Komentowana treść: Commodore Amiga Mini
[#31] Re: Commodore Amiga Mini

@GumBoy, post #21

Tyle, że amigowy system nie pójdzie na tym OK
[#32] Re: Commodore Amiga Mini
Mogli by wypuścić AmigaOS na x86, byłbym zadowolony, ale raczej to nie nastąpi OK
[#33] Re: Commodore Amiga Mini
Podniecacie się kolejną wyrenderowaną wydmuszką. Pudełko puste w środku z kilkoma nalepkami i wypisanym C=. 16 gb ramu, rączka w górę kto na Linuksie tyle potrzebuje? Brednia. Tak samo jak ten osławiony PC wyglądający jak C64.
[#34] Re: Commodore Amiga Mini

@GumBoy, post #29

A-EON/Hyperion - nie wiem jakie mają ze sobą koneksje, ale chyba Hyperion robi soft i ma prawa do "AmigaOne" i "AmigaOS", a A-EON robi sprzęt i dofinansowuje Hyperion. Tak to rozumiem

Ostatnia aktualizacja: 23.03.2012 09:16:35 przez azazel44
[#35] Re: Commodore Amiga Mini

@parallax, post #31

Ekhm, AmIgA RuLeZ ! :)
[#36] Re: Commodore Amiga Mini
Amigowce, dziwne stwory którym nie dogodzisz. Dają im szybki markowy komputer a Ci plują jadem:D
[#37] Re: Commodore Amiga Mini

@fazior, post #36

To może sobie taki kup ?
[#38] Re: Commodore Amiga Mini

@azazel44, post #37

Nie stać mnie, szczerze:).
[#39] Re: Commodore Amiga Mini

@parallax, post #31

Ktoś kiedyś powiedział, że Amigowy system to system uruchomiony natywnie na Amidze...
[#40] Re: Commodore Amiga Mini

@azazel44, post #34

chyba Hyperion robi soft i ma prawa do "AmigaOne" i "AmigaOS"

Tylko ja pytałem o "Amiga". Nie śledzę newsów, więc nie wiem.
[#41] Re: Commodore Amiga Mini

@GumBoy, post #40

"Amiga" należy do Amiga Inc i może sprzedawać licencję na użytkowanie tej nazwy każdemu, kto zapłaci.
Hyperion ma natomiast prawa do "AmigaOne", Amiga One", "AmigaOS" i "Amiga OS".

Nie wiem jak jest z nazwą "Workbench".
[#42] Re: Commodore Amiga Mini

@azazel44, post #41

Skoro nie maja praw do nazwy Amiga to nie mogą sobie wypuścić takiej samej z oznaczeniem Two. Wychodzi na to, że jedyna firma która może oznaczyć swój sprzęt nazwą i logiem Amiga, produkuje je w oparciu o x86.
[#43] Re: Commodore Amiga Mini

@GumBoy, post #42

Pewnie masz rację, że Hyperion nie może użyć nazwy "Amiga Two", a co najwyżej "AmigaOne Two " ;)

Ja jestem ciekawe następującej sprawy. Jakiś czas temu przeczytałem coś takiego:
"Na forum portalu AmigaWorld przedstawiciel firmy Hyperion Entertainment poinformował, że porozumienie między Amiga Inc. a Commodore USA w sprawie nabycia praw do marki Amiga stanowi naruszenie podpisanej ugody między Amiga Inc. a Hyperion Entertainment i zostały wszczęte odpowiednie kroki prawne."

Sprawa stoi w martwym punkcie czy były to tylko pogróżki bez pokrycia ?
[#44] Re: Commodore Amiga Mini

@azazel44, post #43

Najlepiej będzie jeżeli zapytasz u źródła.
[#45] Re: Commodore Amiga Mini
Strzał w dziesiątke z tym sprzętem - praktycznie żadne nakłady własne, a reklama (C64x'a) warta grubą kasę. Ludzie podniecają się, komentują, robią szum, wchodzą na stronę, dowiadują się, że coś takiego w ogóle istnieje.
[#46] Re: Commodore Amiga Mini

@grg, post #45

A sama "korporacja" to 4 osoby i pies ;)

http://www.commodoreusa.net/CUSA_Corporate.aspx
[#47] Re: Commodore Amiga Mini

@azazel44, post #46

Pies najfajniej wyszedł, a według was? OK
http://www.commodoreusa.net/j/MoochieSmall.jpg OK

Ostatnia aktualizacja: 23.03.2012 15:07:49 przez parallax
[#48] Re: Commodore Amiga Mini

@azazel44, post #46

I co? Tu masz wykresik http://www.alexa.com/siteinfo/commodoreusa.net

a w pola pod nim wpisz sobie dowolne adresy stron znanych Ci amigowych marek, tak dla porównania.
[#49] Re: Commodore Amiga Mini

@grg, post #48

Chcesz mi sprzedać oczywistą oczywistość, że zwiększył się im ruch na stronie ? No i ?
[#50] Re: Commodore Amiga Mini

@azazel44, post #49

Ja Ci nic nie sprzedaję, to oni sprzedają. A Ty jesteś marionetką w ich marketingu.
[#51] Re: Commodore Amiga Mini
Grogon: z ust mi to wyjąłeś. Ta Amiga narobiła w dwa dni więcej medialnego szumu niż wszystkie sprzęty pod OS4/MOS razem wzięte. Niezły paradoks.
[#52] Re: Commodore Amiga Mini

@GumBoy, post #51

Właściwie to co stoi na przeszkodzie, żeby taki A-Eon odpowiedział podobną akcją ? Względy ideologiczne ? Również mogą wpakować w obudowę klamoty z peceta, opatrzyć to logiem "AmigaONE PC1000" i sprzedawać za mniejszą kasę niż to co oferuje CUSA.
[#53] Re: Commodore Amiga Mini

@azazel44, post #52

To, że AmigaONE to nie to samo co Amiga. Ludzie z zewnątrz nie będą mieli najmniejszej ochoty wgłębiać się w zawirowania z prawami do nazw i logo. Szybciej pomyślą, że AmigaONE to jakiś "Pawidas" albo "Redbok". A tu mają jak na dłoni Commodore i Amiga.
[#54] Re: Commodore Amiga Mini

@GumBoy, post #53

Dobrze gadasz
[#55] Re: Commodore Amiga Mini
Jak narazie wszędzie opluwają ta nowa Amigę (bo to jest w pełni prawna Amiga by Commodore)...
Wg mnie jedyna szansa i odwrót użytkowników z powrotem twarzą to tego sprzętu będzie tylko wtedy gdy zostanie wydany AmigaOS na Intela. Moze to bedze kolejny ruch Hyprionu po X1000 ... moze cos takiego knuja... inaczej Commodore padnie.
Zauwazmy ze AOS4 ma juz linuxowe pliki ...
Przynajmniej na stronie sa sterowniki do tych Amig dla XP/Visty i 7 ...
[#56] Re: Commodore Amiga Mini
Jakbym miał kasę to bym sobie kupił coś takiego, bo jak na peceta to niezły jest. I czemu taka agresja względem Linuksa, systemu który technologicznie stoi wyżej niż AmigaOS.
[#57] Re: Commodore Amiga Mini
Ciekawe czemu wiele osób twierdzi, ze np, A1Xk to nastepca Amigi , a Amiga Micro juz nie ?
Bo ta pierwsza dziala na systemie AOS 4x ???? W przypadku 1k, podzespoly sa tak samo PC-towe, jedynie szalenie bardziej zacofane......a zapomnialbym, procesor PPC to przeciez dziedzitwo Amigi :)
No bez jaj Panowie !
Amiga by C=USA przynajmniej pozwala uzytkownikom kreatywnie wykorzystywac sprzet........
A to ze nie dziala na nim Mos czy Aos4, to raczej wina Hyperionu i MOS-teamu nizli producenta........

Swoja droga, ciekawe ze koszmarnie drogie w zakupie (biarac pod uwage technikalia oraz (nieistniejacy) potencjal softwareowy) AmigaOne 500 oraz X1K jakos na forach Amigowych sa respektowane, a PRAWDZIWA Amiga, ktora pod kazdym wzgledem miazdzy AmigiONE i kosztuje w calkiem niezlej konfiguracji 2k $ opisywana jest jako niebotycznie droga :) Porownujac te cene do sprzetu Apple jest calkiem rozsadnie skalkulowana..........

Ja zycze sobie by AROS na Amigach by C= w pelni rozwinal skrzydla. Teraz ma ku temu jak najlepsze mozliwosci :) Kto wie, moze ten sprzet (rodzina Amig z C=) to gwozdzie do trumien amigowych systemow opartych na Mc68k oraz PPC ? Czyz to nie najlepszy moment by przerzucić sie w koncu na x86 ?
[#58] Re: Commodore Amiga Mini

@michalmarek77, post #57

Lata tradycji nie odejdą w zapomnienie. Amiga działała na procesorach Motoroli od dawien dawna, wielu amigowców utożsamia ją z Amigą. Przesiadka na x86 równałaby się z odejściem większości amigowców. Tak nie można tego rozwiązać. To nie jest Apple, gdzie firma po prostu chce trafić do większej klienteli. Dla amigowców liczy się duża tradycja, sporo zawirowań po bankructwie Commodore i korzenie. Commodore USA wykorzystuje po prostu patenty wykupione od Amiga Inc. w niewłaściwy sposób, Amiga Inc. robi to po to by przetrwać. Całe szczęście Amiga już nie opiera się na Amiga Inc., bo wtedy czekałoby nas kolejne bankructwo.

Ostatnia aktualizacja: 23.03.2012 19:47:01 przez Hextreme
[#59] Re: Commodore Amiga Mini

@michalmarek77, post #57

Czyz to nie najlepszy moment by przerzucić sie w koncu na x86 ?

wiekszosc ma inne zdanie, czekaja na cos, sami nie wiedzac na co
[#60] Re: Commodore Amiga Mini

@michalmarek77, post #57

Uzasadnij co w X1000 jest pecetowe ?
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem