@gx, post #140
@XoR, post #152
coremark to kolejny dhrystone
Atom ma lepsze IPC
@gx, post #154
@Softstudio, post #129
To znaczy kupując AMD za 600 zeta masz podobne osiagi (albo nawet mniejsze AMD w niektórych grach) jak Intel za tą cene.
[Pojawiały się artykuły o rychłym końcu CISCów kosztem RISCów.
Teraz taką super archiekturą ma być ARM.
Tyler że Intel jest o wiele szybszy w aplikacjach niż wynika to z testów
To jedyny plus. Roznica w TDP nie daje efektu szoka, mimo wszystko 125W(32nm) vs 95W(32nm) i 77W(22nm).
@XoR, post #155
czyli ten core benchmark to syntetyk nie wykonujący nic zbliżonego do prawdziwych obliczeń i testujący conajwyżej dostęp do pamięci
phoronixa a ty to potwierdziłeś geekbenchem
mimo to dalej twierdzę że to podobne cepy z podobną wydajnością
@gx, post #157
@ZbyniuR, post #158
W domach to prawie same x86 - Owszem i większość z nich przez większość czasu jest wyłączona. A jeśli włączona to tylko po to by prąd żreć.
na ARMy nie ma dobrego poważnego oprogramowania piszą ci co nigdy nie zadali sobie trudu by go poszukać
kompy generują ileś tam klatek na sekundę, ale ilu z nas zauważy różnice
A taki beczy że się nie da, bo mu rdzenia brakuje.
komórki są mocniejsze niż kompy z lat 90ych a przecież robiono na nich cuda
@ZbyniuR, post #158
Ze 30 czy 20 lat temu było widać jak jakość komputerów się zmienia z modelu na model, a dziś? Przez ostatnie 10 lat numerki rosną a sposób w jaki korzystamy z komputerów i tak się nie zmienił. To po kiego kupować kompy z wyższych półek? Po co mi moc skoro nie mogę jej wziąć ze sobą? Desktopy są tak nieporęczne że łatwiej kibel sobie do komputera przytargać niż desktopa na kibelek zabrać. Dlatego jeśli coś nie jest w jednym pudełku bez dyndających kabelków i nie działa na baterie to tego nie chcę. Coraz więcej moich znajomych dochodzi do takich samych wniosków.
@gx, post #157
@XoR, post #162
Skąd w ogóle taki buble wynajdujesz?
I napiszę że to niezbity dowód na to że ARM to badziew.
@Softstudio, post #161
Poza tym jest sporo hobbystów którzy lubią mieć mocnego kompa i wcale nie jest im on niezbędny do życia
Kompy z wyższej półki kupujesz raz żeby sobie komfortowo pograć w najnowsze gry dwa żeby zarabiać na nich konkretne pieniądze czyli do zawodowej pracy.
Dzisiaj kompa z Intelem i7 możesz kupić za jedną średnią pensje
kto wydaje przeciętną roczną pensje na wymarzonego kompa ? Tak jak to było np 20 lat temu
Co do mobilności urządzeń komputerowych to trzeba się zastanowić czy naprawde jest to nam potrzebne ?
@Softstudio, post #149
Bardzo dobrej jakości kodeki sprzętowe H.264 są oczywiście dostępne ale ich cena jest porównywalna z GTX 680 jak tutaj link .
@jubi, post #165
@Softstudio, post #161
@gx, post #163
@XoR, post #168
jak widać potężny cztero rdzeniowy Cortex-A15 dalej siedzi wygodnie w fotelu króla mobilnej wydajności całkowicie niezagrożony badziewnym dwu-jajowym Atomem Z2580
@gx, post #164
@Olo, post #172
Intel też wszystkich graczy stara się przekonać, że do gier starczy ich karta Intel HD4000
Pojęcie "komputer z wyższej półki" sugeruje raczej, że w komputerze jest mocny procesor jak i karta graficzna
A ja nie wyobrażam sobie wykonywania niektórych czynności na słabym komputerze. Pierwszy przykład - robię prezentację w PowerPoint - samo w sobie nic wymagającego , ale muszę jeszcze stworzyć do tega grafikę i tu już ma dla mnie znaczenie czy efekt pracy zobaczę po godzinie czy po kilku minutach.
@XoR, post #171
@Olo, post #172
@ZbyniuR, post #175
zostały wyparte przez karty turbo z x86 do Smart TV działających na ARM
@gx, post #176