[#181] Re: Mizoprostol

@recedent, post #180

> W ciągu ostatnich kilku lat poszło u mnie może ze 2 opakowania tego.

Ja ostatnio jakiś lek brałem ze dwa albo trzy lata temu i to był Apap (paracetamol).
[ Współcześni lekarze są bardzo słabo, o ile w ogóle, szkoleni z dietetyki. Nowoczesna medycyna obraca się wokół "pigułki na wszystko". I taki stan rzeczy przemysł farmaceutyczny chce utrzymać, bo dobre zdrowie jest może sensowne, ale nie jest dochodowe. ]

[#182] Re: opodatkujmy i zalegalizujmy to!

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #175

Do tych ZA i do tych PRZECIW w/w czynnosciom. sędzia

Zanim zaczniecie wytaczac naprzeciw siebie tyrady, nalezy postawic sobie fundamentalne pytanie, jaka jest rola panstwa ???, konkretnie polskiego panstwa tu i teraz - slepe kopiowanie wzorcow jest dobre tylko dla lemingow:), bo nie zgadzam sie z tymi ZA, gdyz kieruja sie doraznie jedynie ohydnym motywem latania dziury w skarbcu panstwa (jakby to byl cel istnienia panstwa), dlatego ich koronnym argumentem jest hipotetyczne przypuszczenie, ile to budzet niby zyska itp.itd..., ale bedacy PRZECIW sa znow de facto za utrzymaniem status quo, co jest tez nie do przyjecia, z uwagi na pewna anachronicznosc obecnych regulacji, coz, zloty srodek tkwi w odpowiedzi ???

PS. nie bez powodu Polska moze poszczycic sie jednym z najnizszych wskaznikow zaufania spolecznego w UE...
[#183] Re: opodatkujmy i zalegalizujmy to!

@1989, post #182

Nie żebym się jakoś konkretnie czepiał, ale gdybyś raczył przeczytać posty, to samego łatania finansów państwa byś nie zobaczył. Nie będę latał i wskazywał, w których postach bo uważam że jest to obowiązek komentującego, aby jego komentarz był trafny. Nikt nie przytoczył żadnych danych liczbowych ile budżet może zyskać. Hipotetyczne przypuszczenie, że finansowo można zyskać jest jak najbardziej OK - znając dochody holenderskie (które notabene nie zostały przytoczone).

Kolejna rzecz, trudno tu mówić o jakimś złotym środku - to są wybory z poważnymi konsekwencjami, zależnie od metod wprowadzania.
A co do roli państwa, załóż wątek podyskutujemy (tylko w nim coś mądrego na start napisz).
[#184] Re: opodatkujmy i zalegalizujmy to!

@przemysław, post #183

tylko w nim coś mądrego na start napisz

coz, po tej krotkiej dyskusji jakos nie moge odniesc wrazenia, ze jestem za madry do dyskusji z niektorymi interlokutorami hehe

notabene, jako jedyny do tej pory w tej dyskusji przytoczylem ad hoc liczby przy swoich propozycjach..., zadalem jednak inne pytanie, jaka jest rola panstwa np: wg. Ciebie, bo jest to fundamentalne pytanie, wlasnie w sprawie legalizacji tych "biznesow".

===
apropos samej legalizacji, mozna uczynic legalnym posiadanie broni... bylbys ZA ?
[#185] Re: opodatkujmy i zalegalizujmy to!

@1989, post #184

apropos samej legalizacji, mozna uczynic legalnym posiadanie broni... bylbys ZA ?

Przecież można w Polsce posiadać legalnie broń, również tzw. ostrą. Uzyskanie zezwolenia nie jest co prawda najprostsze, ale za Wikipedią podaję, że broń palną posiada w Polsce legalnie prawie 400 tysięcy osób, a to są dane sprzed 6 lat. "Cywil" nie może posiadać legalnie z tego co wiem, broni maszynowej i innych sprzętów typu granatniki czy ręczne wyrzutnie rakiet, ale tak samo jest w USA.

Natomiast czy powszechny dostęp do broni jest dobry? Z jednej strony niby tak, bo jak każdy wie, że każdy inny ma, to teoretycznie mamy stan równowagi, a przestępcy, którzy posiadają broń nielegalnie, tracą nieco swą uprzywilejowaną pozycję. Z drugiej jednak strony kolejne doniesienia w stylu "mąż wystrzelał dzieci, zastrzelił żonę i popełnił samobójstwo", albo "szalony nastolatek strzelał w szkole do kolegów i nauczycieli" każą się nieco zastanowić nad pomysłem powszechnego dostępu do broni. Osobiście jestem raczej przeciw. Amerykańskie podejście do sprawy w znacznej mierze jest dziedzictwem historii podboju Dzikiego Zachodu...

[#186] Re: opodatkujmy i zalegalizujmy to!

@G. Kraszewski, post #185

Przecież można w Polsce posiadać legalnie broń......

tak, o to mi chodzilo, powszechnie i legalnie, bez uzyskiwania pozwolenia... podobnie na narkotyki tez mozna uzyskac obecnie pozwolenie w postaci chocby recepty.
[#187] Re: opodatkujmy i zalegalizujmy to!

@1989, post #184

W tym sfrustrowanym, agresywnym społeczeństwie, gdzie jeden z drugim gotowi są prać się po pyskach z powodu byle sytuacji drogowej? Nigdy w życiu!

I nie ma sensu podpieranie się tutaj przykładem USA. Rozwiązań, które dobrze funkcjonują w warunkach jednego państwa nie da się bezpośrednio i z takim samym efektem przenieść na grunt innego państwa. Przykład: ustrój.
Wątpliwe rezultaty prób zaprowadzenia demokracji w krajach takich jak Irak czy Afganistan są tutaj dobitnym przykładem. W Rosji zapanował jaki-taki porządek, kiedy, wraz z rządami Putina, wróciły elementy zamordyzmu. Nawet w Polsce sprawność funkcjonowania całości władzy w warunkach demokratycznych pozostawia wiele do życzenia. Demokracji w kraju takim jak Chiny w ogóle sobie nie wyobrażam. Itd, itp.
[#188] Re: opodatkujmy i zalegalizujmy to!

@1989, post #186

Skoro próbujesz wywołać dyskusję na jakiś temat to ją zacznij, a nie odwracaj kota ogonem (rola państwa).
Co do niekontrolowanego dostępu (czyli każdy chętny): stanowcze nie, zarówno dla broni jak i jakichkolwiek narkotyków w tym alkoholu i fajek.
Broń na podobnych zasadach jak obecnie, narkotyki typu haszo - marysia na przepustkę w postaci ukończonego 21 roku życia (podobnie fajki i alkohol), narkotyki typu heroina-kokaina-amfetamina-LSD nielegalne.
[#189] Re: opodatkujmy i zalegalizujmy to!

@przemysław, post #188

http://bitwaokrzyz.pl/

nie wiem czy było ;d

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem