[#185]
Re: opodatkujmy i zalegalizujmy to!
@1989,
post #184
apropos samej legalizacji, mozna uczynic legalnym posiadanie broni... bylbys ZA ?
Przecież można w Polsce posiadać legalnie broń, również tzw. ostrą. Uzyskanie zezwolenia nie jest co prawda najprostsze, ale za Wikipedią podaję, że broń palną posiada w Polsce legalnie prawie 400 tysięcy osób, a to są dane sprzed 6 lat. "Cywil" nie może posiadać legalnie z tego co wiem, broni maszynowej i innych sprzętów typu granatniki czy ręczne wyrzutnie rakiet, ale tak samo jest w USA.
Natomiast czy powszechny dostęp do broni jest dobry? Z jednej strony niby tak, bo jak każdy wie, że każdy inny ma, to teoretycznie mamy stan równowagi, a przestępcy, którzy posiadają broń nielegalnie, tracą nieco swą uprzywilejowaną pozycję. Z drugiej jednak strony kolejne doniesienia w stylu "mąż wystrzelał dzieci, zastrzelił żonę i popełnił samobójstwo", albo "szalony nastolatek strzelał w szkole do kolegów i nauczycieli" każą się nieco zastanowić nad pomysłem powszechnego dostępu do broni. Osobiście jestem raczej przeciw. Amerykańskie podejście do sprawy w znacznej mierze jest dziedzictwem historii podboju Dzikiego Zachodu...