Komentowana treść: Płyta Natami MX ma port Ethernet
[#181] Re: Płyta Natami MX ma port Ethernet

@eastone, post #176

ladne podoba mi się
[#182] Re: Płyta Natami MX ma port Ethernet

@(V)(I)mothe(P), post #179

a wg. mnie lepiej bedzie jak plyta NatAmi bedzie pod jakas obudowe ITX (mini slim), jest duzy wybor w roznych kolorach (biale, czarne, czarne z czerwonym panelem itd..), do tego jakas ladna wyrazna naklejeczka NatAmi, moze jeszcze druga naklejeczka z N68070 i "mucha nie siada":)
[#183] Re: Płyta Natami MX ma port Ethernet

@Duracel, post #164

Mamy rok 2010

wlasnie, mamy rok 2010, a nie rok 1995, wtedy mozna bylo wojowac na rynku o prym i palme pierszenstwa tu owdzie, czyli tluc zelazo poki bylo gorace i nie trzymac sie dogmatow, dzisiaj zelazo prawie ostyglo, dogmaty powoli przebrzmialy i pozostaje najpierw zagospodarowac retro scene (czyli najpiekniejsze oblicze Amigi). Dlatego NatAmi goruje nad kazda inna propozycja w swiecie Amigi, po pierwsze, uklady AGA z rozszerzeniami (SuperAGA) dzieki ktorym system Amigi pod NatAmi (klasyczny OS3.x i AROS 68k) dostanie wigoru, podobnie jak retro OCS/ECS/AGA 'owe programy (szybsza wieksza pamiec, szybszy blitter...), po drugie, procesor N68070 o wydajnosci wielokrotnie przekraczajacej klasyczne 68k (68060, przynajmniej bez FPU) i zgodny z 68000/020, po trzecie, dodatkowe porty jak VGA, USB czy Ethernet dzieki ktorym mozna polaczyc sie ze wspolczesnym swiatem... po czwarte, wiecej pamieci chip i fast oraz cpu slot, w koncu po piate, cena za NOWY sprzet w gornej akceptowalnej dla wiekszosci Amigowcow granicy - bedzie to bez watpienia lepsza propozycja niz zakup uzywanej A1200 z dodatkami czy chocby nawet korzystanie z wysluzonej juz A1200 (swoja oprawie w ramki i wstawie do domowego muzeum).

Choc MacMini do mnie leci - dla zapoznania sie z MOS oraz takze MacOS.., to docelowo mysle tylko o NatAmi oraz sprzecie x86 (laptopy male i duze). O PowerPC nigdy nie mialem dobrego mniemania i uwazalem za blad w czasach kiedy dopiero mowilo sie o takiej mozliwosci na Amidze. Dzisiaj moge tylko powiedziec tamtym apologetom; A nie mowilem... :)

Konkludujac. Moim zdaniem, projekty ktore warto dzisiaj promowac i wspierac np: kasa czy poswieconym czasem, to spolecznosciowy AROS 68k/x86 oraz sprzet NatAmi.

ps. zywie tez nadzieje, ze ow cpu slot nie zostanie zdominowany przez jakiegos "trupa" PPC.., tylko ColdFire/68k i ew. np: Atom czy inny x86 dzieki czemu NatAmi zyska polaczenie z AROSem x86 (tym nie dajacym juz bezposrednio dostepu do AGA!)...:)

Ostatnia edycja: 29.11.10 03:06:43
[#184] Re: Płyta Natami MX ma port Ethernet

@1989, post #183

po trzecie, dodatkowe porty jak VGA, USB czy Ethernet dzieki ktorym mozna polaczyc sie ze wspolczesnym swiatem...

Dobra, dość peanów. Ładny obraz retro maszynki psują: Supported Resolutions: 320x256 - 1280x1024. I tutaj kończymy rozmowę o współczesnym świecie, bo dzisiaj obowiązują rozdzielczości w formatach panoramicznych. W telewizorach 16:9, w przypadku monitorów 16:9 oraz 16:10.
Jeśli te rzeczy nie ulegną poprawie, to historia zatoczy koło jak w przypadku Amigi klasycznej.
[#185] Re: Płyta Natami MX ma port Ethernet

@przemysław, post #184

Trochę przesadzasz, rozdzielczość dajmy na to 320 x 180 też jest panoramiczna... Podobnie jak 640 x 360, czy 1280 x 720... Wszystkie w obsługiwanym zakresie.
[#186] Re: Płyta Natami MX ma port Ethernet

@przemysław, post #184

Witaj Przemysław,

Rozdzielczości, ktore podałeś to nie wszystkie rozdzielczości, które będzie wyświetlać Natami, to jedynie rozdzielczości, które były gwarantowane na tamten czas. Obsługa formatów typu 16/9 będzie dodana.

Gunnar już ponad pół roku temu pisał, że Natami powinna bez problemu wyświetlać rozdzielczości Full HD w Truecolor.

http://www.natami.net/knowledge.php?b=1¬e=11215&order=&x=17&z=lmDStN

Pozdrawiam!
[#187] Re: Płyta Natami MX ma port Ethernet

@przemysław, post #184

dzisiaj obowiązują rozdzielczości w formatach panoramicznych. W telewizorach 16:9, w przypadku monitorów 16:9 oraz 16:10.

1024x768 będzie zapewne wyświetlać, a taką mniej więcej miałem ustawioną z linuxa PS3 na moim 32" LCD.

Jeżeli chodzi o PC to ciągle mam 1280x1024 na 19 calach bez panoramy, czy to znaczy że jestem za dinozaurami?
[#188] Re: Płyta Natami MX ma port Ethernet

@Duracel, post #187

tak :) teraz szanujacy sie gracz jedzie na 2560x1600 ,a dla ekstremistów sa Eyefinity od Amd czyli zestawy do 24 monitorów

http://www.youtube.com/watch?v=mzGtxlaPQqY

Ostatnia edycja: 29.11.10 17:54:52
[#189] Re: Płyta Natami MX ma port Ethernet

@Duracel, post #187

Jak wyświetlasz obraz 4:3 na matrycy 16:9/16:10, masz znekształcone proporcje ;) (koło jest elipsą, kwadrart prostokątem) no chyba, że bez skalowania z paskudnymi prawie czarnymi pionowymi pasami z lewej i prawej.
[#190] Re: Płyta Natami MX ma port Ethernet

@Duracel, post #187

czy to znaczy że jestem za dinozaurami?

Tak, jesteś za dinozaurami :) Natychmiast leć do sklepu i kup panorame, a stary monitor wyślij mi - pokryje koszty przesyłki
[#191] Re: Płyta Natami MX ma port Ethernet

@G. Kraszewski, post #185

Chodziło mi Grzegorz o to o czym wspomniał ede. Banter też wrzucił 3 grosze uaktualnienia zgodnie z duchem czasu i całe szczęście.
Sprawa rozbija się o dostępny na rynku nowy sprzęt do wyświetlania, a gdyby maxem było 1280x1024 pikseli to taki np. ekran AROSA na nowym i tanim monitorze/telewizorze byłby zniekształcony. Ja dawno temu widziałem rozdziałkę 1280x1024 na panelu, dla którego natywną rozdzielczością było 1680x1050 - uwierz na słowo, masakra.

Naprawdę porażką byłoby gdyby do takiej nowej, retro zabawki trzebaby szukać monitora/telewizora z drugiej ręki i z poprzedniej epoki.
[#192] Re: Płyta Natami MX ma port Ethernet

@Duracel, post #187

Nie, nie jesteś za dinozaurami, ot wędrujesz sobie z nimi równolegle
[#193] Re: Płyta Natami MX ma port Ethernet

@przemysław, post #191

Naprawdę porażką byłoby gdyby do takiej nowej, retro zabawki trzebaby szukać monitora/telewizora z drugiej ręki i z poprzedniej epoki.

4:3 nie jest z poprzedniej epoki. Nowe 15,17,18,19 calowe panele 4:3 z wyj.VGA beda jeszcze dluuuugo produkowane i sprzedawane - dostepne od reki.
[#194] Re: Płyta Natami MX ma port Ethernet

@1989, post #193

Dokładnie. Ja np. kupowałem 19' 4:3 bo taki chciałem, nie podobają mi się panoramy. Większe potworki to przesada, osobie która siedzi przy 23 (i więcej cali) monitorze (czyli wielkość przeciętnego niegdyś telewizora) życzę zdrowia.
[#195] Re: Płyta Natami MX ma port Ethernet
Ja tu z sarkazmem a oni tacy naiwni ;D

Używam Samsunga 931c. Może jest przeżytkiem, ale ja nie potrzebuję panoramy. Tę mam w sypialni w postaci 32 cali podłączonych do PS3 :p
[#196] Re: Płyta Natami MX ma port Ethernet

@adam_mierzwa, post #194

Na nic się zdadzą Twoje i 1989 preferencje. Rynek sprzętu domowo - medialnego to proporcje 16:9, możecie się popierać, upierać, a i tak tego nie zmienicie. Co więcej infekcja poszła na całego, pokażcie mi aktualnie produkowanego popularnego notebooka z matrycą w formacie 4:3. Szczęścia życzę, jako ostatni schodziło z tego formatu lenovo (i zeszło całkowicie).

EDIT: z ekranami 4:3 są jeszcze laptopy do specyficznych zastosowań (bardzo wytrzymałe) np. Getac, Panasonic Toughbook, Itronix - to gdybyście chcieli atakować z tej strony.

Ja jako użytkownik formatu 16:10 również jestem w mniejszości, ale moich preferencji bronią firmy produkujące sprzęt do pewnych zadań, a nie do oglądania filmów i uganiania się za kosmitami. Poza tym ja na ekranie mam trochę więcej niż Full HD, więc nic nie tracę. Użytkownik z niższymi rozdzielczościami 16:10 np. 1440x900 i tak łapie się na HD Ready. A na co łapie się użytkownik klasycznego 1280x1024?

W swojej wypowiedzi nie odnoszę się do tego co jest lepsze, bo to kwestia preferencji. Odnoszę się do formatu dominującego z jakiś tam powodów.
Adam, monitory w formacie 16:9 zaczynają się w tej chwili bodajże od wielkości 16", więc nie ma co dzieci straszyć. Ja w notebookach 17" mam matryce o rozdzielczościach 1680x1050 i 1920x1200.

Ostatnia edycja: 29.11.10 21:53:21
[#197] Re: Płyta Natami MX ma port Ethernet

@adam_mierzwa, post #194

Ja bym się tu o monitory nie martwił - są dostępne, używane jak i nowe ;P

Najważniejsze to, aby Natami wreszcie wyszła i dala użytkownikowi kopa w postaci pięknie działającej maszynki ;P ;)
[#198] Re: Płyta Natami MX ma port Ethernet

@adam_mierzwa, post #194

ja uzywam 32 :) jako monitora. sprawdza sie rewelacyjnie
[#199] Re: Płyta Natami MX ma port Ethernet

@przemysław, post #196

Na nic się zdadzą Twoje i 1989 preferencje. Rynek sprzętu domowo - medialnego

alez wlasnie rynek odpowiada na zapotrzebowanie i dlatego monitory 4:3 szybko nie znikna, jezeli kiedykolwiek znikna.

monitorami z laptopow nie ma co sobie glowy tutaj zawracac, bo nie dt. NatAmi. NatAmi ma wyswietlac HD, wiec jest to problem ktorego nie ma.

1440x900 i tak łapie się na HD Ready. A na co łapie się użytkownik klasycznego 1280x1024?

HD to dzis taki chlyt marketindogy, na ktory nie jeden dal sie zlapac :). 1280x1024 to SXGA, a HD to formaty tzw. filmowe. Wybor to kwestia osobistych upodoban, jeden woli jak mu organy graja, a inny skrzypce :)
[#200] Re: Płyta Natami MX ma port Ethernet

@1989, post #199

czyli co ..bedziesz szukal i placil wiecej za jakis duzy ekran 4:3 specjhalnie pod natami, zamiast skorzystac z tanich i latwo dostepnych 16:9?

a moze chcesz uzywac natami w z rozdzialkami 4:3/5;4 na ekranach 16:9/16:10? nie polecam obraz wyglada jak rozmazana k..a
[#201] Re: Płyta Natami MX ma port Ethernet

@1989, post #199

Ja będę używał 4:3 jak tylko długo będzie można kupić takie monitory.
16:9 nie jest mi do niczego potrzebne, a takie filmy i tak spokojnie można oglądać na monitorach 4:3 z czarnymi pasami na górze i dole.
[#202] Re: Płyta Natami MX ma port Ethernet

@przemysław, post #196

Ty piszesz o masowym rynku "domowo-medialnym", a ja nie rozumiem dlaczego profesjonaliści pracujący przy komputerze mają się z tymi masówkami męczyć; jakoś 20 lat temu nie było nic dziwnego kiedy Apple (i nie tylko) miał monitory "portretowe" (3:4 albo 4:5, nie pamiętam).

Nie rozumiem dlaczego programista ma się męczyć z 16:9 skoro tekst (kodu np.) rozciąga się w dół i to jest naturalny kierunek tekstu (lepsze są długie strony niż długie wiersze, w długich wierszach człowiek się gubi).

Niby rozwiązaniem jest pivot, ale w sprzęcie dla ludzi pracujących przy komputerze powinien być obsługiwany sprzętowo i raportować do systemu rozdzielczość np. 1080x1920. Ale nawet pivot nie jest rozwiązaniem przy 16:9, ponieważ aspekt 9:16 w technologii powoduje słabą czytelność ekranu (duża różnica kąta patrzenia na górną i dolną krawędź).

Słowem: masz rację, trend masowego rynku jest wyraźny, ale do cholewki, czy to znaczy że wszyscy mają się męczyć pracując panoramicznie z tekstem???

Tak, między innymi dlatego kiszę wciąż stosunkowo starego Thinkpada, bo żaden nowy laptop mnie nie interesuje właśnie z powodu proporcji matrycy.
[#203] Re: Płyta Natami MX ma port Ethernet

@ppascal, post #202

"aspekt 9:16 w technologii LCD"
[#204] Re: Płyta Natami MX ma port Ethernet

@DRACOX, post #200

Przesada z tym martwieniem się na zapas. Pewnie moglibyśmy wymyśleć jeszcze z parę innych problemów, tylko po co?
Zresztą i tak większość pewnie będzie chciała podpiąć pod telewizor, jak za starych czasów

@ppascal
no ja mam tak samo, sprzedałem nowy laptop i wróciłem do starego Thinkpada, siła przyzwyczajenia jest wielka

Ostatnia edycja: 29.11.10 23:29:44
[#205] Re: Płyta Natami MX ma port Ethernet

@DRACOX, post #200

przeciez NatAmi poradzi sobie z wyswietlaniem HD, wiec w czym problem, uzywaj sobie nawet na 50 calach, jak Cie kark nie rozboli od krecenia glowa
[#206] Re: Płyta Natami MX ma port Ethernet

@DRACOX, post #200

Ale bez przesady. Piszecie tak jakby 4:3 już w ogóle nie było na rynku.
[#207] Re: Płyta Natami MX ma port Ethernet

@ppascal, post #202

a ja nie rozumiem dlaczego profesjonaliści pracujący przy komputerze mają się z tymi masówkami męczyć

Bo są różni profesjonaliści i na programistach świat się nie kończy. Pierwsze panoramy CRT 16:10 24" u nas na rynek wpuszczało Sony i ELSA. Kierowali te monitory w stronę użytkowników CAD/DTP (ceny były straszne), szarym Kowalskim nikt sobie głowy nie zaprzątał.
Dla mnie lepszym zawodowo formatem jest pozioma kartka A3, tak mnie też uczono na studiach (rysunek techniczny), gdy o panoramicznych LCD nikt jeszcze nie słyszał.
Z panoramicznym tekstem pracuje się całkiem fajnie na fizycznie dużym monitorze, po prostu wyświetlasz dwie strony - tylko znowu nie dotyczy to programistów.
Zgodnie z tym co napisałeś: do cholewki, dlaczego Kowalskiemu ma się na belce przeglądarki mieścić mniej zakładek?!

W tych całych rozważaniach chodziło tylko i wyłącznie o to, aby NatAmi mogła obsługiwać rozdzielczości 16:9 i 16:10 (a nie tylko do rozdzielczości 1280x1024), bo wtedy podepniesz ją do nowego sprzętu, czy to monitora czy to telewizora, a obraz będzie bez zniekształceń.

dlatego kiszę wciąż stosunkowo starego Thinkpada, bo żaden nowy laptop mnie nie interesuje właśnie z powodu proporcji matrycy.

Jak Ci jego możliwości przestaną wystarczać to polubisz panoramy, chociażby z przymusu.
[#208] Re: Płyta Natami MX ma port Ethernet

@przemysław, post #207

Z panoramicznym tekstem pracuje się całkiem fajnie na fizycznie dużym monitorze, po prostu wyświetlasz dwie strony - tylko znowu nie dotyczy to programistów.

Jak to nie??!! Wiekszosc wspolczesnie uzywanych srodowisk programistycznych ma panele po lewej i prawej stronie, a miejsce na kod zrodlowy jest po srodku. Takie srodowiska sa dosc wygodne wlasnie na monitorach panoramicznch :)

Przykladzik 1
Przykladzik 2
[#209] Re: Płyta Natami MX ma port Ethernet

@szuler, post #208

Mimo, że nie mam monitora panoramicznego, to zgadzam się, że programista potrafi go wykorzystać. Co prawda MorphOS nie ma takiego zintegrowanego IDE jak te z powyższych przykładów, ale też pracuje się na kilku okienkach (np. edytor, shell, LogTool i okno z autodocami, a czasem np. jeszcze jakiś PDF w tle albo dokumentacja online w OWB). Także przy kupnie nowego monitora, a kiedyś to w końcu nastąpi, na pewno nie będę się przed panoramą (jako programista) bronił, wręcz przeciwnie.
[#210] Re: Płyta Natami MX ma port Ethernet

@szuler, post #208

No to wraz z Grzegorzem wytrąciłeś przeciwnikom panoram broń z ręki, za wyjątkiem indywidualnych preferencji.

Programistą nie jestem, stąd napisałem o dwóch stronach tekstu, nie mając na myśli dodatkowych paneli narzędziowych.
Ja na format 4:3 nie wróciłbym (pożegnałem 5 - 6 lat temu), natomiast wolę format 16:10 niźli 16:9.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem