@Diabeł, post #390
@KM, post #391
nie wiem co mam myśleć jako katolik.
@recedent, post #392
@recedent, post #392
@Diabeł, post #394
PE przyjmuje rezolucje ws. TK.
Reakcja PiSuaru: "nie będzie Unia Europejska wtrącała się w sprawy wewnętrzne Polski i demokratycznie wybranego rządu", "kolejne formy nacisku, wywierane we współpracy z opozycją" czyli ogólnie olewka
Trybunał sprawiedliwości każe rządowi podwyższyć VAT na smoczki i inne pierdoły.
Reakcja PiSuaru: "spoko, nie ma sprawy"
@Diabeł, post #396
art. 250 § 2b. Jeżeli zachodzi uzasadniona obawa niebezpieczeństwa dla życia, zdrowia albo wolności świadka lub osoby dla niego najbliższej, prokurator dołącza do wniosku, o którym mowa w § 2a, w wyodrębnionym zbiorze dokumentów, dowody z zeznań świadka, których nie udostępnia się oskarżonemu i jego obrońcy."
Art. 249a. § 1. Podstawę orzeczenia o zastosowaniu lub przedłużeniu tymczasowego aresztowania mogą stanowić ustalenia poczynione na podstawie:
1) dowodów jawnych dla oskarżonego i jego obrońcy,
2) dowodów z zeznań świadków, o których mowa w art. 250 § 2b.
Inny art. § 5a. W razie złożenia w toku postępowania przygotowawczego wniosku o zastosowanie albo przedłużenie tymczasowego aresztowania podejrzanemu i jego obrońcy udostępnia się niezwłocznie akta sprawy w części zawierającej treść dowodów dołączonych do wniosku z wyłączeniem dowodów z zeznań świadków, o których mowa w art. 250 § 2b.
Było już kiedyś tak, że prokuratorzy zrobili sobie z wyjątku zasadę i 'dla dobra śledztwa' wyłączali jawność choćby i samego wniosku o zastosowanie tymczasowego aresztowania, co zupełnie pozbawiało obronę manewru.
Na szczęście po to jest Trybunał Konstytucyjny, który to ukrócił:
http://otk.trybunal.gov.pl/orzeczenia/teksty/otkpdf/2008/K_42_07.pdf
@Diabeł, post #397
§ 3. Tymczasowe aresztowanie nie może być stosowane, jeżeli przestępstwo jest zagrożone karą pozbawienia wolności nieprzekraczającą 2 lat.
„§ 3. Tymczasowe aresztowanie nie może być stosowane, jeżeli przestępstwo zagrożone jest karą pozbawienia wolności nieprzekraczającą roku.
@recedent, post #392
@KM, post #399
@recedent, post #400
@KM, post #402
@recedent, post #405
@Diabeł, post #398
@Vato, post #407
@recedent, post #409
@Vato, post #389
@Diabeł, post #411
@recedent, post #412
Zwolnione od płacenia nowej daniny mają być takie same grupy społeczne, które nie muszą obecnie płacić abonamentu RTV
@Vato, post #413
@recedent, post #414
Dostawcy energii elektrycznej zostaną ustawowo zobowiązani do pobierania składki audiowizualnej ... ich zadanie będzie bardzo proste: będą dopisywać do faktur, które i tak wystawiają i wysyłają obywatelom, składkę audiowizualną i informować urząd skarbowy, jeżeli ta składka nie wpłynie na konto. Nie będą weryfikować, czy ktoś ma zwolnienie od składki czy nie, bo tym się będzie zajmować urząd skarbowy, ani przeprowadzać żadnych innych czynności - opisał.
@recedent, post #412
mimo że miałeś odbiornik radiowy i/lub telewizyjny
@recedent, post #414
@recedent, post #414
Bo widzisz, sporo ludzi się oburza, że "zmuszajo do płacenia, a ja do tej pory nie płaciłem i nie chcę".
@Diabeł, post #418