[#1] krzyz :)
kjb: harcerze byli spontaniczni i to bylo ok. mniej ok jest to ze PiS w ramach zemsty za przegrane wybory postanowil wykorzystac emocje ludzi w stosunku dla waznego dla nic symbolu i doprowadzil do tego co ogladamy. a ze PO czyli obecna wladza nie mam jaj zeby sprawe zalatwic to cyrk trwa dalej. czego sie spodziewali wczesniej zapowaiadajac o ktorej ten krzyz usuna? jakby im zalezalo na tym aby go usunac to przyjechaliby ekipa o 4 rano zabrali, ew ktos by pala oberwal i tyle. a tak jest spektakl i mozna bedzie kilka dni tym zyc. bo lepsze to niz dyskusja o podwyzkach VAT, prawda?

Ostatnia modyfikacja: 03.08.2010 19:49:43
[#2] Re: krzyz :)

@Valwit, post #1

Ale to pokazuje, że spontaniczne stawianie krzyży nie jest mądre. Warto przemyśleć.

------edit

Słyszałem pogróżki że jak im ten krzyż usuną, to nowy postawią! ]:-> Pod tym krzyżem jest odłam kościoła katolickiego, bo kościół stwierdził że przenoszą, o oni dalej swoje.

Dziwny jest ten kraj...

Ostatnia modyfikacja: 03.08.2010 20:08:35
[#3] Re: krzyz :)

@kjb, post #2

to nie odlam tylko de facto heretycy. i w sumie nalezy im sie ekskomunika za bezczecenie krzyza. ale to insza inszosc, w takich sprawach chrescijanie sa dosc tolerancyjni :)

a co do krzyzy w .pl to juz kiedys proponowalem wesola akcje stawiania w nocy krzyzy na kazdym trawniku w centrum warszawy. dopiero by jaja byly jakby zaczeli sprzatac :>
[#4] Re: krzyz :)

@Valwit, post #1

Dopiero pół godziny temu na jakimś info-kanale-tv zobaczyłem.

Jeśli jest to napuszczanie gawiedzi na telewizję przez polityków - żeby pokazać jacy to jesteśmy mocni (PiS) lub żeby dać temat zastępczy (PO) to mamy naprawdę chorą politykę.

W każdym społeczeństwie jest element fanatyczny bądź po prostu głupi, i powinien być marginalizowany - w sumie metoda ma mniejsze znaczenie, gdyż do tego typu ludzi niewiele przemawia, więc i liczba technik jest ograniczona.

To jest nielegalna budowa, umieszczona na nie swoim gruncie, brak zezwoleń, etc. - przyssała się do tego grupa fanatyków, której reszta społeczeństwa (ta reszta, która zgadza się na bycie społeczeństwem prawa) najwyraźniej nie dała rady. No to pewnie zobaczymy jeszcze niejedną akcję tego typu, skoro ta się udała, i oby trafiło to bezpośrednio na polityków.

[#5] Re: krzyz :)

@kjb, post #2

Ich oczom ukaże się las.... krzyży.

Nie mają kuźwa nic innego do roboty, pieprzone darmozjady.

[#6] Re: krzyz :)

@Skotos, post #4

To jest nielegalna budowa, umieszczona na nie swoim gruncie, brak zezwoleń, etc. - przyssała się do tego grupa fanatyków, której reszta społeczeństwa (ta reszta, która zgadza się na bycie społeczeństwem prawa) najwyraźniej nie dała rady. No to pewnie zobaczymy jeszcze niejedną akcję tego typu, skoro ta się udała, i oby trafiło to bezpośrednio na polityków.

Piszesz jakby to była pierwsza tego typu akcja - ale tak nie jest. Mieliśmy już w Polsce protesty eko-terrorystów z obwiązywaniem się wokół drzew, włamywanie na tereny zakładów i wymalowywanie haseł na kominach, blokady ulic, czy wysypywanie zboża na tory.

Za każdym razem było to łamanie jakiegoś prawa, czy reguł bezpieczeństwa na nie swoim gruncie. Przyzwolenie zostało nadane już dawno - nie rozumiem więc, dlaczego to ta właśnie akcja ma być traktowana jako precedens?

Terroryzm krzyżem, ekologią, manifestacjami - trwa to już od ładnego kawałka czasu i trwać będzie dalej.

PS. Odwoływanie się do "społeczeństwa prawa" w sytuacji, gdy właśnie to "społeczeństwo prawa" łamie prawo jest nie na miejscu. Jakoś wszyscy są za jego przestrzeganiem, ale jakoś na ulicach znaczna większość łamie przepisy... (no bo są głupie, nie przemyślane etc.)
[#7] Re: krzyz :)

@Valwit, post #1

wladza nie mam jaj zeby sprawe zalatwic

Sprawa jest trudna. Oczywiście spacyfikowanie tej zgrai wariatów jest rozwiązaniem o które aż się prosi cała ta sytuacja. Z drugiej strony, jeśliby doszło do wariantu siłowego, to przy takiej okazji uwiecznionych zostanie kilka sugestywnych scen i do narodowej mitologii dołączy kolejny rozdział o złych ZOMOwcach, którzy spałowali pokorne owieczki, co tylko pomodlić się chciały. Przy czym ocalała kaczka tak skutecznie dorzuci potem do pieca, że temat nie umilknie przez najbliższe stulecie. Klasyczny pat.

Moim zdaniem trzeba to zostawić w spokoju i przeczekać. Przecież tym babom nie będzie się tam chciało siedzieć przez kolejne tygodnie i miesiące, 24/7. Na koniec wynająć jakiegoś pijaka, który Polonezem bez numerów rozkwasi się na krzyżu w grudniu po południu, po czym szybko posprzątać. I z pały. pomysł

Ostatnia modyfikacja: 04.08.2010 09:44:22
[#8] Re: krzyz :)

@Daclaw, post #7

Generalnie na terenie warszawy diecezja warszawska powinna zalatwiac takie sprawy - a na razie umywa rece

Krzyzacy !!!

Ostatnia modyfikacja: 04.08.2010 10:12:18
[#9] Re: krzyz :)

@HOŁDYS, post #8

odczep ty sie od fanow Apatora/Unibaxu, co? :)
[#10] Re: krzyz :)

@Daclaw, post #7

sugestywne sceny sa potrzebne aby ludzie wiedzieli ze panstwo czy policja nie pozwola sobie grac na nosie i tyle. jak w tv ktos ladnie zauwazyl: normalnie przy tego typu imprezach policja legitymuje uczestnikow i kaze opusici teren a tu siedza i patrza. bo krzyz jest. znaczy teraz dowolna impreza bedzie bezkarna jesli bedzie z krzyzem? w takim razie stolarzem bylo mi zostac...
[#11] Re: krzyz :)

@Valwit, post #10

Fakt jest ze w narodzie Krzyz ..to MOCNY symbol i nie wielu przeciw jemu podniesie reke (chyba ze stare SB i MO ).
Jedyna sila jest w kosciela - ktory jak dobrze to ujol nie jest walka o krzyz ale krzyzem ...

[#12] Re: krzyz :)

@HOŁDYS, post #11

Ale walka przeciwko komu/czemu? Wczoraj broniono krzyża m.in. przed księdzem, który miał odprawić mszę i uczestniczyć w przeniesieniu go do kościoła, na mocy decyzji m.in. biskupa. Kompletna paranoja. Skoro krzyż jest symbolem wiary katolickiej, drogiej Polakom, to wydawałoby się, że kościół jest dla niego godnymi miejscem a przede wszystkim - że kler powinien mieć oczywiste prawo do decydowania w jego sprawie. Tym czasem mamy jakąś debilną walkę o miejsce, które nie ma w sobie niczego symbolicznego, ani się kaczor tam nie urodził, ani tam nie zginął, ani nie jest tam pochowany - zwykły urząd, miejsce pracy.

W całej tej akcji nie znajduję najmniejszego sensu, dlatego wnioskuję, że chodzi wyłącznie o przepychanki zwolenników opcji politycznych, prowadzone w trybie piaskownicy. Znakomicie odwraca to uwagę od bieżących problemów.
[#13] Re: krzyz :)

@Daclaw, post #12

Jak pokazali w TV kobietę co przez łzy się darła, tak jakby rodziła albo ją żywcem ze skóry obdzierali, to każdy normalny stwierdzi że ich nie można sądzić, ich trzeba leczyć :)

Oglądaliście wczoraj TVN24 i Szkło Kontaktowe? Fajne były sms'y widzów, np: "Trzeba podnieść VAT na krzyże", albo "Mam rozwiązanie problemu krzyża. Trzeba ściągnąć Poniatowskiego i na koniu posadzić Kaczyńskiego. I wszyscy będą zadowoleni."

Albo pytanie widza: "Czy ci spod tego krzyża wogóle chodzą do pracy???"

Ja jestem za tym żeby obok każdego krzyża w miejscu publicznym, postawić/powiesić parę symboli innych religii. Taki test tolerancji polskich katolików, szanowanie innych symboli na równi ze swoimi :)

[#14] Re: krzyz :)

@kjb, post #13

Ja jestem za tym żeby obok każdego krzyża w miejscu publicznym, postawić/powiesić parę symboli innych religii. Taki test tolerancji polskich katolików, szanowanie innych symboli na równi ze swoimi

To może obok każdego znaku ostrzegawczego na drodze powieśmy także losowo kilka innych - taki test tolerancji kierowców na obecność bezsensownych oznaczeń??? )

Polska jest krajem demokratycznym i (podobno) wolnym. Czyli, przynajmniej w teorii, ludzie mogą robić i wieszać co im się żywnie podoba. Jeśli zbierze się grupa katolików - będzie to krzyż. Jeśli grupa Żydów - gwiazda dawidowa. itd. itp. To co napisałeś sugeruje jakby przeszkadzało Ci, że duże zbiorowisko ludzi których łączy pewna idea nie posługuje się symbolami z ich ideałami nie związanymi.

Idźmy dalej:
- niech dla tolerancji ekolodzy wlewają substancje toksyczne do studzienek.
- niech obrońcy praw zwierząt, w ramach tolerancji, zamęczają kilka kotów
- niech tolerancyjni administratorzy portali amigowych obok boinga wyświetlą loga: SONY, Microsoftu oraz Samsunga.

Tak więc - obecna sytuacja z krzyżem jest bez sensu. Ale tak samo bez sensu jest współczesna moda na "tolerancję totalitarną", gdzie każda grupa ludzi o pewnych ideałach musi zawrzeć wszystkie symbole z tymi ideałami niezgodne. I to pomimo tego, że w danym sąsiedztwie nie ma ludzi nie związanymi z tymi "innymi" ideałami.

Ostatnia modyfikacja: 04.08.2010 13:02:52
[#15] Re: krzyz :)

@Radov, post #6

PS. Odwoływanie się do "społeczeństwa prawa" w sytuacji, gdy właśnie to "społeczeństwo prawa" łamie prawo jest nie na miejscu. Jakoś wszyscy są za jego przestrzeganiem, ale jakoś na ulicach znaczna większość łamie przepisy... (no bo są głupie, nie przemyślane etc.)

W większości tego co napisałeś w powyższym poście masz rację lecz do tego, że działamy sobie jako społeczeństwo na zasadach samowolki to się nie zgodzę. Za złamanie przepisów drogowych (i nie tylko) dostaniesz mandat. Jak odpowiedzą obrońcy krzyża?

Manifestacje nie zdarzają się bez zezwolenia - bo jeśli takowego nie ma to jest ona rozganiana, a awanturujący się trafiają przed oblicze sądu, z reguły z grzywną. Przywiązywanie się do drzew jak wiesz ma swój sens do momentu gdy dana firma nie zawoła ochroniarzy i nie przepną delikwentów do innego drzewa, a często dostają też mandaty.

Jest to system, być może nie działa nadzwyczajnie ale działa. Można go poprawiać, lecz nie zgadzam się na tak wielkie psucie jakie nastąpiło pod pałacem prezydenckim.

[#16] Re: krzyz :)

@Skotos, post #15

na wp jest fajny artykul "Bp Pieronek: ci, którzy bronią krzyża to fanatyczna sekta"

ps.z drugije strony ciekawe cy S.P Lech i Maria Kaczynska chcieliby obecnego zamieszania ???

Ostatnia modyfikacja: 04.08.2010 13:16:17
[#17] Re: krzyz :)

@Skotos, post #15

W większości tego co napisałeś w powyższym poście masz rację lecz do tego, że działamy sobie jako społeczeństwo na zasadach samowolki to się nie zgodzę. Za złamanie przepisów drogowych (i nie tylko) dostaniesz mandat. Jak odpowiedzą obrońcy krzyża?

Za złamanie przepisów drogowych dostaniesz mandat? tylko jeśli Cię złapią:) I bardzo dużo ludzi ten stan, że muszą być jeszcze złapani, nadużywa. Tak samo będzie w przypadku krzyża - obrońcy odpowiedzą jeśli to ktoś wyegzekwuje. A jak nie to nie.

I tu właśnie pojawia się problem "społeczeństwa prawa". 98% moich znajomych (różne grupy wiekowe) to stanowczy przedstawiciele pastwa prawa. Ale gdy sami mają się do prawa zastosować - np. właśnie podczas jazdy samochodem - już tego nie robią. Uzasadnienie jest jedno - oni chcą "społeczeństwa prawa", tyle że obecne prawo jest GŁUPIE i nie będą go przestrzegać. Chcą przestrzegać prawa, ale dopiero jak pod nich zostanie dostosowane.
Pytanie: czy jest możliwe dopasowanie prawa pod 40.000.000 Polaków?

Co gorsza - przecież nawet mandatów spora grupa nie płaci... Prawie połowa moich znajomych z pracy przynajmniej raz w życiu wręczyła łapówkę policjantowi, gdy zostali zatrzymani za złamanie przepisów. A to właśnie to są Ci "wykształceni i oświeceni" - reprezentanci grupy, która za państwem prawa najbardziej się opowiada....

Powiedz - ile razy w życiu jechałeś samochodem z prędkością przekraczającą obowiązującą na drodze? Widziałeś samochód naruszający podwójną ciągłą linię na drodze? Wyprzedzanie na trzeciego? Zatrzymanie się sprawnego samochodu w miejscu niedozwolonym (i maskowanie tego migaczami)?

Wyobraź sobie sytuację: w dzień, na trasie kierowca w terenie zabudowanym jedzie 70 km/h.
Co jest bardziej prawdopodobne:
1) rozpędził się przez nieuwagę i zaraz zwolni do 50 km/h?
2) rozpędził się celowo bo droga jest pusta, a przepisy bzdurne że "na trasie" trzeba zwolnić do 50km/h?

Jaka odpowiedź będzie poprawna w Polsce, a jaka np. w Niemczech?

-------------------------------

I dlatego uważam, że w Polsce nie ma "społeczeństwa prawa". Są tylko deklaracje, których nikt nie przestrzega.

Ostatnia modyfikacja: 04.08.2010 13:21:53

Ostatnia modyfikacja: 04.08.2010 13:31:06
[#18] Re: krzyz :)

@Radov, post #17

Uzasadnienie jest jedno - oni chcą "społeczeństwa prawa", tyle że obecne prawo jest GŁUPIE i nie będą go przestrzegać. Chcą przestrzegać prawa, ale dopiero jak pod nich zostanie dostosowane.

Czyli zezwoli na jazdę bez biletu, chlanie i palenie wszędzie oraz zniesie kodeks drogowy. Domyślam się, że o to chodzi.
[#19] Re: krzyz :)

@HOŁDYS, post #16

ciekawe cy S.P Lech i Maria Kaczynska chcieliby obecnego zamieszania ???

Jarek Kaczyński, prezes Lecha za jego życia, jeszcze dolewa oliwy do ognia. A więc sądzę, że tak.
[#20] Re: krzyz :)

@Radov, post #14

Polska jest krajem demokratycznym i (podobno) wolnym. Czyli, przynajmniej w teorii, ludzie mogą robić i wieszać co im się żywnie podoba. Jeśli zbierze się grupa katolików - będzie to krzyż. Jeśli grupa Żydów - gwiazda dawidowa. itd. itp.

Ale jest jeszcze prawo budowlane, ustawa o ochronie zabytków i wiele innych uregulowań, porządkujących przestrzeń publiczną. Ja na przykład nie chciałbym, aby pod moim domem spontanicznie wyrosło sanktuarium Matki Boskiej Naszybowskiej dlatego, że zebrała się grupa osób chcących oddawać hołd zaciekom na moich brudnych oknach.
[#21] Re: krzyz :)

@Daclaw, post #18

Czyli zezwoli na jazdę bez biletu, chlanie i palenie wszędzie oraz zniesie kodeks drogowy. Domyślam się, że o to chodzi.

Nie. Będzie żądać jazdy z biletem, przestrzegania prawa w sprawie krzyża oraz zakazania chlania i palenia w miejscach publicznych - a chwilę później będzie jechać do domu 80km/h po mieście, a już w domu obejrzy piracki film na komputerze z pirackim Windowsem.

Bo te pierwsze trzy postulaty nie wymagają od niego egzekwowania prawa, a ostatnie dwa tak (i są głupie).

Ale jest jeszcze prawo budowlane, ustawa o ochronie zabytków i wiele innych uregulowań, porządkujących przestrzeń publiczną. Ja na przykład nie chciałbym, aby pod moim domem spontanicznie wyrosło sanktuarium Matki Boskiej Naszybowskiej dlatego, że zebrała się grupa osób chcących oddawać hołd zaciekom na moich brudnych oknach.

Że tak się zapytam - i jadąc samochodem ściśle przestrzegasz ograniczeń prędkości? a może ignorujesz je, gdy droga jest "prosta i pusta"?

A seriale telewizyjne ściągasz z internetu?

Ostatnia modyfikacja: 04.08.2010 13:56:59

Ostatnia modyfikacja: 04.08.2010 14:10:00
[#22] Re: krzyz :)

@Radov, post #14

To może obok każdego znaku ostrzegawczego na drodze powieśmy także losowo kilka innych - taki test tolerancji kierowców na obecność bezsensownych oznaczeń???

Podoba mi się porównanie krzyża do znaku ostrzegawczego :)

Polska jest krajem demokratycznym i (podobno) wolnym. Czyli, przynajmniej w teorii, ludzie mogą robić i wieszać co im się żywnie podoba.

Jeśli jest to zgodne z prawem i nie narusza uczuć religijnych innych osób, to czemu nie?

Jeśli zbierze się grupa katolików - będzie to krzyż. Jeśli grupa Żydów - gwiazda dawidowa. itd. itp.

Racja, każda religia/wiara/ideologia ma swój jakiś tam symbol.

To co napisałeś sugeruje jakby przeszkadzało Ci, że duże zbiorowisko ludzi których łączy pewna idea nie posługuje się symbolami z ich ideałami nie związanymi.

Źle mnie zrozumiałeś :)
Tłumaczę - jeśli tych fanatyków pod krzyżem tak boli fakt, że ma zostać przeniesiony z racji tego, że stoi tam bezprawnie i przeszkadza innym....

Postawmy obok krzyża Buddę tej samej wielkości, gwiazdę żydowską i pentagram :) Zostawmy te dodane symbole i pojdźmy do domu. Rano przyjdziemy i zobaczymy czy jeszcze tam stoją :)
Potem zadajmy sobie pytanie czy tolerancja powinna dotyczyć wszystkich polaków? Dlaczego w szkole wisi krzyż nad drzwiami? Czy to jest tolerancja? Czy narzucanie krzyża wszystkim?

[#23] Re: krzyz :)

@kjb, post #22

Postawmy obok krzyża Buddę tej samej wielkości, gwiazdę żydowską i pentagram usmiech Zostawmy te dodane symbole i pojdźmy do domu. Rano przyjdziemy i zobaczymy czy jeszcze tam stoją usmiech
Potem zadajmy sobie pytanie czy tolerancja powinna dotyczyć wszystkich polaków? Dlaczego w szkole wisi krzyż nad drzwiami? Czy to jest tolerancja? Czy narzucanie krzyża wszystkim?

Dlaczego w szkole wisi krzyż nad drzwiami? bo kołek w ścianie przeciwdziała grawitacji:)

Krzyż nad drzwiami w szkole zazwyczaj oznacza, że jest pewna grupa katolików, która chciałaby, żeby tam wisiał krzyż. Problem pojawia się, gdy grupa ludzi NIE ZWIĄZANA z miejscem zawieszenia krucyfiksu czuje się ZOBOWIĄZANA by zażądać tego krzyża usunięcia.

Jest to o tyle dziwne, ze krucyfiks nie jest symbolem literki 't' od hasła "tu nie wpuszczamy innowierców". Czy jeśli okaże się, ze jakaś grupa zarejestruje karnisze nad oknem jako symbol religijny to świeckie państwo ma obowiązek zdemontować karnisze?

Nie uważam, żeby wieszanie czego- (nie kogo ) i gdzie- kolwiek było brakiem tolerancji i narzucaniem poglądów. Za to PRAWNY ZAKAZ decydowania o tym co może być wieszane - już tak. Jest to brak tolerancji dla WSZYSTKICH znaków religijnych i jednoznaczne narzucanie poglądów.

Nie poddawajmy się terroryzmowi bandy (za przeproszeniem) ć**ków wykorzystujących symbole religijne jako broń, czy sposób odwrócenia uwagi od spraw istotnych. JA chcę żyć w WOLNYM kraju, gdzie grupy mnie reprezentujące mogą wieszać na ścianach (lub przynajmniej poddać dyskusji) co i gdzie chcą.

Ostatnia modyfikacja: 04.08.2010 14:21:39
[#24] Re: krzyz :)

@Radov, post #21

Że tak się zapytam - i jadąc samochodem ściśle przestrzegasz ograniczeń prędkości? a może ignorujesz je, gdy droga jest "prosta i pusta"?

Ze mnie jest dupa nie kierowca, więc raczej się wlokę. Niestety, problem pojawia się tam, gdzie droga NIE jest pusta. Trudno przestrzegać ograniczeń prędkości tam, gdzie nikt ich nie przestrzega.

A nie. :) Poza filmikami z Youtube nigdy żadnego filmu nie ściągnąłem z internetu i nawet nie wiem gdzie szukać. Wygodniej mi w EMIPIKu kupić.
[#25] Re: krzyz :)

@Radov, post #21

a jest prawo zabraniajace sciagania danych (w tym wypadku filmu) z internetu?
[#26] Re: krzyz :)

@Radov, post #21

Nie. Będzie żądać jazdy z biletem, przestrzegania prawa w sprawie krzyża oraz zakazania chlania i palenia w miejscach publicznych - a chwilę później będzie jechać do domu 80km/h po mieście, a już w domu obejrzy piracki film na komputerze z pirackim Windowsem.

Bo te pierwsze trzy postulaty nie wymagają od niego egzekwowania prawa, a ostatnie dwa tak (i są głupie).

Sorry, ale nie pojmuję co chcesz przez to powiedzieć. To mnie dotyczy np. jazda bez biletu i to ja dostanę mandat (i nie mów, że wtedy jak mnie złapią - to truizm, ale z tego powodu że nie zawsze łapią nie wynika pozwolenie na jazdę bez biletu). Jeśli generalizujesz w sprawie jakiejś wyimaginowanej grupy, nawet Twoich znajomych, to przepraszam, ale swoje mandaty płacę, nigdy nie dałem łapówki, mam legalnego AmigaOS, Windowsa i Linuxa, etc. i sprzeciwiam się krzyżowi obok urzędu na który płacę i który ma mnie w jakiś sposób określać i symbolizować.
Nie zgadzam się również na krzyże w szkołach, bo to znaczyłoby że wynegocjowana umowa to strata czasu i pieniędzy (także w jakimś małym ułamku moich).

Piszesz o zachowaniach w stylu wszystko albo nic - co chcesz dzięki temu nam tutaj powiedzieć?
W przyrodzie to ułamki procent lub procenty powodują zmianę - 6% spowodowało zmianę prezydenta, 2% metanolu powoduje zamianę dobrej wódki w truciznę, 0,5% chromu w stali powoduje skokowy wzrost jej twardości, itp. To stosuje się także do stosowanie prawa w społeczeństwie, takie same ułamki oszołomów, które degenerują prawo stosowane przez zdecydowaną większość.

Ostatnia modyfikacja: 04.08.2010 15:04:33
[#27] Re: krzyz :)

@Skotos, post #26

Nie zgadzam się również na krzyże w szkołach, bo to znaczyłoby że wynegocjowana umowa to strata czasu i pieniędzy (także w jakimś małym ułamku moich).

Także w tych, w których nigdy nie byłeś, w życiu o nich nie słyszałeś i nigdy nie będziesz mieć kontaktu? Pisząc inaczej, grupa ludzi chce sobie powiesić krzyż w szkole. Ale nie będą mogli bo zabrania im inna grupa osób, która nigdy o nich nie słyszała i nie ma zamiaru z tej szkoły korzystać?
Ty płacisz na szkoły, ale oni też płacą. Więc może lepiej by było, żebyś ty decydował tylko swojej - a inni też o swoich?

Piszesz o zachowaniach w stylu wszystko albo nic - co chcesz dzięki temu nam tutaj powiedzieć?

To, że wystosowany powyżej argument odnośnie sytuacji z krzyżem zwierający coś w stylu "w społeczeństwie prawa..." jest słaby. A słabość wynika z tego, że większość osób (w Polsce - to ważne) chce w społeczeństwie prawa żyć, ale nie chce CAŁEGO prawa zastosować do siebie.

Napisałeś: "To mnie dotyczy np. jazda bez biletu i to ja dostanę mandat"
Świetnie. To ja korzystam z Twoich słów i usprawiedliwiam protestujących.
Proszę: "To ich dotyczy problem stawiania krzyża w miejscu nieodpowiednim i to oni dostaną mandat"

Nie uważasz, że w "społeczeństwie prawa" nie byłoby powyższych sytuacji? Ty nie jechałbyś bez biletu, a protestujący nie stawiali by krzyża?
Tak. Wiem. To przykład. Ale jeśli dopuszczasz (hipotetyczną) możliwość, że znajdziesz się w pociągu bez biletu, to znaczy, ze widzisz (hipotetyczną) możliwość, że prawo złamiesz. Nie wyklucza, to wprawdzie istnienia społeczeństwa prawa (no bo dostaniesz mandat), ale wyklucza możliwość stosowania przez Ciebie argumentowania wykorzystującego "społeczeństwo prawa"

@Valit
Seriale telewizyjne są wykupowane przez stacje telewizyjne na określonych warunkach - licencji. Abonenci tych stacji telewizyjnych też są zobowiązani ich przestrzegać. Nagrywanie oraz udostępnianie tych seriali jest złamaniem warunków licencji. Licencji, które podparte są siłą prawa. Jeśli chcesz żyć w "społeczeństwie prawa" to zobowiązany jesteś walczyć z przejawami łamania prawa. Jeśli ściągasz "pirackie" seriale z internetu (bo nikt nie zabrania ściągania danych z internetu) to znaczy, że akceptujesz, że ktoś inny prawo złamał. Jeśli akceptujesz to, że ktoś łamie prawo - czy możesz powiedzieć, że chcesz żyć w społeczeństwie przestrzegającym prawo?

Ostatnia modyfikacja: 04.08.2010 16:00:37
[#28] Re: krzyz :)

@Radov, post #23

Nie wieszam i nie ściągam krzyży w kościele, więc dlaczego członkowie tego kościoła wieszają krzyże tam gdzie nie jest ich miejsce?

Jeśli nie chcę żeby w szkole wisiał krzyż, to mogę go zdjąć? Mam na myśli konkretną szkołę a nie wszystkie szkoły.

Dlaczego ja mam się męczyć żeby go zdjąć, a nie ktoś żeby go tam powiesić?

Bo kościół to władza ponad prawem, weszli dawno temu w układ wiadomo z kim i teraz mają konkordat. Nie przestrzegają prawa jak i zasad własnej religii.

To co się dzieje pod krzyżem w Warszawie, to jest właśnie obraz kościoła katolickiego. Niestety.

[#29] Re: krzyz :)

@kjb, post #28

Nie wieszam i nie ściągam krzyży w kościele, więc dlaczego członkowie tego kościoła wieszają krzyże tam gdzie nie jest ich miejsce?

Ponieważ osoby przebywające w tym "gdzie nie jest ich miejsce" (zgodnie ze swym demokratycznym prawem) zadecydowały by go tam powiesić. Albo (zgodnie ze swym demokratycznym prawem) zupełnie olały, że on tam wisi.

Jeśli nie chcę żeby w szkole wisiał krzyż, to mogę go zdjąć? Mam na myśli konkretną szkołę a nie wszystkie szkoły.

Jeśli chcesz wprowadzić rządy autorytarne i zostać tyranem - to jak najbardziej możesz. Jeśli jednak pozostajemy przy mękach demokracji - powinieneś zapytać się pozostałe osoby (tudzież ich reprezentację) czy podzielają Twoje zdanie.

Dlaczego ja mam się męczyć żeby go zdjąć, a nie ktoś żeby go tam powiesić?

Hmmm... Póki co, to odniosłem wrażenie, że chcesz poprzez zakaz prawny karać te osoby, które znak religijny próbowałyby wieszać. Nie jestem pewien czy piszemy na ten sam temat...

To co się dzieje pod krzyżem w Warszawie, to jest właśnie obraz kościoła katolickiego. Niestety.

Jasne. Tak jak parada równości jest obrazem europejskich środowisk liberalnych. Czyli żadnym.

Ostatnia modyfikacja: 04.08.2010 18:53:31
[#30] Re: krzyz :)

@Radov, post #29

Jeśli nie chcć żeby w szkole wisiał krzyż, to mogć go zdjąć? Mam na myśli konkretną szkołć a nie wszystkie szkoły.

Jeśli chcesz wprowadzić rządy autorytarne i zostać tyranem - to jak najbardziej możesz. Jeśli jednak pozostajemy przy mćkach demokracji - powinieneś zapytać sić pozostałe osoby (tudzież ich reprezentacjć) czy podzielają Twoje zdanie.

Troszke nie nadazam za Twoja logika. Sprobuje odwrocic Twoja wypowiedz.

"Jeśli ci ktorzy wieszaja krzyze chca wprowadzić rządy autorytarne i zostać tyranem - to jak najbardziej moga. Jeśli jednak pozostajemy przy mćkach demokracji - powinni zapytać sić pozostałe osoby (tudzież ich reprezentacjć) czy podzielają Ich zdanie."

A jak wiem tak oczywiscie nie jest. Wiec jak to jest z ta demokracja? tylko dla wybranych?

Ostatnia modyfikacja: 04.08.2010 19:05:49
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem