@sando, post #88
est jednocześnie znacznie szybszy niż i3-330m
@Softstudio, post #91
Proponuje wyjąć tego niedobrego Intela i uruchomić kompa na samej Tesli
@Softstudio, post #84
@ZbyniuR, post #96
Jedynie konserwatywność poglądów i niechęć do zmiany nawyków by się przyzwyczajać do nowych rozwiązań sprawia że przesiadka musi trochę potrwać.
@ZbyniuR, post #96
Jedynie konserwatywność poglądów i niechęć do zmiany nawyków by się przyzwyczajać do nowych rozwiązań sprawia że przesiadka musi trochę potrwać.
@gx, post #98
@Softstudio, post #97
A w ogóle to jaka jest cena procków ARM i czy można je w ogóle kupić - mam na myśli że wchodze do sklepu , płace i kupuje jedną sztuke
Faktycznie do komfortu pracy człowiek się przyzwyczaja dlatego nie interesują mnie tablety i smarkfony
@gx, post #100
kupowanie SoCy w ten sposob nie ma sensu (sa b.tanie, wlasciwie niedostepne w sztukach, bo firmy ledwo wyrabiaja z produkcja dla mega zamowien...), kupuje sie gotowe urzadzenia w sklepie, ew. gotowe plytki z SoCami - raczej nie przyjmnie sie ten model na wieksza skale (poza rynkiem serwerow), samochodu tez nikt nie kupuje w czesciach , nawet tutaj czasy kiedy ludzie chcieli bawic sie w Adama Slodowego bezpowrotnie przeminely .
@Softstudio, post #99
Oczywiście zwiększy to koszty użytkowania takich "kompów".
Tableta sobie sam nie poskładasz i o to głównie chodzi wielkim producentom)
@Softstudio, post #101
Ale Intela moge kupić i moge dobrać każdy podzespół do mojego kompa pod względem moich wymagań czy też kierując się renomą danej firmy.
@gx, post #81
@gx, post #103
@gx, post #103
Zeby bylo ciekawiej, to Intel/AMD co chwila cos zmienia.
@XoR, post #104
rdzeń procesora będącego w pełni 64bit i posiadającego dużo lepszą wydajność od Cortex-A15
@DeeL, post #106
Cały czas mam wybór. Mogę kupić AMD albo Intela
Mogę też dołożyć pamięci czy dysku jak tylko będę miał na to ochotę i potrzebę.
A najlepsze jest to, że jak chcę to podłącze skaner i zeskanuję cokolwiek, a potem to wydrukuję.
Kupujesz gotowy produkt i nie obchodzni Ciebie co tam jest w środku
Śmieszą mnie porównania wydajności. Przecież 90% użytkowników x86 jej nie wykorzystuje za to moc AMR wykorzystają? Zreszą co ma obciążać te ARM? One same właściwie nic nie robią. Grafika dekoduje wideo i generuje efekty 3D, za łączność też odpowiada inny moduł.
@gx, post #107
uff , dobrze, ze nie wyszly Ci liczby ujemne , chociaz w chemi do dzisiaj wielu nie rozumie zjawiska kontrakcji.
Inna sprawa, ze w przypadku konstrukcji energooszczednych tranzystory/bloki moga byc gesciej upakowane, czyli na mniejszym kawalku krzemu moze byc ich wiecej.
Odejmujac L2 od CPU to mowimy o zupelnie innych procesorach i zupelnie innej wydajnosci
nalezy podawac wydajnosci na wat (bo w tej klasyfikcacji to Core Duo jest zmasakrowane)
ARM i x86 beda dzialac zupelnie inaczej bez L2 (mozesz porownac sobie do niektorych Cortex-A9, chocby swoj Intel po wyl. L2 ). Musimy wiec zdac sie tylko na wyniki testow z L2, wiec do liczby tranzystorow nie ma co mieszac wydajnosci , bo nie wiesz na ile spadnie wydajnosc Core Duo (nie jest to 64bit) po odjeciu L2 2MB (tak samo Cortex-A15 po odjeciu L2 512kB lub dodaniu 1.5MB L2), a to nie dziala tak samo w roznych arch. cpu.
@XoR, post #109
Żadne liczby ujemne nie wyjdą bo niby jak?
gęstsze upakowanie to redukcja kosztów produkcji i możliwość uzyskania lepszego zegara a rzadsze to lepsze odprowadzanie ciepła a więc niższe temperatury
w większości wypadków można by ograniczyć L2 do tych 512KB a nawet i mniej.
Porównywanie procesora w 28nm do procesora w 65nm nie ma najmniejszego sensu
więc jakim cudem chcesz robić jakieś ogólne porównanie X86 do ARM
@gx, post #111
byc moze logiczne, byc moze nielogiczne i bez sensu. kolega na podobnych amd wyszly ujemne tranzystory. wolalbym konkretna liczbe od Intela usmiech.
A15 jest zlozonym procesorem, fakt, pewnie nie mniej niz dawne x86 bedace wew. RISCami, a dekoder zajmuje kilka %... watpie zeby 64bit uczynily rdzen ARM duzo bardziej zlozonym.
to ARMy maja gestsze upakowanie i nizsze temperatury, a Intele rzadsze upakowanie (tylko rzadsze miedzy blokami wykonawczymi!) i wyzsze temepratury przy takim samym zegarze, nie zgubiles jakiegos czynnika ?
dlatego porownywanie ma sens raczej do i3-i5 z TDP 17W, a wymiar zblizony, 22nm i 32nm. Bez sensu to porownac Core Duo ktory nawet jak nic nie robi to pozera 2x wiecej energi niz 4 rdzenie Cortex-A15. Chciales tym sposobem zdyskredytowac Cortex-A15 porownujac go do dawno przebrzmialej konstrukcji Intela, podczas gdy mozna spokojnie porownywac do najnowszych Sandy/Ivy czy Atomow.
skoro odejmujemy L2 wypadaloby wiedziec czy mowimy nadal o podobnych wydajnosciowo procesorach (nawet bez liczenia na wat) ok, racja, wiec ma to sens, bo sie moze okazac, ze rdzen Cortex-A15 bez L2 jest jednak lepszy jako sam rdzen od np: tego Core Duo bez L2.
O ile wiem i dobrze pamietam to L2 mozna wylaczyc w Core OK, wiec droga wolna. Mozesz wyl. L3/L2 i do przodu z tym geekbench 2
wiem, ze Intel wyl. niepotrzebne bloki cache L2, ale z drugiej strony HT zuzywa wiecej cache L2 niz dwa klasyczne rdzenie. Pytanie, czy lepiej 1 rdzen z HT i wiekszym cache, czy lepej 2 rdzenie bez HT i mniejszym cache, majac na uwadze udzial cache w powierzchni/ogolnej liczb tranz. procesora ?
@XoR, post #113
Pisałem wcześniej i napiszę jeszcze raz: wyjdą niedługo Clover Trail+, Bay Trail i Hashwell 8W (tyle samo co Tegra 4) i wtedy się porówna jak to z tą nieefektywnością X86 jest
@XoR, post #113
to by wyszło dobrze
64bit to 2x szersze rejestry
Sandy/Ivy mają dużo lepszą wydajność na rdzeń i są 64bit.
ale już i3/i5 różnicę by zrobił
oza tym od zadań które można rozłożyć na wiele prostych rdzeni są GPGPU
wyjdą niedługo Clover Trail+, Bay Trail i Hashwell 8W
równie dobrze może się okazać że A15 bez L2 w ogóle nie działa
nie sprawdzisz też w takich samych warunkach jak Core Duo rdzenia A15 (i vice-versa)
ARM dobrze to sobie wymyślił. Unikają starcia na szczycie
@gx, post #115
@XoR, post #116
ARM nie posiada CPU tej klasy co i3/i7 więc co ty chcesz porównywać dokładnie?
takie same gadki o wyższości RISC nad CISC i efektywności prądowej już były kiedyś a potem Apple przeszło na x86 i PowerPC "zdechł"
mniejscu Intela zacząłbym od przedstawienia Apple takiej propozycji cenowej aby nie opłacało się im o ARM
post-RISC takie rzeczy jak ISA mają trzeciorzędne znaczenie
@gx, post #117
ciekawe czemu rzadzi Power7 na szczycie wydajnosci , a niedlugo pojawi sie kolejny gracz, a moze nawet dwoch i nie jest to x86
@DeeL, post #119
Oczywiście koszt sytemów z Power 7 jest również wysoki od ok 30k $.
tylko 0,4% akceleratorów
W domach ponad 99% to x86