Komentowana treść: Płyta Natami MX ma port Ethernet
[#31] Re: Płyta Natami MX ma port Ethernet

@General_Specific, post #25

Jeśli chcesz grać w SuperFroga, i zrezygnujesz z AGA (większość gier, w tym SF nie wymaga AGA), to możesz kupić MiniMig. Tańszy i do kupienia od ręki.
[#32] Re: Płyta Natami MX ma port Ethernet

@wali7, post #31

Tylko nie jest na dyskietki :)
[#33] Re: Płyta Natami MX ma port Ethernet

@parallax, post #26

Engine gry nie widzi różnicy pomiędzy 040 a 060, więc na Natami nie będzie szybciej działać
[#34] Re: Płyta Natami MX ma port Ethernet

@cacodemon666, post #33

ze co? po co ma widziec roznice? szybszy procesor wiec bedzie szybciej dzialac. no i nie wiem co ma wymyslony przez 'natamistow' 050 do 040 i 060. a fpgaarcade tez ma szybszy procesor niz 020.

Ostatnia edycja: 25.11.10 19:52:00
[#35] Re: Płyta Natami MX ma port Ethernet

@kiero, post #34

a zobaczysz że AB3DII nie będzie szybciej działał, nawet jak natami będzie mieć 070 1000mhz
[#36] Re: Płyta Natami MX ma port Ethernet

@cacodemon666, post #35

jestem sklonny sie nawet zalozyc, ze o ile natami wyjdzie i bedzie wystarczajaco kompatybilne zeby uruchomic ab3d to bedzie on szybszy niz na prawdziwej amidze na 020. po prostu nie moze byc inaczej. gra tak samo szybciej dziala na 040 niz na 020. w sumie nie wiem po co ci odpowiadalem, bo nie masz pojecia o czym piszesz.

Ostatnia edycja: 25.11.10 19:57:12
[#37] Re: Płyta Natami MX ma port Ethernet

@kiero, post #36

między 020 a 040 jest oczywista różnica w działaniu tej gry, ale między 040 a 060 to różnica symboliczna
[#38] Re: Płyta Natami MX ma port Ethernet

@cacodemon666, post #33

General_Specific napisał "Potrzebuję czegoś zgodnego z A1200, co zastąpi mi przy TV oryginał.", to wydaje mi się, że chodziło mu o 020, a różnica będzie między 020 a 040 jest spora.
[#39] Re: Płyta Natami MX ma port Ethernet

@ntx, post #15

www.yaqube.neostrada.pl/images/SysInfo28-256.gif

I okazuje się, ze FPGAarcade może być jeszcze szybsza, yaqube wykonał kolejne optymalizacje (większy cache procesora) i mamy prawie 2-krotny wzrost prędkości:

www.yaqube.neostrada.pl/images/SysInfo28-256P-256.gif

a więc prędkość bliska 040 25 MHz

:o :o :o

Ostatnia edycja: 25.11.10 21:39:04

Ostatnia edycja: 25.11.10 21:41:50
[#40] Re: Płyta Natami MX ma port Ethernet

@1989, post #30

AFAIK póki co żadnych konkretnych projektów nie ma (pewnie ostatecznie, jeśli jakakolwiek "standardowa" obudowa będzie, to coś taniego pecetowego...). Jakkolwiek dyskusja na forum była o ew. możliwości wykorzystania cudów zapowiadanych przez Commodore USA: http://www.commodoreusa.net/Amiga.html

Jeśli udałoby się dostać NatAmi w którymś z tych pudełek, byłoby to czadowe, tylko znów, pytanie jak bardzo by cena skoczyła. I kiedy w ogóle te puszki od Commodore wyjdą. I czy da się je dostać osobno, czy będzie trzeba kupować ich, najprawdopodobniej, pecety. I czy w ogóle coś z tego wypali.
[#41] Re: Płyta Natami MX ma port Ethernet

@ntx, post #39

Zwróć uwagę na suwak w sekcji "System software installed". Z jakiegoś powodu w wersji wolniejszej jest tego znacznie więcej.
I popraw linki!
[#42] Re: Płyta Natami MX ma port Ethernet
Po pierwsze.
Ktoś tam pisał o znaczku i obudowie nawiązującej do klasyków.
Nie łudził bym się, bo to by znacznie podniosło koszta, ale co już dałem dawno do zrozumienia, jestem napalony na Natami jak penitencjarjusz w ośrodku odosobnieniowym np. na Marte Żmudę Trzebiatowską, więc chodzi mi po głowie, aby po kupnie płyty Natami wpakować ją w jakiś przemyślany sposób w obudowę od A600 :)

Po drugie.
Strzelam w cenę 2 000. Uważam, że jak na sprzęt niszowy, będzie to kwota dość realna tak dla kupującego jak i dla sprzedającego. Podejrzewam, że może być ciut drożej, ale im wyżej od tej kwoty tym szansa na rozpowszechnienie Natami będzie malała.

Po trzecie. Mam nadzieję, że OS 4.1 będzie chodził na tym tak dobrze, że się w końcu dzięki Natami porządnie obuczę w tym systemie amigowym i sam sobie nie będę wstydu przynosił jako Amigowiec, który ma o nim dość blade pojęcie :)
[#43] Re: Płyta Natami MX ma port Ethernet

@Duracel, post #42

Najważniejsze żeby wkoncu była dostępna w sprzedażny
[#44] Re: Płyta Natami MX ma port Ethernet

@Duracel, post #42

Mam nadzieję, że OS 4.1 będzie chodził na tym tak dobrze

Yyy...W jaki sposób chcesz uruchomić OS4.1 na NatAmi ?
[#45] Re: Płyta Natami MX ma port Ethernet

@Duracel, post #42

Przecież Natami ma mieć procesor zgodny z 68k a nie PPC, więc jakim cudem ma na nim chodzić OS4.1?
[#46] Re: Płyta Natami MX ma port Ethernet

@ntx, post #39

prędkość bliska 040 25 MHz

Jeśli 0.54 prędkości 040/25 to "blisko"...
[#47] Re: Płyta Natami MX ma port Ethernet

@silmeth, post #40

to coś taniego pecetowego

tanie nie oznacza gorsze, pewnie mini slim itx, tylko musowo wtedy komplet naklejek NatAmi i sledzik :)
[#48] Re: Płyta Natami MX ma port Ethernet
Do tysiąca ojro - tyle zapłacę za Natami. Pod warunkiem, że to będzie kompletny komputer, a nie li tylko mobo z odbitą na ksero instrukcją

Z szacunkiem
Des
[#49] Re: Płyta Natami MX ma port Ethernet

@waldiamiga, post #44

Panowie, skoro Natami ma być klasykiem w odswiezonej i nowoczesnej formie, a Hyperion szuka betatesterów do 4.1 na amigach klasycznych to nie widze problemu, czy to 68K czy PPC, ponieważ jak sądzę kompatybilność z klasykiem będzie większa niż wam się wydaje :)

A dopóki sprzęt jeszcze nie uzyskał ostatecznej formy, to wszystkie spekulacje są możliwe, także te, że ukaże się wersja 4.1 pod Natami i jej 68K, czy też takie, że natami będzie można rozbudować o PPC.

Ostatnia edycja: 26.11.10 07:36:45
[#50] Re: Płyta Natami MX ma port Ethernet

@Duracel, post #49

PPC nie jest klasykiem...
[#51] Re: Płyta Natami MX ma port Ethernet

@arti4-92, post #50

A co to ma do rzeczy???
Wszak działa z klasykiem właśnie.
[#52] Re: Płyta Natami MX ma port Ethernet

@Duracel, post #49

wszystkie spekulacje są możliwe, także te, że ukaże się wersja 4.1 pod Natami i jej 68K

Nie ukaże się. Posłuchaj wywiadu z Friedenem na Amiga Roundtable. Wypowiedział się o backporcie OS4.x na 68k bardzo jasno.
[#53] Re: Płyta Natami MX ma port Ethernet

@Duracel, post #49

Większych bzdetów dawno nie czytałem.
[#54] Re: Płyta Natami MX ma port Ethernet

@przemysław, post #53

Może ty w ogóle mało czytasz, albo czytać nie potrafisz?

...albo po prostu jesteś jednym z chorych na nienawiść do systemu Amiga OS 4.x

Recedent
W takim razie przykro troche, ale pożyjemy zobaczymy.

Ostatnia edycja: 26.11.10 09:12:29
[#55] Re: Płyta Natami MX ma port Ethernet

@waldiamiga, post #19

zastanowie sie ..
[#56] Re: Płyta Natami MX ma port Ethernet

@recedent, post #46

Jeśli 0.54 prędkości 040/25 to "blisko"...

a nie jest?
ale masz rację, zasugerowałem się słupkami ;(

Do tego okazuje się, że kompatybilność softcore FPGAarcade jest na ten moment w powijakach (wiemy tylko, że SysInfo działa ) , więc niestety nie jest to projekt bliski finalnemu.
[#57] Re: Płyta Natami MX ma port Ethernet

@Duracel, post #54

jesteś jednym z chorych na nienawiść do systemu Amiga OS 4.x

A jak Ty sobie to wyobrażasz ? Że Hyperion wyda wersję OS4.1 dla cepów 68k czy że team NatAmi zrobi kartę PowerPC, a Hyperion dostosuje OS4.1 do NatAmi z kartą PPC ?.
[#58] Re: Płyta Natami MX ma port Ethernet

@Duracel, post #54

Jest bateryjko jeszcze jedna możliwość: zwyczajnie zdaję sobie sprawę z różnic architektury, niepewności “sprzętowej” projektu NatAmi oraz tego ile trzeba by włożyć pracy w opracowanie AOS 4.x na mityczną podpinkę z PowerPC do niej samej (nie wspominając o biedzie graficznej jak na dzisiejsze czasy i wymagania AOS 4.1). Zresztą NatAmi z taką podpinką jest jeszcze bardziej chorym pomysłem niż skanapkowane do bólu klasyki. Co będzie kolejne w pobożnych życzeniach - Mediatot PCI-E?

Zapowiedź AOS 4.1 dla klasyka z PowerPC nie bierze się z powietrza, tylko z istnienia poprzedniej wersji systemu. W przypadku NatAmi nic nie ma, wątpię aby legalnie był nawet AOS 3.1 - więc nastaw się raczej na AROSa, który na tym będzie biegał i tyle.
Co by o Hyperionie nie pisać negatywnego, to na pewno nie są durniami aby:
a) dokładać sobie zbędnej roboty (i tak nie wyrabiają z tym co jest)
b) podcinać sprzedaż SAM i X1000

Tak więc, jak widać czytać i wyciągać wnioski potrafię, a moj stosunek do AOS 4.x jest neutralny (tak jak i do całej reszty systemów).
[#59] Re: Płyta Natami MX ma port Ethernet

@ntx, post #56

fpgaarcade uzywa rozbudowanej (min o emulacje aga) wersji rdzenia minimiga, wiec nie powiedzialbym, ze jest w powijakach
[#60] Re: Płyta Natami MX ma port Ethernet

@przemysław, post #58

kwestia legalnosci jest dosc ciekawa, bo zalezy tez od kraju :) uzytkownicy w .de bez problemu zainstaluja sobie os 3.1 czy 3.9 bo punkty ew licencji zabraniajace instalacji na nieamigach sa niewazne w swietle prawa. w .pl moze byc gorzej bo o ile restrykcje wobec samego 3.9 jeszcze da sie obejsc to z kickiem 3.1 bedzie gorzej. tutaj bardzo pomoze AROS 68k
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem