[#481] Re: Ceny na Ebay - cześć 3.

@HOŁDYS, post #480

soooo true :(
[#482] Re: Ceny na Ebay - cześć 3.

@Deftronic/..., post #1

Co prawda nie ebay, ale niezły rodzynek:
Picasso IV plus wszystkie moduły
[#483] Re: Ceny na Ebay - cześć 3.

@stachu100, post #482

Cena trochę z kosmosu. Picasso IV jest droga ale w granicach 200-250F można ją czasami trafić. Concierto (kosztowało w granicach 60-80F w ostatnich latach) to faktycznie najciekawszy moduł, pozostałe dwa to już chyba tak kolekcjonersko. Ciekawe że wwersja karty to 1.2, obie Picasso jakie mam są w wersji 1.4. Ciekawe czy były jakieś istotne różnice między wersjami.

Dodam jeszcze, że niadawno był A4000D z PIV i Concierto za jakieś niecałe 200f, warunkiem był odbiór osobisty (nad morzem w UK niedaleko Dover jakoś tak). Sprzęt sprawny. Niestety zagapiłem się i... cisza. Myśłałem, że bedzie wystawiony jeszcze raz na aukcji ale niestety nie widać go. Mam nadzieję, że nie został wyrzucony na śmietnik (ktoś sięprzeprowadzał, czyścił chatę z gratów).

Ostatnia aktualizacja: 13.03.2012 18:54:17 przez Deftronic/...
[#484] Re: Ceny na Ebay - cześć 3.

@Deftronic/..., post #483

No i komplecik Picasso IV poszedł w godzinę. A chętnych nie brakowało.
[#485] Re: Ceny na Ebay - cześć 3.

@stachu100, post #484

Hehe... no zauważyłem, ale cena i tak wysoka - uważam:) Kupiłbym samą Picasso i Concierto. Pozostałe moduły i tak by u mnie leżały.
[#486] Re: Ceny na Ebay - cześć 3.

@Deftronic/..., post #485

http://www.ebay.pl/itm/320824905966?ssPageName=STRK:MEWAX:IT&_trksid=p3984.m1423.l2648

co wy na to?
czy ta cena jest OK czy za duża? sprzęt chyba do popularnych nie należy?

Ostatnia aktualizacja: 21.03.2012 21:01:41 przez carrion
[#487] Re: Ceny na Ebay - cześć 3.

@carrion, post #486

Za duża, z kontrolerem SCSI jakieś 1600-1800pln max.
[#488] Re: Ceny na Ebay - cześć 3.

@flops, post #487

Ech... G-rex do A4000D znów mi się nie udało wygrać ;)
http://www.ebay.pl/itm/ws/eBayISAPI.dll?ViewItem&item=260966019229&ssPageName=ADME:B:EOIBUAA:US:3160

Ostatnia aktualizacja: 21.03.2012 23:24:41 przez lekarz_med
[#489] Re: Ceny na Ebay - cześć 3.

@lekarz_med, post #488

Cena poszła w kosmos jak dla mnie, ale widać, że biło się tylko dwóch napaleńców, przez co jeszcze jeden egzemplarz jak się pojawi pójdzie o wiele taniej. Ciesze się że jestem posiadaczem tego cuda, świetny kawałek elektroniki dla Przyjaciółki szeroki uśmiech

Ostatnia aktualizacja: 21.03.2012 23:55:19 przez flops
[#490] Re: Ceny na Ebay - cześć 3.

@lekarz_med, post #488

Jak kupowałem swojego prawie rok temu za 350EUR to myślałem że frajer ze mnie.
[#491] Re: Ceny na Ebay - cześć 3.

@stachu100, post #490

Ja kupowałem za podobną cenę ~1200pln i się chwili nie zastanawiałem, trafić coś takiego to trzeba mieć szczęście. Ja mam jakiś podobny nr seryjny do tego co poszedł. Teraz za cenę z eBay bym nie sprzedał, chyba że będę głodem przymierał.
[#492] Re: Ceny na Ebay - cześć 3.

@flops, post #491

[#493] Re: Ceny na Ebay - cześć 3.

@tom256, post #492

facet nie ma zaznaczonej opcji ze wysyla poza USA .. ale nawet jesli ..to wysylka takiej paczki poczta lotnicza to koszt ok 430 pln.

wiec to co jest na licytcji to jedno ..a koszty wysylki to drugie..suma tych dwoch skladowych moze byc juz malo atrakcyjna

Ostatnia aktualizacja: 29.03.2012 11:44:46 przez HOŁDYS
[#494] Re: Ceny na Ebay - cześć 3.

@HOŁDYS, post #493

Jak na razie i tak się opłaca, Amiga nie jest w złym stanie. Oprócz kosztów wysyłki trzeba jeszcze dodać cło (23% VAT) od ceny (sprzęt+transport). Niestety państwo musi swoje wydusić na rządowe fury i paliwo do nich Aaaa i trzeba sobie zasilałke wymienić na 230V.
Ale niestety sprzedający i tak nie wyśle poza USA, myślę że cena do której dojdzie to max $400. Amigi w USA są tańsze niż w EU.

Ostatnia aktualizacja: 29.03.2012 16:53:41 przez flops

Ostatnia aktualizacja: 29.03.2012 16:56:01 przez flops
[#495] Re: Ceny na Ebay - cześć 3.

@flops, post #494

nieoplacalna oferta jesli chodzi o podsumowanie kosztow wysylki :) pakowanie urzadzenia i wysylanie za ocean gra nie warta swieczki , wiem ze to dzial od pokazywania ciekawych ofert ale poco pokazywac cos co wiaze sie z mało realnym zakupem ? po kiego diabla pokazywac oferte gdzies na drugim koncu swiata w Japoni US , gdzie 99% sprzedajacych ma gleboko w du..... biedoczkow z POLSKI-ROSJI , jaki w tym sens pokazywanie ofert tanszych niz w europie o srednio 500 zl :)
nie biorac pod uwage
-ze zakup takiego czegos na drugim koncu swiata to lekko chory pomysl :)
- duze ryzyko wysylac komus pieniadze w kosmos
- i w ogole szkoda na to nerwów bo 99 proc sprzedawcow nie wie coto i gdzie to co sie zwie Polska :) ?

nie lepiej wsiasc w autko i skoczyc do berlina do helmuta z poznania mamy 3 godzinki jazdy i kupic sobie rownie ladny i na pewno bardziej zadbany sprzet od siasiadów?

nie wiem moze jestem zacofany moze sie myle :)
ale nawet dolara bym nie wyslal do USA czy JENA do Japoni bo tam cos jest fajnego i niedrogiego :)
rozumiem i i wiem ze sa takie osoby co uwazaja to za swietne pomysly
ja to nazywam "DO CZASU" robta co chceta ze swymi pieniazkami kiedys płacz nastapi w postaci brakow pieniazkow i braku towaru wtedy sie oczy ludziom otwieraja :)

Ostatnia aktualizacja: 29.03.2012 17:09:55 przez Blendor
[#496] Re: Ceny na Ebay - cześć 3.

@Blendor, post #495

Amiga 4000D jest w tej chwili chyba nie do dostania w Polsce. A nóż ktoś się skusi. Poza tym sa firmy które kupuja w USA i wysyłają do Polski.

2 razy kupowałem w Chinach i nie było ani cła ani podatku, ani 23% VATu.

Moją Amigę z sygnaturki poprzedni własciciel kupił z Australii. I co dało się????
[#497] Re: Ceny na Ebay - cześć 3.

@tom256, post #496

smialo kupuj nawet z Syberii :)
[#498] Re: Ceny na Ebay - cześć 3.

@Blendor, post #495

Pojęcie o kupowaniu w USA masz widzę słabe.

Poza tym nie zawsze kupno towaru z USA kończy się cłem i podatkiem, zależy to od szczęścia.
[#499] Re: Ceny na Ebay - cześć 3.

@pampers, post #498

Kupuje sporo na Amibay i jeszcze nigdy żadnego cła nie zapłaciłem, chociaż za każdym razem mam ost∂plowane, ze paczka przez ichnie rączki przeszła. Ciekawe... to zależy od humoru?
[#500] Re: Ceny na Ebay - cześć 3.

@_arti, post #499

Wg mnie sprawdzają wyrywkowo. Co lepsze, jak sprowadza się transportem morskim (ale kto lubi czekać ponad miesiąc..) to "ryzyko", że paczuszka wpadnie w ręce celników jest bardzo, ale to bardzo mała. Ja na około 8 paczek ostatnimi czasy, 2 miałem oclone.
[#501] Re: Ceny na Ebay - cześć 3.

@_arti, post #499

A skąd kupowałeś? Bo pewnie z EU, a tutaj cła nie ma. Jak z pozostałych krajów to zawsze jest, chyba że dostajesz Comercial Sample lub gift, ale do tego i tak mogą się doczepić
[#502] Re: Ceny na Ebay - cześć 3.

@flops, post #501

Nie no, akurat pisałem o rzeczach kupowanych w USA.
[#503] Re: Ceny na Ebay - cześć 3.

@_arti, post #502

[#504] Re: Ceny na Ebay - cześć 3.

@Blendor, post #495

moze jestem zacofany moze sie myle

Trafne spostrzeżenia. OK
[#505] Re: Ceny na Ebay - cześć 3.

@_arti, post #502

Mi tam zawsze dowalili cło :-/ Na szczęście z USA może z dwie rzeczy kupiłem, choć i tak na imprezy partyjne parę stówek poszło z mojej kieszeni :(
[#506] Re: Ceny na Ebay - cześć 3.

@flops, post #505

Jest kilka sposobów żeby cło+podatek ominąć. Dwa najbardziej popularne:
1) poprosić sprzedawcę o wystawienie odpowedniej deklaracji celnej (nie działa przy zakupie z firm).
2) zapłacić za pomoc firmie PolAmer.com
[#507] Re: Ceny na Ebay - cześć 3.

@stachu100, post #506

stachu100 to ktore ? myle sie czy zacofany jestem ?OK
[#508] Re: Ceny na Ebay - cześć 3.

@stachu100, post #506

Staszek, paczkę wysłaną PolAmerem też mi czapneli ;)
[#509] Re: Ceny na Ebay - cześć 3.

@pampers, post #508

normalka :) trzeba ladnei poprosic o nei wysylanei w kartonach fabrycznych , tylko ladnie wypakowac karton wyrzucic zawinac w koce przescieradla a na wierznią czesc wlozyc osrane gacie uwierz mi dziala:) cla nie zaplacisz

no ale robta co chceta :)

Ostatnia aktualizacja: 30.03.2012 16:36:45 przez Blendor
[#510] Re: Ceny na Ebay - cześć 3.

@Blendor, post #509

Hmmm... kiedyś jak zamówiłem coś z firmy TI, to dostałem do wypełnienia jakiś tak kwit od celników i jak wpisałem tam, że towar nie jest do obrotu tylko na użytek własny to cła nie wlepili.
Pozostałe rzeczy kupowane w usa, to przeważnie starocie od osób prywatnych i jeszcze ani razu cła nie było. Nieraz kupuję też na Tajwanie lub w Chinach - przez celników to przechodzi ale cła jeszcze nie płaciłem.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem