@michalmarek77, post #177
A z wszystkich religi, hmn, buddyzm faktycznie jest najprzyjemniejszy.
@grg, post #180
Tak tak... śmierć za pracę w szabas. "Bardzo" głębokie.
@1989, post #174
@michalmarek77, post #182
Co nie zmienia faktu, że pewne fragmenty mają głębokie walory moralne i są warte poznania. Byle nie ślepego wierzenia
@Dopuser, post #183
@1989, post #174
@grg, post #185
@kjb, post #175
@1989, post #179
@michalmarek77, post #186
Zresztą, wraz z rozwojem cywilizacji, technologią, ogólną wiedzą i świadomością społeczną religie będą tracić na znaczeniu. Przynajmniej mam taką nadzieję
@Dopuser, post #183
Tak się składa, że wszystkie kultury wykształciły swoiste formy religijne. Czy się to komuś podoba czy nie, religijne normy stanowią nawet podstawę w oparciu o którą funkcjonują całe państwa.
Odrzucając religię co pozostaje ?
Rodzina, związek mężczyzny i kobiety owocujący wydaniem potomstwa, stanowi podstawę funkcjonowania społeczeństwa. Religia/kościół ten związek cementuje. Podważając religię tym samym uderzamy w podstawy społeczne.
Najlepszy dowód to wymieranie narodów Europy, będące m.in. skutkiem wynaturzonych praktyk aborcyjnych.
@michalmarek77, post #188
Tyle, że Biblia skłda się z fragmentów. Zmienianych na przestrzenie wieków.
To bardzo dobrze poskładane wydawnictwo, które jest wykorzystywane na wiele sposobów.
Chcesz niezmienioną "świętą" księgę...
Naucz się arabskiego i przeczytaj oryginalny "Koran"
@grg, post #192
@Benedykt Dziubałtowski, post #190
Możesz podać jakieś źródło tych informacji?
@Dopuser, post #183
@Benedykt Dziubałtowski, post #195
Nikt nikogo do niczego nie redukuje ani nie zmusza.
@1989, post #196
@1989, post #196
@Benedykt Dziubałtowski, post #187
Poza tym syn księdza nie mógł zostać księdzem.Jeśli bardzo chciał musiał jechać do Rzymu prosić o dyspensę co w tamtych czasach nie było prostą sprawą.
@Benedykt Dziubałtowski, post #195
@1989, post #201
@kjb, post #202
@Benedykt Dziubałtowski, post #204
@Benedykt Dziubałtowski, post #200
Żadna parafia ani kościół nie są własnością księdza, który tam mieszka.
@kjb, post #165
No tak, ksiądz odwołuje się do sumienia swoich owieczek, podpowiadając która partia jest zła a która jest dobra, która niszczy polskę a która kościół, na którą by zagłosował prawdziwy polak i katolik.
bo ponoć ks. Natanek ma i często z nim rozmawia itd.
Słyszałem o przypadku gdzie syn wypisuję się z kościoła, a ksiądz odwiedza matkę i mówi jej że nie zostanie pochowana na cmentarzu katolickim, bo źle wychowała syna.
zostałem ochrzczony wbrew mojej woli, bo sekta ma takie a nie inne zasady, żeby kościoły nie świeciły pustkami
dla kosciola kazdy stosunek w innej pozycji niz po bozemu jest dewiacja
@michalmarek77, post #205
@Benedykt Dziubałtowski, post #204
Harmonogram dnia przeciętnego księdza jest bardzo napięty. Książa mają bardzo dużo obowiązków.