@DeeL, post #53
Po prostu ARM do desktopów się nie nadaje.
Najpierw netbooki
nie wyprze desktopów, tak gdzie one są potrzebne.
@sando, post #59
Przy spadającej sprzedaży desktopów nic dziwnego, że mało chętnych aby wejść w ten kurczący się rynek. Lepiej robić pieniądze na tym co się sprzedaje.
@DeeL, post #60
Ale jak potrzebuję mocy (rendering 3d, kodowanie video) to jakoś ARMów nie widać.
Przecież przez lata musiałem mieć te kW, do C64, Amigi, peceta, bez gniazdka też tablecika nie naładujesz
@DeeL, post #62
wszystko co można zrobić na tablecie, można zrobić na komputerze, odwrotnie już jest trudniej
@DeeL, post #62
Według mnie lepiej aby Amiga pozostała komputerem osobistym (na x86
@gx, post #61
@ZbyniuR, post #67
Siedzę z kolegą na ławce pod blokiem i mi tłumaczy że desktop ma tyle mocy i wygodną klawiaturę, że wszystko na nim szybciej zrobisz niż na smartphonie. To mówię mu to sprawdź np na Wiki w którym roku urodził się Elvis? tzn dojdź do domu (50 metrów plus 2 pietra w górę) i sprawdź to zanim ja to znajdę w moim telefonku nie ruszając stąd pupci. I dlatego właśnie coraz więcej ludzi najpierw dokupuje coś mobilnego, a jak się przyzwyczają to już niemal porzucają desktopy, bo filmy oglądają na TV. Bo desktop ma przewagę tylko w chwili gdy przy nim siedzisz a masa ludzi woli się szlajać czy to po knajpach czy to po kniejach zamiast siedzieć w domu. I nie mają ochoty rezygnować dziesiątki razy dziennie ze sprawdzenia czegoś na Wiki czy w Googlach bo akurat nie mają kompa pod ręką. Nawet jak leżą na kanapie przed TV w innym pokoju niż mają PC, nie chce im się wstać iść do sąsiedniego pokoju i czekać aż się komp zbutuje, tylko sięga po tablet który leży obok.
Póki tego nie posmakujesz nie rozumiesz jaka to wygoda. A PC pokrywa się kurzem. I taki scenariusz zdarza się w coraz większej ilości domów.
@DeeL, post #68
Ale to nie ma wiele wspólnego z architekturą ARM
@gx, post #69
@gx, post #69
@Softstudio, post #70
W związku z tym że na ARM nie ma żadnego softu na którym można by sprawdzić jego wydajność
Nie ma więc większej potrzeby aby używać tabletu czy smartfona.
@jubi, post #72
Wiesz co? Już nie musisz do tego targać, wielkiego huczącego peceta. Wystarczy iMovie na leciutkim iPadzie z ARM, na kanapie. Nie zauważyłeś, że kiedy ty spałeś, ominęła cię rewolucja?
@gx, post #1
tak, w rozgrzanym zasilaczu 90W, albo 120W, smierdzacym od ciepla plastyku i nie tylko , oraz halas, halas ktory rozwala czaszke jak to za bardzo obciazysz tym power , o ile potem szybko nie padnie z tego powodu, bo temperatury mimo to dobijaja nawet do 80-90 stopni w takich zwartych konstrukcjach.
@XoR, post #71
wg. Intela rdzeń Yonaha czyli Core Duo zajmuje ~12,5 mln. tranzystorów
dlatego Apple zostało zmuszone porzucić PowerPC
@gx, post #76
@Softstudio, post #70
Raczej bardzo proste aplikacje
W związku z tym że na ARM nie ma żadnego softu na którym można by sprawdzić jego wydajność w stosunku do Intela to w ogóle ciężko tutaj porównać te dwa procki.
A komputer desktopowy to komfort pracy , olbrzymia moc obliczeniowa i co ważne jest o wiele tańszy od tabletów w użytkowaniu bo te ostatnie to są jednorazówki.
Nie ma więc większej potrzeby aby używać tabletu czy smartfona.
@gx, post #76
@gx, post #78
@XoR, post #77
@gx, post #78
@gx, post #81
Tak czy owak. ARM zawsze bedzie prosciejszym procesorem
Nie kumam o co chodzi z tą jednorazówką w tabletach. Codziennie musisz kupować nowy czy jak? A może jak kupujesz desktopa to w razie awarii dostaniesz drugiego gratis?
@Softstudio, post #80
Fakty są takie że nie ma nawet porównywalnego softu żeby testować ARM kontra Intel. Bo co będziemy testować ; otwieranie okienek przeglądarki w tablecie
Intela montujesz na małą płyte ITX gdzie masz wszystko co nowoczesny komp powinien mieć. Nie wiem po co i w jakim celu ktoś miałby używać procków ARM do czegoś innego niż tablety czy smarkfony ?
Jak będę mógł pójść do sklepu kupić tego procka ,wsadzić go jakiejś w miare sensownej płyty i odpalić pare zwykłych programów które używam to wtedy możemy gadać czy jest warty zakupu czy nie. Na razie to są jakieś fantazje . Jakby to było forum o tabletach to można by się spierać co jest lepsze.
To są procesory do małych mobilnych urządzeń , Amiga nigdy takim urządzeniem nie była ( i chyba nie będzie) więc pomysł zupełnie z kosmosu jest. Pozdro.
@sando, post #79
@sando, post #85
A z drugiej strony jestem zachwycony, że obecne smartfony z ARM są szybsze niż mój stacjonarny komputer, tak, tak, desktop.
@gx, post #86
ps. i3-330m ma taktowanie 2.13Ghz i TDP 35W, to raczej nie jest wlasciwy punkt odniesienia, niezaleznie od wynikow geekbench2.
@Softstudio, post #84
Ale absurdem jest twierdzenie że ARM jest lepszy bo jest prostszy w budowie. Po prostu są daleko w tyle za Intelem a jak opanują już technologie to bedą tak "skomplikowane" jak Intel