@KM, post #477
kupno 1ha to nie rolnictwo.
@KM, post #477
@Dopuser, post #481
@Dopuser, post #481
@KM, post #483
Które musisz sprzedać, poza tym a co jak będzie susza?
Mieszkam na wsi, znam rolników, w szkole średniej miałem kierunek ekonomiczny o specyfice rolniczej
@recedent, post #484
Niechby i zebrał te 10 ton z hektara. Sprzeda średnio po 7 zł za kilogram to zarobi... 70k? Na rok? Minus koszty własne? Słabo.
@recedent, post #484
@KM, post #487
gdyby było tak łatwo z tymi sadami wszyscy w Polsce mieli by sady i byli milionerami.
Żeby utrzymać się z rolnictwa (samego) trzeba mieć kilka gałęzi produkcji, po to, by ewentualne straty w jednym roku pokryć zyskami z innej gałęzi. W przypadku małych gospodarstw jest trudno...
Co do wyliczenia, drzewka, krzaczki posadzisz (zobacz koszt), oprysk, zerwanie, to da kasę i pozwoli się utrzymać, ale nie przy 1ha.
@Dopuser, post #488
@KM, post #489
@KM, post #487
No i z tym pójściem do pracy bywa różnie, bo skoro państwo da... . Podobno w Konstytucji jest napisane, że wszyscy obywatele są wobec siebie równi i powinni być równo traktowani przez państwo, to ja się pytam jak to jest, że jedni pracują, inni nie, tylko czekają aż ktoś im da, no jak to jest, że w takim 500+ jednym liczą dochody do tego programu, a innym którzy dostają od państwa choć są zdrowi i nie pracują (legalnie) nie liczy się zasiłków, które otrzymują.
@Gżegżółka, post #480
Kto chce ten da radę zarobić na rolnictwie, kwestia siedzi tylko w ludziach czy chce im się pracować czy też nie. Na wsi można robić biznes na wiele sposobów...
@Dopuser, post #490
Naucz się pisać na temat, bo nie idzie czytać twoich wypocin.
@KM, post #495
opłata TV będzie widniała na rachunku jako osobna pozycja i osoby zwolnione nie będą musiały płacić.
Jednakże przez to, że nowy „abonament" będzie doliczony do rachunków za prąd, nie będzie można zastosować zwolnień osobowych lub zniżek.
@Vato, post #497
@Diabeł, post #496
Prawo do świadczenia z programu 500 plus przysługuje cudzoziemcom spoza UE, jeśli w Polsce pracują i mieszkają z rodzinami; dotyczy to również osób, które uzyskały w naszym kraju status uchodźcy
@Diabeł, post #499
@recedent, post #500
@recedent, post #500
Noweg, Irlandczyk, czy Brytyjczyk
@KM, post #501
A gdzie masz napisane, że pracujący?
@recedent, post #503
dotyczy to również osób, które uzyskały w naszym kraju status uchodźcy
@Diabeł, post #504
@recedent, post #503
A Ty jesteś Polak, który czci Piłsudskiego pewnie? Fajnie.
@KM, post #507
Wszystko sprowadza się do tego, że totalnie mnie wkurza jak ktoś każe mi płacić podatki i później rozdaje na prawo i lewo moje pieniądze
Prosty przykład z mojego podwórka. Jest sobie ulica w mieście gdzie mamy trylinkę. Droga w naprawdę niezłym stanie i co? Zamiast zrobić światła (wiem pewnie droższe niż ta kostka), na skrzyżowaniu, bo wypadki, etc. będą wywalać trylinkę i kłaść kostkę. A co z drogami, gdzie dziury takie, że po ciemku nogę sobie możesz złamać? No tak tam mogą być, bo to wieś.
Nie będzie w kraju dobrze jak będziemy promować cwaniactwo, naprawdę w okolicy nie masz ludzi, co robią na czarno, żyją na niezłym poziomie i biorą pomoc socjalną. No tak to nic złego, przecież oni są zaradni (dla picu niezaradni życiowo). Jeszcze nie słyszałem, żeby MOPS komuś zabrał zasiłek, bo go na cyganieniu przyłapali. Nikt tego nie sprawdza.
Partia, która ma w nazwie Prawo i Sprawiedliwość powinna zwalczać patologię
Naprawdę nie widzisz, że program 500+ w tej formie (zamiast ulgi w podatkach na każde dziecko) nie pomaga, ale szkodzi?
Prosty przykład kobieta ma 20 lat i urodzi trojaczki, przez 18 lat dostaje 500+ (1500 zł) i nie chodzi do pracy, wierzysz, że zacznie szukać pracy (pierwszej) w wieku 38 lat i kto ją bez żadnego doświadczenia przyjmie?