytniczych i wydajności rolnictwa.
Co masz z resztą na myśli, przez: "piszesz, ale to co Ci ślina na język naniesie?
Nie rozumiem - Że nie mam racji? Że piszę własne wyobrażenia? Że wymyślam fakty?
Jeśli tak, to proszę:
1) Badania rdzeni lodowców pozwalają odrzucić tezę, że człowiek jest przyczyną globalnego ocieplenia:
Jouzel, J., C. Lorius, J.R. Petit, C. Genthon, N.I. Barkov, V.M. Kotlyakov, and V.M. Petrov. 1987. Vostok ice core: a continuous isotope temperature record over the last climatic cycle (160,000 years). Nature 329:403-8.
Jouzel, J., N.I. Barkov, J.M. Barnola, M. Bender, J. Chappellaz, C. Genthon, V.M. Kotlyakov, V. Lipenkov, C. Lorius, J.R. Petit, D. Raynaud, G. Raisbeck, C. Ritz, T. Sowers, M. Stievenard, F. Yiou, and P. Yiou. 1993. Extending the Vostok ice-core record of paleoclimate to the penultimate glacial period. Nature 364:407-12.
Jouzel, J., C. Waelbroeck, B. Malaize, M. Bender, J.R. Petit, M. Stievenard, N.I. Barkov, J.M. Barnola, T. King, V.M. Kotlyakov, V. Lipenkov, C. Lorius, D. Raynaud, C. Ritz, and T. Sowers. 1996. Climatic interpretation of the recently extended Vostok ice records. Climate Dynamics 12:513-521.
Petit, J.R., J. Jouzel, D. Raynaud, N.I. Barkov, J.-M. Barnola, I. Basile, M. Bender, J. Chappellaz, M. Davis, G. Delayque, M. Delmotte, V.M. Kotlyakov, M. Legrand, V.Y. Lipenkov, C. Lorius, L. Pepin, C. Ritz, E. Saltzman, and M. Stievenard. 1999. Climate and atmospheric history of the past 420,000 years from the Vostok ice core, Antarctica. Nature 399: 429-436.
2) 95% Polski nie nadaje się do prowadzenia upraw bez intensywnego nawożenia, a 45% do upraw w ogóle
Dowolna książka do geografii z gimnazjum/liceum zawierająca przekrój gleb Polski. Ewentualnie, cięższy kaliber, encyklopedia PWN.
3) Środki ochrony roślin trują bieguny
http://wwf.pl/informacje/publikacje/detox/powody_do_niepokoju.pdf
"Z powodu cyklów temperatury oraz cyrkulacji w atmosferze i oceanach, wiele związków chemicznych wykazuje tendencje do koncentrowania się w okolicy biegunów Ziemi."
4) istotnym źródłem ścieków azotowych i fosforowych spływajacych do Bałtyku są pola uprawne
http://www.strategia-baltyk.ukie.gov.pl/WWW/baltyk.nsf/92FF9251E24E0877C12574BE00326DDE/$FILE/Artyku%C5%82%2012.pdf?open
"Głównymi pierwiastkami odpowiedzialnymi za negatywne zmiany w środowisku Bałtyku są azot i fosfor. Pochodzą one ze źródeł punktowych, takich jak ścieki przemysłowe i komunalne (zawierające m.in. detergenty) oraz ze źródeł obszarowych, do jakich zaliczane są obszary użytkowane rolniczo. Artykuł skupia się wyłącznie na analizie relacji pomiędzy działalnością rolniczą a procesem eutrofizacji Morza Bałtyckiego"
5) UE narzuca limity i ogranicza produkcję żywności
http://www.ukie.gov.pl/WWW/questnew.nsf/0/BBF7F50A34B94691C1256FC40044BEE4?Open
"W Unii Europejskiej wielkość produkcji rolnej regulowana jest poprzez tzw. kwoty produkcyjne. Określają one, ile każdy kraj członkowski może wyprodukować: zbóż, mięsa wołowego, mleka, skrobi ziemniaczanej, cukru, tytoniu, chmielu, izoglukozy (zamiennik cukru wytwarzany z pszenicy lub kukurydzy), suszu paszowego, lnu i konopi na włókno, pomidorów do przetwórstwa, a także niektórych owoców i warzyw"
Miej w uwadze, że Polska produkuje obecnie 60-65% ilości zbóż osiąganych przed przystąpieniem do UE. Gdzie tu miejsce na "brak możliwości produkcji żywności"?
6) Zimbabwe było spichlerzem Afryki, na własne życzenie cierpi klęskę głodu
Joseph E. Stiglitz, Globalization and Its Discontents, 2002
Jeśli więc podawanie oraz analiza danych zgromadzonych przez poważane w świecie instytucje gospodarcze, polityczne oraz anty-globalistyczne traktujesz jako pisanie "co ślina przyniesie na język", to jak ja mam traktować podawanie jako autorytet "panią Maję aktorkę w ciąży"?
Wiesz... pani Maja i czyjeś opinie z youtuba to tak 3-4 klasy rangi powagi mniej niż raport na temat zanieczyszczeń wpływających do Bałtyku.
Ale co tam. Najważniejsze materiały masz w linku. Z mojej strony EOT.
Jak chcesz sztucznie nawozić ziemie na której da się chodować tylko paszę dla zwierząt, wybić zwierzęta które przerabiają słomę na nawóz, dotruć Bałtyk i Eskimosów to cóż - mam nadzieję, że taki fanatyczny weganizm napotka zdecydowany sprzeciw nie tylko ode mnie.
Ostatnia modyfikacja: 15.12.2009 21:56:35