Komentowana treść: Płyta Natami MX ma port Ethernet
[#121] Re: Płyta Natami MX ma port Ethernet
w odp.na komentarz 108
Nie nie byłby dumny,

nie wiedzialem ze cacodemon znal Jaya Minera, by z taka pewnoscia pisac ze nie bylby dumny , takie dumania nad tym co by bylo nie maja sensu
[#122] Re: Płyta Natami MX ma port Ethernet

@cacodemon666, post #93

SuperAGA to nie AGA jak również to nie jest klasyk tylko jakiś klon, bo nie zrobiło tego Commodore ani ESCOM. Przedrostek "Super" dyskwalifikuje stawianie jej obok oryginalnej AGA. Zupełnie jak w Twoim rozumieniu pojęcia AmigaONE i Amiga...

Co ty gadasz? Takie myślenie to jakaś utopia. Gdyby to był klon to był by po prostu odpowiednikiem, a Natami jest pod wieloma względami do przodu. Poza tym mówisz, że to klon bo nie zrobiło go Commodore ani Escom. Idąc tym tokiem myślenia to dla mnie Amiga Escomowa to też klon Amigi a nie oryginał.

Natami jest zaprojektowana od podstaw, nie jest ani emulatorem ani klonem. To nowa Amiga, z nowymi możliwościami i kompatybilnością wsteczną. To że nie jest produkowana przez Commodore nic nie zmienia, bo jak wiemy Commodore nie robi komputerów od dawna, a to co zamierza to bardziej SF niż realność.

Ostatnia edycja: 27.11.10 20:05:12
[#123] Re: Płyta Natami MX ma port Ethernet

@cacodemon666, post #117

1. tak Hyperion coś robi, z tym sie mozna zgodzić
2. Viscorp ~ Thendic France ~ Genesi czyli tez coś zrobilo
3.a Hyperion oraz Aeon NIE opracowali nowego modelu AmigaONE, projektowaniem zajał się Verisys (czy jak go tam zwą)
3.b Pokazanie prototypu to faktycznie dużo (w porownaniu np. do Amy05) ale prototyp karty z Coldfire to i Elbox pokazal. Lepiej oceniac firme po tym jak wprowadzi sprzet na rynek
4. Zauwaz, że czekasz x <6 lat bo tyle uplynelo od mozliwosci kupie mAmigiOne

Ostatnia edycja: 27.11.10 19:59:27
[#124] Re: Płyta Natami MX ma port Ethernet

@AmiChris, post #102

To jest poprostu plytka wypordukowana przy uzyciu aktualnych technologii(tak jak peg czy mac itp.) przemyslowych. Taki sprzetowy emulator amigi.

To się uparł, jak nie jeden to drugi. To jest jakaś święta wojna czy co? Jaki emulator? Gdyby to był emulator sprzetowy to byś to wsadzał do gniazda w PC np.

"płytka wyprodukowana przy uzyciu..."
PS3 to też jest jakaś "płytka wyprodukowana przy uzyciu aktualnych technologii" itd. Czy to jest jakiś sprzętowy emulator?

Nie! To samowystarczalne urządzenie.
Ktoś tam pisał po moim komentarzu, że większych głupot nie czytał. To weź teraz koleś poczytaj kolegę powyżej
[#125] Re: Płyta Natami MX ma port Ethernet

@cacodemon666, post #119

jestes pewny, że twoje zdania zawsze są logiczne, że tak piszesz ?
[#126] Re: Płyta Natami MX ma port Ethernet

@cacodemon666, post #119

Rzeczywiście, logika, rozsądek i konkrety z obozu niebieskich to jakieś jaja. Rozwijany system, coraz większa baza taniego HW na którym można uruchomić MorphOSa oraz o wiele lepsze osiągi niż hyperionos.
[#127] Re: Płyta Natami MX ma port Ethernet
w odp na komentarz #122
commodore komputerow nie robi od dawna a nowe commodoreusa to chyba jednak SF do potegi

http://ca-fan.pl/felietony/koniec-marzen

tu kolega z ca-fan wiele wyjasnia w dzisiejszym niusie
[#128] Re: Płyta Natami MX ma port Ethernet

@vegeta, post #127

Zgadza się, sam jeden z renderów na stronie Commodore miałem już z 5 lat temu :)

Ludzie którzy preparują tego typu "dow****" muszą mieć jakieś skłonności sadystyczne chyba. To tak jakby cieszyć się z reakcji dziecka na uświadomienie go, że Święty Mikołaj nie istnieje
[#129] Re: Płyta Natami MX ma port Ethernet

@Duracel, post #128

Taki CacoSzatan?
[#130] Re: Płyta Natami MX ma port Ethernet

@pampers, post #126

O tak, bardzo rozsądne jest wspieranie Amigi na starych makach z niedoborem pamięci video o których świat nie chce pamiętać. Naprawdę super jest wspieranie Amigi robią konkurencję oryginalnemu systemowi AmigaOS. Ja podziękuję za taką "logikę".
Nowa A4000 kosztowała ok.65mln starych złotych i nikt nie płakał z tego powodu, to mniej więcej porównywalna kwota do przewidywanej za X1000.
Co więcej NIKT nie śmiał zrobić konkurencyjnego systemu dla AmigaOS3x. Dziś mamy (w końcu !) prawdziwą próbę reaktywacji Amigi, to amigowcy jadą na makach. WOW !
[#131] Re: Płyta Natami MX ma port Ethernet

@cacodemon666, post #130

Konkurencja jest jak najbardziej wskazana, monopol zazwyczaj kończy się kiepsko. To, że MorphOS kładzie AmigaOS na kolana, jest tylko i wyłącznie winą Hyperionu.
[#132] Re: Płyta Natami MX ma port Ethernet

@pampers, post #131

Skoro taki jest dobry, to czemu nie ma nowych wersji na Amigi ?
[#133] Re: Płyta Natami MX ma port Ethernet

@cacodemon666, post #132

Na jakie Amigi? Na nieistniejące? Są wersje na tani i ogólnodostępny HW spod znaku nadgryzionego jabłka, wystarczy.
[#134] Re: Płyta Natami MX ma port Ethernet

@pampers, post #133

Klasyki nie istnieją ? HW nadgryzione jabłko to NIE JEST AMIGA ani nawet klon Amigi
[#135] Re: Płyta Natami MX ma port Ethernet

@cacodemon666, post #134

Sam też nie jest, Pegasos też nie jest, amigaone też nie jest. Sęk w tym, że ludzie upierają się, że chadza na tym AmigaOS. W tym samym toku rozumowania wali mnie na jakim HW chodzi MorphOS, ważne że chodzi i to jak.
[#136] Re: Płyta Natami MX ma port Ethernet

@pampers, post #135

Sam i Pegasos to klony, AmigaOne to jest Amiga.
Wspaniałe wsparcie dla Amigi robiąc konkurencję. Zupełnie jakby wbić przyjaciółce nóż w plecy. Zamiast skupić siły na rozwijaniu AmigaOS lubi nowego oprogramowania to jajogłowi geniusze strzelili focha i swój system jadąc od samego początku na marce Amigi.
[#137] Re: Płyta Natami MX ma port Ethernet

@cacodemon666, post #136

Poczytaj historię jak było. Swego czasu była szansa, że to MorphOS będzie nowym AmigaOSem. Czemu nie jest - można się tylko domyślać (pewnie poszło o kasę i warunki licencji).
Niemniej tak jak piszesz - Pegasos to nie jest Amiga, więc ta platforma nie jest warta uwagi. SAM takoż.
[#138] Re: Płyta Natami MX ma port Ethernet

@cacodemon666, post #136

Właśnie dzięki takim głosom i innym podobnym z "innego portalu" całkiem straciłem jakąkolwiek chęć na inną Amigę czy "Amigę" niż klasyczną. To co przez Ciebie uważane jest za jedyną Amigę nią nie jest i nigdy nie będzie - to jest sprzęt markowany znaczkiem Amiga i tyle. Jeżeli chodzi o MorphOSa to nie jest to "nóż wbijany w plecy przyjaciółce", ale jeden z projektów, który próbuję wprowadzić w przyszłość "Amigowość", która została okaleczona przez różnego rodzaju cwaniaków, pseudo-biznesmenów czy inne firmy-krzaki. Ludzie wzięli sprawy w swoje ręce żeby zrobić coś konkretnego a nie żerować na marce Amiga. A do zdefiniowania kto się czuje Amigowcem każdy ma prawo. Ja osobiście nie będę używał ani MorphOSa (który powinien być moim zdaniem darmowy), ani AmigaOS w wersji 4.x. - wolę wspominać stare, dobre czasy. Przepraszam za offtop, ale nóż w kieszeni mi się otworzył :)
[#139] Re: Płyta Natami MX ma port Ethernet

@madman15, post #137

Było jak było, ale pewne okoliczności sprawiły, że Mos ostatecznie nie stał się nowym AOS. A skoro nie stał się to, nie ma powodu, aby jechał na marce i dziedzictwie Amigi. Nie ma do tego najmniejszego prawa. Lepszy klon Amigi jak Pegasos czy Sam niż stare zgniłe nadgryzione jabłka, które z Amiga nie mają nic wspólnego.
[#140] Re: Płyta Natami MX ma port Ethernet

@cacodemon666, post #139

A co z makiem mini na którym uruchamiałem AmigaOS4? Też jest klonem?
[#141] Re: Płyta Natami MX ma port Ethernet

@gorzyga, post #138

Może sprawdź sobie kto ma prawa do AmigaOS, bo przez długie lata to system był głównym wyznacznikiem amigowości. Teraz kiedy minął rok od ugody między firmą-krzak (AmigaInc), a ludźmi którym zależy na reaktywacji Amigi (Hyperionem) to "prawdziwi byli amigowcy" wspierają ich kupując pseudoamigowy system działający tylko na złomach Apple.
[#142] Re: Płyta Natami MX ma port Ethernet

@pampers, post #140

A kupiłeś ten AmigaOS specjalnie na tę okazję ? Uruchomiłeś bezpośrednio czy jakimiś sztuczkami, bo jeśli uruchomiłem na moim PS3, system windows xp to znaczy, że jest klonem PC ?
[#143] Re: Płyta Natami MX ma port Ethernet

@cacodemon666, post #139

W jaki sposób MorphOS jedzie na marce lub dziedzictwie Amigi? Bo że powstał jako alternatywny system dla Amigi to raczej nie zaprzeczysz.
[#144] Re: Płyta Natami MX ma port Ethernet

@cacodemon666, post #141

I tu jest pies pogrzebany... Po różnych wydarzeniach, które miały miejsce po 1994 roku nie mam pewności co do żadnej firmy, która macza swoje paluszki w sprzęcie lub oprogramowaniu, które jest/ma być przyszłą, nową Amigą. Swoją wrogość do "nożowników przyjaciółki" skieruj raczej do wszystkich, którzy np. w przedświątecznym okresie kupują pecety z Windows 7 lub konsole do gier. Nawet z punktu widzenia osoby, która jest zamknięta na jakiekolwiek inne drogi Amigowania lub jak wolisz pisać "pseudoamigowania", każda osoba używająca na co dzień UAE/MorphOSa/AROSa jest bardziej wartościowa w środowisku niż "zwykły zjadacz Windowsa".
[#145] Re: Płyta Natami MX ma port Ethernet

@cacodemon666, post #142

Uruchomiłem bezpośrednio. Odpowiedz na moje pytanie bo wg Twojej filozofii jest Mac Mini jest klonem Amigi bo odpaliłem na nim AmigaOS 4.
[#146] Re: Płyta Natami MX ma port Ethernet

@pampers, post #145

Wolałbym, żeby cacodemon nie odpowiadał już na kolejne pytania, albo jeśli musi (i Wy też, koledzy) to w odpowiednim do tego miejscu. Przypominam, że komentarze dotyczą NatAmi i umieszczonego w najnowszej wersji jej prototypu portu Ethernet.
[#147] Re: Płyta Natami MX ma port Ethernet

@recedent, post #146

Święte słowa. Dyskusja zaczęła zbaczać wyraźnie z toru i znowu toczą się dyskusję o wyższości jednego nad drugim, czy też amigowości rozwiązań. Proszę zakończyć lub ja to zakończę.

--
Moderator
[#148] Re: Płyta Natami MX ma port Ethernet

@cacodemon666, post #141

Może sprawdź sobie kto ma prawa do AmigaOS, bo przez długie lata to system był głównym wyznacznikiem amigowości. Teraz kiedy minął rok od ugody między firmą-krzak (AmigaInc), a ludźmi którym zależy na reaktywacji Amigi (Hyperionem) to "prawdziwi byli amigowcy" wspierają ich kupując pseudoamigowy system działający tylko na złomach Apple.

Gdyby Hyperionowi zależało na dużej ilości użytkowników systemu AmigaOS4.x oraz na rozwoju tego systemu - wydali by go na, jak piszesz, "złomy Apple".

-----edit

sorki za offtop

Ostatnia edycja: 27.11.10 22:34:35
[#149] Re: Płyta Natami MX ma port Ethernet
Fajnie ze cos sie dzieje, i moim zdaniem dobrze ze ekipa probuje jakos choc troche "uwspolczesnic" Nat'ke. Mam nadzieje ze projekt pt. Natami kiedys ujrzy swiatlo dzienne.

A co do offtopu - szary user jestem, zagladam glownie poczytac co nowego w ami-swiecie, ale jak sie Was tu czyta to rece opadaja. Klotnie w stylu "-pomidor to owoc! -a nie bo warzywo". Panowie, moze by wrzucic na luz?
Mozecie sobie wybierac z roznego rodzaju sprzetu (ok, nie najnowszego ale jednak) i systemow, ktore laczy IDEA, ale po co, lepiej sie zrec o naklejki, motylki i boingballe.
Pozdrawiam i polecam chwile refleksji.

Ostatnia edycja: 27.11.10 22:56:05
[#150] Re: Płyta Natami MX ma port Ethernet

@gorzyga, post #138

Aha. Dzieki za tę lekcję historii! To wiele wyjaśnia tak jak wypowiedź Gordona Shumwaya w kwestii historii amigowej, która w ogóle nie jest mi znana.

Troszkę nie zgadzam się z tymi "firmami-krzakami", ale z tego co widzę jestem tu w mniejszości. Uważam, że każda firma, która przejęła prawa do marki Amiga dołożyła cegiełkę do tego co nazywamy Amigą. Jestem wychowany na Magazynie Amiga/Amiga Computer Studio i takie sobie wyrobiłem zdanie.

Faktem jest, że kiedy duże firmy odeszły od Amigi takie jak Electronic Arts, Team 17 czy Sensible Software (zbiegło się to z upadkiem firmy Commodore) rynek amigowy zamarł. Długofalowym następstwem tego jest to, że teraz obserwujemy tylko programistów portujących przeróżne oprogramowanie i gry z innych systemów, a nie firmy, które mogłyby zainwestować w Amigę pod kątem nowych gier i programów.

Ja razem z nowo założonym klubem Real Native Software Amiga Club będę się starał tę sytuację odmienić. Wkładam w to dużo serca i marzy mi się przywrócenie Amigi rynkowi gier i programów. Wiążę też poważne plany z Amigą jako że jestem obecnie studentem informatyki to chciałbym w przyszłości założyć odpowiednią firmę, która tworzyłaby dla Amigi. Jakiej Amigi - takiej jaka jest obecnie najbardziej popularna i ma największe wsparcie tj. AmigaOne i AmigaOS4.x, a w przypadku wyjścia NatAmi również i na ten komputer.

Nie jestem sam, RNS AC zrzesza ludzi, którzy chcą coś zrobić dla Amigi, choć profil RNS AC zakłada tworzenie darmowego softu dla klasycznych Amig i systemów AmigaOS i pochodnych. Softu, który ma wyraźnie wyznaczone wymagania sprzętowe i odpali się w dobrej częstotliwości odświeżania ekranu zgodnie ze specyfikacją.

Wiele osób z tego forum wspiera RNS AC "duchowo" (osoby które komentowały newsa o założeniu tego klubu), za co jestem im niezmiernie wdzięczny.

Także, na powrót firm pokroju Team 17 czy Electronic Arts nie ma co liczyć, ale zawsze mogą powstawać nowe. Jakiś czas temu założyłem popularny watek "Amigowe Firmy Software'owe?", który niestety sprowadził się do tematu jak to amigowe systemy są ubogie, a jaki Windows wspaniały. Ale społeczność stojąca za tymi systemami jest nadal żywa i energiczna, a historia długa i interesująca.

Uważam, że nie trzeba tylko wspominać starych czasów, można też włożyć własną cegiełkę do tego co tworzy Amigę. Niech NatAmi będzie światełkiem w tunelu dla Amigi, której droga była kręta i wyboista. NatAmi będzie takim spoiwem łączącym wielu amigowców, bo sięga do korzeni. Nawet Pan Grzegorz Kraszewski zainteresował się tym projektem :D NatAmi to jest to na co czeka cały świat Amigi. Oby ten projekt został zwieńczony sukcesem!
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem