Wątek zamknięty
[#451] Re: Podatki i Socjalizm

@recedent, post #450

[#452] Re: Podatki i Socjalizm

@Vato, post #449

Takie bajki to nic innego niż PROPAGANDA.

Po pierwsze to "ZAPOMNIELI" ;) wspomnieć że nie ma żadnej kontroli dokumentów i cholera wie jak nikły % przybyłych jest rzeczywiście ze Syrii.
Baaaa nikt ich nawet nie potrafi policzyć z dokładnością do choćby 50tys, to po co gadać o tak śmiesznie małych liczbach (które już dawno przekroczono), byśmy zbagatelizowali nasze obawy. Tak samo to wspominanie o tym chłopcu, to nic innego niż manipulacja, która ma nas wzruszyć i zawstydzić jakoby to nasza wina i że aby zmyć tą winę mamy natychmiast zgodzić się na przyjazd kolejnych setek tysięcy bandytów.

Syria przed wybuchem wojny liczyła 22mln ludzi. Jakim cudem podaje się że uchodźców będzie najwyżej 4mln ?? Bujda na resorach !! A reszta to wszyscy szczęśliwi że rządzi nimi ISIS ?? Zaniżają liczby byśmy to zbagatelizowali i się nie sprzeciwiali. Skoro jakoby państwa graniczące z nią przyjęły 95% uchodźców w tym Jordania 600tys to ile trzeba mieć dwój z matmy by nie widzieć że trochę do 95% z tych niby 4mln jeszcze brakuje??

Są tacy jak my? - No jasne przecież my też jak jesteśmy głodni i sfrustrowani to smarujemy gównem ściany i gwałcimy każdą która się nawinie. Nie wiem jak w innych krajach ale w UK gdzie mieszkam blisko 10 lat wszyscy wiedzą, że przybysze z krajów arabskich nie lubią pracować, bo wolą żyć na koszt państwa i to przez pokolenia, a dostają tym więcej kasy im więcej mają dzieci. Już oni dobrze wiedzą co powiedzieć by im przyznano świadczenia. Wiele razy zmieniałem miejsce pracy, ale chociaż jest ich tu parę razy więcej niż Polaków to jeszcze ani jednego nie spotkałem w pracy.

Nie wierzcie w ani jedno słowo z tego filmu. Naginają prawdę o 180', a te kwestie w których by to nie uszło uwadze po prostu przemilczają. W przeciwieństwie do mieszkańców zachodniej Europy my się wychowaliśmy w kraju w którym była cenzura i większość z nas ma wyczucie kiedy media nam wciskają kity, więc nie dajmy się zmanipulować, nie wierzmy w ani jedno słowo. ....
[#453] Re: Podatki i Socjalizm

@ZbyniuR, post #452

OK

Ciekawe, że np. takie enklawy muzułmańskie, strefy No-Go, istniejące od lat w miastach UE niczego europejczyków nie uczą.
Już teraz Europa ma problem, a co dopiero będzie kiedy kolejne setki tysięcy muzułmanów napłyną? Czy EU ma jakiś plan by zapewnić tam jurysdykcję prawa państwowego a nie szariatu?
Jedyny powód dla którego imigranci w zdecydowanej większości przyjeżdżają jest po prostu socjal, nie praca czy integracja, bo co takiego poza kasą mogą zgniłe zachodnie społeczeństwa UE mogą im zaproponować? Katalog jakich wartości?

Ostatnia aktualizacja: 22.04.2016 07:47:02 przez Dopuser
[#454] Ułatwienia dla rolników

@Dopuser, post #453

O,:
Rolnik sprzeda własne produkty bez podatku do kwoty 40 tys. zł rocznie - taki będzie skutek projektu noweli niektórych ustaw, którego celem jest ułatwienie sprzedaży żywności przez rolników. Resort rolnictwa właśnie skierował propozycję do konsultacji.

Według propozycji ministerstwa rolnicy będą mogli sprzedawać wytworzoną przez siebie żywność w swoim gospodarstwie rolnym, a także we wszelkich miejscach przeznaczonych do prowadzenia handlu, bez wyłączania budynków lub ich części.

Po uzyskaniu ze sprzedaży przerobionej żywności przychodów w wysokości 40 tys. zł można będzie wybrać opodatkowanie przychodów powyżej 40 tys. zł na podstawie 2-proc. stawki podatku zryczałtowanego.

Brawo PiS. Robić swoje i nie przejmować się chorymi z nienawiści.
[#455] Re: Podatki i Socjalizm

@Diabeł, post #447

[#456] Ludzie honoru ?

@KM, post #391

O,:
władze Łodzi uznały, że będą stosować się do wyroków Trybunału Konstytucyjnego - nawet jeśli nie zostaną one opublikowane. Za przyjęciem uchwały zagłosowali radni z klubów SLD i PO, przeciw byli członkowie klubu PiS.

Identyczną decyzję podjęła również Rada Warszawy.

A może od razu przegłosować że będą się stosować np. do prawa niemieckiego albo wykładni prawa rodem z GWnianej...

Nadal twierdzę, że rząd, Sejm i prezydent Duda są zbyt mało radykalni w swych decyzjach.
Rzepliński łamie prawo i nic. Teraz władze Łodzi i Warszawy... ciekawym rozwoju sytuacji.

Ostatnia aktualizacja: 22.04.2016 11:24:46 przez Dopuser
[#457] Re: Podatki i Socjalizm

@Diabeł, post #455

Telefony na kartę mogą zostać wyłączone pod koniec roku. To konsekwencje ustawy terrorystycznej.

Pod koniec roku mogą zamilknąć wszystkie telefony na karty pre-paid. Zostaną wyłączone, o ile osoby, które z nich korzystają, nie podadzą operatorom swoich danych osobowych. Taka będzie konsekwencja ustawy antyterrorystycznej

Brawo pis. Dobra, zmiana.
[#458] Re: Podatki i Socjalizm

@Diabeł, post #457

https://mswia.gov.pl/pl/aktualnosci/14395,Projekt-ustawy-antyterrorystycznej.html

Zgodnie z projektowanym rozwiązaniem dostawcy usług przedpłaconych w publicznej sieci telekomunikacyjnej zaprzestaną świadczenia usług abonentom, którzy nie podali wymaganych danych lub których dane nie zostały zweryfikowane przez dostawcę usług. Jednakże mając na uwadze konieczność przystosowania się dostawców usług przedpłaconych w publicznej sieci telekomunikacyjnej przedsiębiorców telekomunikacyjnych do projektowanych rozwiązań przewidywane jest, że przepis dotyczący zaprzestania świadczenia usług we wskazanym wyżej wypadku wejdzie w życie w terminie 6 miesięcy od dnia wejścia w życie ustawy.

Państwo policyjne pełną gębą. Pogratulować wyborcom pisu, że za 500 srebrników sprzedali Ojczyznę.
[#459] Re: Podatki i Socjalizm

@Diabeł, post #458

Idziesz po swój kolejny starter za 5 zł a tu umowa 15 minut hahaha!
W wielu punktach znikną startery pre-paid

...ale nareszcie jak ktoś poda numer na olx a potem wyśle ci cegłę to policja go namierzy OK
[#460] Re: Podatki i Socjalizm

@Vato, post #459

to policja go namierzy

Wyśle powiadomienie o umorzeniu śledztwa z powodu nieustalenia miejsca pobytu sprawcy. Nawet jak im podasz adres. ok, racja
[#461] Re: Podatki i Socjalizm

@Vato, post #459

jak ktoś poda numer na olx

Po prostu numery będą brane na słupa, pana Cześka spod monopolowego.
[#462] Re: Podatki i Socjalizm

@Vato, post #459

Najgorsze jest to, że prawie 30 milionów ludzi posiadających obecnie telefony z kartami prepaid będą musieli je zarejestrować albo karty zostaną wyłączone.
[#463] Re: Podatki i Socjalizm

@Diabeł, post #462

Najlepsze jest to, że nie ma takiej procedury. Kto to ma niby zrobić? Salon sprzedaży? Za darmo?
Buahahaha!!! Niezły żart
[#464] Re: Podatki i Socjalizm

@Vato, post #463

Pewnie tak samo jak obecnie rejestruje się karty prepaid.
[#465] Re: Podatki i Socjalizm

@Diabeł, post #464

Ale obecnie rejestruje jeden na 1000 przy okazji zakupów.
Nie przyłazi ci nagle 100 ludzi dziennie.
[#466] Re: Podatki i Socjalizm

@Vato, post #465

Dlatego rozbuduje się armię obsługujących, żeby mieć gdzie utopić kolejne pieniądze Tak samo jak rozbudowali armię urzędników do obsługi programu Patologia+
[#467] Re: Ułatwienia dla rolników

@Dopuser, post #454

A czy ten sam rolnik zacznie płacić ZUS i podatki jak przeciętny obywatel? Pytam serio.
[#468] Re: Ułatwienia dla rolników

@KM, post #467

Jeżeli urząd SKUTECZNIE będzie rozpoznawał kanciarzy to rolnik zapłaci.
Jeżeli urząd nie dostanie narzędzi to kto normalny będzie wyrzucał swoje pieniądze do dziury bez dna?
Tylko idiota! :D

"pan, pani, ... społeczeństwo"

Ostatnia aktualizacja: 22.04.2016 17:31:53 przez Vato
[#469] Re: Ułatwienia dla rolników

@Vato, post #468

To zapytaj rolnika (który nie ma firmy), czy płaci jakieś podatki? Ciekawe co ci odpowie. O jak źle, jak niedobrze, za komuny było lepiej itd. Z tego co wiem, to nie płaci podatku dochodowego jak ty czy ja, więc pytam się kiedy zacznie?
[#470] Re: Ułatwienia dla rolników

@KM, post #469

Płaci podatki. W formie zryczałtowanej, ale płaci.

Myślę, że jeśli rolnictwo jest takim fajnym biznesem, gdzie się podatków nie płaci, tylko leży do góry brzuchem, operuje traktorem za pomocą dżojstika, pola obsiewa automatycznymi dronami a samemu co najwyżej trzeba się kopsnąć po dopłaty do hektara to czemu się nie zajmiesz działalnością rolniczą? Brzydzisz się brać łatwą kasę za frajer?
[#471] Re: Podatki i Socjalizm

@Dopuser, post #453

Jedyny powód dla którego imigranci w zdecydowanej większości przyjeżdżają jest po prostu socjal, nie praca czy integracja, bo co takiego poza kasą mogą zgniłe zachodnie społeczeństwa UE mogą im zaproponować? Katalog jakich wartości?

Jak to "jakich"? hihihi Europejskich.
[#472] Re: Ułatwienia dla rolników

@KM, post #469

Akurat to jakie rolnik płaci podatki nie ma tutaj znaczenia. Chodzi o możliwość zakupów produktów prosto z pola w atrakcyjnej cenie po prostu. Większa dostępność warzyw czy owoców wpłynie na większą konkurencyjność i obniżkę cen zasadniczo. Korzysta końcowy konsument. Dodatkowo skorzysta na tym oczywiście sam rolnik, bo ominie pośredników. Korzystają wszyscy poza pośrednikami, więc?
[#473] Re: Podatki i Socjalizm

@recedent, post #471

Te tzw. europejskie wartości już wychodzą chyba bokiem nawet samym mieszkańcom Europy zachodniej, myślę...
[#474] Re: Ułatwienia dla rolników

@recedent, post #470

Ilu rolników znasz, bo ja wielu. Wiecznie narzekają, przygadują jak to wszyscy wokół nich mają lepiej, na hasło: sprzedaj i idź do pracy obrażają się, więc nie fanzol panie.
PIZ się postarał, żebym ziemi nie kupił od 1 maja, co jest paranoją niczym innym. Rozczarowała mnie ta władza. Zamiast faktycznie zmieniać na lepsze rozdaje w najlepsze.

Ostatnia aktualizacja: 23.04.2016 12:05:35 przez KM
[#475] Re: Ułatwienia dla rolników

@KM, post #474

Wiecznie narzekają, przygadują jak to wszyscy wokół nich mają lepiej, na hasło: sprzedaj i idź do pracy obrażają się

Również znam i potwierdzam. Zawsze skamlą że źle i mało, mimo że kasy mają po szyję plus wszyscy na rentach mimo, że zdrowi jak konie

Ostatnia aktualizacja: 23.04.2016 12:18:32 przez Diabeł
[#476] Re: Ułatwienia dla rolników

@KM, post #474

Wygląda na to, że wszędzie dobrze gdzie nas nie ma. Rolnik nie chce zmienić branży, choć uważa że inni mają lepiej, a KM nie chce zostać rolnikiem, mimo że to "money for nothing and chicks for free".
[#477] Re: Ułatwienia dla rolników

@recedent, post #476

Chcę zostać, ale nie mam pola, a kupno 1ha to nie rolnictwo. Już w latach 90' na ekonomice rolnictwa tłumaczyli mi, że gospodarstwo powinno mieć te 50 ha żeby mówić o opłacalności posiadania większości maszyn, które mają (w wyniku dziwnej rywalizacji sąsiedzkiej nasi rolnicy). Daj mi te 50 ha ziemi klasy 4 lub lepszej i zostaję rolnikiem. Ta ilość ziemi pozwoli mi zróżnicować profil produkcji na tyle, że wahania cen różnych płodów nie będą zagrażały przetrwaniu mojego gospodarstwa. Było mi ciężko zaryzykować rok temu, czy odchodzę ze szkoły, bo studia (mnóstwo kasy, czasu), bo wakacje, bo mam już lata, ale zaryzykowałem i nie żałuję. Początki są ciężkie wszędzie, ale z czasem jest tylko lepiej. U nas gro rolników ma te 15-20ha i uprawia tak jak ojciec, dziadek i pradziadek, do tego świnki, krówki, kury i w sumie nic. Nie potrafią wykorzystać potencjału ziemi, może następne pokolenie, te które uczyłem, ale nie zawsze, bo po co skoro nic się nie opłaca, więc po co siedzą na roli ja się pytam.
Dobra realnie 30ha też mi starczy rodzinę spokojnie utrzymam przy dopłatach wszelkiej maści.

Ostatnia aktualizacja: 23.04.2016 12:37:50 przez KM
[#478] Re: Ułatwienia dla rolników

@KM, post #477

Daj mi te 50 ha ziemi klasy 4 lub lepszej i zostaję rolnikiem.

Jak to "daj"? Ciekawym czym uzasadniona taka postawa roszczeniowa... a kupić można było od lat, wystarczyło się wylegitymować wyższym wykształceniem... tym bardziej że pisałem już o zakupach ziemi rolnej lata temu, zanim jeszcze nastały dopłaty z UE.

mam już lata, ale zaryzykowałem i nie żałuję. Początki są ciężkie wszędzie...

Znaczy jesteś rolnikiem, czy jak...

U nas gro rolników ma te 15-20ha i uprawia tak jak ojciec, dziadek i pradziadek, do tego świnki, krówki, kury i w sumie nic. Nie potrafią wykorzystać potencjału ziemi,

Czemuś biedny? Boś głupi, jak to mówią...

Ostatnia aktualizacja: 23.04.2016 12:56:16 przez Dopuser
[#479] Re: Ułatwienia dla rolników

@KM, post #474

Zamiast faktycznie zmieniać na lepsze rozdaje w najlepsze.

Co rozdaje?
[#480] Re: Ułatwienia dla rolników

@KM, post #477

Kto chce ten da radę zarobić na rolnictwie, kwestia siedzi tylko w ludziach czy chce im się pracować czy też nie. Na wsi można robić biznes na wiele sposobów, trzymanie kilku zwierząt jest dobre ale tylko na własny użytek, jak chcesz mieć przykładowo jaka to masz parę kur, miód to 2-3 pasieki i świeże mleko to wystarczy jedna krowa. Teraz jest tak że albo ma się dużo ziemi i dużo upraw, albo idzie w ilość jednej rośliny, przykładowo pola kukurydzy, sady, liczebne hodowle zwierząt, można też iść w szklarnie i uprawiać paprykę albo pomidory.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem