Wątek zamknięty
[#721] Re: Naród się obudził i powstaje z kolan!

@sigma2pi, post #719

Rosja dokonując prewencyjnie ataku na hipotetyczne potajemne polskie instalacje nuklearne wymierzone w Rosję...

Fajna ta Rosja. Czym podyktowane jest jej prawo do prewencyjnego ataku? Może ich rosyjskie widzimisię?

A czy jak Polska nie będzie już w NATO, będzie rozbrojona na maxa, to Rosja nie będzie miała wtedy ochoty na podporządkowanie sobie Polszy nie pticy np. na wzór ukraiński (nie wspominam już o prewencyjnym rosyjskim ataku nuklearnym na Polskę, bo wiadomo że Rosja nic takiego na pewno wtedy nie zrobi, prawda)? Co rozbrojona Polska może zrobić wtedy gdy nas najadą zielone ludziki rosyjskiego chowu? I w jakiej sytuacji są postawione wtedy ościenne kraje byłego bloku wschodniego w takiej sytuacji? Jak to wykorzysta propaganda rosyjska? Jak wtedy będą wyglądały możliwości obronne krajów byłego bloku wschodniego?
Polska, jako największy kraj byłego bloku wschodniego, która wyrwała się z podporządkowania Rosji, jest tutaj kluczem do kontroli całej Europy Wschodniej, ot co.

Chcę powiedzieć, że straszak bombą atomową będzie użyty przez Rosjan niezależnie od stanu polskiej armii czy uzbrojenia. Rosjanie nic innego nie umieją poza podbojami słabszych sąsiadów. Tak było od stuleci. Jakieś może przesłanki że w chwili obecnej jest inaczej?
[#722] Re: Naród się obudził i powstaje z kolan!

@Dopuser, post #721

Rosjanie nic innego nie umieją poza podbojami słabszych sąsiadów. Tak było od stuleci.

Może biorą przykład z USA? Tego kraju co otwiera potajemnie swoje więzienia na terenie Polski i torturuje w nich ludzi?
[#723] Re: Naród się obudził i powstaje z kolan!

@sigma2pi, post #717

O wróciłeś z banicji, witamy.
[#724] Re: Naród się obudził i powstaje z kolan!

@recedent, post #720

Ja jestem gotowy na śmierć. A Ty?

doceniam to, ale nie każdy czeka na śmierć tak jak Ty, żeby spotkać się tam ze swoim Stwórcą, tylko w tym przypadku staniesz tam z całą swoją rodziną, znajomymi itd., kumasz ?

A to ciekawe, że wszystko co zwiększa potencjał obronny Polski jest "wymierzone w Rosję"

Ależ oczywiście, Polska może zwiększać swój potencjał militarny w kierunku posiadania broni masowego rażenia (BMR), Rosja tego nie zabrania, tylko zawsze trzeba liczyć się z konsekwencjami, tak jak dla przykładu musiał liczyć się Iran, który posiada potencjał nawet na tysiące bomb nuklearnych - w odróżnieniu od Polski, a mimo to odstąpił, pod naciskiem politycznym, ekonomicznym i militarnym. Irak został zaatakowany przez USA tylko na skutek samego oskarżenia o posiadanie BMR, bez żadnych autentycznych dowodów, więc nie dziw się wtedy reakcji Rosji. Proponujesz zbrojenia potajemne, a więc także planujesz skryty atak, więc tym samym wystawiasz Polskę na tarczy strzelniczej Rosji, która bez wątpienia skorzysta ze swojego prawa supermocarstwa militarnego, jeżeli uzna zagrożenie dla siebie za realne. Pora w końcu zrozumieć w której gra się lidze, a Polska nie gra tutaj w tej samej lidze co Rosja, ani nawet w tej samej lidze co Francja i Wlk. Brytania, kumasz, bo według mnie zero kumasz i gotowy jesteś wyparować za swoje ideały ?
[#725] Re: Naród się obudził i powstaje z kolan!

@Dopuser, post #721

A czy jak Polska nie będzie już w NATO, będzie rozbrojona na maxa, to Rosja nie będzie miała wtedy ochoty na podporządkowanie sobie Polszy nie pticy

przestań fantazjować jak Twój idol Macierewicz, bo nie masz do tego żadnych powodów ani dowodów
[#726] Re: Naród się obudził i powstaje z kolan!

@agrajek, post #722

i ma 900 baz w 150 krajach, nie lubi być nazywane hegemonem, nie ma oczywiście zapędów imperialnych, jak twierdzą tutejszy "znawcy", bo ich zdaniem to Rosja, a nie USA
[#727] Re: Naród się obudził i powstaje z kolan!

@KM, post #712

Powtórzę jeszcze raz idea ok, ale sposób wprowadzenia w życie do dupy.

bo to PIS jest patologią, więc co taka patologia może mądrego wymyślić, dać po 500 złotych i jakoś to będzie, "róbta co chceta" za pincet, a Owsiaka krytykują, hipokryci
[#728] Re: Naród się obudził i powstaje z kolan!

@recedent, post #708

Dopuser chciał powiedzieć, że "Łupaszce" nic z zarzucanych czynów nie udowodniono

To chciał powiedzieć Dopuser, co nie zmienia faktu, że mu udowodniono, a zrobił to nie tylko ówczesny sąd, który dodatkowo skarżył go jako zwykłego uzbrojonego bandytę, a nie żołnierza...., ale także dr. Rokicki (z PAN) w swojej książce https://www.ngopole.pl/2015/07/28/recenzja-ksiazki-glinciszki-i-dubinki-zbrodnie-wojenne-na-wilenszczyznie/, a dodam, że do jego bandy wstąpił prosto z LWP (dezercja) inny znany herszt Romuald Rajs "Bury", który również wsławił się szaleńczymi akcjami mającymi na celu zastraszenie ludności, jak to się mówi, swój do swojego ciągnie . Na całość należy jednak spojrzeć w szerszym kontekście. PIS promując Wyklętych jako polskich patriotów niejako odejmuje punktów Solidarności okrągłostołowej przypisującej sobie całość zasług w walce z "komuną", co może otworzyć okno do szerszej lustracji jej eks. członków, bo sprawa z Wałęsą to była tylko próba generalna przed próbą .

Ostatnia aktualizacja: 06.06.2016 23:02:24 przez sigma2pi
[#729] Re: Naród się obudził i powstaje z kolan!

@sigma2pi, post #727

[#730] Re: Naród się obudził i powstaje z kolan!

@sigma2pi, post #724

zawsze trzeba liczyć się z konsekwencjami, tak jak dla przykładu musiał liczyć się Iran, który posiada potencjał nawet na tysiące bomb nuklearnych - w odróżnieniu od Polski, a mimo to odstąpił, pod naciskiem politycznym, ekonomicznym i militarnym

I ugrywa w tym momencie co tylko chce dla siebie, umiejętnie rozgrywając partię "atom vs ropa". W sumie to nawet dziwi mnie trochę (biorąc pod uwagę to co napisałeś wcześniej), że Izrael jeszcze nie użył swojej broni nuklearnej przeciwko Iranowi - w najlepszej komitywie to te dwa kraje nie żyją, a Iran otwarcie rozwijał swój program nuklearny. Wszystkie - Twoim mniemaniem - przesłanki do "prewencyjnego uderzenia nuklearnego" spełnione i nic... Czyżby Izrael Twoim zdaniem nie był tak drażliwy jak Rosja?

Irak został zaatakowany przez USA tylko na skutek samego oskarżenia o posiadanie BMR, bez żadnych autentycznych dowodów

...bo gdyby taką broń faktycznie posiadał to do ataku wcale by nie doszło (vide Korea Północna, której władze wcale nie kryją, że chęnie wymazałyby USA z mapy świata, przeprowadzają coraz to nowe próby swoich "atomówek" a mimo to jakoś nikt nie kwapi się z "atakiem prewencyjnym".

Proponujesz zbrojenia potajemne, a więc także planujesz skryty atak

No tak, właśnie. A gdyby zbrojenia były jawne to planowałbym otwarty atak. wariat?
Uważasz, że "broń nie używana to broń bezużyteczna"? A ja uważam, że odpowiednie środki mają spory potencjał odstraszający. Oczywiście jestem realistą i zdaję sobie sprawę, że produkcja broni nuklearnej w Polsce obecnie nie ma racji bytu, nie mamy ani dostępu do Uranu, ani ośrodków jego wzbogacania ani nawet wiedzy jak prawidłowo skonstruować ładunek. Ale być może są inne opcje. Na pewno nie warto zaniedbywać potencjału obronnego kraju, bo historia (także najnowsza) uczy nas, że mści się to bardzo szybko.
Swoją drogą - co sądzisz o "rewelacjach" że za Gierka prowadzone były w Polsce prace nad "własną" bronią nuklearną?
[#731] Re: Naród się obudził i powstaje z kolan!

@recedent, post #730

... produkcja broni nuklearnej w Polsce obecnie nie ma racji bytu, nie mamy ani dostępu do Uranu, ani ośrodków jego wzbogacania ani nawet wiedzy jak prawidłowo skonstruować ładunek. Ale być może są inne opcje.

Ta inna opcja to Nuclear Sharing.
I za Wiki.
[#732] Re: Naród się obudził i powstaje z kolan!

@Dopuser, post #731

A ja myślałem że produkcja broni jądrowej nie ma racji bytu z tego powodu że Polacy wierzą w Jezusa :)

Ale jak widać tylko sobie nim gębę wycierają :)

Jedni założyli zakon i bronią pomnika Jezusa, inni chcą go zdegradować do Króla Polski.

Ale jeśli chodzi o nauki Jezusa to nagle się okazuje że on nie miał racji albo nikt nie musi ich przestrzegać, "bo nie" albo "bo tak i już", "bo nie mozna brać biblii dosłownie" - no to ludzi wierzących też nie można brać dosłownie czy jak?

Jakoś nie słyszałem o sataniście ci by mówił "biblii satanistycznej nie można brać dosłownie" - czyżby po prostu autor biblii satanistycznej był osobą poważną w odróżnieniu od autora konkurencyjnej?

Broń nuklearna to nie jest tylko straszak! Gdy Korea Północna wystrzeli swoje zabawki to wtedy zrozumiecie ale będzie za późno. Bo straszakiem to ona może być w normalnym państwie jak Rosja, ale nie w takim totalitarnie rządzonym jak Korea Północna lub IV RP :)
[#733] Re: Naród się obudził i powstaje z kolan!

@agrajek, post #732

Czekajże, co Jezus powiedział o broni (a szczególnie o jądrowej)? Bo ja kojarzę ledwo garść cytatów z Pisma Świętego o mieczu:

J 18, 11: "Schowaj miecz do pochwy. Czyż nie mam pić kielicha, który Mi podał Ojciec?"
Łk 22, 36-38: ""Lecz teraz - mówił dalej - kto ma trzos, niech go weźmie; tak samo torbę; a kto nie ma, niech sprzeda swój płaszcz i kupi miecz! Albowiem powiadam wam: to, co jest napisane, musi się spełnić na Mnie: Zaliczony został do złoczyńców. To bowiem, co się do Mnie odnosi, dochodzi kresu". Oni rzekli: "Panie, tu są dwa miecze". Odpowiedział im: "Wystarczy".
Mt 10, 34-35: Nie sądźcie, że przyszedłem pokój przynieść na ziemię. Nie przyszedłem przynieść pokoju, ale miecz. Bo przyszedłem poróżnić syna z jego ojcem, córkę z matką, synową z teściową;
Mt 26, 52: Wtedy Jezus rzekł do niego: "Schowaj miecz swój do pochwy, bo wszyscy, którzy za miecz chwytają, od miecza giną".

Bo straszakiem to ona może być w normalnym państwie jak Rosja, ale nie w takim totalitarnie rządzonym jak Korea Północna lub IV RP

To na co czekasz? Z Korei Północnej nie da się tak łatwo uciec, zwiewaj z IV RP do Rosji póki czas, zanim zamkną granice!

Ostatnia aktualizacja: 07.06.2016 09:20:06 przez recedent
[#734] Re: Naród się obudził i powstaje z kolan!

@agrajek, post #732

Bo straszakiem to ona może być w normalnym państwie jak Rosja

No to już wszystko wiemy o Was, towarzyszu Alojzy G.szeroki uśmiech
[#735] Re: Naród się obudził i powstaje z kolan!

@recedent, post #718

djludek, naprawdę zajmujecie się takimi sprawami o których pisze urzędnik w cytowanym przez KM artykule, tj. wypytujecie ludzi o to w jakim celu kupili sobie telewizor/samochód po otrzymaniu 500+ i czy aby nie z tych właśnie pieniędzy? Przecież to jest jakaś paranoja...

Na mózg nam jeszcze nie padło...
Sęk w tym, że parę postów wcześniej domagałeś sie mechanizmów kontroli wydawania pieniędzy przez patologię a teraz mechanizmy te uważasz za absurd.
Może więc zdecyduj się czy powinniśmy to kontrolować i w jakim zakresie?
BTW. Wiekszość klientów pomocy społecznej ma najnowszego smartfona i dużą plazmę w domu.
[#736] Re: Naród się obudził i powstaje z kolan!

@recedent, post #730

Czyżby Izrael Twoim zdaniem nie był tak drażliwy jak Rosja?

Izrael jest dużo bardziej drażliwy od USA i dokonał wielu ataków prewencyjnych wymierzonych w instalacje mogące posłużyć do produkcji BMR. O Rosji trudno mówić żeby była drażliwa w tym przypadku, bo nie znamy takich faktów :). USA jest szalenie drażliwe, przecież program budowy tzw. "tarczy antyrakietowej" był powodowany programem zbrojeń Iranu, a obecnie powinien zostać zatrzymany, bo Iran zrezygnował z rozwoju swojej broni atomowej..., podobnie inwazja na Irak i planowana niedoszła bezpośrednia inwazja na Syrię były powodowane BMR. Twierdzenie jakoby Rosja była drażliwa jest tutaj ogromnym nadużyciem :)

Korea Północna.. a mimo to jakoś nikt nie kwapi się z "atakiem prewencyjnym"

Tam jest zupełnie inna sytuacja geopolityczna, więc to jest bezsensowne porównanie. Korea Pn. nikogo jeszcze nie zaatakowała (nie liczę Korei Pd., bo to co innego), podobnie zresztą jak Iran, to już Polska tj. IIIRP może pochwalić się udziałem w ataku na nawet niezagrażające Polsce państwa, także de facto Polska obecnie jest bardziej agresywna od obu tych państw, a że nie posiada większych możliwości militarnych, to całe szczęście w tym nieszczęściu .

No tak, właśnie. A gdyby zbrojenia były jawne to planowałbym otwarty atak.

To Ty napisałeś, więc słusznie kręcisz sobie palcem, sobie recedencie

Ale być może są inne opcje.

wspomniałem o natowskim programie Nuclear Sharing, na który Polski nikt rozsądnie myślący nie zapisze

Na pewno nie warto zaniedbywać potencjału obronnego kraju, bo historia (także najnowsza) uczy nas, że mści się to bardzo szybko.

Nikt nie zakazuje Polsce rozbudowy potencjału obronnego, ale z wykluczeniem wszelkiego BMR; nuklearnego, chemicznego, biologicznego. Wydaje się to być może nieuczciwe, bo Rosja jest supermocarstwem militarnym posiadającym BMR - przyjmując sposób myślenia polskich rusofobów, ale tak potoczyła się historia świata i nic na to nie poradzimy, także lepiej nie prowokować niedźwiedzia... . Rosja na ten czas nie stanowi żadnego zagrożenia dla Polski, to w Polsce sami Polacy ciągle mówią o wojnie z Rosją itp. :). Ostatnio Rosja jedynie zaapelowała do polskich władz w sprawie tzw. amerykańskiej "tarczy antyrakietowej", ale w tej sprawie nie prowadzi dialogu bezpośrednio z Polską tylko USA - czyli suwerenem, jasne ? . Nie wiem co się stanie jeżeli nie dojdą do porozumienia, bo prezydent Putin zapowiedział, że jeżeli nikt z tym nic nie zrobi to Rosja będzie musiała coś z tym zrobić, ale co to oznacza to nikt nie wie, przecież nawet hipotetyczne zniszczenie instalacji takich jak w Redzikowie czy Deveselu nie wymaga użycia broni nuklearnej, bo mają najmniej trzy opcje, oczywiście najlepsza jest opcja polityczna rozwiązania tego sporu między Rosją i USA .

Swoją drogą - co sądzisz o "rewelacjach" że za Gierka prowadzone były w Polsce prace nad "własną" bronią nuklearną?

wbrew temu co twierdzą niektórzy znafcy PRL to wtedy Polska była bardziej suwerenna niż obecnie i tyle mogę sądzić :)
[#737] Re: Naród się obudził i powstaje z kolan!

@recedent, post #733

To na co czekasz? Z Korei Północnej nie da się tak łatwo uciec, zwiewaj z IV RP do Rosji póki czas, zanim zamkną granice!

jak to mówią starzy mądrale, kiedy decydenci zamkną granice i nie będą tam szły towary, to w końcu będą szły wojska, tylko pytanie, z zachodu na wschód czy wschodu na zachód, a może tak jak to już było, czyli w te i nazad .
[#738] Re: Naród się obudził i powstaje z kolan!

@recedent, post #733

To na co czekasz?

Czekam aż "skundlona elita" (tylko nie ta którą Dopuser miał na myśli, ale obecna też) zostanie obalona, osądzona i roliczona.

Łącznie z instytucją Krk, która to okrada Polskę na zasadzie pozyskiwania ziem za ułamek wartości, po czym szybko ją sprzedaje za wartość rynkową.

W ogóle politycy którzy okradają państwo - za komuny by już wisieli, dlatego po 1989 zmieniono prawo, teraz można kraść ile się chce i jest się nietykalnym, brawo kapitaliści!
[#739] Re: Naród się obudził i powstaje z kolan!

@agrajek, post #729

[#740] Re: Naród się obudził i powstaje z kolan!

@agrajek, post #738

Towarzyszu, nic nie poradzicie. Napijcie się dwie szklaneczki wódki. Na jedną nóżkę, na drugą i zatańczcie Kazaczoka.

PS. Towarzyszu, a pamiętacie jak za PRLu wódka była tak tania jak oranżada? Ehhh, to se ne vrati...OK
[#741] Re: Naród się obudził i powstaje z kolan!

@Vato, post #739

Z tym 500+ to jak z jajkiem Kolumba:
Na obiedzie, podczas którego inni goście, zazdrośni o sukcesy Kolumba, próbowali zdyskredytować jego odkrycia, twierdząc, że przepłynięcie przez ocean to najprostsza rzecz na świecie, Kolumb spytał, kto z nich potrafi postawić jajko w pionie. Kiedy nikomu się nie udało, Kolumb dokonał tego nadtłukując lekko skorupkę, na co nikt przed nim nie wpadł. Zapytał ich wtedy, czy jest coś prostszego od tego, o czym przed chwilą mówili, że jest niemożliwe. Każdy potrafi to zrobić, po tym, jak mu pokazano jak, powiedział Kolumb.

A przepełnione zawiścią i zazdrością antyPiSowskie pieski szczekają, karawana jedzie dalej.

Jak ktoś inny wygra wybory to na pewno zrobi to lepiej, albo poprawi niedociągnięcia, prawda... pytanie tylko czy można w tej sprawie zaufać jakiejś innej partii?
Której? Złodziejom z PO? Banksterom z Nowoczesnej? A może postkomuchom z KODu? Chwiejnym Kukizowcym którzy sami nie wiedzą czego chcą w parlamencie?

Dziękujcie Bogu, że jest PiS, ot co.
Jak to było: Jarosław, Polskę zbaw? Dokładnie. Nic dodać, nic ująć.

Ostatnia aktualizacja: 07.06.2016 21:13:13 przez Dopuser
[#742] Re: Naród się obudził i powstaje z kolan!

@Andrzej Drozd, post #740

nadal wódka jest tania i papierochy też, tylko akcyza, podatki i inne bandyckie daniny na złodziei z nierządów, eh, PRL come-back OK
[#743] Re: Naród się obudził i powstaje z kolan!

@Dopuser, post #741

Dziękujcie Bogu, że jest PiS, ot co.
Jak to było: Jarosław, Polskę zbaw? Dokładnie. Nic dodać, nic ująć.

Boże, chroń nas normalnych!
Apokalipsa to za mało! To jest armagedon!
[#744] Re: Naród się obudził i powstaje z kolan!

@sigma2pi, post #742

Nu da, to trza pędzić samogon we wiadrach i nalewać sobie chochelką.OK
[#745] Re: Naród się obudził i powstaje z kolan!

@Dopuser, post #741

Ja tam dziękuję PiSowi za 500+, bo kto wie kiedy sie przyda. Ale dziękuję też PSLowi za Kosiniaka.szeroki uśmiech
[#746] Re: Naród się obudził i powstaje z kolan!

@djludek, post #743

Jedyni krzyczą "Allahu Akbar!", a drudzy "Jarosław, Polskę zbaw!", czym się różnią, czort wie, ale mają jednego i tego samego sponsora ogień piekielny

Ostatnia aktualizacja: 07.06.2016 21:34:32 przez sigma2pi
[#747] Re: Naród się obudził i powstaje z kolan!

@sigma2pi, post #746

Jeszcze inni krzyczą: Putin uber alles! Wiadomo kim są...
[#748] Re: Naród się obudził i powstaje z kolan!

@Dopuser, post #747

Jeszcze inni krzyczą: Putin uber alles! Wiadomo kim są...

po niemiecku powiadasz, no zapewne , ale tu też się mylisz, bo tak krzyczała kilka dni temu w Werchowej Radzie w Kijowie niesławna bohaterka samostijnej Nadija Sawczenko w swoim dialekcie; Україна понад усе, a tłum werchownej skandował, sała i goryłki, smiert moskalom i lachom, sała bohaterom,,,
[#749] Re: Naród się obudził i powstaje z kolan!

@Vato, post #739

Z tego programu Patologia+ cieszą się tylko, jak to Pan Zbigniew powiedział, idioci którzy nie skończyli trzech klas podstawówki. Tacy ludzie nie rozumieją, że rząd nie ma swoich pieniędzy i żeby komuś dać 500 złotych na wódkę musi normalnemu człowiekowi zabrać ciężko zarobione 700 złotych. Nie dotyczy to nieudaczników, bumelantów, cwaniaków, marginesu, zatwardziałych bezrobotnych, itd bo takim ludziom nie ma co zabrać i tacy się z tego cieszą. Ekonomia? Tacy ludzie nie wiedzą, że takie słowo istnieje.

Ostatnia aktualizacja: 08.06.2016 00:03:02 przez Diabeł
[#750] Re: Naród się obudził i powstaje z kolan!

@djludek, post #735

Na mózg nam jeszcze nie padło...
Sęk w tym, że parę postów wcześniej domagałeś sie mechanizmów kontroli wydawania pieniędzy przez patologię a teraz mechanizmy te uważasz za absurd.
Może więc zdecyduj się czy powinniśmy to kontrolować i w jakim zakresie?
BTW. Wiekszość klientów pomocy społecznej ma najnowszego smartfona i dużą plazmę w domu.

Może padło, a może i nie. Zważ, że wypowiedź o spowiadaniu podopiecznych z zakupu telewizora, czy samochodu pochodzi od pracownika opieki społecznej właśnie. Ja tego sobie nie wymyśliłem, to źródło podał KM.

Mechanizm kontroli powinien działać wtedy, gdy istnieje ewidentne podejrzenie, że środki te zostaną przechlane/przećpane. Jeśli ktoś kupuje sobie/dziecku rower, hulajnogę, czy klucz do WHDLoad to urzędnik nie powinien się tu wpychać.

@Diabeł:

żeby komuś dać 500 złotych musi normalnemu człowiekowi zabrać ciężko zarobione 700 złotych

A "normalny człowiek" to w tym wypadku ktoś bezdzietny, tudzież posiadający tylko 1 dziecko i nie spełniający kryterium dochodowego?
Jeśli "zabieranie normalnym ludziom" będzie oznaczać koniec malwersacji na VAT, czy wyprowadzania z Polski zysków przez międzynarodowe koncerny przy ominięciu naszego systemu podatkowego to chyba tylko Ty będziesz przeciw.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem