Wątek zamknięty
[#691] Re: Naród się obudził i powstaje z kolan!

@KM, post #690

Oskarżyłeś Łupaszkę o ten mord, nie mając ku temu żadnych podstaw, a sugerując się jedynie iście PRLowski artkiem.

sąd, rozprawa, wina udowodniona, czapa. To TY nic nie zrozumiałeś, ja nie usprawiedliwiam mordu w odwecie i cała filozofia.

W świetle tej Twojej całej filozofii dziwne jest, że na Wołyniu tylko banderowców oskarżasz o mordy na cywilach...
Odnoszę wrażenie, że strasznie wybiórcza ta "filozofia"...

Ostatnia aktualizacja: 20.05.2016 23:08:07 przez Dopuser
[#692] Re: Naród się obudził i powstaje z kolan!

@djludek, post #684

Odpowiem Ci tak: zleży co uznać za patologię. Ale możemy przyjąć, że te 5% osiagniemy.

W takim razie co ze "stosowaniem specjalnego mechanizmu kontroli (dotyczy to przypadków podejrzenia marnotrawienia świadczeń lub wydawania ich niezgodnie z celem)"?
[#693] Re: Naród się obudził i powstaje z kolan!

@recedent, post #692

W takim razie co ze "stosowaniem specjalnego mechanizmu kontroli (dotyczy to przypadków podejrzenia marnotrawienia świadczeń lub wydawania ich niezgodnie z celem)"?

Mechanizmem kontroli to sobie możesz d... podetrzeć.
1. Najpierw musisz mieć wyrazny sygnał, że coś jest nie tak (dopóki nie masz donosu, albo naocznie nie zobaczysz nawalonych delikwentów, to skąd bedziesz wiedzieć?)
2. Musisz zrobić nalot na chate (czyt. wysłać pracownika socjalnego do rodziny). Pracownik stwierdzi coś albo nie stwierdzi, o ile w ogóle go wpuszczą.
3. Mechanizm kontroli nie przewiduje zabrania świadczeń (nie mówimy o sytuacjach kryzysowych - dziecko głodne, brudne, obdarte). Możesz dać w formie rzeczowej albo opłacić jakieś usługi itp.
4. Forma rzeczowa to np. talon do sklepu z wyraznym zakazem sprzedaży alkoholu, tytoniu etc. Mamusia lub tatuś grzecznie kupują wode mineralną, którą wymienią z sąsiadką na wino (mówią że cudów nie ma a tu proszę - cudowna zamiana wody w wino).

To nie jest tak, że cała kasa zawsze idzie na wóde a dziecko chodzi głodne i bose. Wtedy pomoc społeczna zabrałaby takie dziecko do pieczy zastępczej i tematu w ogóle by nie było. Ten najgorszy margines dzieci ma już dawno zabrane. Problem jest z "klasą średnią" Kiedy nie piją są wzorową rodziną, niektórzy mają nawet stałą pracę. Ale jak wpadną w ciąg to piją co popadnie. Udowodnienie czegokolwiek jest cholernie trudne (spróbuj mi udowodnić, że piję a postawię Ci skrzynkę wódki) a jak nie udowodnisz to kasy zabrać nie możesz. I tak to się kręci.
[#694] Re: Naród się obudził i powstaje z kolan!

@djludek, post #693

Tak czy siak, nawet w najgorszym przypadku mówimy tu o zmarnowaniu na alkohol około 5% wypłaconych środków. Czy usprawiedliwia to stwierdzenia kolegi Diabła o "programie Patologia+" i określaniem go jako "500 zł na wódkę"?
[#695] Re: Naród się obudził i powstaje z kolan!

@Dopuser, post #691

Zadałem Ci pytanie, a Ty nie odpowiedziałeś, tylko posłużyłeś się artkiem. To jak było naprawdę? Chłopie żyj w swoim świecie, obyś nie skończył jak Józef K. Odrzucasz to, że Łupaszka mógł zrobić coś niegodnego żołnierza i powinien być z tego rozliczony. No tak komuniści nie pozwalali rozliczać Katynia, a Ty boCHaterów. Powiedz mi, co mu zrobiły dzieci? Współpracowały z UB? Donosiły? Wiesz co nie odpowiadaj, bo tak nic mądrego nie powiesz. EOT.
[#696] Re: Naród się obudził i powstaje z kolan!

@recedent, post #694

Kolega Diabeł wygłasza jedynie swoje, nie poparte żadnymi argumentami zdanie w różnych kwestiach (można przejrzeć dyskusję). Ma do tego pełne prawo, ale nic z tych postów nie wynika. Po prostu, gdzie diabeł tam musi być patologia.
[#697] Re: Naród się obudził i powstaje z kolan!

@KM, post #695

Tak się składa, że nie ja wykorzystałem artek do bezpodstawnych oskarżeń Łupaszki o zbrodnie. Jeżeli masz w zanadrzu jakieś fakty że to Łupaszka rozkazał morderstwa na kobietach i dzieciach to je przytocz, bo jak na razie nie masz nic poza opiniami.
Rzucasz pustosłowiami i chcesz by ktoś inny udowadniał że nie masz racji?
Szkoda czasu na dyskusję z tobą.
Tak swoją drogą ponoć jesteś gejem i pedofilem...

Ostatnia aktualizacja: 21.05.2016 19:26:59 przez Dopuser
[#698] Re: Naród się obudził i powstaje z kolan!

@RomanWorkshop, post #696

Po prostu, gdzie diabeł tam musi być patologia.

No cześć. Wiedziałem, że musisz tu być
[#699] Re: Naród się obudził i powstaje z kolan!

@Dopuser, post #697

Dodałem cię do ignorowanych, zaglądam, myślę, może chłopak ochłonął, a tu... rozczarowanie? Nie utwierdzenie w przekonaniu, że nie jesteś inteligentnym, zacietrzewionym osobnikiem, ale prostakiem.

Odpowiem na twoje pytanie, ty na moje nie potrafiłeś, nie chciałeś, wolałeś próbować mnie obrazić. Nie jestem gejem, pedofilem, nie znam osobiście nikogo takiego, nie bywam w klubach, na stronach gdzie bywają ww.
Ty miałeś mi odpowiedzieć jak człowiek, czy było coś takiego o co pytałem, jeżeli było, to czy nie rzutuje to na czynienie bohaterem kogoś kto dopuścił się takiego czynu. Moje pytanie cię przerosło, nie pierwszy raz zresztą. Szkoda, bo biorąc pod uwagę, że zaangażowałem się w akcję zbierania podpisów pod listem do Prezydenta Komorowskiego w sprawie ekshumacji zwłok (na Łączce), liczyłem na odpowiedź, (przynajmniej próbę wyjaśnienia/zdystansowania się do części biografii kogoś kto ma uchodzić za wzór. ) od osoby, która na tym forum kreuje się na znawcę sprawy. Jeżeli wszyscy zwolennicy PIS tak się zachowują, to nikogo do siebie nie przekonają. Dorośnij chłopie. Wracasz znów do ignorowanych, jak będziesz chciał mi odpisać zrób to na maila. Nie wiem, czy będzie widoczny, po włączeniu ignora, poproś Konrada niech ci poda. Nigdy nie zbudujemy Nowej Wielkiej Polski jeżeli będziemy zakłamywać choćby skrawek jej historii, pomyśl o tym wszak jesteś Patriotą.

PS. Ustne rozkazy dowódcy mają być zachowane? Ja się pytam był tam jego oddział, są świadkowie? Na podstawie czego obalasz te podejrzenia.

Ostatnia aktualizacja: 22.05.2016 16:28:43 przez KM

Ostatnia aktualizacja: 22.05.2016 16:31:02 przez KM
[#700] Re: Naród się obudził i powstaje z kolan!

@KM, post #699

Nadal nie widzę żadnych faktów z Twojej strony potwierdzających twoje "ponoć", a jedynie bezpodstawne insynuacje.
I wcale Cię nie obraziłem, a postąpiłem tak jak ty z "Łupaszką".

Jak masz dowody że to je przytocz, bo "ponoć" to zbyt mało by rzucać bezpodstawne oskarżenia. Jeszcze raz: zapoznaj się z działalnością "Łupaszki"i wyrób sobie zdanie o człowieku zanim zaczniesz bredzić dalej na jego temat.
[#701] Re: Naród się obudził i powstaje z kolan!

@Dopuser, post #700

link
link
https://www.ngopole.pl/2015/07/28/recenzja-ksiazki-glinciszki-i-dubinki-zbrodnie-wojenne-na-wilenszczyznie/ Ten jest ciekawy, może książka wpadnie mi kiedyś w ręce. Mam nadzieję, że teraz nieco krytycznie spojrzysz na całą trudną sprawę i przyznasz, że nie do końca jest tak biało jakby się chciało. Czasem jeden nieprzemyślany czyn rzuca spory cień na wcześniejsze dokonania i dlatego warto mówić czasem z mniejszym patosem. Wiem, że cię nie przekonam, trudno. Przeczytaj ze spokojem, bez zbędnych emocji to wszystko.

Ostatnia aktualizacja: 22.05.2016 20:56:29 przez KM
[#702] Re: Naród się obudził i powstaje z kolan!

@KM, post #701

A artykułów mówiących co innego nie zauważasz?

Za przykładowym: artkiem:
Zginęło 27 mieszkańców Dubinek, w tym kobiety i dzieci, najmłodsze miało dwa miesiące. Wśród ofiar była także Polka Anna Górska i jej trzyletni synek. Pośrednio może to potwierdzać przypuszczenia, że przynajmniej niektórzy cywile nie zostali rozstrzelani z zimną krwią i zginęli przez przypadek w wyniku wymiany ognia i ostrzału zabudowań bronionych przez litewskich policjantów. Z drugiej strony może to być również świadectwo amoku, w jaki wpadli Polscy żołnierze. Wydaje się bowiem całkowicie nieprawdopodobne, że akowcy z premedytacją zabili Polkę i jej dziecko.

Czy z innego:
Istnieją dwie różniące się wersje na temat tej zbrodni. Według pierwszej "Łupaszko" po otrzymaniu meldunku o pogromie w Glinciszkach samowolnie nakazał swoim żołnierzom dokonanie odwetu w Dubinkach. Druga wersja twierdzi, że Komendant AK Okręgu Wileńskiego, płk. Aleksander Krzyżanowski (ps. "Wilk") sam nakazał mjr. Mieczysławowi Potockiemu ("Węgielnemu") dokonanie bezkrwawego rajdu na teren Litwy Kowieńskiej jaki demonstracji siły polskich oddziałów. Zbrodnia w Dubinkach miała być częścią tego rajdu. Oprócz 5 Wileńskiej Brygady AK miały w niej brać udział także brygady "Narocz" i "Brasławska".

Tak swoją drogą nadal nie pokazałeś żadnego dowodu potwierdzającego twoje tezy.
Czepiłeś się PRLowskiej propagandy jak rzep. Pisałem już: poczytaj o działalności Łupaszki i sam oceń czy byłby zdolny do wydania takiego rozkazu.
Wyrwałeś jedną akcję z setek i na jej podstawie, bez żadnego kontekstu historycznego i faktograficznego używasz do walenia po głowie "Łupaszkę".
Uświadom sobie może na początek że to była wojna, to raz.
Pomyśl też nad losem lokalnej ludności polskiej gdyby nie dokonano akcji odwetowej. Następny Wołyń może?
Czemu nie oskarżasz przede wszystkim Litwinów, niemieckich kolaborantów, o rzeź na polskich kobietach i dzieciach?
Dalej próbujesz uprawiać tzw. pedagogikę wstydu, na wzór Jedwabnego, widzę.

I jeszcze raz: nie ma żadnych dokumentów potwierdzających że "Łupaszko" wydał rozkaz, czy to pisemny czy słowny do swoich podkomendnych żeby mordowali cywilów.
Są różne teorie na ten temat. Czemu akurat powielasz teorię rodem z PRLu?

Niezaprzeczalnym faktem pozostaje jednak, iż Łupaszko jako dowódca nie zawiódł swoich żołnierzy, ukazując się im jako niezłomny, konsekwentny i jako patriota dozgonnie miłujący ojczyznę. Za swą nieugiętą walkę zapłacił najwyższą cenę – własne życie. Zamordowany przez polskich komunistów tzw. strzałem katyńskim w potylicę, i wrzucony do bezimiennego dołu.

Kto tu jest bohaterem: litwińscy kolaboranci z Niemcami? Polscy komuniści? Czy Łupaszko?

O, głos Łupaszki.

Ostatnia aktualizacja: 22.05.2016 22:37:18 przez Dopuser
[#703] Re: Naród się obudził i powstaje z kolan!

@recedent, post #694

[#704] Re: Naród się obudził i powstaje z kolan!

@Dopuser, post #702

Ty nadal nie zrozumiałeś o co się pytam i w kółko nawijasz o tym samym. Chciałem zwrócić się do Ciebie po imieniu, ale widzę danych nie wpisałeś, pewnie się wstydzisz tego co tu wypisujesz. Pamiętaj patriotyzm tak, nacjonalizm nie. Łupaszko zasłużył na wojskowy pogrzeb, ba nawet z pewnymi honorami, bo był oficerem, ale dyskusyjnym wydaje mi się fakt robienia z niego mega bohatera, ponieważ dopuścił się rzeczy, których mega bohater robić nie może. To tyle z mojej strony, nie widzę sensu przekonywać Cię, że żadna walka nie usprawiedliwia niewinnych ofiar. Ty uważasz inaczej, pisałeś już o tym. Jeżeli nie potrafisz krytycznie spojrzeć na pewne rzeczy i wolisz w ten sposób poznawać historię masz takie prawo. Szkoda, że tyle lat po obaleniu komuny czekano z fetą na cześć Łupaszki, być może wcześniej znaleźli by się jacyś świadkowie, którzy zasialiby ziarno wątpliwości w Tobie. Miłego dnia, bo słońce za oknem. Temat uważam za zamknięty.
[#705] Re: Naród się obudził i powstaje z kolan!

@KM, post #704

Jeszcze jedno. Wracasz do domu a tam widzisz żonę z kochankiem. Zabijasz oboje. Sąd uznaje, że popełniłeś zbrodnie, ale z racji działania w stanie silnego wzburzenia wymierza ci mniejsza karę, ale jednak uznaje, że zbrodnie popełniłeś i na karę jakąś zasłużyłeś. Ty tak wnioskuje z tego co piszesz uważasz, że masz prawo zabić, nie wolno Cię karać, ba nawet pomnik trzeba Ci postawić, bo zabiłeś kochanka i niewierną żonę. Jeżeli tej łopatologii nie zrozumiałeś to koniec świata.
[#706] Re: Naród się obudził i powstaje z kolan!

@KM, post #705

Ponoć jesteś gejem i pedofilem. Dowodów nie ma, co prawda, ale są takie teorie. Dlaczego zaprzeczasz?
Aluzju poniał? Jeśli nie poniał to nic na to nie poradzę, że masz kłopoty z logiką i zrozumieniem.
[#707] Re: Naród się obudził i powstaje z kolan!

@Dopuser, post #706

Ponoć jesteś Ukraińcem, kochankiem Putina i agentem FSB, który cierpi na schizofrenie co ten poziom odpowiedzi cię satysfakcjonuje? Dowodów na to, że jesteś dorosłym mężczyzną nie ma, dlaczego zaprzeczasz? Chłopczyku wróć jak dorośniesz, bo z dziećmi nie rozmawiam, miałeś szansę, nie umiesz rozmawiać to wracaj do Władimira.

Ostatnia aktualizacja: 23.05.2016 19:53:56 przez KM
[#708] Re: Naród się obudził i powstaje z kolan!

@KM, post #707

Dopuser chciał powiedzieć, że "Łupaszce" nic z zarzucanych czynów nie udowodniono, a zarzucić można wszystko. Także to, że był marsjaninem, pedofilem i opcją proniemiecką.
[#709] Re: Naród się obudził i powstaje z kolan!

@recedent, post #708

Na podstawie oceny cech osobistych Łupaszki śmiem sądzić, że cywile w Dubinkach to były ofiary przypadkowe, tym bardziej że kilkoro z nich to Polacy. Łupaszko to nie był facet który kierował się emocjami, czego dowodem wieloletnia walka z okupantem niemieckim i sowieckim, i ostra dyscyplina którą utrzymywał na co dzień.
Czemuż to wcześniej nie mordował ludności cywilnej? Mało miał ku temu okazji?
Mordowanie cywili na pewno wpłynęłoby na stosunek ludności do oddziałów Łupaszki.

Gdyby chociaż były jakieś zeznania na ten temat. Tymczasem nie ma nic. Wystarczy wysłuchać kilka zdań z jego procesu żeby się przekonać że do końca pozostał człowiekiem wiernym Polsce. Można jeszcze zarzucać Łupaszce że po Dubinkach nie osądził "Maksa" i "Rakoczego", dowodzących akcją na miejscu, a przynajmniej nic nie znalazłem na ten temat. Ale tu znowu dochodzi do głosu teoria, że cywile byli przypadkowymi ofiarami, sądzę. I tyle w temacie. Prościej już nie potrafię.
Przykre tylko, że w Polsce powielane są teorie bez pokrycie szkalujące naszych bohaterów.
Dla Litwinów kolaborujących z Niemcami czy Sowietów, Łupaszka jest być może bandytą, bo byli jego ofiarami. Ale dla Polaka? Szkoda słów, normalnie...
[#710] Re: Naród się obudził i powstaje z kolan!

@Vato, post #703

Rachunki za prąd będą wyższe. Dopłacimy do spalania węgla.

Polacy powinni przygotować się na kolejny i to spory wzrost rachunków za prąd. Rząd nowelizując ustawę o odnawialnych źródłach energii szykuje podwyżkę tzw. opłaty przejściowej, co zwiększy rachunki o nawet 96 zł rocznie. To nie jedyna podwyżka, bo rząd już wcześniej zapowiedział, że do rachunków za prąd doda też opłatę audiowizualną w wysokości 15 zł miesięcznie.

Dojna zmiana. Brawo PiSS OK Skądś trzeba wziąć pieniądze na program Patologia+ pomysł
[#711] Re: Naród się obudził i powstaje z kolan!

@Vato, post #703

Matko kochana nie mamy szczęścia do rządzących
[#712] Re: Naród się obudził i powstaje z kolan!

@Diabeł, post #710

To chyba powinien się nazywać pech 500+ Powtórzę jeszcze raz idea ok, ale sposób wprowadzenia w życie do dupy. Przy okazji jak to będzie z mieszkaniem 500+, bo znów idea ok., płacę np. 1000 zł + media i po np. 30 latach mieszkanie, które wynajmowałem, o które dbałem przechodzi na mnie, ale co jeśli nie pracuję i to państwo płaci za mnie ten 1000zł? Znów będziemy fundować cwaniakom, bo są osoby, które wyspecjalizowały się w wyciąganiu zasiłków, a do pracy nie pójdą (coś jak Ferdek;) ?

Ostatnia aktualizacja: 05.06.2016 09:34:10 przez KM
[#713] Re: Naród się obudził i powstaje z kolan!

@KM, post #712

Z Twojego artykułu:

Poza tym to marnotrawienie jest nam bardzo trudno udowodnić. Rodzice tłumaczą się w różny sposób, np. że drogi telewizor kupili dla dzieci. Słyszeliśmy też, że samochód został kupiony wyłącznie po to, żeby wozić dzieci do lekarza. Cały czas wysyłamy raporty do urzędu wojewódzkiego o tym co się dzieje, jednak dopóki ustawodawcy nie wprowadzą ograniczeń lub dodatkowych możliwości kontroli, ciężko będzie nam zapobiegać marnotrawieniu tych pieniędzy - dodaje.

Que? Urzędnicy chcą decydować czy rower kupiony dziecku to marnotrawienie pieniędzy, czy jeszcze nie? Albo czy wyjazd na rodzinne wakacje to marnotrawstwo, bo lepiej byłoby wydać tą kasę na lekcje języka arabskiego? A takiego! Niech się skupią na wytropieniu tych 5% patologii i znalezieniu dla nich rodzin zastępczych, a rozważania czy komuś wolno kupić telewizor, samochód albo licencję MorphOSa niech lepiej prowadzą w swoim wolnym czasie.
[#714] Re: Naród się obudził i powstaje z kolan!

@recedent, post #713

Mi chodziło o szarą strefę, która się rozrasta, bo po co pracować. Wątpię, by pili nowi rodzice, pewnie ci co pili robią to tylko na większą skalę (dłużej).
[#715] Re: Naród się obudził i powstaje z kolan!

@recedent, post #713

Que? Urzędnicy chcą decydować czy rower kupiony dziecku to marnotrawienie pieniędzy, czy jeszcze nie? Albo czy wyjazd na rodzinne wakacje to marnotrawstwo, bo lepiej byłoby wydać tą kasę na lekcje języka arabskiego? A takiego! Niech się skupią na wytropieniu tych 5% patologii i znalezieniu dla nich rodzin zastępczych, a rozważania czy komuś wolno kupić telewizor, samochód albo licencję MorphOSa niech lepiej prowadzą w swoim wolnym czasie.

Drogi redaktorze, zapraszam Cię na 3-miesięczny staż do ośrodka pomocy społecznej w którym pracuję. Gwarantuję, że po tym okresie zmienisz swoje zdanie na ten temat i przestaniesz wypisywać bzdety.
[#716] Re: Naród się obudził i powstaje z kolan!

@djludek, post #715

i przestaniesz wypisywać bzdety.

Wątpię

Ostatnia aktualizacja: 05.06.2016 14:18:14 przez Diabeł
[#717] Re: Naród się obudził i powstaje z kolan!

@recedent, post #547

z tej całej paplaniny: TAK dla polski broni nuklearnej to jest pomysł iście diabelski, drogi recedencie, także swoje wszelkie dywagacje nt. przyszłości Polski możecie od razu przerzucić za piotrową bramę , ja ze swojej strony jako miejsce umieszczenia wyrzutni proponuje wieże kościelne, zaczynając od tej w Tarnowie, przynajmniej zdążycie to wyświęcić zanim powstanie w tym miejscu radioaktywny krater księżycowy wielkości wielu boisk piłkarskich i nie wiem czy zdążysz odmówić różaniec za swoją potępioną wtedy duszę jako siewca tego szatańskiego pomysłu.

ps. przypominam Ci, że Moskwa posiada wielostopniowy system kopuły - jedną bombkę to sobie możesz schować w bambosze, o ile doleci, bo polska technologia w porównaniu do rosyjskiej jest na poziomie chińskich petard karnawałowych..., kopułę zgodnie z układem ABM, który notabene niedawno Amerykanie wypowiedzieli praktycznie niszcząc podstawy światowego bezpieczeńsywa zapobiegającego długiej zimie

Ostatnia aktualizacja: 06.06.2016 06:57:55 przez sigma2pi
[#718] Re: Naród się obudził i powstaje z kolan!

@djludek, post #715

djludek, naprawdę zajmujecie się takimi sprawami o których pisze urzędnik w cytowanym przez KM artykule, tj. wypytujecie ludzi o to w jakim celu kupili sobie telewizor/samochód po otrzymaniu 500+ i czy aby nie z tych właśnie pieniędzy? Przecież to jest jakaś paranoja...

@sigma2pi: Witamy ponownie. Może sprecyzuj na którą wieżę kościelną mamy zamontować tę broń nuklearną, która tak Cię rozsierdziła? Bo mamy ich u nas co najmniej 15 (a nawet więcej, bo niektóre kościoły mają więcej niż jedną wieżę, tudzież niektóre parafie - więcej niż 1 kościół). Nie zauważyłem też, żeby np. Izrael, Wielka Brytania czy Francja żyły w strachu przed atakiem jądrowym tylko z tego powodu, że posiadają kilkadziesiąt/kilkaset głowic na stanie. Czemu nie zaapelujesz do takiego Knesetu o rozbrojenie nuklearne, bo przecież
powstanie w tym miejscu radioaktywny krater księżycowy wielkości wielu boisk piłkarskich
?
[#719] Re: Naród się obudził i powstaje z kolan!

@recedent, post #718

Witamy ponownie. Może sprecyzuj na którą wieżę kościelną mamy zamontować tę broń nuklearną

tę najbliżej okna, żebyś miał jakby co widok z pierwszego miejsca

Nie zauważyłem też, żeby np. Izrael, Wielka Brytania czy Francja żyły w strachu przed atakiem jądrowym tylko z tego powodu

Trochę epoki pomyliłeś, bo od tego czasu zmieniło się postrzeganie takich dążeń, to po pierwsze. Po drugie, istnieje w NATO program o nazwie Nuclear Sharing i wystarczy doń przystąpić, sęk w tym, że nawet USA nie chce o tym słyszeć, więc pomyśl przez chwilę już nad tym, jak potrafisz jeszcze racjonalnie myśleć... Po trzecie, Rosja dokonując prewencyjnie ataku na hipotetyczne potajemne polskie instalacje nuklearne wymierzone w Rosje, nawet nie byłaby w stanie wojny z USA hahaha, bo USA w tej sytuacji szybko wyparłoby sie art. 5 NATO wykluczając Polskę z paktu w tajnym głosowaniu - istnieje taki "mechanizm" w NATO, tylko jakie by to miało znaczenie dla Polaków, skoro Polska byłaby tylko nic nie wartą krainą kraterów nadającą się jedynie do zwiedzania w specjalistycznym skafandrze przez kilka set najbliższych lat. Wytłumacz zatem wszystkim korzyści, zanim wszyscy zdecydują się utracić wszystko ?.

Pomijam fakty wedle których Polska mogłaby jakkolwiek stworzyć takie bomby i skuteczne środki do ich przenoszenia, więc dyskusję uważam za kompletnie bezzasadną i jałową, ale pomysły takie dają tylko pretekst Rosji do traktowania Polski jako państwa wrogiego, a po co to komu ?. Dla zasady nie powinna Polska wpierniczać się w sprawy pomiędzy USA i Rosją, bo stanie się na własne życzenie teatrem działań z których nic dobrego nie wyniknie. Tymi słowami przemawiam do resztek Twojego rozsądku
[#720] Re: Naród się obudził i powstaje z kolan!

@sigma2pi, post #719

tę najbliżej okna, żebyś miał jakby co widok z pierwszego miejsca

Ja jestem gotowy na śmierć. A Ty?

Rosja dokonując prewencyjnie ataku na hipotetyczne potajemne polskie instalacje nuklearne wymierzone w Rosje

A to ciekawe, że wszystko co zwiększa potencjał obronny Polski jest "wymierzone w Rosję" i dodatkowo "spotka się z adekwatną reakcją", wliczając w to "prewencyjne" uderzenie nuklearne. Rozumiem, że instalacje nuklearne we Francji/Wielkiej Brytanii/Izraelu są wymierzone w Rosję, a te kraje niepotrzebnie "wpierniczają się pomiędzy USA a FR"?
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem