Wątek zamknięty
[#391] Re: Naród się obudził i powstaje z kolan! A Juliusz na to ...

@Diabeł, post #390

Polacy nic się nie stało Zamiast jak człowiek honoru wycofać się z życia publicznego, to nie wiem co mam myśleć jako katolik.
[#392] Re: Naród się obudził i powstaje z kolan! A Juliusz na to ...

@KM, post #391

nie wiem co mam myśleć jako katolik.

Myślę, że jako katolik powinieneś pójść do niego i pierwszy walnąć go jakimś kamieniem.
[#393] Re: Naród się obudził i powstaje z kolan! A Juliusz na to ...

@recedent, post #392

A kto mu zabroni? Jest u siebie jak sam powiedział i nadal jest arcybiskupem mimo oskarżenia w wiadomej sprawie.
Może? ... Może. Dopiero jak go zdymisjonują (wiem, wiem inne słowo) to nie będzie mógł.
[#394] Re: Naród się obudził i powstaje z kolan! A Juliusz na to ...

@Vato, post #393

[#395] Re: Naród się obudził i powstaje z kolan! A Juliusz na to ...

@recedent, post #392

Wg mnie 1050. rocznica chrztu Polski to zbyt ważna rocznica by pozwolić mu na jej celebrację.
Nie chodzi o rzucanie kamieniem a odpowiednią celebrę. Zresztą Watykan już zainterweniował.

Myślę, że warto pozytywnie podejść do tej rocznicy.
Miłego słuchania.

Ostatnia aktualizacja: 13.04.2016 13:39:47 przez Dopuser
[#396] Re: Naród się obudził i powstaje z kolan! A Juliusz na to ...

@Diabeł, post #394

PE przyjmuje rezolucje ws. TK.

Reakcja PiSuaru: "nie będzie Unia Europejska wtrącała się w sprawy wewnętrzne Polski i demokratycznie wybranego rządu", "kolejne formy nacisku, wywierane we współpracy z opozycją" czyli ogólnie olewka

Trybunał sprawiedliwości każe rządowi podwyższyć VAT na smoczki i inne pierdoły.

Reakcja PiSuaru: "spoko, nie ma sprawy"

Dobra, zmiana.

Ostatnia aktualizacja: 13.04.2016 15:34:41 przez Diabeł
[#397] pis czyli PRL-bis

@Diabeł, post #396

Nowelizacja kpk, która wchodzi za 3 dni:

art. 250 § 2b. Jeżeli zachodzi uzasadniona obawa niebezpieczeństwa dla życia, zdrowia albo wolności świadka lub osoby dla niego najbliższej, prokurator dołącza do wniosku, o którym mowa w § 2a, w wyodrębnionym zbiorze dokumentów, dowody z zeznań świadka, których nie udostępnia się oskarżonemu i jego obrońcy."
Art. 249a. § 1. Podstawę orzeczenia o zastosowaniu lub przedłużeniu tymczasowego aresztowania mogą stanowić ustalenia poczynione na podstawie:
1) dowodów jawnych dla oskarżonego i jego obrońcy,
2) dowodów z zeznań świadków, o których mowa w art. 250 § 2b.
Inny art. § 5a. W razie złożenia w toku postępowania przygotowawczego wniosku o zastosowanie albo przedłużenie tymczasowego aresztowania podejrzanemu i jego obrońcy udostępnia się niezwłocznie akta sprawy w części zawierającej treść dowodów dołączonych do wniosku z wyłączeniem dowodów z zeznań świadków, o których mowa w art. 250 § 2b.

Czyli w skrócie:

- Zostaniesz tymczasowo aresztowany. Będziesz chciał się dowiedzieć na jakiej podstawie? Nie powiedzą ci i nic z tym nie zrobisz.

- W połączeniu z możliwością prawie nieograniczonego czasu zatrzymania w areszcie da się człowieka wsadzić na dożywocie bez wyroku i nawet nie będzie mógł się przed tym bronić bo nie będzie wiedzieć za co siedzi.

- Jak kogoś będą chcieli udupić to wystarczy podstawić świadka, który coś tam zezna(zazwyczaj nieprawdę) i sam adwokat nie może podważyć tych zeznań bo nie ma do nich dostępu.

- Podpadniesz jakiemuś policjantowi czy prokuratorowi to ten weźmie znajomego który coś tam zezna i Cię udupi - tak to będzie wykorzystywane w praktyce.

- Zatrute dowody, ich fabrykowanie oraz podrzucanie.

- Dajcie mi człowieka a paragraf się znajdzie

- PiS implementuje proces Kafki w naszym prawie.

W skrócie powrót do PRL. PRL-bis.

Było już kiedyś tak, że prokuratorzy zrobili sobie z wyjątku zasadę i 'dla dobra śledztwa' wyłączali jawność choćby i samego wniosku o zastosowanie tymczasowego aresztowania, co zupełnie pozbawiało obronę manewru.
Na szczęście po to jest Trybunał Konstytucyjny, który to ukrócił:

http://otk.trybunal.gov.pl/orzeczenia/teksty/otkpdf/2008/K_42_07.pdf

A wiadomo, gdzie pis ma Trybunał i jego wyroki.

Dobra, zmiana.
[#398] Re: pis czyli PRL-bis

@Diabeł, post #397

Co do tymczasowego aresztowania, jak było:

§ 3. Tymczasowe aresztowanie nie może być stosowane, jeżeli przestępstwo jest zagrożone karą pozbawienia wolności nieprzekraczającą 2 lat.

Jak będzie od piątku:

„§ 3. Tymczasowe aresztowanie nie może być stosowane, jeżeli przestępstwo zagrożone jest karą pozbawienia wolności nieprzekraczającą roku.

W praktyce w połączeniu z nieograniczonym czasem zatrzymania w areszcie, za drobnostkę możesz otrzymać dożywocie.
[#399] Re: Naród się obudził i powstaje z kolan! A Juliusz na to ...

@recedent, post #392

Naprawdę uważasz, że nic się nie stało? Dobrze wiesz, że chodzi mi o jego wycofanie się z życia publicznego, powinien też przestać być kapłanem (a co dopiero biskupem), w końcu powinien być wzorem, a przynajmniej starać się nim być. Zamiast tego rozpiera go pycha (niech ludzie jak nie chcą żeby odprawiał mszę w czasie tego święta napiszą sobie do papieża), buta, cynizm. Nie wierzę, że tak inteligentna osoba jak TY tego nie widzi. Nie chcę jego ukamienowania, ale żeby przebaczyć powinna być skrucha, akt żalu, mocne postanowienie poprawy i próby naprawienia złego. Jak on może to zrealizować, skoro z jego słów wynika jasno mam was w ... . No, ale skoro naszym władzom kościelnym to nie przeszkadza, to niech się nie dziwią, że jest na nich nagonka.
[#400] Re: Naród się obudził i powstaje z kolan! A Juliusz na to ...

@KM, post #399

Nie zamierzam być sędzią w jego sprawie, bo samej sprawy nie znam. Wiem, że był podejrzany, a nie był ani sądzony ani skazany. Nie wiem czy (jeśli) faktycznie kogoś skrzywdził to czy wyraził skruchę, prosił tego kogoś o wybaczenie, albo czy wynagrodził mu to w jakiś sposób.

Z jednej strony - gdyby kapłanem/biskupem miał być człowiek bezgrzeszny to nikt by nim nie mógł być. Z drugiej - "komu wiele powierzono od tego wiele wymagać będą".

Gdzie jest jakaś jego wypowiedź, że "ludzie jak nie chcą żeby odprawiał mszę w czasie tego święta napiszą sobie do papieża"?
[#401] Re: pis czyli PRL-bis

@Diabeł, post #397

Szukanie kolejnych sposobów na trzymanie ludzi za mordę.
[#402] Re: Naród się obudził i powstaje z kolan! A Juliusz na to ...

@recedent, post #400

Była w artykule na Onecie. Zaraz napiszecie na łonecie, no mam tam pocztę to i wiadomości czytam, a tym stwierdzeniem to mnie "mocno zgrzał" używając młodzieżowego slangu. Trochę się naszukałem, bo Sieć już nieco zakopała, ale czego się nie robi dla sympatycznych ludzi link

Ostatnia aktualizacja: 14.04.2016 18:43:45 przez KM

Ostatnia aktualizacja: 14.04.2016 18:48:56 przez KM
[#403] Re: Naród się obudził i powstaje z kolan! A Juliusz na to ...

@KM, post #402

Jeśli to jego diecezja to faktycznie nie będzie tam gościem, tylko jest u siebie. To mnie nie wzrusza. Odnośnie fragmentu "niech piszą do Ojca Świętego" - poproszę o ten wywiad z TVN24 - przecież taki gorący materiał video na pewno gdzieś jest w internetach. Bo wiesz, onet wiele zniesie, a ja chcę zobaczyć tę wypowiedź. Na przykład - jakie pytanie zadał dziennikarz. Co jeśli zapytał: "A co jeśli wierni będą pisać do Ojca Świętego"?
[#404] Re: Naród się obudził i powstaje z kolan! A Juliusz na to ...

@recedent, post #403

Nie będę szukał, bo mi aż tak nie zależy, żeby udowodnić, że tak było. Sorki.
[#405] Re: Naród się obudził i powstaje z kolan! A Juliusz na to ...

@KM, post #404

Krótko mówiąc - bezkrytycznie wierzysz we wszystko co Ci napiszą na onecie?
[#406] Re: Naród się obudził i powstaje z kolan! A Juliusz na to ...

@recedent, post #405

W to uwierzyłem.
[#407] Re: Naród się obudził i powstaje z kolan! A Juliusz na to ...

@recedent, post #405

Ja też mimo, że ateista to uwierzyłem
Jednak poza onetem pisze o tym Fakt, Gazeta.pl, se.pl, newsweek.pl, tokfm.pl, gloswielkopolski.pl
więcej nie sprawdzałem ale te były na pierwszej stronie googli :)

Ostatnia aktualizacja: 14.04.2016 19:48:53 przez Vato
[#408] Re: pis czyli PRL-bis

@Diabeł, post #398

Wpadka posła PiS. Zobacz, jak skomentował słowa Jarosława Kaczyńskiego

Himalaje hipokryzji do tego dał się podejść jak dziecko. Jaka partia, taki polityk.
[#409] Re: Naród się obudził i powstaje z kolan! A Juliusz na to ...

@Vato, post #407

No właśnie ten dobór mediów, które o tym piszą jest zastanawiający ok, racja

Nie neguję tego, że arcybiskup tak powiedział. Zastanawia mnie tylko czy faktycznie powiedział to w ten sposób jak sugeruje Krzysztof i w odpowiedzi na jakie pytanie. Znam media na tyle dobrze, że wiem że w procesie montażu można zrobić z wywiadu co się chce.
[#410] Re: Naród się obudził i powstaje z kolan! A Juliusz na to ...

@recedent, post #409

Coś musi być chyba na rzeczy skoro nawet Watykan zareagował. Dopuser podesłał link.
[#411] Re: Naród się obudził i powstaje z kolan!

@Vato, post #389

Niepłacenie składki audiowizualnej spowoduje interwencję Urzędu Skarbowego

13 lat w PZPR zrobiło swoje i pis to docenił. Teraz wszyscy będą płacić na propagandową tubę rządową. Demokracja w wykonaniu pisuaru.

Dobra, zmiana.

Ostatnia aktualizacja: 19.04.2016 01:40:04 przez Diabeł
[#412] Re: Naród się obudził i powstaje z kolan!

@Diabeł, post #411

Chcesz powiedzieć, że do tej pory - mimo że miałeś odbiornik radiowy i/lub telewizyjny - nie płaciłeś abonamentu RTV?

Ostatnia aktualizacja: 19.04.2016 07:32:36 przez recedent
[#413] Re: Naród się obudził i powstaje z kolan!

@recedent, post #412

Zwolnione od płacenia nowej daniny mają być takie same grupy społeczne, które nie muszą obecnie płacić abonamentu RTV

Czyli grupa, która nie ma zgłoszonego odbiornika na przykład.
[#414] Re: Naród się obudził i powstaje z kolan!

@Vato, post #413

Bo widzisz, sporo ludzi się oburza, że "zmuszajo do płacenia, a ja do tej pory nie płaciłem i nie chcę". A przepis (dotychczasowy!) jest jasny - jak masz odbiornik to masz płacić. Rozumiem więc, że najbardziej wkurzeni są ci ludzie, którzy rzeczony przepis z góry do dołu olewali a teraz nie będą mieli takiej możliwości.
[#415] Re: Naród się obudził i powstaje z kolan!

@recedent, post #414

Dostawcy energii elektrycznej zostaną ustawowo zobowiązani do pobierania składki audiowizualnej ... ich zadanie będzie bardzo proste: będą dopisywać do faktur, które i tak wystawiają i wysyłają obywatelom, składkę audiowizualną i informować urząd skarbowy, jeżeli ta składka nie wpłynie na konto. Nie będą weryfikować, czy ktoś ma zwolnienie od składki czy nie, bo tym się będzie zajmować urząd skarbowy, ani przeprowadzać żadnych innych czynności - opisał.

Czyli w mojej ocenie wiele się nie zmieni.
Jedynie to, że większość to po prostu zapłaci bo dostaną to na fakturze.
Ja nie mam TV ani anteny ani radia więc płacił nie będę.
[#416] Re: Naród się obudził i powstaje z kolan!

@recedent, post #412

mimo że miałeś odbiornik radiowy i/lub telewizyjny

Miałem/mam? Gdzie tak mówili? Koleś w sukience z ambony czy w szklanej kuli ci się objawiło?
[#417] Re: Naród się obudził i powstaje z kolan!

@recedent, post #414

Nie mam odbiornika i nigdy nie miałem. I co teraz? Zapłacisz za mnie jak prezes przykazał?
[#418] Re: Naród się obudził i powstaje z kolan!

@recedent, post #414

Bo widzisz, sporo ludzi się oburza, że "zmuszajo do płacenia, a ja do tej pory nie płaciłem i nie chcę".

Niektórzy płacą ciężkie pieniądze za to, żeby oglądać to na co mają ochotę(satelita, programy kodowane, cyfra plus, hbo itd) i nie każdy ma ochotę zrzucać się na program Patologia+ pod płaszczykiem "przymusowego abonamentu rtv".

Ostatnia aktualizacja: 19.04.2016 14:19:50 przez Diabeł
[#419] Re: Naród się obudził i powstaje z kolan!

@Diabeł, post #418

W UK abonament telewizyjny musi płacić każdy posiadacz TV, komputera i/lub smartphona z dostępem do internetu. I nieważne czy oglądasz BBC czy nie, posiadanie urządzenia które to umożliwia nakłada na ciebie taki obowiązek. Składka roczna 145Ł a kara za przyłapanie 1000Ł.

Emeryci nie płacą. Studenci mieszkający osobno mają zniżkę, a instytucje mogą zadeklarować że ich odbiornik jest tylko do prezentacji Video i mają zwolnienie. Albo wyższą karę gdy zostaną przyłapani. ;)
[#420] Re: Naród się obudził i powstaje z kolan!

@ZbyniuR, post #419

Nie jesteśmy w UK, nie zarabiamy jak w UK, temat nie jest o UK i nie interesuje mnie co jest w UK.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem