@recedent, post #534
Jeśli ktoś myśli, że "jesteśmy w NATO to teraz już możemy olać naszą obronność, bo sojusznicy nas obronią" to jest skończonym idiotą.
@recedent, post #540
Dochody z tacy, ślubów, pogrzebów, chrzcin itp. - bez podatku
Pieniądze zbierane w czasie nabożeństw, powszechnie zwane tacą, stanowią dużą część dochodów osób duchownych. Formalnie nie są to pieniądze księży, lecz Kościoła, który jednak nie płaci od nich podatku dochodowego od osób prawnych (CIT).
Ministerstwo Finansów wyjaśnia: Dochody z tzw. tacy stanowią dochody z niegospodarczej działalności Kościołów. Są one zwolnione od podatku dochodowego od osób prawnych i w tym zakresie kościelne osoby prawne nie mają obowiązku prowadzenia ewidencji wymaganej przez przepisy podatkowe. Ten sam przywilej dotyczy też zysków ze ślubów, chrztów, pogrzebów.
Kościół nie płaci więc CIT, ale okazuje się, że nie płaci również podatku VAT. Ani pieniądze z tacy, ani taki usługi jak ślub, pogrzeb, bierzmowanie, chrzest itp. nie podlegają opodatkowaniu podatkiem od towarów i usług.
@Vato, post #539
@Diabeł, post #543
@Vato, post #544
Ja cały czas uważam, że jak dają to brać i nie gadać bo jak nie dadzą to i tak rozpierdzielą na inne głupoty.
@Vato, post #544
w okresie od 1.01.2016 do 31.03.2016 rząd Szydło pożyczył na aukcjach polskiego długu kwotę 37,237 mld zł, co stanowi wzrost o 39 proc. w porównaniu z analogicznym okresem poprzedniego roku! Powstaje pytanie - czy ekipa "dobrej zmiany" ma wyraźny problem z okiełznaniem poziomu zadłużenia?
Edward Gierek w ciągu 10-letnich rządów zadłużył Polskę na ok. 24 miliardy dolarów. Wszystko wskazuje na to, że politycy PiS chcą pobić ten niechlubny rekord. Według najnowszych wyliczeń dług publiczny Polski rośnie obecnie rekordowo szybko, o 9,3 mln zł na godzinę! Eksperci od ekonomii prognozują, że w ciągu kilku lat rząd podwyższy podatki.
Rząd Beaty Szydło zapożycza się w zastraszającym tempie. Szacunkowa wielkość długu publicznego ma wzrosnąć z 923,3 mld zł na koniec 2015 roku do 1004,5 mld zł na koniec 2016 roku. Czyli o prawie 222 mln zł na dobę, 9,3 mln zł na godzinę i 2568 zł na sekundę! - Rząd się zadłuża, a płacą za to obywatele. Dziś noworodek nie otrzymuje od rządu 500 zł, tylko 20 tys. zł długu do zapłacenia.
@KM, post #541
zawsze twierdziłem, że nikt prócz nas samych nam nie pomoże, a jak czytam jak to NATO i ich wojska nas uchronią przed agresją Rosji, to mi się śmiać chce. Jeżeli nasi sąsiedzi na nas ruszą (mam nadzieję, że nie) to zachód palcem nie kiwnie, bo uwzględniając historię wielu stwierdzi, że to wstęp do III Wojny Światowej i nas poświęcą, więc po co się łudzić, że to coś zmieni.
@recedent, post #547
@KM, post #548
@recedent, post #549
@Diabeł, post #551
Resort obrony narodowej zajął się sprawą doniesień o rzekomych próbach z bronią elektromagnetyczną przeprowadzanych na Polakach. W odpowiedzi na skargę osób, które twierdzą, że ktoś prowadzi na nich nielegalne eksperymenty, MON napisało, że sprawę koordynuje resortowy Inspektorat Implementacji Innowacyjnych Technologii.
Osoby, które zgłosiły się do resortu obrony, mówią o sobie, że walczą z ukrytym nękaniem, w tym ze sztuczną inteligencją, super-komputerami, nanoimplantowaniem, czy łączeniem mózgu z komputerem
Macierewicz to prawdziwy fachowiec od urojeń. Właściwy człowiek na właściwym miejscu.
@Diabeł, post #552
@Diabeł, post #553
@KM, post #554
Wcześnie zaczęła. Pierwsze rozumiem wpadka
ale drugie w tym wieku? No to do 40. jeszcze kilkoro urodzi. Raczej biedne te dzieci, bo jak dzieci mają dzieci to co one mogą im dać w kwestii uczuć, skoro same jeszcze ich nie rozumieją. Czy matka tej dziewczyny po pierwszej wpadce nie umiała jej uświadomić?
@KM, post #554
@KM, post #554
@KM, post #554
Piątka rodzeństwa z Kałkowa pod Otmuchowem, troje dzieci z Głuchołaz i kilkoro z Nysy trafiło w ostatnim czasie do placówek i domów dziecka. Winna była wódka.
A co w takim razie jest powodem nadmiernego alkoholizowania się mieszkańców Opolszczyzny? - Wiosna, długie weekendy, ciepło na dworze. I 500 plus, bo zastrzyk gotówki też nie jest bez znaczenia.
@Vato, post #557
@Diabeł, post #559
Macierewicz przed kolejnymi wyborami powie że ujawni aneks WSI.
@Diabeł, post #559
@recedent, post #561
remontuje łazienkę. Niestety nie wiem czy za pieniądze z 500+.
@recedent, post #561
A może zachlaliby na smierć i wreszcie byłbyś zadowolony, że diabli wzięli (nomen omen) darmozjadów, moczymordów i w ogóle patologię społeczną jakiej wszędzie pełno w naszym pięknym kraju?
Dla przeciwwagi
w moim bloku mieszka całkiem sporo małżeństw z dziećmi.
@Diabeł, post #563
@Diabeł, post #563
Patologia zazwyczaj trzyma się razem. Wystarczy się przejść na osiedla socjalne, slamsy, tam gdzie występuje margines społeczny.
Po prostu nie wszyscy są tak pazerni, że mają za co żyć, nie cierpią biedy ale ssą kasę bo dają
@recedent, post #566
Coś wspominałeś wcześniej o swoich sąsiadach, czy mi się wydawało?
Sąsiedzi mojej ciotki
Ech, ja tępy, niekumaty...
@Diabeł, post #567
Szykujcie się na duże zmiany cen i zwyczajów konsumenckich. Od nowego roku, gdy wejdzie w życie nowa ustawa Prawo wodne, więcej zapłacimy za napoje - w tym piwo i wodę butelkowaną. A to dlatego, że firmy produkujące napoje przestaną korzystać ze znacznych zwolnień.
@Diabeł, post #568