Komentowana treść: Commodore Amiga Mini
[#181] [post oznaczony jako OT] wyświetl
[#182] Re: Commodore Amiga Mini

@GumBoy, post #172

Odpuści po fakcie. Po tym jak już sprzęt zostanie nazwany i się nie sprzeda.

Ale przecież to logiczne że druga linia z C= dla Amigowców, będzie produkcją małoseryjną.
Pewnie będzie to komp z PPC i zależy czy C= dogada się z Hyperionem. Bez AmigaOS4 ten komp nie będzie miał żadnej wartości dla nas. Chyba że C= dogada się z MOSTeam. MOS jest też świetnym systemem amigowym. Zobaczymy co z tego wyniknie.
Ja mam też cichą nadzieję, że C= przechrzci Natami jako Amiga Classic 1300 (lub jakoś podobnie). Czas pokaże. :)
[#183] Re: Commodore Amiga Mini

@Andrzej Drozd, post #182

Wiesz, dla mnie Natami może się nazywać "KissMeAssPersonalComputer" i też będzie fajnie.
Byleby się sprzęt pokazał i był do kupienia za nie więcej, jak 6-8 tysięcy złotych. Nie rozumiem tego całego jarania się logo, nazwą, naklejką. A co mnie obchodzi, kto ma prawo do AOS, a kto do nazwy? Mnie realne możliwości sprzętu interesują. Piłeczkę i napis "Amiga Commodore made in Des" to mi na blachach od pieca wyklepią w każdym warsztacie blacharskim za parę złotych, za kilka piw

Problem w czym innym - w tym, że zwyczajny PC zgodny ze standardem IBM, pracujący pod kontrolą dowolnego Linuxa z dodanym UEA - Amigą nie jest, bo niby czemu miałby być? Bijemy tu pianę i pochylamy się na zwyczajnym pecetem. Trochę to dziwne.

Serdeczności
Des
[#184] Re: Commodore Amiga Mini

@Des, post #183

Problem w czym innym - w tym, że zwyczajny PC zgodny ze standardem IBM, pracujący pod kontrolą dowolnego Linuxa z dodanym UEA - Amigą nie jest, bo niby czemu miałby być?

Dokładnie. To nie jest Amiga dla naszego środowiska. Nazwa w tym przypadku nie znaczy nic. Nikt z naszego środowiska nie będzie używał CommodoreOS na sprzęcie za 6 tyś. :)
Myślę że C= po prostu kolejny raz próbuje sił ogólnoświatowo. I tak komp jest kompatybilny z Windows, ale nie wypada promować kompa bez własnego systemu. Więc system jest, na odczepnego Linux, o nazwie CommodoreOS :)

Wiesz, dla mnie Natami może się nazywać "KissMeAssPersonalComputer" i też będzie fajnie.

Dokładnie. :) Liczy się kompatybilność z klasykami. A co do AOS4, to każdy może kupić sobie nawet Pegaza2 lub Sam i dorobić własny napis - Amiga RULEZ. Grunt że AmigaOS4 działa. :)

Dodane: Bierzmy to co najlepsze z tych ogromnych możliwości. Możemy kiedyś używać Natami tak jak klasyków lub możemy używać np. AmigaOS4, na nieważne jakim sprzęcie i naklejkę sami sobie dorobimy. :)
Dzisiaj dla naszego środowiska liczą się dwa aspekty:
1. Sprzęt kompatybilny z klasykami, np. Natami.
2. AmigaOS4, MOS, AROS (ja jestem najbardziej za AmigaOS4), na obojętnie jakim komputerze. :)

Nazwa Amiga wciąż działa na laików. Dlatego AmigaOS4 jest na najbardziej wygranej pozycji. Ale kto wie jakie ma prawa do nazwy C= i jak może nazwać MOSa lub AROSa. :)

Ostatnia aktualizacja: 30.03.2012 01:02:29 przez Andrzej Drozd
[#185] Re: Commodore Amiga Mini

@Andrzej Drozd, post #184

No właśnie najzabawniejszy w tym sprzęcie od Commodore USA jest "własny system operacyjny". Co jak co, ale to mnie rozłożyło, ta prezentacja na YT. Jak sobie zobaczyłem w akcji Gimpa i kilka banalnych gier typu "SuperTuxKart", "SuperTux", to poczułem specyficzny smrodek, który się pojawia, gdy ktoś kogoś robi w bambuko tak na żywca, bezwstydnie.

Serdeczności serdeczne
Des
Ps. Nawet mój bratanek (lat osiem, użytkownik porządnej Amigi) jęknął - "Jaaacek... Przecież to jest jakiś tam Ubuntu z grami o pingwinkach"...

Ostatnia aktualizacja: 30.03.2012 01:05:01 przez Des
[#186] Re: Commodore Amiga Mini

@Des, post #185

"Jaaacek... Przecież to jest jakiś tam Ubuntu z grami o pingwinkach"...

To jest trochę kontrowersyjna sprawa. Twój Bratanek wie i szacun dla Ciebie. Ale Amigowców ubywa z dnia na dzień. Ja myślę że każdy szum na temat nazwy "Amiga" jest dobry. Jeżeli ktoś nawet kupi lodówkę marki Amiga, to byc może kiedyś, w wolnym czasie wygoogluje coś o klasykach lub AOS4 i to hobby spodoba mu się bardziej od konsol z super grami, zbierania znaczków, czy chodzenia po górach. :)
[#187] [post oznaczony jako OT] wyświetl
[#188] [post oznaczony jako OT] wyświetl
[#189] [post oznaczony jako OT] wyświetl
[#190] [post oznaczony jako OT] wyświetl
[#191] [post oznaczony jako OT] wyświetl
[#192] [post oznaczony jako OT] wyświetl
[#193] Re: Commodore Amiga Mini

@Andrzej Drozd, post #182

Ale przecież to logiczne że druga linia z C= dla Amigowców, będzie produkcją małoseryjną.
Pewnie będzie to komp z PPC i zależy czy C= dogada się z Hyperionem.

Naprawdę wierzysz w to, że Commodore zrobi platformę PPC?
[#194] [post oznaczony jako OT] wyświetl
[#195] [post oznaczony jako OT] wyświetl
[#196] [post oznaczony jako OT] wyświetl
[#197] [post oznaczony jako OT] wyświetl
[#198] [post oznaczony jako OT] wyświetl
[#199] [post oznaczony jako OT] wyświetl
[#200] [post oznaczony jako OT] wyświetl
[#201] [post oznaczony jako OT] wyświetl
[#202] [post oznaczony jako OT] wyświetl
[#203] [post oznaczony jako OT] wyświetl
[#204] [post oznaczony jako OT] wyświetl
[#205] Re: Commodore Amiga Mini

@GumBoy, post #193

Naprawdę wierzysz w to, że Commodore zrobi platformę PPC?

No co ty? Wiesz w jakich mękach powstawała X1000? Raczej wierzę że C= zaadoptuje już istniejący sprzęt i nazwie go Amigą. :)
[#206] [post oznaczony jako OT] wyświetl
[#207] Re: Commodore Amiga Mini

@Des, post #183

No wiesz mnie nie jara kupno płyty głównej al'a NATAMI za 4 klocki by mieć sprzęt nie wiele mocniejszy jak zwykły smartphone :/ Ciebie nie jara logo, a innych dziwne stworki fanbojskie, które nie dość, że będą kosztować kupę kasy patrząc pod względem cena/jakość/wydajność to będą na dodatek słabe jak barszcz. Żadna to AMIGA.

Ostatnia aktualizacja: 31.03.2012 08:51:30 przez lons
[#208] [post oznaczony jako OT] wyświetl
[#209] Re: Commodore Amiga Mini

@lons, post #208

Nie żartuję, to już naprawdę nie będzie PS2 tylko PS3. Dlatego wciąż mam PS2, a do PS3 mnie jakoś nie ciągnie. :)
AmigaONE czy Amiga z C= też nie jest klasykiem i Super Froga z dyskietki nie odpalisz. A na Natami odpalisz prosto z dyskietki. O taką kompatybilność mi chodzi.

Natami jest kontynuacją lini klasycznej.
[#210] Re: Commodore Amiga Mini

@Andrzej Drozd, post #209

Nie wszystko warto kontynuowac, w tym przypadku uruchamiania superfroga z dyskietki, dzisiaj to jest juz obciach, wygodniej odpalic superfroga z adf'a, nawet na starej Amidze :), rowniez na PC nie kontynuuje sie dzisiaj wszystkiego :).

Tak sobie mysle, dobrze, ze Amiga nie zaczynala w epoce liczydla, bo Andrzej dzis nie zaakceptowalby nowego sprzetu jako Amiga bez tego liczydla . Amiga to powinien byc chyba jakis postep czy nawet pionierstwo, nie uwazasz ?. A Ty marudzisz jak ten stary lesny dziadek co sie buja w swoim skrzypiacym fotelu na biegunach i zrzedzi na wszystko :)
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem