Komentowana treść: Minimig konkurencją dla Natami?
[#31] Re: Minimig konkurencją dla Natami?

@parallax, post #30

Do gierek???? Procek 60 na pokładzie, setka RAM, kosmiczne rozdzielczości, i do gierek ??? Sprzęt coś w sumie za 700E i wykorzystywać niczym A500 za 100zł do gierek??? Dobre...
[#32] Re: Minimig konkurencją dla Natami?

@Dopuser, post #31

M.in do gierek, tych starszych, o to mi chodziło :) I do tego FDD :)
[#33] Re: Minimig konkurencją dla Natami?

@parallax, post #30

Dlatego jest jeszcze alternatywa

Tak z ciekawości, jaka?
[#34] Re: Minimig konkurencją dla Natami?

@GumBoy, post #33

Prędzej czy później wyjdzie, a może szybciej jak Minimig OK
[#35] Re: Minimig konkurencją dla Natami?

@parallax, post #34

Wiesz, może tego nie wiesz, ale Minimig już jest, miałem go w rękach ponad 2 lata temu.
[#36] Re: Minimig konkurencją dla Natami?

@parallax, post #34

Jeśli mowa o Natami to wyjdzie pawdopodobnie na koniec przyszłego roku przy dobrych układach, sądząc po komentarzach na tamtejszym Forum. Ja tam czekając na Natami kombinuję kupić FPGA Arcade z rozszerzeniem 060.
Jak Natami za 2 lata wyjdzie i okaże się warte swojej ceny (1000E ?) to zakupię stację FDD + monitor MicroVitec 1481, dołączę do FPGA Arcade i sprzedam parallaxowi...
[#37] Re: Minimig konkurencją dla Natami?

@parallax, post #34

Minimig (FPGA Aracade) jest już fizycznie gotowy i działa - uruchamialiśmy na AmiWAWA na nim sporo rzeczy (m.innymi dema Elude oraz gry, np. Doom) i wszystko elegancko działało. Pozostało jeszcze trochę pracy nad oprogramowaniem i uruchomienie produkcji. Oczywiście trzymam też kciuki za Natami.
[#38] Re: Minimig konkurencją dla Natami?

@GumBoy, post #35

Można już kupić? :) Natami też już jest :)
[#39] Re: Minimig konkurencją dla Natami?
"Wewnętrzna" konkurencja. Czegoś takiego jeszcze nie było !
[#40] Re: Minimig konkurencją dla Natami?

@Dopuser, post #36

Ten koniec przyszłego roku to jest od kilku lat chyba ;)
[#41] Re: Minimig konkurencją dla Natami?

@GumBoy, post #40

Środowisko amigowe jest przyzwyczajone do takiego obrotu spraw ;)
Światełko w tunelu jest? Jest! I to jest najważniejsze ;)
[#42] Re: Minimig konkurencją dla Natami?

@gorzyga, post #29

może będzie opcja, żeby podłączyć go pod USB?

Jeżeli ze stacji dysków podłączonej do USB odpali się WB lub jakaś gierka NODOS, to rulez. W przeciwnym wypadku trzeba będzie tą karygodną brakoróbkę poprawić.
Kto to widział klasyka bez flopa? Tak się nie godzi! :)
[#43] Re: Minimig konkurencją dla Natami?

@gorzyga, post #37

A jak działa na nim Shape Shifter?
[#44] Re: Minimig konkurencją dla Natami?

@parallax, post #32

do gier starych i flopa wystarczy A500/600/1200 a nawet lepsze są bo klimat pełniejszy....
[#45] Re: Minimig konkurencją dla Natami?

@Andrzej Drozd, post #42

Otóż to :) To będzie lekko podrasowany klasyk, a bez FDD ani rusz OK
[#46] Re: Minimig konkurencją dla Natami?

@parallax, post #45

"do gier starych i flopa wystarczy A500/600/1200 a nawet lepsze są bo klimat pełniejszy...."
Klasyki padają jak muchy w oborze, tuż zaraz po opryskaniu wapnem :) I ten podrasowany klasyk ma szansę pochodzić z kilkanaście lat jak wyjdzie, a za ten czas kto wie ile będzie klasyków OK
[#47] Re: Minimig konkurencją dla Natami?

@parallax, post #45

A multimedialną podkładkę pod amigową mysz już masz ?
[#48] Re: Minimig konkurencją dla Natami?

@Dopuser, post #47

Mam dwie niemultimedialne :P
[#49] Re: Minimig konkurencją dla Natami?

@pampers, post #14

Myślę że cena nie jest głównym wyznacznikiem.
Emulator UAE jest za darmo i nie ma problemu rozszypującego się i drogiego sprzętu a i tak sporo osób klasykuje na klasykach właśnie.
Pytanie dlaczego.
Chyba bardziej chodzi o fizyczny kontakt z "żywą skamieliną" na której według dzisiejszych standardów nic sensownego zrobić się nie da. Nic sensownego w porónaniu do wiodących platform rzecz jasna.
Na emulatorze z AOS3.X (programowym lub sprzętowym) też nic sensownego zrobić się przecież nie da, tylko to nicnierobienie jest/będzie szybsze.

Szczerze mówiąc nigdy nie rozumiałem (i nadal nie rozumiem) idei posiadania emulatora sprzętowego jeżeli emulator programowy jest bezpłatny, ogólnie dostępny i o naprawdę dobrych możliwściach.
Może ktoś zainteresowany emulatorem sprzętowym (FPGA Arcade bądź Natami) przedstawi mi swój tok rozumowania?
[#50] Re: Minimig konkurencją dla Natami?

@stachu100, post #49

Może ktoś zainteresowany emulatorem sprzętowym (FPGA Arcade bądź Natami) przedstawi mi swój tok rozumowania?

Mały, poręczny, bezgłośny, dający sie podłączyć pod tv, startujący w "sekund 5".
[#51] Re: Minimig konkurencją dla Natami?

@stachu100, post #49

Do Natami jest tyle samo osób przekonanych jak do AmigaOneX1000. 50%/50% w ankiecie na Amigaworld. Coś więc ludzi do tego ciągnie. Na pewno klasyk budzi więcej pozytywnych emocji niż tylko, że "nic na nim się nie da sensownego robić". Na klasyku dalej jest więcej sensownego, szybkiego softu, niż na AOS4/MOS moim prywatnym zdaniem. To co, że mój klasyk nie pociągnie HTML5? Inżynierowie w 1985 jeszcze o HTML5 nie słyszeli. I tak męczenie się z FireFoxem na AOS4 nie jest warte zachodu w moim prywatnym odczuciu.

Natami przede wszystkim ma stronić od emulacji, nawet na ich stronie jest to napisane, a przecież autorzy/konstruktorzy chyba lepiej wiedzą czy pracują nad komputerem, czy emulatorem?!
[#52] Re: Minimig konkurencją dla Natami?

@grg, post #50

Amigowy joy bez żadnych przelotek, uruchamianie z dyskietek i tak można wymieniać :)

Ostatnia aktualizacja: 16.05.2012 14:57:10 przez parallax
[#53] Re: Minimig konkurencją dla Natami?

@Dopuser, post #31

"Do gierek???? Procek 60 na pokładzie, setka RAM, kosmiczne rozdzielczości, i do gierek ??? Sprzęt coś w sumie za 700E i wykorzystywać niczym A500 za 100zł do gierek??? Dobre..."

A co bedziesz chcial na tym robic? Projekty 3D? Obrobke materialu filmowego? Plakaty reklamowe? :

Znowu widze, ze jak kazdy temat zwiazany z Natami czy teraz Minimigiem, dyskusja zmierza w ten sam martwy punkt... ideologiczny...
[#54] Re: Minimig konkurencją dla Natami?

@Duracel, post #53

"A co bedziesz chcial na tym robic? Projekty 3D? Obrobke materialu filmowego? "

Miałem wcześniej coś podobnego napisać, ale odpuściłem :)

Ostatnia aktualizacja: 16.05.2012 15:10:19 przez parallax
[#55] Re: Minimig konkurencją dla Natami?

@Robert-Minimat-Szacki, post #51

I tak męczenie się z FireFoxem na AOS4 nie jest warte zachodu w moim prywatnym odczuciu.

Oczywiście, bo FireFoxa na AmigaOS 4 nie ma.

PS. Czy ktoś z adminów mógłby Paralaxowi zwrócić uwagę na siga? Nie dosyć, że x linijek i emotów to jeszcze obraz, co skutkuje kilkunastokrotnie dłuższymi sigami niż jego posty. Kiedyś nawet netykieta takie rzeczy regulowała.
[#56] Re: Minimig konkurencją dla Natami?

@GumBoy, post #55

Ja tam jednak do Natami jestem bardziej przekonany :) Ale zobaczymy jaki będzie końcowy efekt Minimiga, może FDD będzie jednak OK

Ostatnia aktualizacja: 16.05.2012 15:49:32 przez parallax
[#57] Re: Minimig konkurencją dla Natami?

@stachu100, post #49

Używanie Amigi, to moim zdaniem używanie sprzętu przeznaczonego do Amigowania.
I myśląc tym tokiem, Natami nie jest żadnym emulatorem, ponieważ nie startujemy na nim Windowsa lub Linuxa i nie odpalamy UAE, tylko wkładamy dyskietkę ze Super Frogiem lub HD z WB i odpalamy to co amigowe, tak jak na prawdziwej Amidze.
Kolegom nie znającym się na fachu, zawsze możemy powiedzieć że Natami jest zminiaturyzowaną A4000 i zachowuje się tak jak klasyczne Amigi w latach 90-tych.

Używanie emulowanej Amigi na UAE jest niewygodne, bezduszne i denerwuje mnie to, że pod oknem WB lub ulubionej gry mam Windowsa i że muszę przełączać się co chwilę na WWW, GG lub inne sprawy internetowe. A przecież nie będę kupował dodatkowego peceta tylko do używania WinUAE :P
Zamiast dodatkowego peceta dla UAE mam swoje A1200. Jedną z nich kiedyś zastąpi Natami.
Ale nie liczcie na to że sprzedam wtedy A1200. To cenny rarytas i zabytek. Bezecenny. :)
[#58] Re: Minimig konkurencją dla Natami?

@grg, post #50

Mały - tak

Poręczny - bez wyświetlacza tak. Z monitorem - jakoś nie bardzo delikatnie mówiąc. Ten argument odpada.
Bezgłośny - 060 ma wentylator przecież... Ten argument odpada.
Dający się podpiąć pod TV - laptopa z WinUAE też podepniesz. Ten argument odpada.
Startujący w 5 sekund - nie wiem ile startuje FPGA Arcade czy Natami, ale jakoś nie wierzę w start rozbudowanego systemu w 5 sekund ze wszystkimi "bajerami" na 060@120MHz. Jakiś film na youtube? Także na razie argument odpada.

Podsumowując: coś słabo z argumentami.
[#59] Re: Minimig konkurencją dla Natami?

@stachu100, post #58

Przecież wszyscy wiemy, że Natami ma być mocno upragnionym następcą klasyka. 256MB CHIP - to jest koronny argument :)
[#60] Re: Minimig konkurencją dla Natami?

@stachu100, post #58

Ale nie pójdzie na nim winda i to jest argument, który deklasuje wszystkie przeciw OK
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem