Komentowana treść: NatAmi uzyskuje kontakt ze światem
[#181] Re: NatAmi uzyskuje kontakt ze światem

@FOrest, post #180

zmienione
[#182] Re: NatAmi uzyskuje kontakt ze światem

@rzookol, post #179

dodanie nowych trybów do superaga to czas + pieniądze, co uzyskujemy w zamian - obecnie nic,

Zgadzam się.
Moim zdaniem bardziej logiczne byłoby wypuszczenie wersji "AGA" teraz. I rozpoczęcie sprzedaży. Byłaby kasa na rozwój, NatAmi w końcu zagościłoby pod strzechami, baza programów na AGA i tak jest spora i dla wielbiciela klasyków na początek na pewno by wystarczyło.

A w międzyczasie jak sprzedaż by szła to byłby czas oraz byłyby pieniądze żeby udoskonalać implementację "SuperAGA" i pisać na to jakiś soft.
Jak "SuperAGA" byłaby gotowa to wystarczyłoby udostępnić wsad do FPGA i każdy zainteresowany zrobiłby sobie upgrade z "AGA" na "SuperAGA" w domu. Coś jak flashowanie BIOS-u. Czyli operacja bardzo popularna w świecie komputerów.

Moim zdaniem proste rozwiązanie tematu. I lie czasu się oszczędza. OK
[#183] Re: NatAmi uzyskuje kontakt ze światem

@stachu100, post #182

no plus to co pisałem czyli automatycznie przełączanie wyświetlania z karty graficznej (wszak natami ma miec pci) i superagi zeby sie nie bawic w 2 monitory
[#184] Re: NatAmi uzyskuje kontakt ze światem

@General_Specific, post #140

nie zainstaluję AmigaOS

Zainstalujesz, zainstalujesz. :)
Przeciez nie bedziesz zonglowal caly czas dyskietkami, tylko bedziesz odpalal gry z twardego dysku, za pomoca WHDLoad.

A odpalajac gry za pomoca WHDLoad, nie bedziesz przeciez klepal za kazdym razem sciezki dostepu do gier, tylko odpalisz sobie chocby goly WB3.0 i zrobisz to za pomoca okien. Zaufaj mi!
[#185] Re: NatAmi uzyskuje kontakt ze światem

@Duracel, post #175

bo kawa szkodzi na ciśnienie

Kawa nie szkodzi na cisnienie, a wrecz przeciwnie, chroni np przed zawalem serca :D
Co do natami, gdyby to wyszlo 5 lat temu pewnie bym kupil, ale w swietle aktualnych wydarzen, kupie co innego :) A do klasykowania bedzie musial mi wystarczyc spory zastep klasykow roznej masci, ktore dosc czesto odpalam i oczywiscie gram na nich :) Jezeli chodzi o ewentualne programy, ktore to sie pokaza na natami i beda ciekawe, to... to moze ktos stworzy emulgator i bedzie to mozna uruchomic na najnowszym AmigaOS-ie pomysł Nie wykluczyl bym rowniez ewentualnego zakupu natami gdyby kosztowalo do 200 eurosow, no powiedzmy max 250, ale jezeli okaze sie, ze cena bedzie oscylowac w granicach 700-900 e, to wybor mam tylko jeden :)
[#186] Re: NatAmi uzyskuje kontakt ze światem

@rzookol, post #179

rzookol, rece opadaja. Dlaczego ty chcesz porownywac Natami do Samanty lub Efiki?
SuperAGA ma byc kompatybilna z AGA, a nie ATI Radeon. Ma odpalac Super Froga z dyskietki. Czy ty tego nie rozumiesz? :)
[#187] Re: NatAmi uzyskuje kontakt ze światem

@Andrzej Drozd, post #186

No włacha! Z dyskietki! ;)
Kupi się jeszcze gdzieś nową stacje dyskietek DD?
[#188] Re: NatAmi uzyskuje kontakt ze światem

@Andrzej Drozd, post #186

Wydaje mi się, że pomysł Rzokola ma sens. Jeśli dobrze załapałem o co mu chodzi, to on ma na myśli rozwiązanie podobne do tego z voodoo 2. Odpalasz starą gierkę (Super Froga) to ona wykorzysta SuperAga, a jeśli na ten przykład odpalisz sobie takiego Fortisa, który będzie prócz motorolki wykorzystywał zintegrowany (laptopowy) układ graficzny, to wtedy za pomoca specjalnego mostka (coś jak magiczny kabel od voodoo 2 podłączany do karty 2D pci w PC) uzyskasz obraz i nie będzie trzeba mieć 2 monitorów. SuperAga jest ok, bo eliminuje bolączki Aga, ale szybciej będzie oprogramować jakiś układ graficzny z laptopów niż rozwijać SuperAga do poziomu takiego radka choćby 9200.
[#189] Re: NatAmi uzyskuje kontakt ze światem

@Ender, post #188

No ale kto ci broni wykorzystac cgx ktore "bedzie mialo" sterownik dla superagi? Taki fortis tez zadziala jak bedzie mogl operowac na 16/24bit, w czym problem?

[#190] Re: NatAmi uzyskuje kontakt ze światem

@Ender, post #188

Aha. No to spoko. Jezeli sa/beda takie mozliwosci to czemu nie. :)
Ktos moze uzywac podstawowej konfiguracji, a ktos rozbudowanej. Dokladnie tak jak to sie robi na A1200/4000.
Tak czy inaczej SuperAGA musi byc i nie nalezy mowic ze praca nad tym "ukladem" jest bez sensu. Poniewaz wszystko polega wlasnie na kompatybilnosci ze AGA, Paula itd, ktore sa w A1200/4000.
A jak ktos chce rozbudowac Natami, to prosze bardzo i zachecam. :)

Dodane: Nie wspomnialem jeszcze o rozszerzonych mozliwosciach SuperAGA. To jest konieczne. Mnie nie interesuje dodatkowy Radeon, ale musze uzywac trybow 16/32 bit. Dlatego kazdy komputer z grafika zintegrowana MUSI nadawac sie takze do dzisiejszych czasow. A kto chce dodatkowe karty - prosze bardzo.

Ostatnia edycja: 24.06.10 20:15:18
[#191] Re: NatAmi uzyskuje kontakt ze światem

@AmiChris, post #189

Ja nie miałem żadnego problemu, po prostu wyjaśniłem jak pojmuje pomysł Rzokola i chyba jest ok.
[#192] Re: NatAmi uzyskuje kontakt ze światem

@Ender, post #191

Pomysl jest jak najbardziej OK. Z tym ze nie nalezy negowac rozwoju AGA do SuperAGA, poniewaz wtedy Natami nie mialoby sensu.
[#193] Re: NatAmi uzyskuje kontakt ze światem

@rzookol, post #183

W mojej a3000 miałem kartę Domino. Sygnał z ECS przelotką przechodził przez Domino i kiedy chciałem miałem tryby ECS lub CGX na tym samym monitorze.
[#194] Re: NatAmi uzyskuje kontakt ze światem

@FOrest, post #193

Dalej masz tą kartę czy się już posypała?
[#195] Re: NatAmi uzyskuje kontakt ze światem

@parallax, post #194

już nie mam
[#196] Re: NatAmi uzyskuje kontakt ze światem

@FOrest, post #193

Hehe...też miałem Domino (kupiłem za grosze zaraz po padzie BVizji), robiła w A1200T z ZII Micronika.Karta słabiutka, ale przepuszczała sygnał z agi na monitor.
[#197] Re: NatAmi uzyskuje kontakt ze światem
teraz brakuje tylko pomyslu zeby natami robila za set-top-box do internetu podlaczny do TV i zatoczymy pełne koło :>
[#198] Re: NatAmi uzyskuje kontakt ze światem
Z klasycznej amigi najmilej wspominam dzien, w ktorym po raz pierwszy wsadzilem w nia bwizje i odpalilem amigaos na gfx. Tak, mysle, ze to byl najwiekszy przelom jakiego chyba doswiadczylem w calej komputeryzacji, nic nie sprawilo pewnie od tamtej pory takiego banana na mojej twarzy :) W takim amigaosie mozna sie bylo zakochac. Zadne quady, geforce z piecioma wiatrakami ktore mam w budach. Od tego dnia oczekiwalem od softu jedynie tego, zeby nie odpalal wiecej agi i byl zgodny z systemem. To samo z karta pepece. Pseudonatywne oprogramowanie ktore mialo by go wykorzystywac codziennie szukane i wyczekiwane na aminecie.
A dzisiaj pare osob sie jara superaga i brakiem gfx nazywajac to prawdziwym amigowaniem :) No to bedziecie mieli prawdziwe amigowanie! Superage bez subsystemu graficznego 3d i grzebanie po rejestrach, system 3.1 z nakladkami na nakladkach, prawdziwy powrot do przeszlosci bo przeciez systemy natywnie napisane na procesory powerpc uwzgledniajace to co przez lata amigowcy z uporem niezlomnie w amigaosach paczowali sa taaakie nieamigowe :)
[#199] Re: NatAmi uzyskuje kontakt ze światem

@pawelini, post #198

Nie znając parametrów tej SuperAGA-ty nie warto się jarać ale też i nie warto krytykować. Zadałem w jednym z postów pytanie, jakie rozdzielczości i częstotliwości oferuje SuperAGA i nie doczekałem się odpowiedzi :(
[#200] Re: NatAmi uzyskuje kontakt ze światem

@rzookol, post #179

Rzookol brachu, Ciebie denerwuja takie wypowiedzi mnie denerwuje jak ktos neguje sens powstania czegos na czym mi zalezy. To tak jakbys planowal ze swoja kobieta dziecie, a ja bym chodzil i gadal, ze bez sensu, bo jestescie za starzy, albo, ze teraz pieluchy sa drogie.

Mowie tak jak mowie, bo jest irytujaca sytuacja kiedy to jak widac jest masa osob, ktora jest zadowolona z tego jak NATAMI bedzie wygladac, co bedzie posiadac, bo bedzie to spelnienie ich dawnych marzen w polaczeniu z praktycznymi zastosowaniami multimedialnymi. Skoro jest popyt, to sens NATAMI w takiej formie jest jak najbardziej uzasadniony. I wlasnie negowanie tego sensu jest chore, tym bardziej, ze robia to ludzie uwazajacy sie za Amigowcow.

Tworzenie NATAMI, ktora miala by sloty na karty graficzne i Bóg wie co jeszcze jest bezsensowne, poniewaz NATAMI nie ma konkurowac z PCtami. Jezeli ktos lubuje sie w elektronicznych "kanapkach", to niech dalej rozbudowuje klasyki i sie tym podnieca. Jezeli ktos sadzi, ze NATAMI ma jakiekolwiek szanse/powinna konkurowac moca obliczeniowa z PCtami, to jest bardziej oderwany od rzeczywistosci od tych, ktorzy ciagle zyja nostalgia i marzeniami.

SuperAGA ma zapewnic kilka dodatkowych trybow wyswietlania. I co w tym takiego zlego? Po co nam stara AGA skoro mozemy dostac cos wiecej co bedzie kompatybilne z AGA i to jest wlasnie takie ekscytujace dla czlowieka z dusza Amigowca.

Stachu100
Tworzenie kilku wersji NATAMI, bez mozliwosci ich ujednolicenia po zakupie, jest jednym z gorszych pomyslow, ktore moga sie narodzic w glowach wlascicieli projektu. Nie wiem jak ty, ale dla mnie jako dla kupujacego to najgorsze uczucie, kiedy kupujesz cos wyczekiwanego i po jakims czasie okazuje sie, ze twoja wersja odstaje od nowej w taki sposob, ze nie mozesz korzystac z czegos co moze dzialac na tej nowej wersji, bo nie masz mozliwosci zrobic sobie nawet upgradeu.

Nie oszukujmy sie, sadze, ze tworcy NATAMI zdaja sobie sprawe z tego, ze nie duzo zarobia. NATAMI jest pewna misja ideologiczna. Oczywiscie "busines is busines", ale jak sadze w tym wypadku jest on dla nich sprawa trzeciorzedna.

Ostatnia edycja: 25.06.10 09:29:46
[#201] Re: NatAmi uzyskuje kontakt ze światem

@Duracel, post #200

Stachu100
Tworzenie kilku wersji NATAMI, bez mozliwosci ich ujednolicenia po zakupie, jest jednym z gorszych pomyslow, ktore moga sie narodzic w glowach wlascicieli projektu.

Ależ wersja hardware powinna (a nawet musi) być tylko jedna!
Mówię o wypuszczeniu NatAmi na początku tylko jako AGA a potem wypuszczenie wsadu do FPGA który zmienia NatAmi z wersji AGA na SuperAGA. Układ FPGA który jest sercem NatAmi ma to do siebie że jest dowolnie konfigurowalny i można go przeprogramować.
[#202] Re: NatAmi uzyskuje kontakt ze światem

@pawelini, post #198

No to bedziecie mieli prawdziwe amigowanie! Superage bez subsystemu graficznego 3d i grzebanie po rejestrach, system 3.1 z nakladkami na nakladkach, prawdziwy powrot do przeszlosci bo przeciez systemy natywnie napisane na procesory powerpc uwzgledniajace to co przez lata amigowcy z uporem niezlomnie w amigaosach paczowali sa taaakie nieamigowe

Pawelini, chopie, nie wiem doprawdy skąd bierzesz te informacje. Kto Ci naopowiadał że SuperAGA będzie bez 3D? Bo od początku jest tworzona z myślą o 3D...

1) 3D Accelerator:
Texturemapping Blitter enhancement.
Provides Mipmapping, Subpixel 4 way interpolation, Light sources, Antialiasing, Alpha blending. (źródło: http://www.natami.net/concept.htm)

2) http://www.natami.net/NatamiFlight5.jpg
3) http://www.natami.net/NatamiFlight6.jpg
4) Wedle mojego stanu wiedzy będzie to implementacja OpenGL ES CL 1.0 - o jakim braku subsystemu 3D opowiadasz? (źródło: http://www.natami.net/knowledge.php?b=2¬e=16454&order=&x=1)

Ostatnia edycja: 25.06.10 10:07:39
[#203] Re: NatAmi uzyskuje kontakt ze światem

@Duracel, post #200

Tworzenie NATAMI, ktora miala by sloty na karty graficzne i Bóg wie co jeszcze jest bezsensowne, poniewaz NATAMI nie ma konkurowac z PCtami.

Jestem przeciwnikiem zamkniętej architektury. To bardzo ograniczy liczbę potencjalnych nabywców. Zamiast następcy a1200 wolałbym następcę a4000 lub przynajmniej standardowe złącze rozszerzeń dla miłośników kanapek, które będziesz mógł wykorzystać lub o nim zapomnieć. Przy czym nie nazywałbym kanapkowaniem korzystania z takiego złącza. Kanapkowanie to się zacznie, jak takiego złącza nie będzie (porty zegara, przejściówki na złącze procesora i te sprawy) ;)
[#204] Re: NatAmi uzyskuje kontakt ze światem

@skipp, post #202

Sie chlop przyzwyczail przez "lata uzywania" jak ktorys ze screen fighterow tu napisal "nowoczesnego" wspieranego /co akurat prawda jest/ systemu - tam faktycznie przyzwoite 3d sie robi juz lots lat i jeszcze sie nie zrobilo na odpowiednim poziomie. Ale wracajac do meritum, nie Tobie Panie Pawelini decydowac co kto zamierza ze swoja gotowka zrobic - jak widzisz wielu osob nie bawi przestawianie ikon na niedorobionym systemie pod ppc. I chocbys stanal na glowie to tego nie zmienisz, wiec daj sobie spokoj z szerzeniem czerwonej zarazy w komentach dotyczacych zabawki dla nostalgikow:)

Ostatnia edycja: 25.06.10 10:10:05
[#205] Re: NatAmi uzyskuje kontakt ze światem

@Duracel, post #200

SuperAGA ma zapewnic kilka dodatkowych trybow wyswietlania. I co w tym takiego zlego? Po co nam stara AGA skoro mozemy dostac cos wiecej co bedzie kompatybilne z AGA i to jest wlasnie takie ekscytujace dla czlowieka z dusza Amigowca.

spoko ale pamiętaj, że to wydłuża czas powstania. Tak jak napisał Staszek lepiej wypuścić wersję z pełną agą i dać normalną kartę graficzną na pci (tak, natami ma mieć pci więc nie powinno byc problemu). Pamiętaj tez, że do karty graficznej (np. superagi) żeby wykorzystać dodatkowe tryby musisz mieć sterowniki (2d/3d). To kolejne opóźnienie. Dla voodoo3 sterowniki juz są, wsadzasz w slot i działa. Dodatkowe tryby superaga nie dadzą nic ponad to co daje karta graficzna, nic. Oczywiscie jeśli ktoś je napisze (i potem przeprogramuje fpga to naprawdę nie ma problemu - sztuka dla sztuki ale co tam).

ps. możesz wyjasnić dlaczego zależy Ci konkretnie na dodatkowych trybach superaga? Oczywiscie nie mówimy o dodatkowych rozdzialkach i trybie 24bit bo to pewnie zrobią w międzyczasie. Boję się natomiast, ze będą kombinowac z niskopoziomowymi bajerami typu 100 spritów 24 bitowych etc. co totalnie zaburzy zgodność z oryginalną Amigą.

[#206] Re: NatAmi uzyskuje kontakt ze światem

@rzookol, post #205

ps. możesz wyjasnić dlaczego zależy Ci konkretnie na dodatkowych trybach superaga? Oczywiscie nie mówimy o dodatkowych rozdzialkach i trybie 24bit bo to pewnie zrobią w międzyczasie. Boję się natomiast, ze będą kombinowac z niskopoziomowymi bajerami typu 100 spritów 24 bitowych etc. co totalnie zaburzy zgodność z oryginalną Amigą.

Wiem, że pytanie nie do mnie, ale z mojej strony wygląda to tak:

Na płycie Natami mam złącze DVI - chcę mieć jeden monitor LCD, bez przełączania kabli. AGA (do demosceny, starych gier) plus SuperAGA (do 3D i wszystkiego co było "pod system" napisane) w jednym chipie, na jednym kablu, przełączane automatycznie przez hardware.

Ostatnia edycja: 25.06.10 10:13:58
[#207] Re: NatAmi uzyskuje kontakt ze światem

@skipp, post #206

no ok chcieć można wszystko ale czy jesteś pewien, że da się uzyskać znośne 3d w porownaniu do istniejących w sprzęcie amigowych kart 3d ?
[#208] Re: NatAmi uzyskuje kontakt ze światem

@rzookol, post #207

"Znośne" to pojęcie względne :) Pewien też nie jestem. Musiałbyś zapytać na forum NatAmi.

Jeśli uda się uzyskać coś a la Permedia2 to będę zadowolony myślę. A w miarę rozwoju 3DCore w NatAmi podejrzewam, że da się to ciągle ulepszać.
[#209] Re: NatAmi uzyskuje kontakt ze światem

@rzookol, post #207

Ideał według mnie to:
1) NatAmi jako samodzielna w pełni działająca karta z grafiką AGA (później można dodać SuperAGA przez przeprogramowanie FPGA), dźwiękiem, kontrolerem HDD, floppy. Mała i zgrabna płytka.
Do włożenia w obudowę typu MAC mini. Bajer :D

2) Opcja do dokupienia to sloty PCI w które po prostu wpina sie NatAmi coś jak kartę CPU w dużych Amigach. I taki kombajn można wrzucić do wieży.

Zaleta: Pełne NatAmi + sloty PCI dla:
- dobrej karty graficznej 3D klasy VooDoo 3/4/5 (może Radeon w przyszłośi??? szeroki uśmiech )
- dobrej klasy karty dźwiękowej Sound Blasted EX???
- katy USB2 a może w przyszłości USB3 :D
- karty ethernet 1000mbit :D
- kary SATA3.0 :D
- WiFi
- co tam kto chce :D
Jednym słowem ogromne możliwośći rozbudowy. Oczywiście pozostaje kwestia sterowników, no ale nikt nie mówi że wszystko ma być od zaraz.
Wiadomo że standard PCI odchodzi powoli do lamusa, ale kart jest naprawdę dużo a dla AOS3.X i tak potencjał takich tanich i łatwo dostępnych kart to ogromny skok w porównaniu chociaćby do "gołej A4000T".
[#210] Re: NatAmi uzyskuje kontakt ze światem

@stachu100, post #201

Mówię o wypuszczeniu NatAmi na początku tylko jako AGA a potem wypuszczenie wsadu do FPGA który zmienia NatAmi z wersji AGA na SuperAGA.

A, no to chyba ze tak. Sadze jednak, ze autorzy wyszli z zalozenia, ze czy to bedzie jeszcze pol roku czy rok nic nie zmieni. I tak czekamy juz tyle lat :) A w tym czasie beda mogli spokojnie przetestowac sprzet na wszelkie mozliwe sposoby.

Do FOrest:
Jestem przeciwnikiem zamkniętej architektury. To bardzo ograniczy liczbę potencjalnych nabywców. Zamiast następcy a1200 wolałbym następcę a4000...

A zapytam tak troche przewrotnie, czy zamknieta architektura PS3 ogranicza liczbe jej potencjalnych nabywcow? Z czego takie wnioski wyciagasz, ze ograniczy tych potencjalnych nabywcow? Sadze, ze chyba zbyt przyzwyczailismy sie do rozwiazan PCtowych. Kiedys, gdy technika nie nadazala za wymaganiami graficznymi graczy mialo to sens. Dzisiaj, nie jest to juz tak wymagane jak kiedys. No chyba, ze ktos mysli o multimediach 3d i VR, ale chyba nie w kontekscie NATAMI :)

Co do drugiej czesci... bedziesz mial nastepce A4000, NATAMI bedzie ja predkoscia bila na glowe.

Ostatnia edycja: 25.06.10 11:14:11
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem