Komentowana treść: Płyta Natami MX ma port Ethernet
[#151] Re: Płyta Natami MX ma port Ethernet

@Lucus, post #149

No moim zdaniem jednak warzywo :D
Załamał bym się gdyby się okazało po latach, że moja ulubiona zupa pomidorowa, to zupa owocowa. Jak cholery nie cierpię zup owocowych!
[#152] Re: Płyta Natami MX ma port Ethernet

@cacodemon666, post #103

pleciesz bzdury, nowy procesor i nowy uklad graficzny robi hit w swiecie amigowym, mierzy sie z Amigami, a nie tak jak gowno1000 z dzisiejszymi pecetami...
[#153] Re: Płyta Natami MX ma port Ethernet

@cacodemon666, post #117

No właśnie. Natami jest tworzona bez pakowania grubej kasy, walk sądowych a mimo to ma szansę sprzedać się lepiej niż Amiga X1000. Będzie tez kilkukrotnie tańsza. Dodatkowo twórcy stawiają na konkurencję z rozbudowanymi klasykami. A klasyki są drogie więc mają szanse wygrać. A X1000 stawia na konkurowanie z markowymi pecetami. Jest dużo droższa i wolniejsza. Więc przegra. Jak widać nawet target X1000 jest zwalony. Na własne życzenie.
Po krachu Amigaone i Pegasosa powinni tworzyć coś ala Natami.
[#154] Re: Płyta Natami MX ma port Ethernet

@wuk, post #153

kilkukrotnie? :) mie poprawny marzyciel. jezeli kompletna natami (natami, karta procesorowa, hdd ,zasilacz i obudowa) bedą tansze o POLOWE od x1000 to bedzie cud. chyba ze natami bedziesz trzymal w kartonie po butach a zasilacz i dysk wyjmiesz ze starego znalezionego na strychu pc, to moze troche zaoszczedzisz. jak bedziesz ja chcial wsadzic do jakiejs malej, ladnej obudowy dobrej klasy , + markowy zasilacz to mysle ze ciezko bedzie sie zmiescic w polowie ceny x1000.

jaki jest sens poprzestania rozwoju i tworzenie niwspolmiernie drogiej do mozliwosci natami? dla odpalania super froga? dla czlowieka ktory chce odpalic super froga wystarczy "wirtual console" czy inna reedycja gry w xbla... a nawet telefon z hdmi i zainstalowanym emulatorem.

Ostatnia edycja: 28.11.10 02:15:25
[#155] Re: Płyta Natami MX ma port Ethernet

@Minniat, post #150

Troszkę nie zgadzam się z tymi "firmami-krzakami", ale z tego co widzę jestem tu w mniejszości. Uważam, że każda firma, która przejęła prawa do marki Amiga dołożyła cegiełkę do tego co nazywamy Amigą. Jestem wychowany na Magazynie Amiga/Amiga Computer Studio i takie sobie wyrobiłem zdanie.

Ja również wychowałem się na MA/ACS... Amigowca też czytałem, Commodore&Amiga też...

No i... ? Nie jesteś w mniejszości! Zobacz na co stawia Hyperion? Napewno nie na rozwój systemu! Dlaczego? Ich sprawa, ale nadal twierdzę że zabijają AmigaOS! Ich sprawa, mają prawa do nazwy AOS. Ja bym to inaczej rozegrał!
[#156] Re: Płyta Natami MX ma port Ethernet

@kjb, post #155

No ja tez sie wychowalem na magazynie amiga amigowiec commodore amiga kebab ;) amiga komputer studio swiat gier gambler itp ;) i moim skromnym zdaniem ala szary wilk jestem przekonany ze jak wyjdzie nat ami i bedzie w dobrej cenie to odniesie sukces,moim marzeniem jest zeby mozna ja bylo latwo wlozyc do obudowy a amigi 1200 albo 600 ;).
PS:Nat ami jest kontunulacja filozofi amigi taniego komputera dla mas ktory ma podobne mozliwosci do duzych komputerow.
[#157] Re: Płyta Natami MX ma port Ethernet

@DRACOX, post #154

jaki jest sens poprzestania rozwoju i tworzenie niwspolmiernie drogiej do mozliwosci natami? dla odpalania super froga? dla czlowieka ktory chce odpalic super froga wystarczy "wirtual console" czy inna reedycja gry w xbla... a nawet telefon z hdmi i zainstalowanym emulatorem.

Jak widac niektorzy wciaz jeszcze nie zrozumieli, ze wojna zostala przegrana. Amiga raczej nigdy juz nie bedzie konkurencja dla PC. Rynek zostal zdominowany w takiej skali, ze nie ma o czym dyskutowac w ogole, a slowo "raczej" uzywam tylko ze wzgledu na przestrzeganie zasady "nigdy nie mow nigdy".

Amiga miala by wieksze szanse aby sie odrodzic jako sprzet pokroju PS3 i X360. Konkurencja o wiele mniejsza (odpada problem monopolizacji systemu operacyjnego jak w przypadku PC, a co za tym idzie oprogramowania). PS3 w walce z piratami sama sobie wytracila z reki powazna zalete, czyli zablokowala instalacje Linuxa.

Nowa, dopasiona konsola Amigi miala by moc potrafiaca konkrurowac z najszybszymi PCtami, byla by sprzetem malym i porecznym a przede wszystkim miala by mozliwosc odpalania starego systemu, starych gier etc. Kto zna mozliwosci PS3 z Linuxem (i odblokowanym RSX co bylo w planach) wie o czym mowa.

Bez kompatybilnosci i resentymentu amigowego zaden nowy komputer, ktory bedzie sie nam wmawialo ze jest nowa Amiga nie osiagnie nawet minimum sukcesu.

Na taki natomiast ma szanse NATAMI. Nie bedzie to sprzet adekwatny do dzisiejszych czasow pod wzgledem wydajnosci, ale bedzie bazowal na tym co pozostalo ze swiata amigi lat 80/90 czyli na sentymencie i wciaz zyjacych marzycielach Amigowcach, dajac przy tym jednoczesnie jednak wiecej mocy i radosci z szybszego dzialania takich gier jak wlasnie Alien Breed 3D II itp. Dzieki temu moze i powstana nowe gry. Nie beda graficznie powalac, ale w dobie powrotu mody na retrogranie, moga miec lepsza grafike niz klasyczne gry z klasycznych Amig, zachowujac przy tym grywalnosc i klimat klasyka. Byc moze bedzie mozna bez problemu ogladac na tym Divixy, sluchac MP3, buszowac po sieci... i wystarczy na poczatek.

X1000 jest tym samym czym 10 lat temu byla AmigaONE i Pegasos. Przestancie sie zatem mamic i zadawac pytania po co tworzyc NATAMI. Po co tworzyc X1000? Skoro nie ma zadnego najmniejszego, logicznego uzasadnienia. Tak pod zwgledem praktycznym, jak ekonomicznym czy sentymentalnym.

Ostatnia edycja: 28.11.10 09:54:02
[#158] Re: Płyta Natami MX ma port Ethernet

@Duracel, post #157

zapomniales o jednym..samo zrobienie hardwaru nic nie znaczy bez wsparcia deweloperow. historia zna z tuzin opowiesci o super konsolach, ktore zdechły bo nie zainteresowaly sie nimi studia developerskie. zeby wprowadzic i wypromowac na rynek konsole pokroju ps3 czy xboxa, trza miec ogromny kapital oraz wsparcie wielkich wydawcow jak EA, ubi Square,Capcom. kapital ktory maja moze ze 3 firmy... pierdzielenie o konsoli pokazuje tez jak odbierali ten KOMPUTER co poniektorzy...jako konsole, sam znam z autopsji takich co mieli amige a nie wiedzieli ze da sie na niej robic cokolwiek poza odpalaniem gier. stad tez rownie glupie pomysly o hyper konsolach czy natami -superfrogo odpalaczkach za plus minus 3k pln ;/

ja znam mozliwosci rsxa... jest to przestarzaly uklad klasy DX9, bez zunifikowanych shaderów, bazujacy na nieco zmodyfikowanym GF6800. samo odblokowanie rsxa nic by nie dalo. wpierw musial by istniec sterownik pod linuksa ppc. otwarte sterwniki nvidi to zal jakis , a na wlasnosciowy niema co liczyc..wiec ?

Ostatnia edycja: 28.11.10 10:03:38

Ostatnia edycja: 28.11.10 10:16:18
[#159] Re: Płyta Natami MX ma port Ethernet

@cacodemon666, post #93

Nie znasz się Caconie Demonowy, idź na ryby, a nie zajmuj się Amigami. :P
[#160] Re: Płyta Natami MX ma port Ethernet

@Ender, post #96

Zamiast turbo (osobna karta nie ma sensu) lepiej żeby płyta miała nowy procesor wkładany w miejsce starego (coś jak rozwiązania stosowane u AMD).

Tylko że wtedy nie odpali się AOS4 w wersji dla klasyka i Natami bez 68k będzie bez sensu. Taka Sam z AGA...masakra. :)
[#161] Re: Płyta Natami MX ma port Ethernet

@Andrzej Drozd, post #159

Jak nie możesz znaleźć porządnej górki to posłużę współrzędnymi:
27'58'48.82"N i 86'55'16.51 E
W tych okolicach znajdziesz coś extra co pozwoli nabrać dużego rozpędu. Powodzenia znawco
[#162] Re: Płyta Natami MX ma port Ethernet

@gorzyga, post #144

każda osoba używająca na co dzień UAE/MorphOSa/AROSa jest bardziej wartościowa w środowisku niż "zwykły zjadacz Windowsa".

Dokładnie, ale niektórzy rządają czystości rasowej. Takie skrajne i nietolerancyjne przejawy trzeba tępić w samym zarodku.
[#163] Re: Płyta Natami MX ma port Ethernet

@cacodemon666, post #161

Potupaj sobie nożkami i pooglądaj Kubusia Puchatka albo Smerfy. :)
[#164] Re: Płyta Natami MX ma port Ethernet

@DRACOX, post #158

zapomniales o jednym..samo zrobienie hardwaru nic nie znaczy bez wsparcia deweloperow.

Ależ jak najbardziej się z tobą zgadzam, tyle, że żaden deweloper nie zainteresuje się wyobrażeniem sprzętu i jakimś wirtualnym marzycielskim założeniem, dlatego najpierw musi zacząć powstawać sprzęt i równocześnie muszą być prowadzone rozmowy z deweloperami, którym kompleksowo będzie przedstawiać się zaawansowanie prac itd.

Nikt nie mówi, że takie przedsięwzięcie to prosta sprawa. Gdyby tak było to mieli byśmy całą masę takich projektów. A jak mówią, kto nie ryzykuje ten nie wygrywa.

pierdzielenie o konsoli pokazuje tez jak odbierali ten KOMPUTER co poniektorzy...jako konsole, sam znam z autopsji takich co mieli amige a nie wiedzieli ze da sie na niej robic cokolwiek poza odpalaniem gier. stad tez rownie glupie pomysly o hyper konsolach czy natami

Widać, że dalej nic nie rozumiesz. TO KONIEC, nie będzie żadnej konkurencji dla PC, a jeżeli coś powstanie to nie będzie miało nic wspólnego z klasykiem i z Amigą. Bo co to niby jest Amiga? System? Sprzęt? Nie, Amiga to tak naprawdę legenda, klimat, ludzie, scena, gry... czyli głównie to z czego sobie pokpiewasz. Gdyby nie gry i scena dzisiaj o Amidze nikt by nie pamiętał. Amiga do system operacyjny? Można się oszukiwać, że kontynuacje założeń systemu Amigi sa bardziej przyjazne od XP, czy 7. Nawet jeżeli jest w tym trochę prawdy, to nie jest to róznica na tyle istotna, aby miała jakikolwiek wpływ na obowiązujące panowanie PC.

Twierdzisz, że "pierdzielenie" o konsolach pokazuje ze niektorzy sądzą, że Amiga służyła tylko do gier. Po pierwsze, przede wszystkim to było jej źródło sukcesu, a po drugie, twoje podejście do konsol świadczy o tym że ugrzęzłeś w pojęciu o konsolach mniej więcej w latach 90. Mamy rok 2010 i obecna konsola, to praktycznie komputer, tyle, że z architekturą zamkniętą, ergonomiczną czyli m.w. taką jaką miała Amiga. Na PS2 można było korzystać z emulatora Amigi i innych tego typu programów. Historia pokazuje iż mimo, że zamknięta architektura jest często gwoździem do trumny, to dzięki niej użytkownik bardziej identyfikuje się z uzywanym sprzętem i zaczyna go personifikować i traktować jak przyjaciela :) Zatem z jednej strony zamknięta architektura może być samobójstwem, ale gdy uda się przyciągnąć wystarczającą ilość fanów takiego sprzetu, to potrafią przedłuzyć zycie takiego sprzętu dalej nizby miał on architekturę otwartą.

To może ci się wydawać śmieszne, ale to czysta psychologia społeczna.

Dzisiaj PS3 jest częstokroć wykorzystywana jako sprzęt do skomplikowanych obliczeń. Znajduje miejsce w sypialniach, salonach co ciężko osiągnąć blaszanemu PCtowi (z nielicznymi wyjątkami). Nie wiem zatem jak ty sobie wyobrażasz dzisiejszą Amigę i jak oderwany jesteś od rzeczywistości, że zamiast ratować to co zostało i co stanowiło o popularności Amigi chcesz to olać, wyszydzić i bajdurzyć o nie wiadomo czym czego nie da się zrealizować, nie da się osiągnąć o czym świadczy choćby X1000 która jest ciekawostką nie budzącą praktycznie żadnych emocji które próbują stworzyć w sztuczny sposób jej twórcy.

ja znam mozliwosci rsxa... jest to przestarzaly uklad klasy DX9, bez zunifikowanych shaderów, bazujacy na nieco zmodyfikowanym GF6800. samo odblokowanie rsxa nic by nie dalo. wpierw musial by istniec sterownik pod linuksa ppc. otwarte sterwniki nvidi to zal jakis , a na wlasnosciowy niema co liczyc..wiec ?

Gadasz jak typowy PeCeciarz. Cyferki, tabelki na których PC wygrywa swoimi wypasionymi kartami... a w praktyce? Przestarzała PS2 miała jakość i płynność gier bez przycinania o jakiej PC mógł sobie pomarzyć. Dlatego przez bardzo długi czas nie było porządnej odpowiedzi na Gran Turismo PS2, a bijatyki odpowiadającej Tekkenowi nie ma do dzisiaj.

Linux działał na PS3 bez RSXa. Osobiście uzywałem linuxa na PS3 do netu, oglądania filmów, komunikatorów, grania w głupie kulki, czy uruchamiania UAE. Odblokowanie RSXa sprawiło by, że system ten zachowywał by się jeszcze bardziej naturalnie.

Ostatnia edycja: 28.11.10 13:22:15
[#165] Re: Płyta Natami MX ma port Ethernet

@Duracel, post #151

Nie chcę Cię martwić, ale pomidor JEST owocem . Poważnie. (nie twierdzę, że nie jest warzywem, zauważ )

[#166] Re: Płyta Natami MX ma port Ethernet

@ppascal, post #165

Tiaa, to chyba Włosi w UE są promotorem pomidora jako owocu
[#167] Re: Płyta Natami MX ma port Ethernet
Andrzej Drozd i cacodemon666 - proszę dyskusję przenieść na priv.

--
Moderator
[#168] Re: Płyta Natami MX ma port Ethernet

@DRACOX, post #158

Tak jeszcze na marginesie.
O mocy PS3 stanowi CELL. Linux chodził bodaj na jednym rdzeniu, a mulił się tylko dlatego, bo nie miał dostępu do procesora graficznego. Piszesz ze to tylko GF6800? Z tego co mi wiadomo taki XP chodzi dobrze na komputerach z Rivą TNT :> a linux na PS3 z pewnością nie miał służyć do grania w PCtowe gry. Granie PS3 ma spod swojego XMB i linux do tego nie jest jej potrzebny.
[#169] Re: Płyta Natami MX ma port Ethernet

@Duracel, post #166

Z botanicznego punktu widzenia pomidor jest owocem, ale używamy go jako warzywo. Choć w postaci surowej, ja wcinam pomidory jak owoce. Pomidor jest the best. :)
[#170] Re: Płyta Natami MX ma port Ethernet

@Andrzej Drozd, post #160

Ja myślałem (popraw mnie), że autorzy natami będą dalej rozwijać projekt procesora i wtedy moim zdaniem możliwość włożenia w gniazdo nowego (nowszego modelu) procesora , zamiast karty turbo miałoby sens.
[#171] Re: Płyta Natami MX ma port Ethernet

@Andrzej Drozd, post #169

Uwielbiam sok pomidorowy, a moja żona zastanawia się jak ja to mogę pić.
[#172] Re: Płyta Natami MX ma port Ethernet

@cacodemon666, post #139

Bredzisz. Te klony są gorsze od maków choćby z powodu:

- ceny,
- jakości wykonania,
- wydajności,
- dostępności.

Nie odpisuj, nie interesuje mnie Twoja teoria i jad toczony z Twych ust.
[#173] Re: Płyta Natami MX ma port Ethernet

@Andrzej Drozd, post #169

jest to dokladnie owoc typu "jagoda". botanike mialem dawno wiec moglem cos pomylic.
[#174] Re: Płyta Natami MX ma port Ethernet
Stwierdzam, że jestem zbyt łaskawy. Czy naprawdę muszę kropnąć każdemu bana, aby w końcu skończyły się offtopy?

--
Moderator
[#175] Re: Płyta Natami MX ma port Ethernet
Mam nadzieję że będzie ładna obudowa, coś na wzór minimig`a ;P
[#176] Re: Płyta Natami MX ma port Ethernet

@(V)(I)mothe(P), post #175

Dla mnie ta wymiata :)

http://design.yozmontana.com/
[#177] Re: Płyta Natami MX ma port Ethernet

@eastone, post #176

Kurcze - bardzo ładne to. Tylko Natami musi pisać na obudowie :) i znaczek z przodu Aros :) i full wypas.
[#178] Re: Płyta Natami MX ma port Ethernet

@(V)(I)mothe(P), post #177

Napis to nie problem, chyba :) . Za to cena takiego cacka pewnie by powaliła :)
[#179] Re: Płyta Natami MX ma port Ethernet

@eastone, post #178

Jeżeli była by dostępna to i 1000 zł można dać za takie cacko. ( tak, wiem - nie każdemu musi się podobać ;P)

Ładnie by się prezentowało Amiga 1200 z OS3.5 obok Power mac z Mosem i Natami z Arosem - marzenia ok, racja
[#180] Re: Płyta Natami MX ma port Ethernet

@mailman, post #174

Ale czy nie zauważyłeś że warzywniakowa dyskusja działa niczym wentyl bezpieczeństwa i studzi co któryś wpis emocje
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem