Komentowana treść: NatAmi uzyskuje kontakt ze światem
[#151] Re: NatAmi uzyskuje kontakt ze światem

@Duracel, post #141

Z całym szacunkiem, ale LUDZIE! OGARNIJCIE SIĘ!
Są chętni na kupno? Są! Jest duże zainteresowanie i emocje? Jest!

Wśród garstki pozostałych przy życiu fanatyków. Rozumiem zaanagżowanie, ale nie trać poczucia skali. Podejrzewam, że nawet fanów wąchania śmierdzących skarpet można by zebrać w większe i prężniejsze "środowisko".
[#152] Re: NatAmi uzyskuje kontakt ze światem

@Duracel, post #141

Czasami sobie myślę, że plajta Commodore była po prostu wyczerpaniem ewolucji (na tamtym etapie możliwości technologicznych) Amigi jako komputera w zwartej obudowie.

Plajta Commodore była wynikiem braku koncepcji. Świadczy o tym ilość rozpoczynanych i zarzucanych następnie projektów w zestawieniu z tym, co faktycznie trafiło do produkcji. Amiga za czasów Commodore zaliczyła tak naprawdę tylko 2 znaczące kroki rozwojowe: przejście na architekturę 32-bitową (A3000) i wprowadzenie kości AGA (A4000). Reszta to dreptanie w miejscu i odcinanie kuponów.
[#153] Re: NatAmi uzyskuje kontakt ze światem

@Daclaw, post #148

Posłużę się przykładem z innego podwórka.
Był kiedyś w Polsce produkowany motocykl Junak. Do dziś ma spora grupę fanów. Wychodząc im naprzeciw nabywca marki brandował koreańskie motocykle Hyosung 250cc o zupełnie innym wygladzie i innek konstrukcji silnika. mając nadzieję na powrót marki na rynek. Trochę "Junaków Millenium" sie sprzedało ale wyobraźmy sobie taka sytuację, że ktoś odtworzył prawdziwego Junaka zwiększając mu pojemność silnika z 350cc do 700cc i udoskonalając pozostałe elementy. Gdyby ten nowy Junak na pierwszy rzut oka był JUNAKIEM. Przestarzałym na dzisiejsze standardy, ale jednak nowocześniejszym, pięknym, klasycznym motocyklem...
[#154] Re: NatAmi uzyskuje kontakt ze światem

@Banter, post #84

Banter,
Dzięki za odpowiedź i linki.
Czytałem ale niestety ja niewiele z tego rozumiem (i bynajmniej nie chodzi mi o braki w języku angielskim).
Przyszłego usera NatAmi jak również znakomitą większość użytkowników komputerów wszelakiej maści (wliczając mnie) nie obchodzą nazwy rejestrów i jakieś koprocesory. To ma działać z jakąś tam szybkością i coś tam robić (Superfrog czy gradienty w DPaincie; nieważne).
Pytanie na ile szybsze jest NatAmi w % od Blizzarda 1260 nadal jest dla mnie otwarte.
Wiem że prace są w toku i ne spodziewam się jakiegoś screena z Syspeed teraz.

Ale moim skromnym zdaniem inżyniera porównywanie czegoś do czegoś ma sens tylko wtedy jak te dwie rzeczy można zmierzyć w ten sam sposób według tych samych kryteriów.
Dopiero mając takie wyniki możemy mówić co jest szybsze od czego i o ile jest szybsze.

Reszta jest milczeniem.
[#155] Re: NatAmi uzyskuje kontakt ze światem

@Daclaw, post #148

Jakie atuty? Ktory z szeroko pojetych amisprzetow ma jakies atuty? To hobby jest, tu nikt sie na nic lapal nie bedzie. Nie sadze zeby jakikolwiek potencjalny nabywca natami nie wiedzial w co lapki wklada.
[#156] Re: NatAmi uzyskuje kontakt ze światem

@Daclaw, post #151

>> Podejrzewam, że nawet fanów wąchania śmierdzących skarpet można by zebrać w większe i prężniejsze "środowisko".

Przykład nietrafiony. To dość popularny rodzaj fetyszu. Mają swoje fora, portale, organizują party. Jest ich wielokrotnie więcej niż wszystkich Amigowców razem wziętych, zarówno tych klasycznych jak i spod znaku MOSa czy AOSa ;)

@FOrest
>> Posłużę się przykładem z innego podwórka...

No właśnie o to w tym wszystkim chodzi.

Ostatnia edycja: 24.06.10 11:16:37
[#157] Re: NatAmi uzyskuje kontakt ze światem

@Daclaw, post #152

i tak i nie, akurat sprzęt mnie mało interesuje obecnie ale na ostatnim commodorowskim devconie plany na rozwój były dość fajne i optymistyczne
[#158] Re: NatAmi uzyskuje kontakt ze światem

@FOrest, post #145

Piszesz: "NatAmi jest zgodne w dół sprzętowo z Amigą". A ja zapytam: z którą Amigą? Bo parę ich było i to nie do końca kompatybilnych sprzętowo ze sobą.

Ostatnia edycja: 24.06.10 11:26:03
[#159] Re: NatAmi uzyskuje kontakt ze światem

@recedent, post #158

Oj recedent, ma byc cos mocniejszego niz aga ale aga compatybilne i 060 na sterydach - jak sadzisz ktora z amig najbardziej taka konfiguracja przypomina:)?
[#160] Re: NatAmi uzyskuje kontakt ze światem

@Duracel, post #143

znow zaklinanie rzeczywistosci, commodore nie zbudowalo by czegos takiego nie dlatego ze nie bylo mozliwosci.. no bez jaj, mozliwosci budowy czegos takiego byly (oczywiscie nie w oparciu o emulacje w fpga). tylko dlatego ze w "komputerowaniu" procesory 68k byly juz przeszloscią, odstawaly od reszty swiata , nawet ich tworca czyli motorola przestal je rozwijac na rzecz RISCOW , czyli ppc.

kolejna rzecz? super aga? to byl projekt poroniony.. skoro wg tworcy ukladow specjalizowanych amigi uklad AAA ktory taka agę miazdzyl bylby juz w roku 94 ..przestarzaly...a w latach pozniejszych bylby jakims drogim malo wydajnym odstajacym od zastanej rzeczywistosci dziwactwem.

dlatego commodore planowalo przejscie na RISCE, dlatego projektowali chipset hombre , dlatego planowali uzycie ukladow specjalizowanych takich jak dziejsze pc maja czyli chipsetu glownego jak w pc , ukladu gfx (w zalozeniach takiego jak dzisiejsze karty)na karcie rozszerzen , audio na karcie rozszerzen etc

kazdy kto wmawia ze natami jest "kontynuacja amigi"... albo stara sie wszystkim wokolo wcisnac kit ,albo nie zna histori na ktora sie tak powoluje.
[#161] Re: NatAmi uzyskuje kontakt ze światem

@recedent, post #158

Odpuszczę sobie odpowiedź, bo żadna Cię z Twojego uporu nie wyrwie...
[#162] Re: NatAmi uzyskuje kontakt ze światem

@DRACOX, post #160

Przestań się tak ekscytować i przeczytaj mój post nr 153.
[#163] Re: NatAmi uzyskuje kontakt ze światem

@Duracel, post #141

Czasami sobie myślę, że plajta Commodore była po prostu wyczerpaniem ewolucji (na tamtym etapie możliwości technologicznych) Amigi jako komputera w zwartej obudowie

tia.... a to ze klepali przez lata stare uklady ocs/ecs i koszmarne agaty , do spolki z motorolami 68k zamiast isc do przodu , rozwijac i produkowac komputery oparte o nowe, nowoczesne chipy, to trzymali sie mzonki o wydajnosci i boskosci starych motorolek, ecsow oceesow i agat... niestety ludzie wtedy tez patrzeli co sprzet moze im oferowac. w 85 amiga oferowala wiele..niestety zamiast to rozwijac i nie pozwolic reszcie siwta sie dogonic , osiedli na laurach i odcinali kupony prawie przez dekade..... 15 lat pozniej odcinac kupony od technologi min ktora doprowadzila commodore do zgonu chca fanatycy natami wciskajac wszystkim w okolo ze to prawdziwy nastepca amigi rozwoj i wogole panie 68k zjada cella, a superaga niszczy dzisiejsze potwory gpu :)

no i komu potrzebny nowoczesny rozwijany os..jak mozna miec stary dziurawy latany amatorsko i prowizorycznie os 3.1 !

Ostatnia edycja: 24.06.10 11:52:52
[#164] Re: NatAmi uzyskuje kontakt ze światem

@DRACOX, post #160

kazdy kto wmawia ze natami jest "kontynuacja amigi"... albo stara sie wszystkim wokolo wcisnac kit ,albo nie zna histori na ktora sie tak powoluje.

Oczywiście, że JEST. Kontynuacją Amigi, która ISTNIAŁA, a nie tej, która była w planach.

Ludzie zżyli się z istniejącym sprzętem (od A1000 do A4000T) a nie z ideą (która, nota bene, wyszła "do ludzi" lata po upadku Commodore).

Podsumowując - NatAmi kontynuuje linię wyprodukowanych modeli Amigi, a nie czegoś, co było tylko na papierze.

Ostatnia edycja: 24.06.10 11:51:32
[#165] Re: NatAmi uzyskuje kontakt ze światem

@skipp, post #164

NatAmi Team powinien nawiązać współpracę z właścicielem nazwy Amiga to dopiero byłby dym ;)
[#166] Re: NatAmi uzyskuje kontakt ze światem

@FOrest, post #162

to tak jakby narzekac ze najnowszy ford mondeo to nie ford bo nie wyglada jak ford t , jest sprzedawany w innym kolorze niz czarny i nie klekocze....
[#167] Re: NatAmi uzyskuje kontakt ze światem

@DRACOX, post #166

Ale kto tu narzeka poza Tobą?
PS. Hyosung to po naklejeniu marki Junak, to być może Junak ale zdecydowanie żadna kontynuacja...

Ostatnia edycja: 24.06.10 12:01:07
[#168] Re: NatAmi uzyskuje kontakt ze światem

@FOrest, post #167

a ze tak sie zapytam , a jakie prawo masz ty czy natami team czy jej fani aby decydowac co jest kontunuacja marki amiga , a nie obecni posiadacze praw do niej (hyperion) ?

Ostatnia edycja: 24.06.10 12:05:04
[#169] Re: NatAmi uzyskuje kontakt ze światem

@DRACOX, post #168

Jak to ująłby Kant: "Niebo gwiaździste nad nami i prawo moralne w nas" ;)
[#170] Re: NatAmi uzyskuje kontakt ze światem

@DRACOX, post #168

NatAmi nie jest kontynuacją marki Amiga. Nikt czegoś takiego nie sugeruje. NatAmi jest nieautoryzowaną kontynuacją lub jeśli Cię razi słowo "kontynuacja" rozwinięciem rozwiązań sprzętowych klasycznej linii komputerów Amiga.
ps. Hyperion zdaje sie ma prawa do marki AmigaOS a nie Amiga...
ps2. Nazwa NatAmi (chyba rodzaju żeńskiego) jak również nowego układu specjalizowanego Tami (imię żeńskie) też fajnie wpisuje się/nawiązuje do klimatu amigowego ;)

Ostatnia edycja: 24.06.10 12:12:56
[#171] Re: NatAmi uzyskuje kontakt ze światem

@DRACOX, post #168

Nikt nie ma prawa nazywać NatAmi nową Amigą lub jakąkolwiek Amigą. To było wiadomo od początku.
I dlatego NatAmi nazywa się NatAmi a nie "New Amiga" na przykład.
A jak ludzie się wypowiadają na ten temat i czy myślą że to jest kontynuacja Amigi klasycznej to już jest wolność myśli i wypowiedzi gwarantowana w konstytucji każdego państwa demokratycznego. Nie żyjemy przeczeż w Korei Północnej.
[#172] Re: NatAmi uzyskuje kontakt ze światem

@stachu100, post #171

Z nazwą Amiga było już tyle zamieszania i ośmieszających nasze środowisko zdarzeń, że NatAmi niech już lepiej pozostanie NatAmi (bardzo fajna amigowa nazwa :) )
[#173] Re: NatAmi uzyskuje kontakt ze światem

@FOrest, post #172

Amipanowie i amipanie ja nie wiem ale widze ze co poniketorzy tutaj nie wiedza dlaczego padlo commodore a padlo nie przez amigi tylko przez pecety gdyz geniusze z tejze firmy wypuscili pecety ktore mialy blad w biosie i sie wogole nie sprzedawaly,gdyby commodore nie kombinowalo i skupilo sie na ami to by pewnie do dzisiaj istnialo.Co do nat ami to jak bedzie dobra cena na pewno ja kupie bo ma wiecej wspolnego z amiga niz x1000.
ps:cholera ja nie wiedzialem ze jestem az tak stary ze to pamietam he he he.
[#174] Re: NatAmi uzyskuje kontakt ze światem

@SzaryWilk, post #173

Miałem na myśli to, co działo się juz po upadku Commodore.
[#175] Re: NatAmi uzyskuje kontakt ze światem

@stachu100, post #150

I dam sobie rękę (prawą) uciąć jeżeli nie mam racji.
AMEN!

NIGDY nie dawaj sobie niczego obciąć!
Ja też kiedyś chciałem sobie dać rękę obiciąć w pewnej sprawie. I co?
I bym k...a bez ręki chodził...

Jestem leworęczny

I do Frywolnego Mariana jeszcze. Stary, skomentowałem twoją konkretną wypowiedź i tyle. Chodzi mi po prostu o to, że ci którzy klepią ciągle, że NATAMI jest bez sensu sami są bez sensu.

To, że nie interesują mnie nowe ekspresy do kawy (bo jej nie pijam), nie oznacza, że będę chodził i ględził, że owe ekspresy do kawy są bez sensu, bo ja nie pijam, bo kawa szkodzi na ciśnienie... etc. Jest popyt, są emocje, więc NATAMI jest potrzebne, i o to głównie mi chodzi. To samo tyczy się wędek z kołowrotkiem (nie znosze łowienia ryb), fajek wodnych, elektrycznych maszynek do golenia, etc.

Poza tym jak już wiele osób, wielokrotnie pisało, jeżeli ktoś uważa się za Amigowca i jest przeciwny NATAMI, to powinien się zastanowić nad tym czy faktycznie jest owym Amigowcem i co to w ogóle znaczy być kimś takim. I żeby nie było, nie neguje niczyjego prawa do uważania się za Amigowca. Po prostu skoro powstaje sprzęt nawiązujący w konkretny sposób do najlepszych czasów Amigi, to żaden Amigowiec z dobrymi intencjami, nie powinien podkopywać tego projektu i być może zniechęcać autorów. Nawet jeżeli kompletnie nie jest nim zainteresowany.
[#176] Re: NatAmi uzyskuje kontakt ze światem

@Duracel, post #175

Amen :)
[#177] Re: NatAmi uzyskuje kontakt ze światem

@FOrest, post #165

Podoba mi się ten pomysłpomysł Na Execu by dostali masowej sraczki od takiego obrotu sprawy
[#178] Re: NatAmi uzyskuje kontakt ze światem

@DRACOX, post #160

znow zaklinanie rzeczywistosci, commodore nie zbudowalo by czegos takiego nie dlatego ze nie bylo mozliwosci.. no bez jaj, mozliwosci budowy czegos takiego byly (oczywiscie nie w oparciu o emulacje w fpga). tylko dlatego ze w "komputerowaniu" procesory 68k byly juz przeszloscią, odstawaly od reszty swiata , nawet ich tworca czyli motorola przestal je rozwijac na rzecz RISCOW , czyli ppc.

Jasne, jakby wtedy byly takie mozliwosci techniczne, aby upchac w malym ukladzie tyle tranzystorow co dzisiaj, to ówczesne PCty nie byly by wielkosci walizki a wielkosci piórnika (dzisiaj już takie masz) i Dooma wyswietlaly nie 640x480 w 30k/s a tak jak dzisiaj.

Oczywiscie, ze przez te ostatnie lata duzo sie zmienilo, porownaj sobie chocby plyte glowna w telewizorach sprzed 10 lat i dzisiaj. PS3 jest sprzetem malym i wydajnym niczym wypasiony PC. Oczywiscie NATAMI nie ma konkurowac moca z dzisiejszymi wypasionymi PCtami (szkoda, ze tego nie mozecie zrozumiec). Ona ma byc funkcjonalnym gadzetem opartym na mocnym fundamencie emocji, wspomnien, nostalgii oraz prostych i przyjemnych zarazem zastosowan typu odtwarzacz i przegladarka.

Co do kolejnych wypowiedzi o "poronionej SuperAGA" to juz nawet nie chce sie czlowiekowi klepac po klawiszach.

Dlaczego mimo iż w wiekszosci domow od dawna nie montuje sie zwyklych kominkow na drewno, bo nowoczesniejsze sa te na gaz, to sa tacy ktorzy za wszelka cene chca miec nowoczesny kominek na bale drewniane, a inny staraja sie chocby oszukac, ze maja piecyk gazowy, wyswietlana na jego ekranie imitacja plomieni? Nie odpowiadaj...

Caly ten temat NATAMI jest tak banalnie prosty, ze az glupio tlumaczyc, dlaczego ten projekt ma sens, jest tak dlugo wyczekiwany itd. No ale jezeli ktos z uporem maniaka bedzie porownywal superAGA z najnowszymi kartami graficznymi czy tez nawet z tymi z 95 roku, bo nie chce zrozumiec istoty sensu powstania tych ukladow i samej NATAMI, to chyba nic mu juz nie pomoże.

Dziwi tylko, dlaczego nie masz pretensji do koncernów samochodowych, że wypuszczają jakieś "słabe" modele samochodów. które nie mogą wyciągnąć choćby 250km/h i w porównaniu do Ferrari mają przyspieszenie niczym żółw przy antylopie.

A może chodzi po prostu o to, żeby sobie pogadać? Lubimy gadać prawda? A dlaczego? Ano dlatego, bo NATAMI wywołuje tyle emocji. A dlaczego wywołuje tyle emocji? Bo jest faktycznym, kompatybilnym przedłużeniem ostatnich Amig projektowanych przez Commodore.

I teraz ktoś po raz setny zapyta, co to znaczy, że jest przedłużeniem, ktoś na to po raz setny odpowie i tak w koło macieju.

Ot, lubimy pogadać. Dlatego przydało by się, aby NATAMI już weszło do sprzedaży i ludzie nie czekali by jak kot z pęcherzem, tylko zajeli się testowaniem i dobrą zabawą przy piwku i klimatycznej muzyczce.

Ostatnia edycja: 24.06.10 13:46:18
[#179] Re: NatAmi uzyskuje kontakt ze światem

@Duracel, post #178

Caly ten temat NATAMI jest tak banalnie prosty, ze az glupio tlumaczyc, dlaczego ten projekt ma sens, jest tak dlugo wyczekiwany itd. No ale jezeli ktos z uporem maniaka bedzie porownywal superAGA z najnowszymi kartami graficznymi czy tez nawet z tymi z 95 roku, bo nie chce zrozumiec istoty sensu powstania tych ukladow i samej NATAMI, to chyba nic mu juz nie pomoże.

wiesz, nie lubię jeśli ktoś wypowiada sie w taki sposób jakby był jedynym oświeconym, dla mnie to bielskizm

może wyjaśnie:
dodanie nowych trybów do superaga to czas + pieniądze, co uzyskujemy w zamian - obecnie nic, możliwe choć mało realne, że ktoś je w przyszłosci wykorzysta
dodanie dodatkowego chipsetu albo karty graficznej już supportowanej przez amigaos + automatycznego przełączania: kasa mała, wykorzystanie już stworzonego softu: pełne

czy widzisz jakiś plus w posiadaniu niezgodnego z niczym chipsetu, który wydłuży developke, zwiększy koszty i wygeneruje problemy chociaż umożliwi ona***owanie się jego posiadaczy jego istnieniem?

Ostatnia edycja: 24.06.10 14:46:00
[#180] Re: NatAmi uzyskuje kontakt ze światem

@rzookol, post #179

Przekroczyłeś granicę.... Mam nadzieję, że przeedytujesz swojego posta zanim ktoś jeszcze to zobaczy.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem