Komentowana treść: NatAmi uzyskuje kontakt ze światem
[#91] Re: NatAmi uzyskuje kontakt ze światem

@SirLEO, post #89

No ale najwazniejsi sa uzytkownicy i nawet ,miejsze zyski ale kosztem wiekszej ilosci uzytkownikow,zaprocentuja w przyszlosci na tym opierala sie strategia commodora,a taka stratego do prowadzi do tego ze amigowcow ktorzy beda mieli x1000 bedzie mozna policzyc na palcach dla firmy to moze i dobrze i beda sobie tak pasozytowali na tych biedych amigowcach ktorzy maja kase do konca swiata i jeden dzien duzej ale nie o to chodzi przeciez,ja mam nadzieje ze na nat ami na tyle zarobia ze beda mogli wykupic prawa do nazwy amiga bo na tym moglaby firma naprawde duzo zarobic nic nie robiac no ale dla tych geniuszy to jest chyba za proste.
[#92] Re: NatAmi uzyskuje kontakt ze światem

@przemysław, post #90

"sticker - system" to system, x1000 to tylko sprzet. Jak Trevor da ciala, to najwyzej ludzie kupia zabawki od acube, wiec raczej ciezko wrozyc marginalizacje osa4x.
[#93] Re: NatAmi uzyskuje kontakt ze światem

@przemysław, post #90

no jeszcze można wmawiac że 5-krotnie droższy SAM jest lepszy od maca mini i przedstawiać sama jako tanią maszynkę
[#94] Re: NatAmi uzyskuje kontakt ze światem

@SzaryWilk, post #91

"No ale najwazniejsi sa uzytkownicy i nawet ,miejsze zyski ale kosztem wiekszej ilosci uzytkownikow,zaprocentuja w przyszlosci na tym opierala sie strategia commodora,a taka stratego do prowadzi do tego ze amigowcow ktorzy beda mieli x1000 bedzie mozna policzyc na palcach dla firmy to moze i dobrze i beda sobie tak pasozytowali na tych biedych amigowcach ktorzy maja kase do konca swiata i jeden dzien duzej ale nie o to chodzi przeciez,ja mam nadzieje ze na nat ami na tyle zarobia ze beda mogli wykupic prawa do nazwy amiga bo na tym moglaby firma naprawde duzo zarobic nic nie robiac no ale dla tych geniuszy to jest chyba za proste."

O w mordę, stary, Ty używasz w ogóle kropek? To chyba rekord zdania złożonego na ppa jakie widziałem - samo jego przeczytanie zmęczyło mnie jak cholera. To coś jakbyś mówił bez pauz i nabierania powietrza - niestety po wygłoszeniu tej bełkotliwej wypowiedzi padł byś chyba trupem.

Sorry, za OFFtop, ale nie mogłem się powstrzymać.

Ostatnia edycja: 23.06.10 14:24:58

Ostatnia edycja: 23.06.10 14:25:38
[#95] Re: NatAmi uzyskuje kontakt ze światem

@SzaryWilk, post #91

No ale najwazniejsi sa uzytkownicy

Widać nie dla każdego są najważniejsi.
[#96] Re: NatAmi uzyskuje kontakt ze światem

@slay, post #94

Nie każdy miał z polskiego piątkę jak Ty i nie narzekaj, bo przecinki są :D A zawsze możesz sobie w myślach kropkę postawić i masz już chwilę na odpoczynek ;)

A wracając do tematu, to Natami Rulez!
[#97] Re: NatAmi uzyskuje kontakt ze światem

@rzookol, post #87

czyli implikujesz ze brak karty graficznej to plus ?

Dodatkowa karta jest nieporozumieniem sugerujacym dodatkowy monitor.
Poniewaz po to sie kupuje Natami, zeby pograc czasami takze w Super Froga, a nie odpalac system na Radeonie.

Ale takie to ludzie maja glupie pomysly o kartach, jezeli nie kumaja klimatow klasycznych lat 90-tych :P :)

Ostatnia edycja: 23.06.10 15:42:39
[#98] Re: NatAmi uzyskuje kontakt ze światem

@FOrest, post #76

Bounty w zasadzie już jest: http://www.power2people.org/bounty_005.html
i http://www.power2people.org/bounty_006.html
Kwota łączna 2500$ wydaje się interesująca. To, co wg mnie powoduje, że żaden programista po to Bounty nie sięgnął to fakt, że dotyczy prehistorycznego sprzętu. Całkiem inna zabawa byłaby, gdyby programista dostał (choćby na czas swojej pracy) NatAmi, na której mógłby testować port 68k.

Ostatnia edycja: 23.06.10 15:46:51
[#99] Re: NatAmi uzyskuje kontakt ze światem

@Andrzej Drozd, post #97

Taki z Ciebie trochę amigowy hamulcowy
[#100] Re: NatAmi uzyskuje kontakt ze światem

@Andrzej Drozd, post #97

Dokładnie. Natami będzie z myślą do klasykowania a nie do rozbudowywania i pakowania w niego 5 procesorów, 8 kart graficznych i.t.d
[#101] Re: NatAmi uzyskuje kontakt ze światem

@parallax, post #100

Nie ograniczałbym z założenia zastosowań tego komputerka. Jeśli zdecydowałbym się na taki zakup chciałbym mieć możliwość używania go do typowych domowych zastosowań: internet, edytor tekstu, multimedia... Jeśli do tego wystarczy to, co na pokładzie to nie ma sprawy. Jeśli jednak nie wystarczy, to dobrze byłoby mieć parę standardowych łącz na płycie. Poza tym, jeśli technologia FPGA rzeczywiscie tak szybko sie rozwija, to nie widze powodu dlaczego NatAmi nie miała by być wykorzystywana w zastosowaniach półprofesjonalnych.
[#102] Re: NatAmi uzyskuje kontakt ze światem

@Banter, post #69

No tak, świat amigowy jest chyba naprawdę chory. Coś się skrytykuje i od razu jest się posądzonym o prowokację. Albo o stronniczość jakiegoś obozu.
A skąd mój post. Wyczytałem jakiś czas temu, że obecne FPGA mogą pomieścić maksymalnie 68030 (bez MMU), która koprocesora jak wiemy nie posiada (wiem, Kraszan niżej napisał, że są nowe technologie FPGA i pomieszczą całe 060, ale wtedy pisali, że nie). Miałem Blizzarda PPC i włożyłem tam 68EC060 z dużym taktowaniem. Niestety emulacja koprocesora była bardzo wolna i w niektórych aplikacjach np. niektóre gry, czy programy graficzne, dało się odczuć brak koprocesora. Ponadto instalatory tych programów przyjmowały, że mam pełne 060 i programy nie wstawały. Trzeba było instalować kompilacje pod 020. Ogólnie duża niższa wydajność, niż o połowę taktowana pełna 060. Przyśpieszenia tylko dawały aplikacje nie wymagające koprocesora (nawet kiedyś na ten temat założyłem wątek tutaj na forum). Stąd powrót do pełnej 060. I jak usłyszałem, że ma być okrojona wersja procesora, to od razu stwierdziłem, że mimo fajnej struktury całości procesor będzie mocno spowalniał. Ogólnie bardzo mi się podoba pomysł NaTami, ale interesuje mnie komputer wydajniejszy od moich klasyków.
[#103] Re: NatAmi uzyskuje kontakt ze światem

@parallax, post #100

Natami będzie po to, żeby zniszczyć PieCa. To będzie zemsta! Jeśli nie od razu, to za rok czy dwa stanie się sprzętem w pełni multimedialnym, przyjaznym, szybkim, niezawodnym, prostym w obsłudze, tanim, energooszczędnym i miłym dla oka. Odniesie sukces jak Wii.
[#104] Re: NatAmi uzyskuje kontakt ze światem

@FOrest, post #101

Spoko. I w przyszlosci byc moze tak tez sie stanie. :)
Czesc ludzi bedzie uzywac konfiguracji klasycznej, a czesc pojdzie dalej.

Aktualnie jednak wyszlismy z epoki "emulatora łupanego", tak goraco przez wielu wysmiewanego, a teraz okazuje sie ze to jednak bedzie przyszlosciowa maszynka. :)

Fajnie ze oprocz AOS3, bedzie takze AROS. No dla mnie jest to rewelacja! :)
Zastanawiam sie takze co z innymi systemami. Co myslicie o NetBSD? Czy sa szanse aby system ten byl kolejnym system uzywanym na naszej nowej Amidze?
[#105] Re: NatAmi uzyskuje kontakt ze światem

@Andrzej Drozd, post #97

1) Imputowanie mi, że nie kumam klasycznych gier z lat 90tych jest conajmniej dziwne z uwagi, że amigę mam od 91 roku a na poważnie zacząlem się zajmować nią w dopiero koło 98 roku.

2) Obecnie moja wiedza i doświadczenie pozwalają mi stwierdzić, że superaga nie da praktycznie żadnych dodatkowych możliwości biorąc pod uwagę czas/ilość pracy w stosunku do programowania pod karty graficzne.

3) Obecność chipsetu od karty graficznej nie warunkuje kompletnie i totalnie posiadania drugiego monitora. Do zgodności sprzętowej mamy superaga (z trybami agi + lepszy niż aga speed) a jak ktoś chce otworzyc ekran systemowy to ma ekran np. Radeon1024x768 lub podobny. Wyjście na monitor jest jedno i działa to podobnie jak w kartach voodoo1 czy voodoo2. mniej roboty, efekty lepsze, oprogramowanie juz istniejące. nie wiem jakie plusy nad tym co opisalem ma superaga
[#106] Re: NatAmi uzyskuje kontakt ze światem

@Andrzej Drozd, post #104

linuxy i bsd obecnie są nieużywalne na czymś gorszym niż 1 ghz i dobra karta graficzna ze wspomaganiem w Xach
[#107] Re: NatAmi uzyskuje kontakt ze światem

@rzookol, post #105

Dobra, jezeli nie byles/nie jestes jednym z tym co kpią sobie z tego projektu, to przepraszam. :)
Poki co, zaczekajmy az bedzie mozna kupic sprzet. Pozniej sie wszystko wyjasni co dalej.
[#108] Re: NatAmi uzyskuje kontakt ze światem

@rzookol, post #106

inuxy i bsd obecnie są nieużywalne na czymś gorszym niż 1 ghz i dobra karta graficzna ze wspomaganiem w Xach

Bo ja wiem...Linux calkiem przyzwoicie zachowuje sie na Celeronie 400 MHz ze starodawna karta GFX.
Przeciez na NetBSD nikt nie bedzie gral w Quake, tylko chodzi o pobawienie sie netem i uzytkami, pomiedzy pogrywaniem w Super Froga z dyskietki...no dobra WHDLoad na AOS3. ;)
[#109] Re: NatAmi uzyskuje kontakt ze światem

@Andrzej Drozd, post #58

Boże, mój Boże! I co my teraz biedni zrobimy bez tych programów?!! Ratunkuuu!!!!

Zamiast taniej ironii lepiej podaj przykłady tych "łatwych portów", o których mówisz. OWB, Netsurf, Quake 1/2/3, Blender... Eee... Coś jeszcze?
[#110] Re: NatAmi uzyskuje kontakt ze światem

@recedent, post #109

Nie chce mi sie podawac przykladow. To nie ja sie tlumacze. Ja chce uzywac Natami.
A jezeli wy chcecie mi go wybic z glowy, to prosze o argumenty. Podanych wczesniej programow na MOSa nie uzywam/nie znam.

Co do NetSurf to sa szanse na dobra przegladarke 68k. OWB 68k raczkuje. Quake mam na konsolach/pc, natomiast Natami bedzie sluzyl przewaznie do amigowej klasyki. Blendera nie uzywam, nie jestem grafikiem (wystarcza mi PPaint, ADDPro i kilka malych pchelek).
[#111] Re: NatAmi uzyskuje kontakt ze światem

@Andrzej Drozd, post #110

Może nie chce Ci się szukać tak daleko jak w poście 51, dlatego przytoczę Twój cytat jeszcze raz.

A oglnie bedzie mozna spodziewac sie wersji 68k tego, co juz jest dostepne dla AOS4/MOS/AROS

Ogólnie to ja mogę (przykładowo oczywiście) powiedzieć, że NatAmi jest do kitu, a na pytanie o szczegóły odpowiedzieć, że (cytuję): "Nie chce mi się podawać przykładu". Dyskusja bez użycia argumentów? Wybacz, to dla mnie nowość.

Nie chcę Ci wcale wybijać z głowy NatAmi. Kup sobie i używaj na zdrowie. Może mi nawet pokażesz jak to działa na jakiejś Ami-imprezie. I zaprezentujesz wersje 68k programów, których nie używasz/nie znasz.

Ostatnia edycja: 23.06.10 17:05:02
[#112] Re: NatAmi uzyskuje kontakt ze światem

@recedent, post #111

Czyli z grubsza chodzi o brak funkcji/API 3D dla super AGA, MUI4, etc. ?
Zakadajac, ze wystarczy NatAmi mocy, kompilacje pod 68k tego co juz jest dla AOS4/MOS/AROS nie beda jakos specjalnie utrudnione ?

Ostatnia edycja: 23.06.10 17:22:27
[#113] Re: NatAmi uzyskuje kontakt ze światem

@recedent, post #111

Dyskusja bez użycia argumentów? Wybacz, to dla mnie nowość.

Poniewaz mam spekulowac ktory z programistow zrobi port/wersje swojego programu dla 68k? Wyjdzie sprzet to zobaczymy (mam na mysli wersje 050 FPGA, a nie 060 dev) . Gdy sprzet bedzie cienki, to softu bedzie mniej. Jezeli proc 050 okaze sie mocny, to ralniejsze beda bardziej wymagajace porty/wersje.
Pozyjemy, zobaczymy.

Z drugiej strony, wlasciwie wszystkie systemy AOS3/AOS4/MOS/AROS maja takie programy jak Yam, przegladarka WWW, odtwarzacze muzyki itp.
Czasami nie ma wszystkich, ale sa zamienniki. Ja nie wiem o co sie klocic?
Wybralem rozwiazanie klasyczne - Natami, a nie AOS4/MOS na komputerach PPC. Czy wybralem dobrze? Nie wiem, czas pokaze. :)
[#114] Re: NatAmi uzyskuje kontakt ze światem

@rzookol, post #87

czyli implikujesz ze brak karty graficznej to plus ?

Nie, nie plus, ale też i nie wada.
Po prostu przy obecnych możliwościach wydajności małych układów, nie jest to problemem. Poza tym NATAMI ma być czymś w rodzaju małego gadżetu domowego (ja to tak czuję)o możliwościach całkiem przyzwoitego zestawu biurowego. Zatem nie w megawydajność trzeba tu iśc, a właśnie ergonomię przy utrzymanej przyzwoitej wydajności.
[#115] Re: NatAmi uzyskuje kontakt ze światem

@rzookol, post #85

Jak uruchomisz gre nienatywna, ktora nie uzywa cgx-a?
Lepiej zrobic kosmicznie szybka superage niz ladowac karte gfx.
Co za problem pozniej dopisac device do obslugi superagi w cgx?

[#116] Re: NatAmi uzyskuje kontakt ze światem

@snajper, post #103

chyba w wyobrazni sie zagalopowales baaardzo daleko. natami team to nie nintendo . nie ma mocy marki. natami team nie bedzie w stanie konkurowac nawet ceną z startową ceną wii (250$) ani z obecną (199$) , zaś superfrog i gierki z 85-92 nie maja szans powalczyc z super mario galaxy 1,2 ,mario karty , kirby epic yarn, donkey kong country returns, metroid prime 1-3 , metroid other M. takie gierki jak na natami to posiadacz malego bialego lub czarnegto pudelka nintendo moze sobie zakupic za pomoca uslugi Virtal console....
[#117] Re: NatAmi uzyskuje kontakt ze światem

@Andrzej Drozd, post #110

do amigowej klasyki to polecam a500/600/1200... sprawdzi sie lepiej. a bedzxie to tez realny sprzet a nie emulator za ponad 600 ojro+ vat
[#118] Re: NatAmi uzyskuje kontakt ze światem

@DRACOX, post #117

skąd masz informację o cenie?
[#119] Re: NatAmi uzyskuje kontakt ze światem

@DRACOX, post #117

do amigowej klasyki to polecam a500/600/1200

Eee tam, jak ktoś nie widzi dalej jak już oklepane "odpalanie Superfroga" to nic tego nie zmieni. Ja widzę w tym nu-skool 68K ;) Idę o zakład, że znajdzie się wielu chętnych, po pierwsze z demosceny - nie zapominajmy, ilu zdolnych ludzi tam zaczynało, a dziś na przykład są właścicielami DICE czy Mr Goodliving. Nowy post-klasyczny sprzęt może być mocnym impulsem dla kreatywnych. Wbrew pozorom, programowanie pod 68K czy komuś się to podoba czy nie, jest ciągle bardzo wygodne i eleganckie. Jak dla mnie assembler 68k jest najbardziej przejrzystym i przyjaznym z wszystkich :)
[#120] Re: NatAmi uzyskuje kontakt ze światem

@DRACOX, post #116

Nie przesadzaj. Przeciez widac ze Snajpier tak formuuje zdania i takie dobiera wyrazy, ze mozna sie domyslic, ze pisze to z przymruzeniem oka.
Fajnie, ciekawie i po stronie Natami, ale jednak "zartobliwie".

Chyba ze uzywasz jednak jakiegos google translatora, no to przepraszam ze nie rozumiesz poezji. ;)

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem