Komentowana treść: Commodore Amiga Mini
[#61] Re: Commodore Amiga Mini

@azazel44, post #60

Wszystko z wyjątkiem ceny, xeny, procesora i systemu.

Pozdrawiam
[#62] Re: Commodore Amiga Mini

@azazel44, post #60

A co w niej jest Amigowe ????? Od kiedy to przestarzały OS, kiepskie możliwości audio-wizualne, brak możliwości wykorzystania potencjału technologicznego to domena Amigi ? :)No chyba , że PPC i kiepski soft dzis definuja Amigę :)
Tyle z mojej strony o A1X1k, to news o Amidze. Tej prawdziwej :)
[#63] Re: Commodore Amiga Mini
Jakby sobie ktoś chciał złożyć to 2 razy taniej bez loga Amigi to:
http://www.wesena.co.uk/article.php/17/vortexbox___build_using_itx2_case

Lol, może sam zacznę produkować takie Amigi. Napis na obudowie + licencja i cena x2.

No i psa nie muszę zatrudniać :P

Ostatnia aktualizacja: 23.03.2012 20:45:23 przez tom256
[#64] Re: Commodore Amiga Mini

@michalmarek77, post #62

Przede wszystkim cusa robi to co robi bo chce zarobić pieniądze, a że ich amiga jedynymi cechami wspólnymi
z Amigą ma logo i boinga na screenshocie to zupełnie inna sprawa. W końcu po to kupili znak towarowy Amigi, nie wiem jak ma się sprawa z boingiem. Nagrzewanie się nadmiernie tego nie zmieni, no chyba że lubi się takie dyskusje dla samego sportu.

Nie rozumie tylko wypowiedzi w stylu Amiga Os powinien dawno temu to czy tamto, albo że system jest przestarzały i w ogóle do dupy, ktoś na siłę zmusza nas do czegoś? Naturalnie że nie, więc po co takie drętwe gadki, boli was że AmigaOs, wolno bo wolno, ale wciąż się rozwija. Zadowolenie przyjdzie dopiero gdy Hyperion, ACube, AEON albo inna firma związana z kontynuowaniem filozofii Amigi padną raz na zawsze i bezpowrotnie? A może dopiero wtedy będzie bieda bo nie będzie na co narzekać i o czym trolić?

Mózg się lasuje jak się czyta co niektóre komentarze.
[#65] Re: Commodore Amiga Mini
To może być ciekawa sprawa. Jeżeli kupi go ktoś przypadkowy, to prędzej czy później trafi do naszego podwórka. Oczywiście, dla nas ten komputer nie ma żadnej wartości, ale jest to promocja nazwy Amiga. :)
[#66] Re: Commodore Amiga Mini
Zapomniałem jeszcze dodać, że CUSA ogłosił jakiś czas temu pewną ankietę, dotyczącą ich drugiej Amigi skierowanej do środowiska AmigaOS/MOS. Wy też chyba o tym zapomnieliście. :)
Przypomnijcie sobie zapowiedzi.
C= ma zamiar tworzyć dwie linie Amigi - x86 i drugą, dla naszego środowiska. Taką którą wyankietowaliśmy. Zdaje się że przodował proc PPC i wysoko był także 68k. Jeśli chodzi o system, to ile dobrze pamiętam, wygrał AmigaOS.

Ten news dotyczy oczywiście lini x86. Zaczekajmy zatem jeszcze na Amiga Commodore dla naszego środowiska i nie psioczmy. :)
Ja dodatkowo mam cichą nadzieję, że C= będzie także patronował Natami, jako kontynuacji AmigaRetro. zobaczymy jak losy się potoczą. Pamiętajmy, że pierwszą zapowiedź C= już spełniło - Amiga x86 dochodzi do skutku. Zaczekajmy teraz na Amigi dla Amigowców.
Co z tego wyjdzie? Czas pokaże :)
[#67] Re: Commodore Amiga Mini

@tom256, post #63

Znaleziony cennik:

* ZOTAC Z68ITX-B-E: $210 (source)
* intel core i7 2600K 3.5GHz: $340 (source)
* 1TB SATA hard drive: $110 (source)
* 2 x 8GB DDR3 SO-DIMMs: $149 (source)
* intel mini-PCIe wireless card: $19 (source)
* wesena HTPC ITX2 case: $65 (source)
* engraving services $20 (see previous post)
* linux mint: free
* amiga forever: $30 (source)
[#68] Re: Commodore Amiga Mini

@Andrzej Drozd, post #66

Pierwsza i najłatwiejsza do spełnienia.
[#69] Re: Commodore Amiga Mini

@Andrzej Drozd, post #65

Kupia raczej ludzie majacy wiekszy sentyment do marki Commodore niz Amiga. A dlaczego nie ma wartosci, za drogi ?.:)
[#70] Re: Commodore Amiga Mini

@Andrzej Drozd, post #66

:} !! jupi!
A ja tak po nocnych przemyśleniach doszłem do wniosku, że ta x86 komodore amiga to wcale niegłupi pomysł... I jedyne co mi się w niej nie podoba (poza ceną) to linux - jako że mam linuxowstręt. Tak to dzięki marce byłaby całkiem mocna alternatywa dla Windy - paczcie, że jeszcze jej nie ma na rynku, a już ile portalów o niej pisze.
Może jeszcze włożom kasę w rozwój Natami. :} Wyobraźcie sobie tylko: wystarczy że ją zaczną produkować, a już cały świat o tym będzie pisał...

Ostatnia aktualizacja: 24.03.2012 07:28:02 przez snajper
[#71] Re: Commodore Amiga Mini

@snajper, post #70

A mogła by wyjść z tego całkiem dobra opcja.

Hyperion z Amiga Os + Natami + Amiga Commodore Usa x 86 w takiej formie jaką zaprezentowali i mamy powrót Amiga na salony.

Ostatnia aktualizacja: 24.03.2012 08:36:41 przez lons
[#72] Re: Commodore Amiga Mini
Czy któryś z gorących orędowników tego komputera zechciałby go sobie kupić i skrobnąć reckę na potrzeby PPA? Byłbym szczerze zobowiązany.
[#73] Re: Commodore Amiga Mini

@recedent, post #72

Ja sobie nie kupję, ponieważ jeden komputer x86 już mam, a drugiego nie potrzebuję. Linuksów także nie używam.
[#74] Re: Commodore Amiga Mini

@Andrzej Drozd, post #73

Dla mnie ten twór to tylko ciąg dalszy "gnojenia" marki
[#75] Re: Commodore Amiga Mini

@miro_78, post #74

Gdyby marka została w jednych odpowiedzialnych rękach, to nie byłoby takich cyrków.
[#76] Re: Commodore Amiga Mini

@azazel44, post #52

.

Ostatnia aktualizacja: 24.03.2012 11:27:43 przez GumBoy
[#77] Re: Commodore Amiga Mini

@Hextreme, post #58

Przesiadka na x86 równałaby się z odejściem większości amigowców

Wiekszosci z 200?
[#78] Re: Commodore Amiga Mini

@GumBoy, post #76

Tylko pomijasz jeden istotny fakt, bo Hyperion ma wyłączne prawa do AmigaOS. Rozumiesz ? Tego samego OS od Commodore/Escom/Gateway, które siedzi w klasycznej Amidze. Analogia wobec Redbooka do Reebooka jest niewłaściwa. Hyperion ma "istotę" Amigi, czyli AmigaOS, a Amiga INC nadal ma markę "Amiga". Pokręcone...
[#79] Re: Commodore Amiga Mini

@Hextreme, post #58

e tam, PPC jakoś kupowali ;) OK Garstka osób by nie kupiła z tych, co mieli by zamiar kupić ;) OK
[#80] Re: Commodore Amiga Mini
a co to za nowe pamieci DD3 ?:)

Fajna Amiga, w koncu jakis sprzet z przyszloscia i nowy :D. Osobiscie jednak wolalbym zlozyc sobie cos za ulamek ceny o podobnej specyfikacji i pewnie Commodore OS Vision dzialalby tez dobrze.

Na pewno jest to najszybsza Amiga pod sloncem, obecnie, takze w wersji 68k.

Tak sie zastanawiam, czy daloby rade zrobic do GNU/Linuxa takie cos jak Wine i odpalac programy 68k, a moze nawet PPC, jak inne ?
[#81] Re: Commodore Amiga Mini

@GumBoy, post #77

Wiekszosci z 200?

Typowe naginanie faktów na swoją korzyść. Chyba nie trzeba tłumaczyć, że 68k kojarzą się z Amigą i wszystkie procesory intelowskie kojarzą się z pecetami. Amiga nie chce utonąć w morzu pecetowego sprzętu od dawien dawna i to jej się (do tej pory) udało. Amigowiec z krwi i kości nie porzuci Amigi na rzecz PC z x86 nawet wygrawerowanym logiem Amiga jak na Amidze 500. Oni mają tylko znaki towarowe brzmiące identycznie, nic więcej.
[#82] Re: Commodore Amiga Mini

@azazel44, post #78

A wiesz gdzie ludzie maja AmigaOS? Tym systemem rajcują się tylko obecni Amigowcy, a nie target dla tej Amigi. Dla ludzi Amiga to jest/była marka i to przyciągnie ich uwagę. AmigaOS to były takie dwie darmowe dyskietki których się nie używało i można było na nie coś nagrać. A i to nie bardzo, bo były podpisane Workbench a nie AmigaOS. Świadomość AmigaOS w histrorii rynku IT jest bliska zeru, świadomość marki Amiga jest znacznie większa.
[#83] Re: Commodore Amiga Mini

@Hextreme, post #81

Typowe naginanie faktów na swoją korzyść.

Faktycznie, mam wielka korzyść. Zarobiłem na tym zdaniu tyle, że sobie kupię samochód.

Chyba nie trzeba tłumaczyć, że 68k kojarzą się z Amigą i wszystkie procesory intelowskie kojarzą się z pecetami

Może Tobie, bo mi 68k kojarzy się również z Macintoshami.

Amigowiec z krwi i kości nie porzuci Amigi na rzecz PC z x86 nawet wygrawerowanym logiem Amiga jak na Amidze 500. Oni mają tylko znaki towarowe brzmiące identycznie, nic więcej.

Bo Amiga niczym więcej niż marka już nie jest dla typowego użytkownika. To po pierwsze. Po drugie nie wiem dlaczego piszesz "nie porzuci". Masz peceta? Znasz kogoś kto ma wyłącznie Amigę? Bajdurzenie o olewaniu peceta było dobre w latach kiedy ludzi bez peceta było sporo. Kiedy w ogóle jeszcze byli. Jeśli masz peceta to tylko się ośmieszasz tekstami o imperium zła x86 i PC Suxxowaniem. Jakoś Commodorowcy czy Atarowcy potrafią traktować swoje maszyny tym czym są. Zabawkami, hobby itp. A owce takie jak Ty do końca świata będą się uważać za wybrany naród męczenników a Amigę za najlepszy sprzęt na rynku tylko na złość wszystkim niedoceniany przez ludzi.

PS. Amigowym systemem obok AmigaOS, Linuxa, MorphOSa 1.x, AROSa stał się właśnie Windows. Popłaczesz się?

Ostatnia aktualizacja: 25.03.2012 13:22:32 przez GumBoy
[#84] Re: Commodore Amiga Mini

@GumBoy, post #82

Świadomość AmigaOS w histrorii rynku IT jest bliska zeru

ano TRUE. Commodore Amiga RULEZ! :D
[#85] Re: Commodore Amiga Mini

@GumBoy, post #83

Dokladnie !!!!

A swoją drogą, Windows na Amidze ? Najlepsza rzecz jaka temu komputerowi mogła się trafić!!!
Jestem na TAK
[#86] Re: Commodore Amiga Mini

@gx, post #80

mnie to najbardziej ciekawi, co oni z tym CommodoreOS kombinują. Bo w Faku "stoi jak byk" napisane:
Our new Commodore operating
system, will be a unique Commodore
and AMIGA centric Linux distribution,
that will grow over time into
something far greater.

siedzi, pije i chrupki
[#87] Re: Commodore Amiga Mini

@michalmarek77, post #85

czyli zdominujemy rynek PC-tów... Amiga pokona PC-ty ich własną bronią...! pomysł Jednak przebiegłe bestie z tego C-USA! OK
[#88] Re: Commodore Amiga Mini

@GumBoy, post #83

Dla mnie to nonsens. Amigą jest Amiga Classic, NatAmi oraz w pewnym stopniu AmigaOne. Piszę to jako osoba, która trochę zna się na programowaniu na tych komputerach i w dużym stopniu zna się na użytkowaniu. Windows to zupełnie inna filozofia systemu operacyjnego.
[#89] Re: Commodore Amiga Mini

@michalmarek77, post #85

Każdy może mieć swoje zdanie, ale powinien też liczyć się z odmiennymi poglądami. Windows na Amidze? A co powiesz osobom, które latami pisali programy i gry pod 68k i PPC? Żeby wypchali się, a osoby które chcą z nich korzystać niech używają WinUAE? Należy się trochę szacunku dla tradycji. Poza tym pisałeś kolego Michale Marku, że w NatAmi widzisz kontynuację klasycznej Amigi? Więc jak to w rzeczywistości jest?

Widzisz, ja już mam takie poglądy, mieli je też wydawcy mnóstwa pism dla Amigi - przykładowo Amiga Power, Amiga Format, Amiga Future. Niestety nie wszyscy pielęgnowali tę tradycję i doszło do tego co mamy dzisiaj - rozłamu w świecie Amigi. Chcecie kolejnej "frakcji" - użytkowników PC pod nazwą Amiga? A w czym ten komputer różni się od zwykłego PC? Jaki ma związek z wieloletnią tradycją Amigi?
[#90] Re: Commodore Amiga Mini

@Hextreme, post #89

Natami traktuje jako retro zabawkę i kontynuatora klasycznej linii Amig, a nie używalny na co dzień komputer.....
Do retro-gamingu jak znalazł :)
Amiga by C= to fajny sprzęt, na czasie, funkcjonalny w 100%. Wg mnie powinni to sprzedawac wraz z Win 7 (przynajmniej do wydania Win8 ) z preinstalowanym AmigaKit. Swietna sprawa.....

A co do wypowiedzi. Szacunek dla tradycji ? Czyli co bądźmy zacofani po wieki ?????
Technologicznie PC z custom-chipami (GFX, MSX, nawet sam procesor) to rozwinięcie tego na co wpadl JAY lata temu, kilka milionow razy bardziej wydajne..........PC dziś to mega mutimedialny moloch. Fantastycznie wygodny i funkcjonalny. Dla mnie jak najbardziej Amigowy :) Czego nie można powiedzieć o PC-tach z lat 87-95 .........Wtedy to były koszmarne użytkowo maszynki, na szczęscie rozwinęły się i dziś to wygląda inaczej......
A Amiga , i to co było w niej świetne po 95 zniknęło......AmigaOS to dziś użytkowy koszmarek.........
Swoją drogą, tradycje konntynują najslynniejsi dawni amigowi programisci czy muzycy :) Tyle ze nie na "Amigach"....choc z pewnoscią na najnowszej windowsowej Amidze ich dziela znow beda mialy racje bytu :) Czyz to nie prawdziwy powrot do korzeni :)
Osobiscie licze ze Amiga Micro to pierwszy krok ku odrodzeniu Amigi. Desktopy mnie niespecjalnie interesuja, ale moze kiedys bedzie fajny Notebook z logosami C= i Amiga :) Jesli bedzie tak fajny jak sprzety AlienWare to zainwestuje :) Taka Amiga - jak najbardziej !!!!

Ostatnia aktualizacja: 25.03.2012 21:06:30 przez michalmarek77
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem