[#61] Re: Projekt NatAmi żyje (tylko nazwa nieaktualna), a co więcej!... :)

@DeeL, post #53

Po prostu ARM do desktopów się nie nadaje.

nie wiem czy dobrze zrozumiales, raczej zle, nie napisalem o wypieraniu desktopow x86 nowymi desktopami ARM, tylko o wypieraniu desktopow w ogole, w szczegolnosci komputerow stacjonarnych x86, ktore juz obecnie wypierane sa przez laptopy x86, a laptopy x86 (mowa o tych do 500usd) beda wypierane przez mobilne urzadzenia ARM, ktore sa zwyczajnie bardziej mobilne oraz bywaja bardziej atrakcyjne/wygodne etc... taka kolej rzeczy jest b.prawdopodobna, juz obecnie coraz wiecej ludzi zastanawia sie nad tym, to nie jest kwestia mody, tylko praktycznosci.

Najpierw netbooki

netboki przegraly z ultracienkimi laptopami i realtywnie tanimi bardziej mobilnymi tabletami (co bylo do przewidzenia), stosunkowo maly ekran przestaje byc przeszkoda majac do dyspozycji hdmi, a nawet w tanich "mega" smartfonach/tabletach do 100/200/300usd ekran IPS1/2 nikogo nie dziwi, wysoka rozdz. HD czy FullHD itd. i dotyk, ten dotyk jest magiczny :), opcja w postaci fizycznej klawiatury zamontowanej z praktycznym etui(czasami dodatkowa lekka bateria) tez daje do zastanowienia... Trudno cos zarzucic samemu sprzetowi majac na uwadze potrzeby zwyklych uzytkownikow. W czym wiec problem . Moge podac jeden problem ktore akurat mnie odrzuca od tableta, a jest to tylko oprogramowanie... dla wielu jednak moje zarzuty sa nieistotne, bo Android oferuje im juz wszystko :).

nie wyprze desktopów, tak gdzie one są potrzebne.

owszem, 1% zostanie

Ostatnia aktualizacja: 15.05.2013 11:05:23 przez gx
[#62] Re: Projekt NatAmi żyje (tylko nazwa nieaktualna), a co więcej!... :)

@sando, post #59

Racja. Naturalną rzeczą jest to, że w przypadku pojawienia się lepiej dopasowanego rozwiązania jakiegoś problemu stare rozwiązanie będzie traciło na znaczeniu. Tak też dzieje się w przypadku tabletów, które dla pewnej grupy odbiorców są lepszym rozwiązaniem niż PC. Ktoś, kto tylko przegląda pocztę, korzysta z fb cz nk, trochę słucha muzyki, ogląda filmy czy gra w proste gry tablet w zupełności wystarczy. Ci ludzie dotychczas kupowali PC/laptopy - teraz kupować będą tablety. Warto zauważyć (w dużym uproszczeniu), że wystarczyło napisać przeglądarkę www i playera z kodekami na ARM aby spełnić te wymagania. Aby zastąpić PC trzeba byłby poświęcić wiele więcej czasu (i pieniedzy).

Przy spadającej sprzedaży desktopów nic dziwnego, że mało chętnych aby wejść w ten kurczący się rynek. Lepiej robić pieniądze na tym co się sprzedaje.

Już napisałem że rynek kurczy się naturalnie (ale to sie zatrzyma na jakimś poziomie). Wejść na ten rynek byłoby trudno (moim zdaniem) i rację masz, że zarabiać można na czymś innym. Przykładem może być samsung, który ma swoje ARMy, ale też produkuje PC. Może po prostu tak jest lepiej.

Wracając do naszej amigowej piaskownicy. Według mnie lepiej aby Amiga pozostała komputerem osobistym (na x86:) (dla ludzi coś robiących) niż przeglądarką twórczości innych (trudno byłoby się wybić na rynku tabletów). Warto zauważyć, że wszystko co można zrobić na tablecie, można zrobić na komputerze, odwrotnie już jest trudniej.
[#63] Re: Projekt NatAmi żyje (tylko nazwa nieaktualna), a co więcej!... :)

@DeeL, post #60

Ale jak potrzebuję mocy (rendering 3d, kodowanie video) to jakoś ARMów nie widać.

tylko ile % ma takie potrzeby, a wlasciwie ile % z 1% , wiekszosc potrzebuje to tylko obejrzec... a tu mocy jest, ze hoho, np: ta Tegra4 odtworzy nawet UHD... Piszesz o sprawach kompletnie bez znaczenia dla 99% uzytkownikow komputerow. Pomijam juz fakt kodowania h.264 z kamery w czasie rzeczywistym... ;)

Przecież przez lata musiałem mieć te kW, do C64, Amigi, peceta, bez gniazdka też tablecika nie naładujesz

dawnym C64, Amigom pod tym wzgldem blizej do sprzetu ARM niz kWatowych domowych PC . Oczywiscie, ze naladuje bez gniazdka, nawet tak robie ze swoim smartfonem. Odpowiednie rozwiazania znajdziesz na allegro/ebay, wiec cos ten argument nietrafiony :D
[#64] Re: Projekt NatAmi żyje (tylko nazwa nieaktualna), a co więcej!... :)

@DeeL, post #62

wszystko co można zrobić na tablecie, można zrobić na komputerze, odwrotnie już jest trudniej

tablet to tylko nazwa dla komputera, bo to zwykly najzwyklejszy w swiecie komputer, jedyne co ew. brakuje do zwyklego komputera to jakies tam zamierzchle lub malo istotne oprogramowanie dla 99% uzytkownikow, ale w druga strone jest tak samo, nie zrobisz na komputerze tego samego co na komputerze zwanym tutaj tabletem/smartfonem czy innym note, bo moze byc akurat niedostepny - mobilnosc przede wszystkim

Na moim wlasnym przykladzie. Jeszcze kilka lat temu wszedzie zabieralem laptopa. Dzisiaj wystarcza mi zwykly smartfon i zastanawiam sie tylko nad nieco wiekszym 4-5cali, ala Note. Laptop jest mi kompletnie zbedny, niepotrzebny, niepraktyczny..., dlatego wrocilem do stacjonarnego x86, bo troche bez sensu przeplacic za "stacjonarnego" laptopa o znacznie gorszych parametrach w tej samej cenie, prawda ? . Akurat ja tez naleze do 1% i musze miec tradycyjny komputer .
[#65] Re: Projekt NatAmi żyje (tylko nazwa nieaktualna), a co więcej!... :)

@DeeL, post #62

Według mnie lepiej aby Amiga pozostała komputerem osobistym (na x86

byc moze, ale glowny powod jest moim zdaniem inny niz sugerowana wydajnosc; latwiej stworzyc OS dla x86/64 niz ARM, nawet uwzgledniajac napisanie sterownikow... z tego samego powodu GNU/Linux najlepiej miec na x86/64. RPi co prawda pokazuje, ze mozna, to jednak jest nadal wyjatek i nawet na RPi sterowniki nie sa opensource itd.

Z ideologicznego punktu widzenia lepszy bylby jednak ARM miłość

Oczywiscie rozwazania czysto teoretyczne.
[#66] Re: Projekt NatAmi żyje (tylko nazwa nieaktualna), a co więcej!... :)

@sando, post #54

Tutaj jest niezły test który ładnie pokazuje jaki wpływ ma ilość rdzeni w różnych rodzajach aplikacji. Czy 2 rdzenie to już przeżytek?

Lepiej byloby gdyby tytul artykulu brzmial; "Czy 1 rdzen to juz przezytek ?", bo brakuje mi do tego odniesienia w tych testach.
[#67] Re: Projekt NatAmi żyje (tylko nazwa nieaktualna), a co więcej!... :)

@gx, post #61

W pełni się zgadzam z twoją wypowiedzią. :)

Myślę że to nie tyle kwestia tego że ARM się do desktopów czy lapków nie nadaje, ale tego że Winda w domowych zastosowaniach rządzi. Linuxy od lat próbują się przebić a ciągle niewiele znaczą. Laptop z Chrome prosty schludny z x86 ale bez Windy i rynek reaguje bardzo chłodno. Ale Microsoft Surface to nie koniec prób wejścia ARMów na tereny zajęte przez x86 i stawiałbym na to że wcześniej lub później zdarzą się próby udane, wszak jak coś zrobi Apple, to fanboye to i tak kupią a inni producenci za tym podążą. ;)

Siedzę z kolegą na ławce pod blokiem i mi tłumaczy że desktop ma tyle mocy i wygodną klawiaturę, że wszystko na nim szybciej zrobisz niż na smartphonie. To mówię mu to sprawdź np na Wiki w którym roku urodził się Elvis? tzn dojdź do domu (50 metrów plus 2 pietra w górę) i sprawdź to zanim ja to znajdę w moim telefonku nie ruszając stąd pupci. :P I dlatego właśnie coraz więcej ludzi najpierw dokupuje coś mobilnego, a jak się przyzwyczają to już niemal porzucają desktopy, bo filmy oglądają na TV. Bo desktop ma przewagę tylko w chwili gdy przy nim siedzisz a masa ludzi woli się szlajać czy to po knajpach czy to po kniejach zamiast siedzieć w domu. I nie mają ochoty rezygnować dziesiątki razy dziennie ze sprawdzenia czegoś na Wiki czy w Googlach bo akurat nie mają kompa pod ręką. :) Nawet jak leżą na kanapie przed TV w innym pokoju niż mają PC, nie chce im się wstać iść do sąsiedniego pokoju i czekać aż się komp zbutuje, tylko sięga po tablet który leży obok. Póki tego nie posmakujesz nie rozumiesz jaka to wygoda. A PC pokrywa się kurzem. I taki scenariusz zdarza się w coraz większej ilości domów. A rachunek za prąd też cieszy. ;)

A co do budowania neoAmig - Wyczytałem dziś że FreeScale (producent Motorolek 68k i następców) zapowiedział że nowe procki jakie będą projektować to będą już tylko ARMy. Jeszcze chwila i piekło zamarznie. ;)

Ostatnia aktualizacja: 15.05.2013 12:41:47 przez ZbyniuR
[#68] Re: Projekt NatAmi żyje (tylko nazwa nieaktualna), a co więcej!... :)

@ZbyniuR, post #67

Siedzę z kolegą na ławce pod blokiem i mi tłumaczy że desktop ma tyle mocy i wygodną klawiaturę, że wszystko na nim szybciej zrobisz niż na smartphonie. To mówię mu to sprawdź np na Wiki w którym roku urodził się Elvis? tzn dojdź do domu (50 metrów plus 2 pietra w górę) i sprawdź to zanim ja to znajdę w moim telefonku nie ruszając stąd pupci. I dlatego właśnie coraz więcej ludzi najpierw dokupuje coś mobilnego, a jak się przyzwyczają to już niemal porzucają desktopy, bo filmy oglądają na TV. Bo desktop ma przewagę tylko w chwili gdy przy nim siedzisz a masa ludzi woli się szlajać czy to po knajpach czy to po kniejach zamiast siedzieć w domu. I nie mają ochoty rezygnować dziesiątki razy dziennie ze sprawdzenia czegoś na Wiki czy w Googlach bo akurat nie mają kompa pod ręką. Nawet jak leżą na kanapie przed TV w innym pokoju niż mają PC, nie chce im się wstać iść do sąsiedniego pokoju i czekać aż się komp zbutuje, tylko sięga po tablet który leży obok.

Racja. Podajesz przewagi sprzętu mobilnego nad stacjonarnym. Wszystko się zgadza. Ale to nie ma wiele wspólnego z architekturą ARM. Mogę dziś to samo zrobić z tabem z x86, telefonem z Atomem. Zalety będą te same albo podobne (wiem, oferta armów jest wieksza).

Póki tego nie posmakujesz nie rozumiesz jaka to wygoda. A PC pokrywa się kurzem. I taki scenariusz zdarza się w coraz większej ilości domów.

Sam korzystam z wielu sprzętów z ARM (w domu mam 3 tablety, ipoda i kilka smartfonów). Nie mogę jedank powiedzieć, że mój PC i Amiga się kurzą. Do pracy (oprócz przeglądania maili) tablety na andku raczej się nie sprawdzają. W knajpie jeżeli już muszę (ale wolę tam robić inne rzeczy) korzystam ze smartfona, ale to ostateczność, filmy oglądam na telewizorze który pobiera je z NASa (z x86), muzyki sucham z zestawu HIFI z płyt lub plików flac (bo tak lubię). Pracuję na PC (a do 2003 również na Amidze 1200).
[#69] Re: Projekt NatAmi żyje (tylko nazwa nieaktualna), a co więcej!... :)

@DeeL, post #68

Ale to nie ma wiele wspólnego z architekturą ARM

to wlasnie wynika z przewagi architektury ARM nad x86, a wlasciwow SoCow z ARM, dlatego oferta byla, jest i bedzie wieksza.

Intel jest b. dobra firma i osiagnal na polu optymalizacji x86 przez ostatnie dekady bardzo wiele, ale nie jest cudotworca. Nie da sie tak diametralnie zmniejszyc liczby tranzystorow bez wyraznego pogorszenia wydajnosci. Omawiany wyzej pojedynczy rdzen wzglednie duzego i skomplikowanego ARM Cortex A15 w Tegra4 ma ok. 25 mln. pospolitych zwyklych tranzystorow (28nm), a zob. sobie jak duza mimo to zajmuje powierzchnie w SoCu. Intelowskie konstrukcje (22nm) wyzej porownywane nawet z oslawionymi 3D tranzystorami sa przy tym dosc sporym ARM Cortex A15 po prostu olbrzymie i niekoniecznie tyle samo wydajniejsze . Intel upatruje swoj sukces w Atomach, bo sa raptem/tylko 3x wieksze od zblizonych ARM, ale czy 3x wydajniejsze, energooszczedniejsze, tansze itd. ... Zob. ile Intel moze jeszcze do tego doplacic

Mowiac krotko. Przewaga architektury byla tutaj kluczowa.
[#70] Re: Projekt NatAmi żyje (tylko nazwa nieaktualna), a co więcej!... :)

@gx, post #69

Zapominacie Panowie o jednym. Mianowicie o tym że o popularności procka decyduje SOFT jaki jest na niego dostępny. Nawet najlepszy procek bez SOFTU jest tylko kupką tranzystorów

Potęga X86 to przede wszystkim olbrzymia ilość softu jakiego nie ma i nie będzie na inne procki. Co tutaj ARM ma do zaoferowania ? Raczej bardzo proste aplikacje bo co można zdziałać na tablecie czy smartfonie ?
W związku z tym że na ARM nie ma żadnego softu na którym można by sprawdzić jego wydajność w stosunku do Intela to w ogóle ciężko tutaj porównać te dwa procki.

A komputer desktopowy to komfort pracy , olbrzymia moc obliczeniowa i co ważne jest o wiele tańszy od tabletów w użytkowaniu bo te ostatnie to są jednorazówki. Wiadomo że są sytuacje gdzie tablet może być jedynym rozwiązaniem gdy np jesteśmy dłuższy czas poza domem czy na urlopie...Ale ciężko sobie wyobrazić tablet jako podstawowe narzędzie pracy.
Wiadomo że ostatnio jest moda na bycie "on line" 24 godziny na dobe i korzystania z urządzeń mobilnych ) Ale moda ta już powoli mija bo co bardziej kumaci dostrzegają że to jest obciachowe. Bo jeśli nie jesteś w stanie napić się piwa w pubie bez obecności netu albo przejść się po parku bez zerkania na maila co tam akurat przyszło to człowiek staje się prawie cyborgiem uwiązanym na smyczy do tabletu
Kompy mamy teraz wszędzie w domu i w pracy . Nie ma więc większej potrzeby aby używać tabletu czy smartfona. To znaczy potrzeby te kreują producenci tyle że mamy zawsze wolny wybór.
[#71] Re: Projekt NatAmi żyje (tylko nazwa nieaktualna), a co więcej!... :)

@gx, post #69

wg. Intela rdzeń Yonaha czyli Core Duo zajmuje ~12,5 mln. tranzystorów
zgadza to się mniej-więcej z wyliczeniami jakich można dokonać porównując ilość tranzystorów Pentium M z 1MB L2 i Pentium M z 2MB L2

ja nie widzę tej mega przewagi Cortex A15. Oba procesory są 32bit, oba obsługują podobne funkcje stało i zmienno-przecinkowe i mają podobne SIMD oraz mają oczywiście bardzo podobną wydajność na zegar

normalnie to co mówisz trzyma się kupy ok, racja g...
i dlatego Apple zostało zmuszone porzucić PowerPC (też swoją drogą wolne od "podatku X86") na niewydajne i pożerające dużo więcej prądu od konkurencji Pentium M ok, racja

Ostatnia aktualizacja: 15.05.2013 16:50:25 przez XoR
[#72] Re: Projekt NatAmi żyje (tylko nazwa nieaktualna), a co więcej!... :)

@Softstudio, post #70

W związku z tym że na ARM nie ma żadnego softu na którym można by sprawdzić jego wydajność

Huh? Jednym z najbardziej obciążających komputer zadań jest obróbka HD Video.

Wiesz co? Już nie musisz do tego targać, wielkiego huczącego peceta. Wystarczy iMovie na leciutkim iPadzie z ARM, na kanapie. Nie zauważyłeś, że kiedy ty spałeś, ominęła cię rewolucja?

http://www.apple.com/apps/imovie/

http://www.youtube.com/watch?v=TgB0eJ-wrP4

Nie ma więc większej potrzeby aby używać tabletu czy smartfona.

Chyba żartujesz. Kiedyś używało się pecetów do wszystkiego dlatego, że nie było innego wyjścia. Teraz jest lepsze wyjście, dzięki ARM.

Generalnie jesteś dinozaurem minionej epoki. Zaspałeś.

Ostatnia aktualizacja: 15.05.2013 17:00:38 przez jubi
[#73] Re: Projekt NatAmi żyje (tylko nazwa nieaktualna), a co więcej!... :)

@jubi, post #72

Wiesz co? Już nie musisz do tego targać, wielkiego huczącego peceta. Wystarczy iMovie na leciutkim iPadzie z ARM, na kanapie. Nie zauważyłeś, że kiedy ty spałeś, ominęła cię rewolucja?

Wiesz iMovie jest to sofcik poniżej pewnego poziomu jaki byłby odpowiedni nawet dla amatora ) Już nawet nie chce myśleć jak wygląda obcięta wersja na iPada A na kanapie to ja nawet nie zrobie strony www bo nie jest to ergonomiczny sposób pracy a co dopiero filma sklejać.

Nie wiem co tym masz z tym "huczącym pecetem" bo chyba zaspałeś - technologia tak poszła do przodu że można mieć prawie niesłyszalną stacje roboczą i to bynajmniej bez wody . Co do wielkości to zajrzyj tutaj link - dla fanów miniaturyzacji hehehe.

A PeCeta można używać do wszystkiego i jest to jego wielka zaleta.
[#74] Re: ARM vs x86

@gx, post #1

tak, w rozgrzanym zasilaczu 90W, albo 120W, smierdzacym od ciepla plastyku i nie tylko , oraz halas, halas ktory rozwala czaszke jak to za bardzo obciazysz tym power , o ile potem szybko nie padnie z tego powodu, bo temperatury mimo to dobijaja nawet do 80-90 stopni w takich zwartych konstrukcjach.

Aha i jeszcze kompik w tym linku co Ci podałem ma zasilacz 600W pomimo że obudowa ITX a max temperatury na i7 przy kilkugodzinnych renderach nie przekraczały 55 stopni A głośność taka że jak nie przyłozysz uszu do obudowy to i możesz nic nie usłyszeć. Naprawde wiele się zmieniło w tym temacie i w technologii chłodzenia.
[#75] Re: ARM vs x86

@Softstudio, post #74

ja tam mam starego Core i7 Lynnfield @ 4GHz i trzy talerzowe dyski i kompa prawie nie słychać nawet podczas kopania GPU+CPU. W zimie oszczędzam na ogrzewaniu i zarabiam w jednym :P

no ale zgodnie z modą powinienem ogrzewać rękę iPadem
[#76] Re: Projekt NatAmi żyje (tylko nazwa nieaktualna), a co więcej!... :)

@XoR, post #71

wg. Intela rdzeń Yonaha czyli Core Duo zajmuje ~12,5 mln. tranzystorów

albo Intel nie umie liczyc, albo zaplaciles 12.5 mln starych zlotych za dzialke i wlaczylo Ci sie bredzenie z tej milosci do Intela. Nie wiem po co tylko Intel robil wieksze i gorsze Atomy , chyba chorzy na umysle byli ;), wiec trzeba bylo ich oswiecic pod wplywem tego natchnienia z torebki .

25 mln Cortex A15, Core Duo ma ok. 150 mln - polowe z tego zajmuje L2, natomiast najprostsze Core 2 Duo ma 291 mln i polowe zajmuje L2 itd.. natomiast porownywany wczesniej z Tegra4... np: i5-3317u ma 1.4 mld, wiec nawet jak 2 rdzenie pokrywaja wydajnosc 1 z tej i5-3317 w tescie geekBencha2 to sam rozumiesz jaka jest przepasc

dlatego Apple zostało zmuszone porzucić PowerPC

Apple porzucilo PPC z innych powodow.
[#77] Re: Projekt NatAmi żyje (tylko nazwa nieaktualna), a co więcej!... :)

@gx, post #76

nie połowę tylko zdecydowaną większość układu. Rdzenie Pentium M zajmują dużo miejsca "by design" aby dobrze odprowadzać ciepło

Pentium M 1MB ma 77mln a Pentium M 2MB ma 140mln, łatwo więc wyliczyć że zwiększenie o 1MB zwiększyło układ o 63mln a więc oryginalny Pentium M bez L2 wraz z resztą logiki zajmuje 14mln. Pentium III na którym bazuje Pentium M a więc i Yonah zajmuje tylko 9.5mln i ma bardzo dobre IPC, lepsze od Cortex-A9, coś pomiędzy A9 i A15 czyli procesory klasy Snapdragon S4 Pro

całe to twoje hejtowanie X86 się kupy nie trzyma Śpioch

Apple przeszło na Pentium M bo PowerPC był drogi, niewydajny i pożerał prąd równie chętnie jak Prescott

a Atom to nieudany układ od samego początku i nie jest to żadna tajemnica. Nie wiem w ogóle po co Intel go tworzył. Pentium M ULV 1.2GHz ma TDP 5.5W w 90nm a Atom 230 1.6GHz ma TDP 4W w 45nm. Przecież każdy myślący człowiek zauważy że wystarczyłoby dać takiego Pentium M ULV w 45nm i procesor byłby dużo dużo lepszy. Z kosztami produkcji można by zjechać dając nie 2MB L2 a tak jak w Atomie 512KB. Byłby taki procek i znacznie wydajniejszy i chłodniejszy ok, racja

Atom to taka sama genialna konstrukcja jak NetBurst
W ogóle dla Bay Trail powinni zmienić nazwę bo "Atom" się źle wszystkim kojarzy nie...
[#78] Re: Projekt NatAmi żyje (tylko nazwa nieaktualna), a co więcej!... :)

@Softstudio, post #70

Raczej bardzo proste aplikacje

co to jest bardzo prosta aplikacja, czy np: kompilator jezyka C++ to bardzo prosta aplikacja, pytam, bo rozumiem, ze dla Ciebie to bardzo prosta aplikacja ?

W związku z tym że na ARM nie ma żadnego softu na którym można by sprawdzić jego wydajność w stosunku do Intela to w ogóle ciężko tutaj porównać te dwa procki.

miales test geekbench, mozesz sie do tego odniesc . ma oczywiscie swoja wade w postaci narzutu kompilatora... mozesz sprawdzic sobie coremark... tez ma swoje wady... czego oczekujesz ?

A komputer desktopowy to komfort pracy , olbrzymia moc obliczeniowa i co ważne jest o wiele tańszy od tabletów w użytkowaniu bo te ostatnie to są jednorazówki.

olbrzymia moca, olbrzymia moca, olbrzymia moca ... zaciales sie , wiekszosc nie ma mocy obliczeniowej i7 w swoich PC ok, racja . wszystko to jednorazowki, az do swojego konca :).

Nie ma więc większej potrzeby aby używać tabletu czy smartfona.

Kibla tez nie ma sensu uzywac, mozna wysrac sie na dworzu podczas spaceru, tyle jest teraz parkow, a sranie w kiblu jest sztampowe i w ogole passe, nie ma to jak adrenalinka z tylekime na wierzchu i lisciem w dloni . Tworzysz fanatazje zupelnie nie przystajace do rzeczywistosci. Nawet nie chodzi o bycie on line, co takze mozliwosc bycia on line w kazdej chwili...
[#79] Re: Projekt NatAmi żyje (tylko nazwa nieaktualna), a co więcej!... :)

@gx, post #76

Możesz podać link do tych testów geekbench na które się powołujesz?

Znalazłem porównanie Exynos 5 Dual 1.7Ghz (Cortex-A15), Tegra 3, Intel Atom oraz Intel Core i3 330M. I o ile Exynos radzi sobie bez problemu z atomami (choć z D525 nie zawsze) to mocno przegrywa z Core i3 330M. A warto mieć na uwadze, że "Core i3-330M to najsłabszy z procesorów i3 pierwszej generacji przeznaczonych do komputerów przenośnych. W 2010 roku był powszechnie stosowany w laptopach kosztujących 2-2,5 tys. zł, ale pod koniec tego roku wyparły go z tego segmentu szybsze Core i3 (370M i 380M)" oraz, że Core i3 330M jest 2 lata starszy niż Exynos 5 Dual.

Tutaj jest link: ARM Cortex-A15 vs. NVIDIA Tegra 3 vs. Intel x86.
[#80] Re: Projekt NatAmi żyje (tylko nazwa nieaktualna), a co więcej!... :)

@gx, post #78

Fakty są takie że nie ma nawet porównywalnego softu żeby testować ARM kontra Intel. Bo co będziemy testować ; otwieranie okienek przeglądarki w tablecie

Nawet nie wiadomo ile kosztują te procesory i gdzie je można kupić . Sam procesor też nic nie daje bo potrzebujemy płyty głównej a te są zwykle zintegrowane z procesorem i bez slotów na karty np grafike czy inne. Nawet slotów na SATA 3 to nie ma czy standardowych pamięci.

Intela montujesz na małą płyte ITX gdzie masz wszystko co nowoczesny komp powinien mieć. Nie wiem po co i w jakim celu ktoś miałby używać procków ARM do czegoś innego niż tablety czy smarkfony ?

Jak będę mógł pójść do sklepu kupić tego procka ,wsadzić go jakiejś w miare sensownej płyty i odpalić pare zwykłych programów które używam to wtedy możemy gadać czy jest warty zakupu czy nie. Na razie to są jakieś fantazje . Jakby to było forum o tabletach to można by się spierać co jest lepsze.
To są procesory do małych mobilnych urządzeń , Amiga nigdy takim urządzeniem nie była ( i chyba nie będzie) więc pomysł zupełnie z kosmosu jest. Pozdro.
[#81] Re: Projekt NatAmi żyje (tylko nazwa nieaktualna), a co więcej!... :)

@XoR, post #77

jak Ty sie motasz, raz piszesz Core Duo, potem Pentium M, potem sobie aproksymujesz wyniki na Core Duo, dobrze, ze nie wyszly Ci liczby ujemne , a wystarczy sprawdzic, przeciez to proste liczby nie wymagajace komentarza ok, racja.

wariat?

Core Duo ma dok. 151.6 mln tranzystorow, tak ?, skoro L2 - 2MB zajmuje ok. 50% powierzchni, faktycznie troche mniej akurat w Core Duo - tak ze 40%, to ile zajmuje rdzen, 12.5 mln ?. Naucz sie tabliczki mnozenia to pogadamy . Core 2 Duo jest duzo bardziej zlozony, nie mowiac o wspolczesnych SandyBridge/IvyBridge - lepiej do tych porownywac, prawda, bo i pamieci bardziej wspolczesne, choc szybkie DDR3/1600 np: 4GB maja TDP takie jak niemal cala Tegra 4

Cortex A15 ma dok. 26.2 mln, a dobry Cortex A9 ok. 12mln, a np: naprawde cienki Atom jest uUuu x razy wiekszy...

Tak czy owak. ARM zawsze bedzie prosciejszym procesorem, wiec nie wiem co da to silowanie.

ps. zakochani w Intelu
[#82] Re: Projekt NatAmi żyje (tylko nazwa nieaktualna), a co więcej!... :)

@Softstudio, post #80

Fakty są takie że nie ma nawet porównywalnego softu żeby testować ARM kontra Intel. Bo co będziemy testować ; otwieranie okienek przeglądarki w tablecie

czyli o czym znow piszesz, bo gadasz zagadkami, mow prosciej ?
[#83] Re: Projekt NatAmi żyje (tylko nazwa nieaktualna), a co więcej!... :)

@gx, post #78

Myślę że są tacy co pracują na kompie przykuci do ekranu i klawiatury, cały dzień marząc o tym by się od tego oderwać i resztę doby mieć do czynienia jedynie z ludźmi, ewentualnie z TV z dala od interaktywnych ekranów. Ale nie każdy ma taką awersję do noszenia ekraniku w kieszeni i do korzystania z niego. Nie każdy też kto ma smartphona jest od niego uzależniony, tzn 90% czasu spędza ze wzrokiem utkwionym w ekranik miziając go paluszkiem ewentualnie skrobiąc smsy w tempie karabinu maszynowego.

Nie kumam o co chodzi z tą jednorazówką w tabletach. Codziennie musisz kupować nowy czy jak? A może jak kupujesz desktopa to w razie awarii dostaniesz drugiego gratis? - Nie wiem jak w PL ale w UK w sklepach wciskają ubezpieczenie każdemu kto jakąś elektronikę kupuje, tzn póki to płacisz to w razie zgubienia, kradzieży, upuszczenia na ziemię, zalania woda itp. Dostaniesz nowy egzemplarz ale na rok to ubezpieczenie kosztuje tyle co takie urządzenie. Więc jeśli nie gubisz czy psujesz ich często to płacenie tego się nie opyla. A jak gubisz/psujesz w czasie krótszym niż rok to ci podwyższą tą stawkę ubezpieczenia tak że dzięki za takie usługi. A z raz na 3 lata to sobie mogę wydać tygodniówkę czy nawet dwie na nowego lapka bez problemu. Bo tyle wytrzyma, więc szybciej mi się znudzi niż zdechnie.
[#84] Re: Projekt NatAmi żyje (tylko nazwa nieaktualna), a co więcej!... :)

@gx, post #81

Tak czy owak. ARM zawsze bedzie prosciejszym procesorem

Oczywiście że jest prostszy w budowie czyli ma mniej tranzystorów a co za tym idzie mniejszą wydajność bo przecież te tranzystory nie są dla ozdoby tylko coś robią Każdy nowszy procesor czy karta graficzna ma więcej tranzystorów od poprzedniej wersji. Puki co nikt na świecie nie wymyślił jeszcze lepszego sposobu na zwiększenie wydajności jak upakowanie coraz większej ilości elektroniki w obudowie procka.

Ale absurdem jest twierdzenie że ARM jest lepszy bo jest prostszy w budowie. Po prostu są daleko w tyle za Intelem a jak opanują już technologie to bedą tak "skomplikowane" jak Intel

Jakby nie kombinować procki ARM używane w tabletach to mówiąc językiem kibica jest to trzecia liga (albo i czwarta). W drugiej i pierwszej lidze ich w ogóle nie ma. Więc naprawde nie ma się czym podniecać.

Nie kumam o co chodzi z tą jednorazówką w tabletach. Codziennie musisz kupować nowy czy jak? A może jak kupujesz desktopa to w razie awarii dostaniesz drugiego gratis?

Desktopa naprawiam po kosztach jeśli już. Tablet wystarczy upuścić na beton i po zawodach - zwykle nie opłaca się naprawiać. W miare dobry iPad to około 3 tysiaki za te pieniądze kupujesz stacjonarke z i5 czy i7
która przeżyje kilka takich iPadów. Z założenia producenta takie zabawki mają wytrzymać nie dłużej niż przewiduje to gwarancja a potem powinno się kupić nowy

Ostatnia aktualizacja: 15.05.2013 23:31:38 przez Softstudio
[#85] Re: Projekt NatAmi żyje (tylko nazwa nieaktualna), a co więcej!... :)

@Softstudio, post #80

Sprawdź link który podałem wyżej, tam masz bardzo dobre testy. Poza tym ARM to nie tylko tablety.

Intela montujesz na małą płyte ITX gdzie masz wszystko co nowoczesny komp powinien mieć. Nie wiem po co i w jakim celu ktoś miałby używać procków ARM do czegoś innego niż tablety czy smarkfony ?

Jak będę mógł pójść do sklepu kupić tego procka ,wsadzić go jakiejś w miare sensownej płyty i odpalić pare zwykłych programów które używam to wtedy możemy gadać czy jest warty zakupu czy nie. Na razie to są jakieś fantazje . Jakby to było forum o tabletach to można by się spierać co jest lepsze.
To są procesory do małych mobilnych urządzeń , Amiga nigdy takim urządzeniem nie była ( i chyba nie będzie) więc pomysł zupełnie z kosmosu jest. Pozdro.

Mam wrażenie, że niektórzy okopali się na pozycjach i nic ich zdania nie zmieni. Albo uważają, że ARM jest za słaby do desktopów i x86 zniszczy ARMa, albo na odwrót, że to ARM zniszczy x86. A przecież walka pomiędzy ARM i x86 dopiero się zaczęła.

Osobiście jestem zaskoczony jak dobrze smartfony z x86 wypadły w testach zarówno jeśli chodzi o szybkość jak i czas pracy na baterii. A z drugiej strony jestem zachwycony, że obecne smartfony z ARM są szybsze niż mój stacjonarny komputer, tak, tak, desktop.
[#86] Re: Projekt NatAmi żyje (tylko nazwa nieaktualna), a co więcej!... :)

@sando, post #79

testy geekbench2 dla Tegra 4 pochodza z prezentacji NVIDI i wykonane zostaly na urzadzeniu NVIDI z Tegra4 (jakiejs konsoli), obecnie nie ma na czym zrobic testow, bo tablety maja dopiero wejsc na rynek, prawdopodobnie beda slabsze wyniki o jakies 10%...

http://www.4gamer.net/games/198/G019883/20130329097/

ps. i3-330m ma taktowanie 2.13Ghz i TDP 35W, to raczej nie jest wlasciwy punkt odniesienia, niezaleznie od wynikow geekbench2.
[#87] Re: Projekt NatAmi żyje (tylko nazwa nieaktualna), a co więcej!... :)

@sando, post #85

A z drugiej strony jestem zachwycony, że obecne smartfony z ARM są szybsze niż mój stacjonarny komputer, tak, tak, desktop.

No właśnie i tu jest sedno sprawy w CZYM konkretnie są szybsze od desktopa ? Czy uruchomie Photoshopa na smartfonie nawet starą jego wersje ? Na desktopie nawet sprzed wielu lat z powodzeniem uruchomie , a poza tym będę miał obraz na 24 calowym monitorze podczas gdy na smartfonie musze się zadowolić 5 calowym okienkiem . Także są to zupełnie nieporównywalne sprawy. Same benchmarki niczego nie załatwiają.
[#88] Re: Projekt NatAmi żyje (tylko nazwa nieaktualna), a co więcej!... :)

@gx, post #86

Aha, dzięki.

ps. i3-330m ma taktowanie 2.13Ghz i TDP 35W, to raczej nie jest wlasciwy punkt odniesienia, niezaleznie od wynikow geekbench2.

Dlatego dodałem, że i3-330m jest o 2 lata starszy od Exynos 5 Dual. Przez dwa lata Intel zrobił znaczne postępy w zmniejszeniu zapotrzebowania na energię. Właśnie Core i5-3317U do którego się odnosiłeś miał swoją premierę mniej więcej wtedy co Exynos 5 Dual. A przecież Core i5-3317U ma TDP 17W - czyli 2x mniej niż i3-330m - i jest jednocześnie znacznie szybszy niż i3-330m, a zatem wypadł by znacznie lepiej w porównaniu z Exynos 5 Dual.
[#89] Re: Projekt NatAmi żyje (tylko nazwa nieaktualna), a co więcej!... :)

@Softstudio, post #87

Podłącz sobie smartfona do monitora 24 cali przez hdmi, do tego bezprzewodową klawiaturę i myszkę i możesz pracować tak jak na komputerze stacjonarnym. Photoshopa pewnie nie ma na smartfona, ale jakiś zamiennik się znajdzie.
[#90] Re: Projekt NatAmi żyje (tylko nazwa nieaktualna), a co więcej!... :)

@Softstudio, post #84

Ale absurdem jest twierdzenie że ARM jest lepszy bo jest prostszy w budowie. Po prostu są daleko w tyle za Intelem a jak opanują już technologie to bedą tak "skomplikowane" jak Intel

"Wasc machasz jak cepem" . Proste rdzenie to wiecej rdzeni, ma to jak wszystko, swoje plusy dodatnie i ujemne, a jeszcze prosciejsze rdzenie w NVIDIA Tesla odwalaja robote pryndko pedzikiem , kto tu jest w tyle i musi opanowac technologie ?

a tu masz proste przyklady, choc to jeszcze nie Tesla

http://blenderartists.org/forum/showthread.php?239480-2-61-Cycles-render-benchmark/page55

i ierwszy z brzegu:
GPU: Nvidia GeForce GTX660 2G
CPU: Intel Core 2 Duo E6550 @ 2.33GHZ
Operating System: Windows 7 Ultimate
Blender Build: 2.67
GPU Time: 1min 38.37s
GPU Time: 1min 18.91s (Tile size: 256x256)
CPU Time: 21min 01.29s

zeby nie bylo: Intel probuje opanowac technologie, wiec mozesz dalej kochac Intel

http://www.intel.com/content/www/us/en/processors/xeon/xeon-phi-detail.html

problem jednak takie: ze nie stac Cie na to, male wsparcie ze strony oprogramowania, bo to nie sa zwykle x86 - tylko podobne...
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem