Komentowana treść: Minimig konkurencją dla Natami?
[#91] Re: Minimig konkurencją dla Natami?

@Dopuser, post #87

To nie rzekome zmiany wymusiły, lecz wątek, w którym ukazał się post (wątek nazywał się, nie bez kozery, Nep czyli Never Ending Project). Ludzie zaczynali się niecierpliwić, trzeba było chodzić kanałami do pracy itp.. ;)

Poza tym, jak niżej napisał Jakob, nie ma żadnych zmian, tym bardziej istotnych. No może poza hipotetyczną zmianą nazwy, lecz jak na razie nic mi nie wiadomo, żeby był z tym jakiś problem. Raczej bierzemy pod uwagę taką ewentualność.

Poniżej zdania które cytujesz, Claudio napisał po prostu, że z powodu bardzo dużych nacisków dotyczących zakończenia prac nad NatAmi i zakresu jej funkcjonalności (a naciskaliśmy nierzadko niemal buciorami ), Thomas zdecydował - nie po raz pierwszy - że tymczasowo będzie pracował nad NatAmi sam. Po to by spokojnie skończyć to, co rozpoczął, zamiast uwzględniać coraz to nowsze "propozycje" ulepszenia funkcjonalności systemu i bez presji czasowej.

Claudio napisał też, że fani NatAmi zasługują na więcej informacji o tym, na jakim etapie jest projekt, stąd jego post. Nadmienił także, że NatAmi na pewno zostanie ukończona, tyle, że niekoniecznie pod obecną nazwą.

Dodał na koniec, że jeżeli nie macie nic przeciwko temu, że NatAmi ukaże się w na razie bliżej nieokreślonym momencie i chcecie poczekać, to wspaniale! Aczkolwiek jeżeli ktoś uważa, że warto bardziej zainteresować się innym projektem, szanujemy ten wybór.

Notabene Claudio również opuścił Zespół na jakiś czas, teraz jest z powrotem. Jak sami widzicie takie rzeczy nie są zbyt istotne dla projektu, ot życie każdego toczy się swoim torem:)

Pozdrawiam Was!

Ostatnia aktualizacja: 16.05.2012 22:13:16 przez Banter
[#92] Re: Minimig konkurencją dla Natami?

@Banter, post #91

nie ma żadnych zmian, tym bardziej istotnych. No może poza hipotetyczną zmianą nazwy...
Thomas zdecydował - nie po raz pierwszy - że tymczasowo będzie pracował nad NatAmi sam.

Znaczy że on będzie pracował nad Natami, a reszta ekipy nad konkurencyjnym projektem o innej nazwie, czy jak...

W obecnej sytuacji, patrząc chłodno na to wszystko co się dzieje wokól Natami trudno o optymizm, myślę. No i czas zakończenia projektu oddala się jakby w siną dal...

Ostatnia aktualizacja: 16.05.2012 22:23:28 przez Dopuser
[#93] Re: Minimig konkurencją dla Natami?

@Dopuser, post #92

Jeśli sam ma pracować nad Natami to szybko nie wyjdzie.
[#94] Re: Minimig konkurencją dla Natami?

@Dopuser, post #92

Reszta ekipy, zgodnie z tematem na naszym kanale IRC, będzie cierpliwie czekać, aż Thomas skończy - mamy w tym niezłą wprawę ok, racja

NatAmi nie ma konkurencji:D Bo czyż A500 była konkurencją dla A4000? To po prostu był inny target.

Ostatnia aktualizacja: 16.05.2012 22:34:08 przez Banter
[#95] Re: Minimig konkurencją dla Natami?

@Banter, post #94

Wprawę? - może kiedyś teraz raczej już nie...
[#96] Re: Minimig konkurencją dla Natami?

@Banter, post #94

NatAmi nie ma konkurencji

Problem w tym, że ma... a rynek zwolenników klasyka z gumy nie jest, zwłaszcza po 800E za sztukę...
[#97] Re: Minimig konkurencją dla Natami?

@(V)(I)mothe(P), post #93

Thomas pracuje nad NatAmi sam jeden, jedyny, od początku. Wyłącznie sam. Tu nic się nie zmieniło.

Gunnar, Jens i Chris robią CPU i FPU. W tym temacie wszystko po staremu. Po prostu Thomas przestał słuchać dobrych rad, co by tu jeszcze ulepszyć, w tym sensie pracuje sam.

Odnośnie czasu zakończenia projektu, uważam, że jest odwrotnie - gdyby Thomas nie zaczął uwzględniać niektórych uwag, co do tego jak ulepszyć projekt, NatAmi 060 ukazałaby się jak planowano w 2008 roku. Feature Overload?

Tak więc dokończenie tego, co już zaczął wyjdzie NatAmi tylko na dobre, ten optymizm ma swoje potwierdzone źródła:)
[#98] Re: Minimig konkurencją dla Natami?

@Dopuser, post #96

Bez FDD to co to za konkurencja OK To dla większości podstawa dla klasykowania OK
[#99] Re: Minimig konkurencją dla Natami?

@Banter, post #97

Czyli po prostu zamknął się w domu i ukończy projekt tak jak zaplanował, bez zbędnego słuchania i ulepszania (w sumie nie wiadomo co). Bo tak to chyba szybko by się Natami nie pojawiło, może i dobre wyjście.
[#100] Re: Minimig konkurencją dla Natami?

@Banter, post #97

yo Banter, dzięki za garść świeżych informacji. W sumie to od początku projektu wiele osób sugerowało, aby przy pracach na Natami skupić się właśnie nad zakończeniem pierwszego etapu, nazwijmy go etapem minimum, który da już userom upragniony fizyczny sprzęt na poziomie powiedzmy A1200 + 060, a pozostałe "ficzery i bajery" udostępniać później, stopniowo na zasadzie "aktualizacji softu" (czy jak to tam ma wyglądać).

Ja cały czas miałem wrażenie, że podczas prac nad Natami dochodzą coraz to nowe bajery i pomysły, co każdorazowo oddala termin finalizacji projektu (stąd moje częste komentarze o projektowaniu "dla projektowania", choć jako twórca, grafik - tfu "artysta" może i mógłbym to nawet zrozumieć . Ale taki wyścig może niestety trwać w nieskończoność - a przecież nie o to chodzi. Dobrze, że - z tego co piszesz - sytuacja uległa zmianie.
[#101] Re: Minimig konkurencją dla Natami?

@(V)(I)mothe(P), post #95

czyli wymiękłeś, jednym słowem. siedzi, pije i chrupki Odpadłeś w drodze doboru naturalnego, jednym słowem.

---------

Thomas to boss, a Natami rulezuje, to jest pierwsze przykazanie Prawdziwego Amigowca. Zapamiętalcie to. Kto w potęgę Natami i Thomasa wątpi, ten skończy marnie! A do tego wybuli kasę na jakieś FPGA Minimak bez FDD .
[#102] Re: Minimig konkurencją dla Natami?

@Banter, post #94

jaka będzie cena NatAmi? są na to planowane jakieś specjalne gry np Wolfenstein 3D w HAM10?
[#103] Re: Minimig konkurencją dla Natami?

@] SKOLMAN_MWS ˇ agrEssOr [, post #102

Wolfenstein 3D czeka na swoją wersję na A500 z fastem. Na zwykłym Atari ST z 2MB działa.
Natami pociągnie coś większego, może Duke Nukem Forever ;)
[#104] Re: Minimig konkurencją dla Natami?

@azazel44, post #103

Natami pociągnie coś większego, może Duke Nukem Forever

To akurat jest fatalna reklama dla sprzętu.
[#105] Re: Minimig konkurencją dla Natami?

@azazel44, post #103

skoro działa to czemu przez tyle lat od wyjścia tego "dema" nikt nie zamieścił filmiku z prawdziwego Atari ST?
[#106] Re: Minimig konkurencją dla Natami?
Banter, przez całe życie doskonale radziłem sobie z kryzysowymi sytuacjami i stresem pod jednym warunkiem. Musiałem wiedzieć kiedy dany okres stresu się skończy (m.in. wojsko).

Natomiast tego czego w życiu najbardziej nie lubię, to czekania bez konkretnej odpowiedzi - kiedy będzie finał, bo rodzi się wtedy pytanie czy w ogóle będzie taki finał i czy go dożyję.
[#107] Re: Minimig konkurencją dla Natami?

@Duracel, post #106

Nawet nie musi już być konkretnej odpowiedzi, wystarczy pi razy oko ;) +- 3 miesiące OK
[#108] Re: Minimig konkurencją dla Natami?

@GumBoy, post #104

Ale pasuje jak ulał, na oba czeka się forever, z tym że Duke w końcu wyszedł.
[#109] Re: Minimig konkurencją dla Natami?

@Duracel, post #106

Natomiast tego czego w życiu najbardziej nie lubię, to czekania bez konkretnej odpowiedzi - kiedy będzie finał, bo rodzi się wtedy pytanie czy w ogóle będzie taki finał i czy go dożyję.

Wiesz, jeżeli tak będziesz podchodził do życia, to nabawisz się depresji. Przecież czekając na Natami, możesz w tym czasie używać A1200, Minimiga itp.
Nie trać czasu na czekanie, po prostu Amiguj na zamiennikach. Nie czekaj na kres życia, tylko żyj, wybierz się w podróż. Szkoda czasu na czynne czekanie, przecież Amiga to przygoda, niekończąca się historia, tu i teraz. Natami będzie kontynuacją tej historii, a nie mesjaszem który odmieni świat. :)
Czekaj biernie i w tym czasie czynnie Amiguj. Nie przejmuj się tym "kiedy" przyjdzie. :)

Ostatnia aktualizacja: 17.05.2012 15:37:45 przez Andrzej Drozd
[#110] Re: Minimig konkurencją dla Natami?

@snajper, post #101

Czy mógłbyś rozwinąć swą myśl? Bo nijak się ma do mojej odpowiedzi w komentarzu #95.
[#111] Re: Minimig konkurencją dla Natami?

@Andrzej Drozd, post #109

Dobre słowo na niedziele ;). A tak poważnie, to się nie można z tym nie zgodzić ;)
[#112] Re: Minimig konkurencją dla Natami?

@(V)(I)mothe(P), post #110

z komentarza #95 płynie wniosek, że lata czekania pozbawiły Cię sił na dalsze czekanie.

a to pod kreskami to było do ogółu. Dlatego oddzieliłem je kreskami.
[#113] Re: Minimig konkurencją dla Natami?

@Andrzej Drozd, post #109

Stary, żyję na tym świecie tyle lat, że już nie jedna depresja za mną i pewnie kilka przede mną. Dla ludzi świadomych depresja jest czymś zupełnie normalnym ;) A1200 to jedno Natami to drugie... za dużo by gadać, nie chce mi się, bo i po co ;)
[#114] Re: Minimig konkurencją dla Natami?
Od kiedy do 100% emulacji A1200/4000 (tj. OCS/ECS/AGA+68k) wystarcza x86 za pare zlociszy wszelkie tylko emulatory sprzetowe maja znikoma racje bytu, wiecej frajdy sprawi oryginalny sprzet :). Wlasciwie tylko Natami wyroznia sie w tym towarzystwie, jak wyjdzie, zob. na ile.
[#115] Re: Minimig konkurencją dla Natami?

@gx, post #114

Jestem dokładnie tego samego zdania.
Skoro nie widać różnicy to po co przepłacać.
[#116] Re: Minimig konkurencją dla Natami?

@stachu100, post #115

Ale nawet na najmocniejszym pececie, WinUAE dostaje czkawki. Po przełączeniu okna z WinUAE na Win, czkawki dostaje także Windows. Emulator odpalony na Windowsie to ogromna różnica.
Proszę bardzo - skonfiguruj tak UAE aby ładowało się bez Windowsa (czyli może odpalać sie podobnie jak Amithlon). Gdy UAE całkowicie przejmie kontrolę nad komputerem i AmigaOS będzie jedynym systemem odpalonym w danej chwili, to wtedy rzeczywiście, może nie będzie zbytniej różnicy od strony użytkownika.
Tylko i tak bardziej klimatyczna i bardziej amigowa będzie malutka Natami za 2 tyś, niż trochę większy pecet...też za 2 tyś. :)
[#117] Re: Minimig konkurencją dla Natami?

@stachu100, post #115

Podzielam zdanie kolegów WinUAE jest już tak zaawansowane, że te MiniMigi, NAtami, itp. mogą tylko pozazdrościć funkcjonalności.
[#118] Re: Minimig konkurencją dla Natami?

@Andrzej Drozd, post #116

nie miałem większego problemu z UAE ani żadnym innym emulatorem na jakichś jednordzeniowych komputerach z uzyskaniem płynnego działania zsychronizowanego idealnie z odświeżaniem w monitorze. A od czasu posiadania procesorów z większą ilością logicznych/fizycznych rdzeni niż jeden i dysków z AHCI nie trzeba się w ogóle nawet starać w żaden sposób bo żadna operacja I/O ani inny program nie zatnie komputera do tego stopnia aby zgubiło klatkę w emulatorze

także nie wiem jaki masz komputer i jakie śmiecie tam latają ale coś robisz źle
[#119] Re: Minimig konkurencją dla Natami?

@XoR, post #118

Nic nie robię źle. ;)
W takim razie zaatakuję z innej strony. :)
Ja będę prawdziwszym Amigowcem, ponieważ będę używał Natami, a wy sobie możecie tylko o tym pomarzyć na WinUAE. :P

Analogicznie jest do X1000. Niby śmiejemy się z ceny i jednak pukamy się w czoło myśląc "po co?", ale gdzieś, podświadomie zazdrościmy. Ja używając AOS4 na klasyku, jednak zazdroszczę szybkiej maszyny dla tego systemu.
Użytkownicy WinUAE też będą zazdrościć użytkownikom Natami.
Użytkownicy Natami będą szpanować, pokazywać swoje cudo na party itd. itp., natomiast użytkownicy UAE to mogą sobie pizze w domu zjeść i udawać że mają sprzęt amigowy. :)
[#120] Re: Minimig konkurencją dla Natami?

@Andrzej Drozd, post #119

Mając X1000 to pomijając lans "a co, stać mnie", można przynajmniej powiedzieć "mam najszybszy sprzęt, na jakim działa AmigaOS 4". W temacie klasyka natomiast WinUAE jest szybsze w tej chwili, niż kiedykolwiek będzie NatAmi. No, można się jeszcze jarać posiadaniem SuperAGA i 16-kanałowej Pauli, ale ciekawe jak będzie z programami to wykorzystującymi.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem