Wątek zamknięty
[#541] Re: Naród się obudził i powstaje z kolan!

@recedent, post #534

Jeśli ktoś myśli, że "jesteśmy w NATO to teraz już możemy olać naszą obronność, bo sojusznicy nas obronią" to jest skończonym idiotą.

Źle odczytujesz to co piszę, zawsze twierdziłem, że nikt prócz nas samych nam nie pomoże, a jak czytam jak to NATO i ich wojska nas uchronią przed agresją Rosji, to mi się śmiać chce. Jeżeli nasi sąsiedzi na nas ruszą (mam nadzieję, że nie) to zachód palcem nie kiwnie, bo uwzględniając historię wielu stwierdzi, że to wstęp do III Wojny Światowej i nas poświęcą, więc po co się łudzić, że to coś zmieni.

Co do płacenia podatków, wiesz podatki to nie tylko te 19%, to inne opłaty pobierane co miesiąc przez państwo od naszej wypłaty. To że nazywają to inaczej nie zmienia ich charakteru. Odpisałeś mi w kwestii księży (nie pamiętam, może coś o nich wspominałem), w kwestii podatków, nie do końca masz chyba rację, bo z tego co się orientuję, to są uprzywilejowani. Sprawdź jak wygląda droga awansu zawodowego księdza w szkole, który uczy katechezy, jak wygląda potrącanie podatku od pensji jaką dostaje jako katecheta. Z tego co wiem, chyba jest to inaczej liczone niż w przypadku reszty nauczycieli (Kumpel z ZNP tak twierdził).

Trochę martwi, że ktoś coś wymyślił i nikt się tym nie interesuje. Nie wnikam, że to co tam skonstruował jest cudem, ale totalne olanie jest przykre. Tyle kasy marnuje się na jakieś dziwne komisje, a tu zniechęcamy ludzi to pracy.link
[#542] Re: Naród się obudził i powstaje z kolan!

@recedent, post #540

Faceci w sukienkach nie płacą podatków od tacy, ślubów, pogrzebów, chrzcin - które są głównym źródłem dochodów w firmie z krzyżykiem:

Dochody z tacy, ślubów, pogrzebów, chrzcin itp. - bez podatku

Pieniądze zbierane w czasie nabożeństw, powszechnie zwane tacą, stanowią dużą część dochodów osób duchownych. Formalnie nie są to pieniądze księży, lecz Kościoła, który jednak nie płaci od nich podatku dochodowego od osób prawnych (CIT).

Ministerstwo Finansów wyjaśnia: Dochody z tzw. tacy stanowią dochody z niegospodarczej działalności Kościołów. Są one zwolnione od podatku dochodowego od osób prawnych i w tym zakresie kościelne osoby prawne nie mają obowiązku prowadzenia ewidencji wymaganej przez przepisy podatkowe. Ten sam przywilej dotyczy też zysków ze ślubów, chrztów, pogrzebów.

Kościół nie płaci więc CIT, ale okazuje się, że nie płaci również podatku VAT. Ani pieniądze z tacy, ani taki usługi jak ślub, pogrzeb, bierzmowanie, chrzest itp. nie podlegają opodatkowaniu podatkiem od towarów i usług.

pomysł
[#543] Re: Naród się obudził i powstaje z kolan!

@Vato, post #539

Coś się wymyśli i spokojnie się załapiesz OK

Plebs już chyba dostał kasę z programu Patologia+ bo sąsiedzi mojej ciotki już piąty dzień piją i się drą a dzieci brudne i zapłakane pałętają się same po ulicy.

Dobra, zmiana OK
[#544] Re: Naród się obudził i powstaje z kolan!

@Diabeł, post #543

Bo nasze społeczeństwo nie jest przygotowane na taki napływ gotówki z dotacji
W Niemczech tyle dostajesz na psa a miasto ci nawet czynsz będzie płacić jak słabo masz z kasą...
i nikt się nie przejmuje drobniakami w stylu 300 Euro w tą czy w tamtą.
I nikt rządowi nie ma za złe ani za dobre... po prostu dają to mam, nie dają to nie mam.

Polskie społeczeństwo w wielkim stopniu jest mocno zawistne bo od pokoleń nie mają...
wieć jak nagle ktoś ma i to za darmo to jest problemator

Ja cały czas uważam, że jak dają to brać i nie gadać bo jak nie dadzą to i tak rozpierdzielą na inne głupoty.
"taki mamy klimat"

Ostatnia aktualizacja: 03.05.2016 11:12:06 przez Vato
[#545] Re: Naród się obudził i powstaje z kolan!

@Vato, post #544

Bo w Polsce to takie właśnie pazerne mentalne psy, do których nie dociera że te pieniądze nie biorą się znikąd. Jest to biorą.

Ja cały czas uważam, że jak dają to brać i nie gadać bo jak nie dadzą to i tak rozpierdzielą na inne głupoty.

Właśnie Patologia+ jest taką głupotą. Miło by było, jakby rozdawali swoje a nie moje i twoje. Żeby było 500 zeta na jedno "dziecko", trzeba komu innemu zabrać 800 złotych. Dziki kraj, ciemni ludzie, zero myślenia, żadnej podstawowej wiedzy o ekonomii - w skrócie PiSS.

Ostatnia aktualizacja: 03.05.2016 11:42:17 przez Diabeł
[#546] Re: Naród się obudził i powstaje z kolan!

@Vato, post #544

Jak zadłużał Polskę rząd Kopacz, a jak robi to rząd Szydło? Porównanie I kwartału 2015 r. z I kwartałem 2016 r.

w okresie od 1.01.2016 do 31.03.2016 rząd Szydło pożyczył na aukcjach polskiego długu kwotę 37,237 mld zł, co stanowi wzrost o 39 proc. w porównaniu z analogicznym okresem poprzedniego roku! Powstaje pytanie - czy ekipa "dobrej zmiany" ma wyraźny problem z okiełznaniem poziomu zadłużenia?

Szydło zadłuża Polskę szybciej niż Gierek!

Edward Gierek w ciągu 10-letnich rządów zadłużył Polskę na ok. 24 miliardy dolarów. Wszystko wskazuje na to, że politycy PiS chcą pobić ten niechlubny rekord. Według najnowszych wyliczeń dług publiczny Polski rośnie obecnie rekordowo szybko, o 9,3 mln zł na godzinę! Eksperci od ekonomii prognozują, że w ciągu kilku lat rząd podwyższy podatki.

Rząd Beaty Szydło zapożycza się w zastraszającym tempie. Szacunkowa wielkość długu publicznego ma wzrosnąć z 923,3 mld zł na koniec 2015 roku do 1004,5 mld zł na koniec 2016 roku. Czyli o prawie 222 mln zł na dobę, 9,3 mln zł na godzinę i 2568 zł na sekundę! - Rząd się zadłuża, a płacą za to obywatele. Dziś noworodek nie otrzymuje od rządu 500 zł, tylko 20 tys. zł długu do zapłacenia.

Dobra, zmiana! Brawo (tfu) PiSS! pomysł
[#547] Re: Naród się obudził i powstaje z kolan!

@KM, post #541

zawsze twierdziłem, że nikt prócz nas samych nam nie pomoże, a jak czytam jak to NATO i ich wojska nas uchronią przed agresją Rosji, to mi się śmiać chce. Jeżeli nasi sąsiedzi na nas ruszą (mam nadzieję, że nie) to zachód palcem nie kiwnie, bo uwzględniając historię wielu stwierdzi, że to wstęp do III Wojny Światowej i nas poświęcą, więc po co się łudzić, że to coś zmieni.

To znaczy, że jesteś trzeźwo myślący. Co do pomocy - prawdopodobnie jakąś pomoc byśmy otrzymali, bo w innym wypadku całe NATO przestałoby w ogóle mieć jakikolwiek sens. Wątpię jednak czy miałaby to być pomoc w postaci kilku/nastu dywizji żołnierzy, prędzej broń plus amunicja (byle byśmy mieli na tyle czasu, żeby jej użyć), wsparcie w dziedzinie rozpoznania, tudzież wyrazy poparcia/potępienia itp. W użycie strategicznej broni jądrowej nie wierzę, nawet gdyby agresor użył swojej przeciwko nam. Smutne, ale prawdziwe. My ze swojej strony powinniśmy natomiast zrobić przynajmniej tyle, żeby agresorowi zaatakowanie nas bardzo się nie opłacało. Bo w końcu o to chodzi w wojnach - nikt nie przeprowadza ataku bezsensownie, nie kalkulując najpierw zysków i strat.
Myślę, że ciekawym (choć pewnie kosztowo nierealnym) pomysłem byłoby rozwijanie (oczywiście potajemnie) polskiego programu nuklearnego. Kilkanaście/kilkadziesiąt głowic średniej mocy na rakietach choćby średniego zasięgu (a bo to daleko do takiej Moskwy?) to bardzo skuteczny potencjał odstraszający.
[#548] Re: Naród się obudził i powstaje z kolan!

@recedent, post #547

Co do głowic, wszystko fajnie pod warunkiem, że nie dorwie się do tego jakaś gorąca głowa, tego bym się bał. Ja myślę, że realnym i dobrym pomysłem mogą być oddziały obrony terytorialnej, ale to musi być przemyślane. Marzy mi się coś na wzór amerykańskiej gwardii narodowej. Ludzie potrafią obsługiwać sprzęt i strzelać, mogą pomagać w czasie klęsk i ewentualnej napaści. Natomiast pozwolenie maniakom w mundurach, co się Rambo i Comando naoglądali uprawnień, bo chcą wyłącznie strzelać to zły pomysł.
[#549] Re: Naród się obudził i powstaje z kolan!

@KM, post #548

Ja bym się bardziej obawiał "gorących głów" w Indiach/Pakistanie/Korei Północnej niż w Polsce w kontekście kodów startowych do głowic nuklearnych. Ale - jak już wspominałem - najprawdopodobniej "never gonna happen".
[#550] Re: Naród się obudził i powstaje z kolan!

@recedent, post #549

Właśnie oglądałem w kinie Cloverfield Lane 10 OK
Hahahaha!

Wasza dyskusja jest jak wyjęta z tego filmu
[#551] Re: Naród się obudził i powstaje z kolan!

@Diabeł, post #546

Dobra, zmiana pomysł
[#552] Re: Naród się obudził i powstaje z kolan!

@Diabeł, post #551

RMF FM: Nielegalne eksperymenty z bronią elektromagnetyczną? MON zajęło się sprawą

Resort obrony narodowej zajął się sprawą doniesień o rzekomych próbach z bronią elektromagnetyczną przeprowadzanych na Polakach. W odpowiedzi na skargę osób, które twierdzą, że ktoś prowadzi na nich nielegalne eksperymenty, MON napisało, że sprawę koordynuje resortowy Inspektorat Implementacji Innowacyjnych Technologii.

pomysł

Osoby, które zgłosiły się do resortu obrony, mówią o sobie, że walczą z ukrytym nękaniem, w tym ze sztuczną inteligencją, super-komputerami, nanoimplantowaniem, czy łączeniem mózgu z komputerem

pomysł

Macierewicz to prawdziwy fachowiec od urojeń. Właściwy człowiek na właściwym miejscu.

Macierewicz się nie mylił!!!! Broń elektromagnetyczna testowana na Polakach!!!

[#553] Re: Naród się obudził i powstaje z kolan!

@Diabeł, post #552

16 letnia Dżesika, pierwsza ciąża w wieku 12 lat, konkubent, Patologia+, oboje niepracujący, przyszłość narodu według PiSS.

Dobra, zmiana. Brawo PiSS. pomysł

Ostatnia aktualizacja: 04.05.2016 19:33:52 przez Diabeł
[#554] Re: Naród się obudził i powstaje z kolan!

@Diabeł, post #553

Wcześnie zaczęła. Pierwsze rozumiem wpadka, ale drugie w tym wieku? No to do 40. jeszcze kilkoro urodzi. Raczej biedne te dzieci, bo jak dzieci mają dzieci to co one mogą im dać w kwestii uczuć, skoro same jeszcze ich nie rozumieją. A jej mama nie dostała czasem 2500, bo coś mignęło mi w necie, że córka i matka i te 16 lat tak kojarzę, chyba że to inny przypadek. Niestety sprawdziłem to ta rodzina. Czy matka tej dziewczyny po pierwszej wpadce nie umiała jej uświadomić?
[#555] Re: Naród się obudził i powstaje z kolan!

@KM, post #554

Zgadza się. Wspominałem o tym w 538 poście.

Wcześnie zaczęła. Pierwsze rozumiem wpadka

Zajebista wpadka w wieku 12 lat.

ale drugie w tym wieku? No to do 40. jeszcze kilkoro urodzi. Raczej biedne te dzieci, bo jak dzieci mają dzieci to co one mogą im dać w kwestii uczuć, skoro same jeszcze ich nie rozumieją. Czy matka tej dziewczyny po pierwszej wpadce nie umiała jej uświadomić?

Patologia. Brak wszystkiego łącznie z rozumiem. Wódka, szlugi, narkotyki, zezwierzęcenie i dymanie nieletnich. A dzieci? A pies je trącał, mogą ginąć. Ważne, żeby przygłupie państwo płaci hajs za głupotę i debilizm. Przyszłość narodu według PiSS.

Najlepsze jest to, że ci dwaj są braćmi. Jeden obraca matkę a drugi córkę i czasami się zmieniają pomysł
[#556] Re: Naród się obudził i powstaje z kolan!

@KM, post #554

Sąsiedzi mojej ciotki jak dostali kasę z programu Patologia+ od tygodnia nie trzeźwieją. A te ich biedne malutkie dzieci tułają się po okolicy brudne, zaniedbane i głodne. Ważne, że jest na wódkę a jest dużo bo dzieci z sześcioro albo siedmioro jest.
[#557] Re: Naród się obudził i powstaje z kolan!

@KM, post #554

Przypomniała mi się rodzina (mieszkali w moim bloku) która miała 9 dzieci
(przedział wiekowy 2 do 12 lat)
Rodzice chlali mocno a dzieci wychodziły na podwórko na zmianę (najwyżej 3 sztuki)
bo nie miały tyle ciuchów żeby poubierać więcej naraz.

Mijały lata aż w końcu odebrano im kilkoro dzieci a po czasie wszystkie.
9 dzieci trafiło do domu dziecka w Cieszynie.

Po wielu latach usłyszałem, że jest reportaż na ich temat.
Okazało się, że te starsze już pokończyły studia, zaczynają pracę,
dostały mieszkania od Państwa bo tak to jest jakoś tam prawnie zorganizowane
jeśli mieszkasz w domu dziecka, kończysz 18lat i chcesz się usamodzielnić to pomagało się w tej kwestii.

Dziś taka rodzina dostałaby 4500zł co miesiąc.
Ciekawe jak by się ich historia potoczyła przy takim dofinansowaniu, czy miałyby ciuchy, poszły na studia, miały potem gdzie mieszkać...
czy byłyby szczęśliwsze z rodziną niż w domu dziecka.
Trudno to ogarnąć.

Ostatnia aktualizacja: 05.05.2016 08:42:12 przez Vato
[#558] Re: Naród się obudził i powstaje z kolan!

@KM, post #554

W domach dziecka zaczyna brakować miejsc dla dzieci pijanych rodziców

Piątka rodzeństwa z Kałkowa pod Otmuchowem, troje dzieci z Głuchołaz i kilkoro z Nysy trafiło w ostatnim czasie do placówek i domów dziecka. Winna była wódka.

A co w takim razie jest powodem nadmiernego alkoholizowania się mieszkańców Opolszczyzny? - Wiosna, długie weekendy, ciepło na dworze. I 500 plus, bo zastrzyk gotówki też nie jest bez znaczenia.

Program Patologia+ przynosi pierwsze efekty pomysł

Do tego w moim miejscu zamieszkania większość dzieciatych chłopów ucieka w szarą strefę robić na czarno, żeby i pierwsze dziecko dostało 500 złotych. Wezmą dwa razy tyle a głupie państwo płaci i traci podwójnie. Ludzie się zwalniają bo lepiej opłaca się robić na czarno i żyć z zasiłków i Patologii+ pomysł

Dobra, zmiana. Brawo PiSS pomysł
[#559] Re: Naród się obudził i powstaje z kolan!

@Vato, post #557

Rodzice chlali mocno, ale jakby dostali 4500 złotych to by przestali, dzieci miały by ciuchy i by były szczęśliwe
[#560] Re: Naród się obudził i powstaje z kolan!

@Diabeł, post #559

Kancelaria Andrzeja Dudy odmawia przekazania aneksu WSI

Macierewicz przed kolejnymi wyborami powie że ujawni aneks WSI.
pomysł

[#561] Re: Naród się obudził i powstaje z kolan!

@Diabeł, post #559

A może zachlaliby na smierć i wreszcie byłbyś zadowolony, że diabli wzięli (nomen omen) darmozjadów, moczymordów i w ogóle patologię społeczną jakiej wszędzie pełno w naszym pięknym kraju?

Dla przeciwwagi - w moim bloku mieszka całkiem sporo małżeństw z dziećmi. Mimo to nie zauważyłem ostatnio walających się po klatkach schodowych ani wyrzucanych z okien butelek po najtańszej prycie (po najdroższej też zresztą nie, gdyby ktoś pytał), zza ścian nie dobiegają wrzaski gwałconych w pijanym widzie matek/córek itp. Za to sąsiad z piętra niżej (dwie córki) remontuje łazienkę. Niestety nie wiem czy za pieniądze z 500+.
[#562] Re: Naród się obudził i powstaje z kolan!

@recedent, post #561

remontuje łazienkę. Niestety nie wiem czy za pieniądze z 500+.

...a myślisz, że za jakie inne? Przecież to jasne!
Z 500+ ma na remont i stara się o trzecią córkę bo mu jeszcze kuchnia została do remontu

PS. taki żarcik
[#563] Re: Naród się obudził i powstaje z kolan!

@recedent, post #561

A może zachlaliby na smierć i wreszcie byłbyś zadowolony, że diabli wzięli (nomen omen) darmozjadów, moczymordów i w ogóle patologię społeczną jakiej wszędzie pełno w naszym pięknym kraju?

Za nasze pieniądze? Płacić patologii, żeby się na amen zapiła? Ekhem... łał pomysł

Dla przeciwwagi

Patologia zazwyczaj trzyma się razem. Wystarczy się przejść na osiedla socjalne, slamsy, tam gdzie występuje margines społeczny.

w moim bloku mieszka całkiem sporo małżeństw z dziećmi.

Po prostu nie wszyscy są tak pazerni, że mają za co żyć, nie cierpią biedy ale ssą kasę bo dają. pomysł Zostawiają ją bardziej potrzebującym ok, racja

Ostatnia aktualizacja: 05.05.2016 15:22:59 przez Diabeł
[#564] Re: Naród się obudził i powstaje z kolan!

@Diabeł, post #563

Tak się zastanawiam czy na adoptowane dziecko jest 500+ pomysł
Sprawdziłem i tak, jest.
Tak samo dla Polaków za granicą jest to świadczenie wypłacane.

Bo kolega mieszka w Afryce... pomysł
[#565] Re: Naród się obudził i powstaje z kolan!

@Vato, post #557

Dostawali mieszkanie? Oj chyba nie wszyscy mi się zdaje, chyba, że za komuny.
[#566] Re: Naród się obudził i powstaje z kolan!

@Diabeł, post #563

Patologia zazwyczaj trzyma się razem. Wystarczy się przejść na osiedla socjalne, slamsy, tam gdzie występuje margines społeczny.

Coś wspominałeś wcześniej o swoich sąsiadach, czy mi się wydawało?

Po prostu nie wszyscy są tak pazerni, że mają za co żyć, nie cierpią biedy ale ssą kasę bo dają

No patrz, nie pomyślałem wcześniej wypełniając PIT - jest tam taka opcja ulgi na dzieci. Gdybym nie wypełnił formularza PIT/O to bym jej nie dostał i też bym pewnie jakoś przeżył. A tak to wyciągnąłem pazernie rękę ssać Diabłowe "bo dawali". Ba, gdybym tego nie zrobił to kwotę bazową podatku miałbym wyższą i nie dość że dałbym dzięki temu więcej innym potrzebującym to jeszcze przekazałbym większy procent na OPP. Ech, ja tępy, niekumaty...

Paradoksalnie człowiek, który większość swoich pieniędzy wydaje na alkohol/papierosy "wspomaga potrzebujących" w daleko większym stopniu niż zwykły zjadacz chleba - ten drugi płaci tylko VAT, a pierwszy również akcyzę.
[#567] Re: Naród się obudził i powstaje z kolan!

@recedent, post #566

Coś wspominałeś wcześniej o swoich sąsiadach, czy mi się wydawało?

Sąsiedzi mojej ciotki

Nie pierwszy i nie ostatni raz ci się wydaje. pomysł

Ech, ja tępy, niekumaty...

Zdarza się. Trzeba żyć dalej. pomysł
[#568] Re: Naród się obudził i powstaje z kolan!

@Diabeł, post #567

Droższe piwo, woda i napoje. "Lepiej pić z kranu, nie z butelki"

Szykujcie się na duże zmiany cen i zwyczajów konsumenckich. Od nowego roku, gdy wejdzie w życie nowa ustawa Prawo wodne, więcej zapłacimy za napoje - w tym piwo i wodę butelkowaną. A to dlatego, że firmy produkujące napoje przestaną korzystać ze znacznych zwolnień.

pomysł
[#569] Re: Naród się obudził i powstaje z kolan!

@Diabeł, post #568

[#570] Re: Naród się obudził i powstaje z kolan!

@Diabeł, post #569

...wcześniej jej nie było stać żeby osiągnąć poziom 2,5 promila OK
Dzięki ustawie 500+ wykryto u niej alkoholizm! Teraz ma szanse na leczenie a dzieci na lepsze dzieciństwo ok, racja

Biedny ten noworodek kurna... aż żal
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem