@Valwit, post #1
@kjb, post #2
@Valwit, post #1
@Skotos, post #4
To jest nielegalna budowa, umieszczona na nie swoim gruncie, brak zezwoleń, etc. - przyssała się do tego grupa fanatyków, której reszta społeczeństwa (ta reszta, która zgadza się na bycie społeczeństwem prawa) najwyraźniej nie dała rady. No to pewnie zobaczymy jeszcze niejedną akcję tego typu, skoro ta się udała, i oby trafiło to bezpośrednio na polityków.
@Valwit, post #1
@Daclaw, post #7
@HOŁDYS, post #11
@Daclaw, post #12
@kjb, post #13
Ja jestem za tym żeby obok każdego krzyża w miejscu publicznym, postawić/powiesić parę symboli innych religii. Taki test tolerancji polskich katolików, szanowanie innych symboli na równi ze swoimi
@Radov, post #6
@Skotos, post #15
W większości tego co napisałeś w powyższym poście masz rację lecz do tego, że działamy sobie jako społeczeństwo na zasadach samowolki to się nie zgodzę. Za złamanie przepisów drogowych (i nie tylko) dostaniesz mandat. Jak odpowiedzą obrońcy krzyża?
@Radov, post #17
@Radov, post #14
@Daclaw, post #18
Czyli zezwoli na jazdę bez biletu, chlanie i palenie wszędzie oraz zniesie kodeks drogowy. Domyślam się, że o to chodzi.
Ale jest jeszcze prawo budowlane, ustawa o ochronie zabytków i wiele innych uregulowań, porządkujących przestrzeń publiczną. Ja na przykład nie chciałbym, aby pod moim domem spontanicznie wyrosło sanktuarium Matki Boskiej Naszybowskiej dlatego, że zebrała się grupa osób chcących oddawać hołd zaciekom na moich brudnych oknach.
@Radov, post #14
@kjb, post #22
Postawmy obok krzyża Buddę tej samej wielkości, gwiazdę żydowską i pentagram usmiech Zostawmy te dodane symbole i pojdźmy do domu. Rano przyjdziemy i zobaczymy czy jeszcze tam stoją usmiech
Potem zadajmy sobie pytanie czy tolerancja powinna dotyczyć wszystkich polaków? Dlaczego w szkole wisi krzyż nad drzwiami? Czy to jest tolerancja? Czy narzucanie krzyża wszystkim?
@Radov, post #21
@Radov, post #21
@Skotos, post #26
Nie zgadzam się również na krzyże w szkołach, bo to znaczyłoby że wynegocjowana umowa to strata czasu i pieniędzy (także w jakimś małym ułamku moich).
Piszesz o zachowaniach w stylu wszystko albo nic - co chcesz dzięki temu nam tutaj powiedzieć?
@Radov, post #23
@kjb, post #28
Nie wieszam i nie ściągam krzyży w kościele, więc dlaczego członkowie tego kościoła wieszają krzyże tam gdzie nie jest ich miejsce?
Jeśli nie chcę żeby w szkole wisiał krzyż, to mogę go zdjąć? Mam na myśli konkretną szkołę a nie wszystkie szkoły.
Dlaczego ja mam się męczyć żeby go zdjąć, a nie ktoś żeby go tam powiesić?
To co się dzieje pod krzyżem w Warszawie, to jest właśnie obraz kościoła katolickiego. Niestety.
@Radov, post #29