Komentowana treść: Płyta Natami MX ma port Ethernet
[#61] Re: Płyta Natami MX ma port Ethernet

@Duracel, post #54

Duracel, wydaje się że nie rozumiesz jednej rzeczy. AmigaOS 4 został specjalnie przepisany na PowerPC więc jaki jest sens wszystko cofnąć? Do 68k masz AmigaOS 3.9 oraz będzie Aros.

W projekcie FPGArcade podoba mi się, że użytkownicy są informowani na bieżąco o postępach projektu. Obecnie wyprodukowanych zostało 10 płyt i prowadzone są testy. W przypadku Natami komunikacja jest trochę gorsza, mamy dużo pojęć "już niedługo", "bliska produkcji" itp.

Plusem FPGArcade jest fakt, że będzie portafił emulować nie tylko Amigę a także sporo innych klasycznych komputerów. Jednakże mocno kibicuje obu projektom, w przyszłości na pewno nabędę jeden z nich.

Ostatnia edycja: 26.11.10 11:10:55
[#62] Re: Płyta Natami MX ma port Ethernet

@pampers, post #61

został specjalnie przepisany na PowerPC

O ile nie przepisali go w asemblerze, w co wątpię, to niczego to nie zmienia - wysokopoziomowy kod w C można kompilować na dowolną platformę, dostosować "jedynie" trzeba kernel i sterowniki. No i wyciąć/odłączyć emulację 68k, oraz zmienić typ plików wykonywalnych (bo teraz jest elf).
Da się. Ale sensu trochę brak. To było by de facto w praktyce stworzenie dodatkowego OS, wersji która była by w jakimś stopniu kompatybilna z 3.x.
[#63] Re: Płyta Natami MX ma port Ethernet

@kiero, post #59

Ale właśnie nie wiadomo jak jest z tą kompatybilnością z AGA:

How is compatability? The work is far from complete but there exist some programs which work.
[#64] Re: Płyta Natami MX ma port Ethernet

@waldiamiga, post #57

po co w ogole myslec o rozbudowe NatAmi o jakies karty PPC, to ma byc uwspolczesniony maksymalnie wypasiony sprzet w miare kompatybilny z klasykami tj. A1200 - standardowo znacznie ja wyprzedzajac.

Karty PPC tez maja watpliwy sens... Gdyby sprzedaz Natami MX szla jako tako lepiej zeby zaczeli tworzyc NatAmi HX...;)
[#65] Re: Płyta Natami MX ma port Ethernet

@ntx, post #56

wiemy tylko, ze SysInfo dziala

A mnie zastanawia inna rzecz. Czy ktos wie moze czy ta wersja SysInfo to jakas specjalna wersja (oznaczona jako 3.25) pod Natami? Z tego co wiem ostatnia wersja na klasyka byla 3.24 (chyba ze sie myle).
[#66] Re: Płyta Natami MX ma port Ethernet

@ntx, post #63

kompatybilnosc z aga nie jest na takim poziomie jak z ocs/ecs. wynika to po czesci z tego, ze kod jest nowy a po czesci z tego, ze emulowany procesor nie implementuje wszystkich instrukcji/funkcji procesora 020 ktory byl dostepny w agowych maszynach. nie zmienia to jednak faktu, ze reszta dziala calkiem niezle co moga potwierdzic uzytkownicy minimigow.
[#67] Re: Płyta Natami MX ma port Ethernet

@General_Specific, post #28

Ze screenu wrzuconego przez Ntx'a wychodzi, że FPGArcade jest prawie 5 razy szybsza od gołej A1200, więc raczej powinna dać radę.

Czyli tak jak 020/28MHz. Kiepsko. Brak RULEZa. :)
[#68] Re: Płyta Natami MX ma port Ethernet

@cacodemon666, post #35

a zobaczysz że AB3DII nie będzie szybciej działał, nawet jak natami będzie mieć 070 1000mhz

A zobaczysz że będzie. AGA w A1200 to żółw, pamięć w A1200 to żółw, 040 i 060 w prównniu z 050 i 070 to też żółw. ;)
[#69] Re: Płyta Natami MX ma port Ethernet

@Andrzej Drozd, post #68

Żebyś się nie zdziwił, bo będę rył z twojego fanbojstowa do utraty tchu
[#70] Re: Płyta Natami MX ma port Ethernet

@cacodemon666, post #69

I kto to mówi...
[#71] Re: Płyta Natami MX ma port Ethernet

@Andrzej Drozd, post #68

040 i 060 istnieją, sa dostępne . 050 i 070 nikt nie widzial, a jedyne pokazowki natami dostepne dla ludu sa w oparciu o realne procki.

zobacze natami z 070 w akcji to uwierze.
[#72] Re: Płyta Natami MX ma port Ethernet

@cacodemon666, post #69

mylisz kompletniw pojecia czlowieku, podobnie zreszta jak duracell, mozliwe ze platformowki zaprogramowane na aga nie beda chozily lepiej na natami bo sa zoptymalizowane tak zeby chodzic jak najlepiej na ocs albo aga. ale gry 3d takie jak ab23d ktore zreszta nigdy na klassyku nie chodzily wystarczajaco szybko na pewno zadzialaja lepiej z wielu powodow, ktorych nie przytocze bo i i tak nie zrozumiesz.

a tak offtop, to naprawde nie rozumiem czemu hyperion nie przekompiluja os4.x classic na 68k. pewnie wiecej ludzi by kupilo, chodzilo by to wreszcie na prawdziwych amigach (a nie na samach czy pegasosach) a i szeregowy uzytkownik moglby sie przekonac o ile jest to lepsze niz 3.x.
[#73] Re: Płyta Natami MX ma port Ethernet

@wawrzon, post #72

Tak jasne, jeszcze żeby szybko biegał na A500 bez rozszerzenia pamięci. No istny koncert życzeń
[#74] Re: Płyta Natami MX ma port Ethernet

@wawrzon, post #72

A ile osób ma klasyki spełniające wymagania AOS4 + działających pod tym systemem programów?
Kto kupiłby system, na którym mógłby jedynie suwać ikonki?
[#75] Re: Płyta Natami MX ma port Ethernet

@kiero, post #59

Dżez pracuje też nad swoją wersją Minimiga AGA, ale na razie o tym sza ;)
[#76] Re: Płyta Natami MX ma port Ethernet

@wawrzon, post #72

nawet biorąc pod uwage lekkość amisystemow.... to nidarady juz latac na motorolkach 68k sprzed 20 lat , agacie i pamieciach ktore byly "hajendem" w okolicach roku 85.... os4/mos wlecze sie na klasykach z ppc ktore maja wiecej pary niz jakakolwiek motorolka68k..a ty chcesz jeszcze bardziej zdlawic system ? pozatym to nie taka prosta zabawa przeniesc caly system z ppc na 68k.

taki przyklad, moze ci uzmyslowi co nieco :Jako wieloletni uzytkownik linuksa pobawilem sie troche win7 i uwazam ten system za najlepszego windowsa jaki do tej pory powstal. ale przeciez ... sa wciaz komputery z 486 i pentium 166 , sa ludzie co uzywaja windows 3.1 i win 95.. Wiec idąc Twoim tokiem myślenia MS powinien przepisać Windows 7 na 486 i pentium 1, oraz na karty typu hercules 2MB , wszak wiecej ludzi wrtedy by kupilo,a i uzytkownicy starych systemow mogli by sie przekonac co lepsze.

rozumiesz jak niedorzeczne sa twoje ..erm..rządania?

Ostatnia edycja: 26.11.10 18:42:19
[#77] Re: Płyta Natami MX ma port Ethernet

@DRACOX, post #76

ja tam niczego nie wymagam. os4 na68k mi wisi, bo jak dla mnie 3.9 z latami wystarcza. zreszta aros68k juz chodzi. a tez nawet nie wydaje mi sie zeby os4 na ppc mial sam w sobie tak znacznie wyzsze wymagania (jestem bylym uzytkownikiem) by to bylo niemozliwe przeportowac to na systemy z 040/06, sterowniki sa napisane, zmieniasz target compilera i jazda. ale powtarzam, osobiscie nie widze sensu w os4.1 dla klasykow z ppc, a co dopiero innych.
[#78] Re: Płyta Natami MX ma port Ethernet

@DRACOX, post #76

pobawilem sie troche win7 i uwazam ten system za najlepszego windowsa jaki do tej pory powstal

raz na 100 lat to i slepej kurze trafi sie ziarenko

ale nawet w takie cuda tu nie wierze, bo nie minelo jeszcze 100 lat :)

[#79] Re: Płyta Natami MX ma port Ethernet

@DRACOX, post #76

Offtop - hercules 2MB? pomyliłeś karty, hercules tyle nie miał, ale swego czasu bursztyn rządził ;D
[#80] Re: Płyta Natami MX ma port Ethernet

@DRACOX, post #76

W sumie w przypadku amisystemow lekkosc jest raczej mozliwa do zachowania. Z racji konstrukcji datatypow i glownie hobbystycznego uzycia dopoki ktos nie bedzia chcial uruchamiac filmow w zbyt duzych jak na mozliwosci sprzetu rozdzialkach to dlaczego nie?

Mozna tez sprobowac zastosowac budowe modulowa - podobnie jak z xfce czy fluxboxem w kontrascie do kde,gnome. Bo samo uruchomienie kde(lub gnome) moj brat widzial i uzytkowal na 386 . A to, ze myszka ruszala sie z predkoscia jedno przesuniecie na kilkadziesiat sekund to szczegol

Zreszta sa przepisywane i tworzane jadra na komputery ponizej
tradycyjnej bariery 386 - ze wzgledow hobbystycznych i ewentualnego wykorzystania mikrokontrolerow. Podobno nawet ZX Spectrum sluzy dzielnie nadal u kogos jako sterownik bramy wjazdowej

Moze to juz duzy offtopic, ale zdradz mi co takiego wspanialego jest w Win7, ze 'jest najlepszy'? Bo skoro do przegladania Internetu zwyklym uzytkownikom raczej wystarczy dystrybucja nawet livecd Mint-a. Nie wspominajac juz o administracji, ktora w przypadku nowszych (czytaj powyzej 200Mhz) bewzglednie powinna uzywac systemow otwartozrodlowych, nawet gdyby musieli przepisac na nie oprogramowanie - bo bezpieczenstwo xp jest zadne - gdy MS chcial to jednego dnia wylaczyl wszystkie piraty zdalnie w Chinach. Co by sie dzialo, gdyby hakerzy odkryli taka luke? A w nawet legalnych sadze, ze ona istnieje - czyli defacto jedna firma ma monopol na sterowanie/zaklocanie pracy Instytucji rzadowych....

Win jest dobry do tego w czym jest dobry (choc konsole odbieraja spory kawalek rynku) - czyli do gier. Byc moze w 7 sa jakies wspaniale mechanizmy do obslugi MS Fly (czyli jednej z nielicznych rzeczy, ktorych raczej szybko i bez emulacji na Linuxie nie bedzie, bo MS tak latwo rynku nie odda ).

BTW: Wiem, ze slowo niedorzeczne kojarzy sie z rzadem, ewentualnie Wiejska, ale nie wiedziec dokladnie czemu zadania pisze sie chyba przez z z kropeczka. To pisalem ja, bez ogonkow

Przepisywanie OS4 na m68k ma sens pod warunkiem, ze komus bedzie sie chcialo a ktos to uruchomi. Nie sadze, by nawet w zwiazku z popularyzacja tego systemu powstal wystarczajacy rynek by zajely sie tym korporacje liczace na zysk wystarczajacy przynajmniej na oplacenie biurowca w Londynie .
[#81] Re: Płyta Natami MX ma port Ethernet

@UZi, post #79

Calkiem mozliwe,ze sie pomyliłem, aale tu bardziej chodzilo o sens backportowania systemu z ppc na 68k

@ruberum_ignis

Feeling, stabilnosc, szybkosc uruchamiania, zamykania, szybkosc dzialania systemu,exploratora(i wcale nie sprawdzalem na multicore maszynach tylko na celeronM 1,7 i 1GB ramu -jest szybszy od xp) kilka rozwiazan interfejsu zerznietych zywcem z KDE4.0 :)

Jasne , są ludzie co używaja zx'a jako..kontrolera bramy ...ale nikt nie portuje na to windowsa 95 czy nowszych i nie probuje uzywac tego :).

os 4/mos powstaly by amigowe systemy sie rozijaly, a takze pozwalaly jakos minimalnie nadazac za swiatem. backport na 68k ..popedzane do 70-80mhz to raczej chory pomysl, co z tego ze system sie odpali? moze niektorym to wystarcza.... ja mysle ze jednak system musi byc uzyteczny, a o to na amigach 68k bedzie trudno .

Ostatnia edycja: 26.11.10 23:01:42
[#82] Re: Płyta Natami MX ma port Ethernet
Widzę, że trochę podrażniłem niektórych i rozkręciłem temat niechcący w kwestii Natami i PPC z jednej strony z własnej niewiedzy, z drugiej troche przypadkiem.

Być może twórcy Amiga OS nie przewidują w tej chwili tego systemu na Natami, bo jak ktoś mi tam zwrócił uwage zostało to przepisane na PPC nie po to aby przepisywać z powrotem na 68k, ale bądźmy szczerzy, w tej branży nie ma nic pewnego i tak naprawdę to wszystko zależy od tego w jakim stopniu Natami uda się zawojować rynek.
[#83] Re: Płyta Natami MX ma port Ethernet

@Duracel, post #82

Faktem jest, że na klasyku OS4 chodzi kulawo. Co dopiero na 68k, nawet na Natami, chociaż kij wie jakie to będzie miało moce przerobowe..
[#84] Re: Płyta Natami MX ma port Ethernet

@cacodemon666, post #69

Żebyś się nie zdziwił, bo będę rył z twojego fanbojstowa do utraty tchu

Nie zdziwię się w przypadku Alien Breed 3D - The Killing Grounds.
Ta gra po prostu wymaga szybszej AGA niż w A1200. A tą szybszą AGA jest SuperAGA. Ta gra wymaga szybszej pamięci RAM, a Natami ma szybką pamięć graficzną i fast. Ta gra wymaga szybkiego procesora, a 050 i 070 są szybsze od 060. Choćby ich wydajność była tylko taka jak PPC 603, to jest to już 3x lepiej od najszybszej motorolki 060. :)
[#85] Re: Płyta Natami MX ma port Ethernet

@Duracel, post #82

Widzę, że trochę podrażniłem niektórych i rozkręciłem temat niechcący w kwestii Natami i PPC z jednej strony z własnej niewiedzy, z drugiej troche przypadkiem.

Gdy byłem pod takim wrażeniem Natami jak jeszcze do niedawna niektórzy zwolennicy X1000 (która wg. nich powinna być pół roku temu :P ), to jednoznacznie pomyślałem że i tak powstaną karty PPC do Natami.
Jeżeli Natami dojdzie do skutku, to niby dlaczego nie miałyby powstać? Ale póki co niech "nowa klasyczna" Amiga po prostu będzie gotowa do sprzedaży.

Jeżeli wszystko pójdzie OK, to być AOS4.1 zyska dodatkowy sprzęt. O ile ten sprzęt - Natami będzie dostępny i później oczywiście ktoś zrobi "turbo" (ale to Amigowe, prawda?) z PPC. :)
[#86] Re: Płyta Natami MX ma port Ethernet

@Andrzej Drozd, post #84

050 i 070 są szybsze od 060

z tego co doczytalem N68070 bedzie wolne od FPU, ma byc za to bardziej kompatybilne z 68000 (na ile pamietam asm68k to lista rozkazow szczegolnie podchodzi pod 68000), na ile operacje FPU na N68070 beda porownywalne z FPU 060 hmm.?:)

CPU Expansion Slot w NatAmi jest, jakby co... oby nie dla PPC:)

Reasumujac, jezeli AB3D korzysta obficie z FPU to roznica moze nie byc az tak oszalamiajaca, nie wiem, nie znam tej gry, szczerze mowiac, nigdy nie przepadalem za seria Alien, wiec to tylko spekulacje:)

Ostatnia edycja: 26.11.10 23:53:00
[#87] Re: Płyta Natami MX ma port Ethernet

@1989, post #86

jezeli AB3D korzysta obficie z FPU

Z tego co mi jest wiadomo to AB3D2 w ogóle nie korzysta z koprocesora. Jedynie Quake i niektóre porty Dooma wykorzystują FPU.
[#88] Re: Płyta Natami MX ma port Ethernet

@1989, post #86

AlienBreed3DII - TKG działa także na gołej A1200 z 2 MB Chip (brak tekstur na sufitach i podłogach oraz gra jest w najniższych detalach). Ta sama wersja działa też na CD32.
Wypasiona wersja i full na wszystko, jest...dla 1200 rozszerzonej o 4 MB fast. Czyli TKG nie działa pod FPU.

Były dwie wersje. Jedna dla gołej A1200 (CD32), a druga dla A1200 roszerzonej do 4 MB fast.

Chyba że z FPU korzysta ten najnowszy patch, o którym było info w newsie (jeszcze nie testowałem).
[#89] Re: Płyta Natami MX ma port Ethernet

@Andrzej Drozd, post #85

Natami będzie dostępny i później oczywiście ktoś zrobi "turbo" (ale to Amigowe, prawda?) z PPC.

nieee wiem, Motorola wieki temu zakonczyla swoja przygode z PPC na modelu G4. Wszelkie gwiazdy na niebie nie wroza dobrze PPC na komputerach...

NatAmi idzie w kierunku AROSa, a AROS lubi Atomy, wiec im my polubmy Atoma ;)
[#90] Re: Płyta Natami MX ma port Ethernet

@1989, post #89

A co mi tam, czemu nie? :)
Grunt że włoże "dyskietkę" z Super Frogiem" (gdy padnie mi HD) i po prostu sobie zagram. :)
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem