Komentowana treść: Commodore Amiga Mini
[#151] Re: Commodore Amiga Mini

@snajper, post #147

Jakbym od kolegi naście lat temu pożyczył Amigę z samym systemem, to bym mu ja oddał po feriach zimowych na które ją pożyczyłem. Na szczęście dostałem też całe pudło dyskietek z softem (który przynajmniej w połowie był niesystemowy) i już do niego nie wróciła bo ją odkupiłem. A w systemie zacząłem dłubać dopiero po jakichś czterech miesiącach. Ciekawe ilu z krzykaczy kupiło swoją pierwsza Amigę dla systemu operacyjnego...
[#152] Re: Commodore Amiga Mini

@Andrzej Drozd, post #149

A do retro i tak lepiej mieć sprzętową Amigę 68k lub w przyszłości Natami. usmiech

Jak ponad dwa lata temu kasowałem tu konto, to Natami była już za rogiem. a-EON zdążył w tym czasie zaprojektować i wydać wersje testową dużo bardziej skomplikowanej architektury...
[#153] Re: Commodore Amiga Mini

@Andrzej Drozd, post #119

Ale amigowe spojrzenie na ten świat, czyni nas elitarną grupą, która wciąż ma ogromny i najwspanialszy potencjał. Nie mamy się czego wstydzić. Jesteśmy dumni. usmiech

Tak jak mówiłem. Naród Wybrany. Męczennicy Krzemu, godni wyższej sprawy niż inni ludzie.

Ostatnia aktualizacja: 28.03.2012 08:55:32 przez GumBoy
[#154] Re: Commodore Amiga Mini

@GumBoy, post #150

Dotarłeś już do treści ugody Hyperionu i AINC ?
[#155] Re: Commodore Amiga Mini

@Andrzej Drozd, post #146

Wiesz, ale kalkulator już mam w domu, także drugi nie jest mi do niczego potrzebny.
[#156] Re: Commodore Amiga Mini

@GumBoy, post #153

Nie, nie "męczennicy" - raczej bardzo optymistycznie, kolorowo nastawiona do świata grupa kreatywnych ludzi.

Pozdrawiam pogodnie
Des
[#157] Re: Commodore Amiga Mini

@Des, post #156

A jednak lepsza od innego plebsu?
Poza tym, kreatywnych powiadasz?
[#158] Re: Commodore Amiga Mini

@Andrzej Drozd, post #149

TAK, tylko na ten czas Commodore Amiga ma tylko dwa procesory, 68k i x86 od momentu ukazania sie Amiga Mini, mozemy wiec od teraz uznac x86 za amigowy procesor nastepnej generacji :). WinUAE uruchamia AmigaOS i 99% najbardziej wartosciowego amigowego oprogramowania w wersji 68k.

Emulatory Maczkow PPC sa, takze nic nie stoi na przeszkodzie zeby ktos zechcial przystosowac toto do dzialania z AOS4 i MOS, to co, moze bounty ?

ps. tak sobie pomyslalem, szkoda, ze akceleratory z phase5 z 060 zamiast ppc nie mialy ukladu DSP od Motoroli jako akceleratora, jakos blizej do 68k :)
[#159] Re: Commodore Amiga Mini

@gx, post #158

WinUAE uruchamia AmigaOS i 99% najbardziej
wartosciowego amigowego
oprogramowania w wersji 68k.

tylko że WinUAE jest pod Windowsy. piwo Ale w sumie jak x86 to już Amiga, to może okrzyknijmy Windows amigowym systemem i po problemie. boks
[#160] Re: Commodore Amiga Mini

@GumBoy, post #150

Czepiasz się :)
Możesz sobie używać nawet odkurzacza marki Amiga. Zaczekajmy na drugą linie Amig dla Amigowców z naszego środowiska.
Ta Amiga x86 nie oferuje AmigaOS4, a dla WinUAE i AmigaOS3, niekoniecznie trzeba wydawać na nią okoł 6 tyś, gdy można mieć podobny sprzęt za 400 zł. :)
Chyba że jesteś niepoprawnym zwolennikiem naklejki i olewasz AmigaOS4. :)
[#161] Re: Commodore Amiga Mini

@snajper, post #159

jest jeszcze AROS czyli natywny system Amigowy pod X86 i nawet jak już jest MUI-OWB to mu praktycznie nic nie brakuje do szczęścia :)

a na CommodoreOS jest E-UAE czy jakieś inne UAE więc też problemu nie ma ok, racja
[#162] Re: Commodore Amiga Mini

@Andrzej Drozd, post #160

Czepiasz się usmiech

Zwracam po prostu uwage na Twoja ignorancję. Problem jest taki, że to nie Ty, czy ja decydujemy co jest, lub będzie Amigą, oraz jak będzie wyglądać. Robią to ludzie, którzy mają do tego prawo.

Możesz sobie używać nawet odkurzacza marki Amiga.

A jest taki? Bo jeśli nie ma, to chyba nie bardzo mogę.

Ta Amiga x86 nie oferuje AmigaOS4, a dla WinUAE i AmigaOS3, niekoniecznie trzeba wydawać na nią okoł 6 tyś, gdy można mieć podobny sprzęt za 400 zł. usmiech

Nigdzie nie napisałem, że nowa Amiga oferuje AmigaOS4 i że warto za nią zapłacić 6k.

Chyba że jesteś niepoprawnym zwolennikiem naklejki i olewasz AmigaOS4.

Nie jestem zwolennikiem naklejki i olewam AmigaOS4. Z Amigi interesują mnie już tylko ludzie i kilka starych gier.
[#163] Re: Commodore Amiga Mini

@grg, post #143

Ups... chyba za trudne pytanie było. To ja sory...
[#164] Re: Commodore Amiga Mini

@GumBoy, post #162

Zwracam po prostu uwage na Twoja ignorancję. Problem jest taki, że to nie Ty, czy ja decydujemy co jest, lub będzie Amigą, oraz jak będzie wyglądać. Robią to ludzie, którzy mają do tego prawo.

Wiem, ale po co od razu mnie wyzywasz od ignorantów? Niech sobie decydują i życzę C= aby dzięki nim, marka "Amiga" znowu została uznana w świecie komputerowym.
Ja nie neguję nowej Amigi z C=, tylko stwierdzam że nie jest ona kierowana do naszego środowiska i my będziemy mieli inną - tą, którą wyankietowaliśmy. O ile taka powstanie...:)
[#165] Re: Commodore Amiga Mini

@GumBoy, post #162

Z Amigi interesują mnie już tylko ludzie i kilka starych gier.

Bardzo się cieszę :) :) :) O to właśnie chodzi. Możesz spokojnie czuć się Amigowcem i być w naszym elitarnym środowisku. To nie ma znaczenia czy ktoś lubi klasyki, stare gry, AOS4, MOS, AROS itd...
Czas pokazał że jesteśmy różnorodni, ale wciąż jesteśmy tym samym środowiskiem.

Jeżeli C= zdobędzie przynajmniej jeden 1% świata komputerowego promując swoje komputery x86, to zyskamy także i My. Amiga RULEZ! :)
[#166] Re: Commodore Amiga Mini

@Andrzej Drozd, post #164

Niech
sobie decydują i życzę C= aby dzięki
nim, marka "Amiga" znowu została
uznana w świecie komputerowym.

Komodore to akurat uyebao ten kąpóter, i to tyle w temacie ich zasług.
[#167] Re: Commodore Amiga Mini

@XoR, post #161

Do szczęścia? Ja tam chcę AROSa pod ARM i komputera w stylu Raspberry Pi z ładnie grawerowaną obudową (jakiś pseudoamigowy znaczek!)... i aby sobie na nim w Dune II pograć!
[#168] Re: Commodore Amiga Mini

@GumBoy, post #162

Problem jest taki, że to nie Ty, czy ja decydujemy co jest, lub będzie Amigą, oraz jak będzie wyglądać.

Ależ decydujemy - portfelem.
Jak produkt się nie sprzeda, to "producent" sobie odpuści.
[#169] Re: Commodore Amiga Mini

@Daclaw, post #168

Nie każdy producent. Mamy i takich co będą wypuszczać do sprzedaży mini serie, jak AmigaOne X1000.
[#170] Re: Commodore Amiga Mini

@Andrzej Drozd, post #164

Wiem, ale po co od razu mnie wyzywasz od ignorantów?

Wyzywasz? Nie przesadzaj. Ja sam jestem ingorantem w wielu sprawach i się tego nie wstydzę. Skoro masz w nosie kto ma prawa do jakiejś nazwy i jak jej używa, to przynajmniej się przyznaj do tego.

Ja nie neguję nowej Amigi z C=, tylko stwierdzam że nie jest ona kierowana do naszego środowiska i my będziemy mieli inną - tą, którą wyankietowaliśmy. O ile taka powstanie...usmiech

Szczerze? Nie liczyłbym na to.
[#171] Re: Commodore Amiga Mini

@Andrzej Drozd, post #165

Bardzo się cieszę usmiech usmiech usmiech O to właśnie chodzi. Możesz spokojnie czuć się Amigowcem i być w naszym elitarnym środowisku.

W Waszym, czyli w jakim? Ile osób z PPA znasz osobiście, masz do nich numery tel. wiesz czym się zajmujesz i spotykasz się z nimi w miare regularnie, nie tylko żeby się podotykać joystickami?
Takich portalowych kolegów wirtualnych nie szukam, zadaję się z innymi Amigowcami. Takimi których znam osobiście, wiem czym się zajmują, co u nich piszczy i potrafimy się spotkać bez macania po myszkach.

Jeżeli C= zdobędzie przynajmniej jeden 1% świata komputerowego promując swoje komputery x86, to zyskamy także i My.

Ja osobiście nie zyskam nic. Nawet jak 10% rynku zdobędą.
[#172] Re: Commodore Amiga Mini

@Daclaw, post #168

Odpuści po fakcie. Po tym jak już sprzęt zostanie nazwany i się nie sprzeda. Potem przyjdzie następny, kupi sobie licencję i też zrobi po swojemu.
[#173] Re: Commodore Amiga Mini

@GumBoy, post #172

otóż to. I dlatego właśnie Natami zwycięży. I nie potrzebuje do tego głupich licencji, znaczków ani naklejek. Piwox.
[#174] Re: Commodore Amiga Mini

@snajper, post #173

Natami? To ta zabawka która od kilku lat wyjść nie może? Ja wiem, że nawet Duke Nukem Forever w końcu wyszedł, ale po trzech latach od anonsu nikt go już jako argumentu w żadnej dyskusji nie używał (poza dyskusjami o failach potencjalnych). No bo to jak wtrącanie jednorożców do rozmowy o koniach.
[#175] Re: Commodore Amiga Mini

@snajper, post #173

tak, bedzie to zwyciestwo po latach, moralne
[#176] Re: Commodore Amiga Mini

@gx, post #175

A w jakiej konkurencji tak w ogóle?
[#177] Re: Commodore Amiga Mini
@Gumboy

O co tobie chodzi? Na wszystko narzekasz jak stara pierdoła. Co ty chcesz?
[#178] Re: Commodore Amiga Mini

@GumBoy, post #157

Strasznie negatywnie się nakręcasz i przypisujesz ludziom jakieś bezecne intencje. Sprawiasz wrażenie zmurszałego dziadka, który pięć wojen i dwie okupacje przeżył, a teraz siedzi na przypiecku i komentuje zgryźliwie całą rzeczywistość.

Czy ja gdzieś zasugerowałem choćby, że Amigowcy są "lepsi" od jakiegoś tam "plebsu"? E, no nie. To Twoja, starego mantyki, interpretacja.
Kolorowi i entuzjastyczni, radośni są wszyscy fani retroinformatyki.

Tak, powiadam, że Amigowcy są kreatywni. Weź pod uwagę, ilu choćby na PPA jest ludzi, dla których Amiga to - zacytuję (lekko parafrazując) pana Węsławskiego - "narzędzie do rzeźbienia, malowania, ćwiczenia nadgarstka i grania na fujarce."

Ty zaś - całym szacunkiem - przyjmujesz jakąś wycofaną, depresyjną postawę. Nie potrafisz się uśmiechnąć i masz żal do wszystkich, którzy się uśmiechają.

Pozdrawiam pogodnie
Des

Ostatnia aktualizacja: 29.03.2012 22:48:42 przez Des
[#179] Re: Commodore Amiga Mini

@GumBoy, post #170

Skoro masz w nosie kto ma prawa do jakiejś nazwy i jak jej używa, to przynajmniej się przyznaj do tego.

Ale ja już się dawno przyznałem że obojętne mi jest to, w jakich rękach jest marka Amiga i AmigaONE (akurat są to dwie różne firmy). Nie interesuję się także komputerami PPC na których działa AmigaOS4. Dla mnie są to pecety z PPC. Nie robi mi żadnej różnicy czy AmigaOS4 działa na X1000, Sam czy na Pegasosie2.
Ale AmigaOS4 bardzo sobie cenię i lubię go używać na mojej A1200. Kiedyś przyjdzie czas że będę używał tego systemu na mocniejszym komputerze. Wszystko jedno mi na jakim. Liczy się AmigaOS4 :)
Co do klasykowania, to też jestem wybredny. Interesuje mnie tylko A1200 i czekam na Natami.
Amigi typu A500, A600 mnie nie interesują. :)
[#180] Re: Commodore Amiga Mini

@GumBoy, post #174

Owszem, Natami właśnie! Komputer, który przywróci frajdę amigowania bez konieczności lepienia jakiegoś mutanta, polowań na allegro i zabawy z lutownicą żeby dołożyć parę MB, podłączyć napęd DVD czy monitor. Tworzony przez ludzi, w których jeszcze nie zagasła pasja i którzy widzą sens i cel swoich działań, i nie traktują Amigi jak czegoś co było, zdechło i o czym można najwyżej powspominać przy piwie z kolegami weteranami albo opowiedzieć wnuczkom - i chwała im za to! To właśnie odróżnia ich od tych psów na kasę.
I popieram swoich dwóch przedpiśców #177, 178. Trochę optymizmu! boks
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem