Komentowana treść: Minimig konkurencją dla Natami?
[#181] Re: Minimig konkurencją dla Natami?

@gx, post #177

"Natami tylko po czesci emuluje Amige tj. teoretycznie ma dzialac wiecej niz 90% wszystkiego z Amigi klasycznej, poza tym to ma byc zupelnie nowy komputer vide 050/SAGA."

- Po pierwsze, to Natami ma byc bardziej kompatybilne z A500 niz A1200 czy A4000 zatem kolejny idiotyczny argument mijajacy sie z prawda. Brnac dalej w ten absurd trzeba by stwierdzic ponownie, ze A1200 to marniejszy emulator A500 niz Natami. Nowe kosci SAGA? Nowy komputer? No to zdecyduj sie "emulator" czy "nowy komputer"? Bo skoro nowy komputer to sam sie zagoniles w kozi rog. Otoz tak! To nowy komputer, nowa Amiga tyle ze zrobiona przez innych ludzi poniewaz nawet firma matka (Commodore) nie ma praw do samej Amigi. Wszystko co identyfikuje sie w dzialaniu Natami identyfikowac mozna z Nowa Amiga (niespotykana do tej pory kompatybilnosc programowa z porzednimi Amigami, wieksza niz pomiedzy poszczegolnymi Amigami z tamtej epoki, nowe rozwiazania i mozliwosci do dzisiejszych czasow). Takie sa realia, takie oczekiwania i nie zmieni tego ani twoja obsesja, ani zlosliwosc, ani jakies ciagle powtarzanie "Natami to emulator".

Amiga zrobiona przez Escom to juz nie Amiga? Amiga 1200 z karta VGA, karta 060 to juz nie Amiga? ...ehh zreszta po co i komu ja zadaje te pytania. I tak nic nie zaswita i dalej bedzie sie kompromitowal.
[#182] Re: Minimig konkurencją dla Natami?

@Duracel, post #181

To co z Natami bezapelacyjnie czyni Nowa Amige, to nie dewagacje o technologii, nie czyjes przekorne przekonanie i absurdalne tezy tylko przede wszystkim wsteczna kompatybilnosc programowa (ktorej brakowalo praktycznie od momentu ostatniej stworzonej przez Commodore Amigi), zapotrzebowanie zwolennikow, ich przekonanie i pasja.

Jezeli dla nich ten sprzet jednoznacznie kojarzy sie z Nowa Amiga i maja ku temu bardzo mocne argumenty i przekonanie, to jedyne co mozesz zrobic to sie zamknac i przestac jatrzyc. Nikt cie nie zmusza do tego zeby ja kupic, ale wypadalo by wziac pod uwage wszelkie mocne argumenty i spolecznosc ktora chce kupic Natami i upatruje w niej Nowa Amige OPIERAJAC TO NA ZASADNYCH ARGUMENTACH.
[#183] Re: Minimig konkurencją dla Natami?

@Duracel, post #182

Nowa Amige OPIERAJAC TO NA ZASADNYCH ARGUMENTACH

klamstwo powtorzone 1000x staje sie w koncu prawda, a Ty sobie pewnie powtorzyles to juz 10000x, jezeli nie wiecej :). Twoje argumenty jak na razie nie sa argumentami za tym zeby Natami mozna bylo nazwac nowa Amiga. Natami to jest Natami, tak jak UAE jest UAE, a nie nowa Amiga . Wsteczna kompatybilnosc to akurat nie jest argument za tylko Natami :)
[#184] Re: Minimig konkurencją dla Natami?

@RadoslawF, post #178

A "Natamowcem" nie jesteś, jak kupisz i zaczniesz używać to będziesz

za to bedziesz Natamowcem, mamy AROSowcow, Motylkowcow itd. moze beda Natamowcy, tylko czemu dra te swoja lape jakoby to nowa Amiga byla, sluszna jedynie i prawdziwa, macie cos w sobie z rycerzy Śpioch
[#185] Re: Minimig konkurencją dla Natami?

@gx, post #184

Jakie macie, jakie macie, tutaj "dra te swoja lape" przedstawiciel użytkowników emulatora czyli ty, i faktycznie masz w sobie coś z rycerza, myślę że wiesz co.

Pozdrawiam
[#186] Re: Minimig konkurencją dla Natami?

@RadoslawF, post #185

przedstawiciel użytkowników emulatora czyli ty

MOS ma emulator 68k, AOS4 ma emulator 68k, AROS moze bedzie mial emulator 68k, jest UAE ktore emuluje spec. chipy i 68k, jest sprzet klasyczny. Natami, kolejna sztuka dla sztuki ?. Sprzet 1000x gorszy od byle jakiego PCeta z marketu ma byc nowa Amiga ? . Upadliscie na glowe ? ok, racja . Co ja pisze, emulator 68k w MOS na starym G4 bedzie wyprzedzal o kilka dlugosci 050 w Natami . Po co tworzyc sprzet do czegos, co mozna zaemulowac na procesorze za 20 pare zl ? pomysł . Puk puk puk puknijcie sie ukryty, gdzies.

Tylko nie piszcie prosze, ze Natami ma zastapic starego klasyka, bo to niemozliwe ok, racja . A jezeli ktos musi zastapic sobie czyms klasyka to ma kilka lepszych alternatyw np: UAE lub nowy amigowy system...
[#187] Re: Minimig konkurencją dla Natami?

@gx, post #186

Może dlatego że jeszcze tego w ten sposób nikt inny nie zrobił.
O minimigu słyszałeś ? istnieje, ktoś go zaprojektował, wyprodukował i nawet sprzedaje, wniosek: nie każdemu wystarczy emulator pod windowsem tak jak tobie.
[#188] Re: Minimig konkurencją dla Natami?

@gx, post #186

Tylko nie piszcie prosze, ze Natami ma zastapic starego klasyka, bo to niemozliwe

Dlaczego? Wypisz w punktach wszystkie argumenty. :)
[#189] Re: Minimig konkurencją dla Natami?

@gx, post #183

Chlopie, to ty powtarzasz tysiac razy o tym ze Natami to emulator, ze nie Amiga ze wzgledu na FPGA. Po czym, gdy ci sie tlumaczy ze jestes w bledzie dezawuujac amigowosc Natami upatrujac emulacji w technologii FPGA, twierdzisz nagle ze FPGA nie ma znaczenia, zeby na koncu powiedziec, ze to nowy komputer ale nie nowa Amiga. Teraz sie okazuje, ze wszystko sprowadza sie do nazwy Amiga, czyli jak Commodore bedzie mialo w sprzedazy tego PC w obudowie iMaca ale z napisem Amiga, to kazdy kto go kupi stanie sie pewnie Amigowcem :D Masz cos z glowa autentycznie :)

Generalnie napisalem ci konkretnie, ze zwolennikow Natami nie interesuje twoj poglad, a twoje ciagle klepanie wkolko i to samo, ze Natami to nie Nowa Amiga, ze to emulator jest jedynie durna zlosliwoscia niczym u dziecka w przedszkolu ktory mowi w kolko "gupi jestes gupi... gupi jestes gupi!".

Syn mojego szwagra ma czesto taka przypadlosc, ze jak przegrywa np. w takiego Motor Storma z moim synem to zaczyna powtarzac do niego, ze byl lepszy, moj syn odpowiada, ze nie byles lepszy bo bylem pierwszy, no to on mu powtarza, ze byl lepszy bo chcial byc drugi... powtarza powtarza byle gledzic, byle wyprowadzic z rownowagi... i ty dzialasz dokladnie na tej samej zasadzie. Niezaleznie od tematu, niezaleznie od tego ile osob jakich argumentow ci przedlozy to ty walniesz kolejny raz swoje zdanie ze Natami to nie Nowa Amiga, na koncu strzelisz diabelski emotikon i karuzela sie kreci, czujesz podniete i satysfakcje, ze chociaz tyle mozesz zrobic i pow...ac ludzi ktorzy chca rozmawiac na argumenty, glupota swoja.

Podalem ci caly zestaw argumentacji, ale jak jestes slepy i nie dociera do ciebie wsteczna programowa kompatybilnosc pierwszy raz od lat i to w stopniu wiekszym niz kompatybilnosc A1200 z A500, nowe mozliwosci czyli SAGA, odswiezona architektura, brak emulacji (o ktorej pisze ci sam Banter, ale tez do ciebie nie dociera), przekonanie wyczekujacych na Natami etc. etc. ...to o czym z toba gadac? Nie rozumiesz podstawowych zagadnien, ideologii, pasji, roznicy pomiedzy uzywaniem WinUAE a A1200 czy Natami to o czym z toba rozmawiac i jak? Dla tych, ktorzy Natami kupia bedzie ona duchowym spadkobierca tego wszystkiego co bylo w klasyku, dla nich jest ona Nowa Amiga i mozesz sobie pogledzic tylko zlosliwie, ale nie zmienisz tego czym Natami bedzie dla ludzi ktorzy na nia czekaja. A jak napisalem wyzej nie chodzi tylko i wylacznie o przekonanie, ale realne dzialanie tej Amigi, kompatybilnosc i nowe mozliwosci... dlatego wlasnie NOWA REALNA AMIGA.

Nic do ciebie nie dociera, kompletnie... i powtorz 1001 raz ze Natami to emulator, bo przeciez o to tylko ciagle chodzi w twoim belkocie, tak jak o to tylko chodzilo w sporze o interpretacje odpowiedzialnosci prawnej. Wszyscy ci mowili co innego a ty dalej swoje powtarzales wlasnie w imie idei o powtarzanym klamstwie. Albo masz w sposob zupelnie niestandardowy pracujaca mozgownice i sposob logicznego myslenia, albo autentycznie powinienes sie leczyc.

Tyle z mojej strony, bo nie jestem lekarzem zeby ci lecznicza terapie dyskutancka serwowac.

Ostatnia aktualizacja: 25.05.2012 08:46:57 przez Duracel

Ostatnia aktualizacja: 25.05.2012 08:53:00 przez Duracel
[#190] Re: Minimig konkurencją dla Natami?

@Duracel, post #189

Zartujesz sobie, tutaj czyjes chciejstwo nie jest wazne. Amiga jest to co jej wlasciciel wyprodukuje i nazwie. Nawet jak to bedzie zwykly PC, to bedzie to Amiga PC.
Natami, Pegasos, AmigaOne to tylko podrobki.
Nasze chciejstwo nie ma nic do rzeczy.
[#191] Re: Minimig konkurencją dla Natami?

@Duracel, post #189

Ty to sie chlopie napiszesz OK
[#192] Re: Minimig konkurencją dla Natami?

@gx, post #191

Tak czy inaczej, dla klasykowców Natami jest nową, klasyczną Amigą i nic i nikt tego nie zmieni.
Natomiast zdanie innych opcji amigowych, jest mało interesujące i marudzące. :)

Chyba że wypiszesz w punktach swoje sprzeciwy, to będziemy dyskutować. :)
[#193] Re: Minimig konkurencją dla Natami?

@Andrzej Drozd, post #192

Tak czy inaczej, dla klasykowców Natami jest nową, klasyczną Amigą i nic i nikt tego nie zmieni.

hehe, tylko nikt nie da sie na to nabrac poza tutejszymi Natamowcami

Jeden sprzeciw wystarczy. Natami to nie Amiga klasyczna. Amiga to balast historyczny, sentymenty, nostalgie etc..., a Natami to tylko kolejny zamiennik (jak juz boli slowo emulator) klasyka tj. moze w pewnych czynosciach zastapic Amige klasyczna, ale to samo moze zrobic np: UAE, a ograniczajac sie do samego OS, to takze MOS, AOS4, a niedlugo moze nawet AROS, i na kazdym dziala UAE

Dozylismy takich czasow w ktorych nie potrzeba spec. sprzetu. UAE jako zamiennik w wiekszosci sytuacji jest nie tylko lepszy i tanszy od Natami, ale zwyczajnie wygodniejszy. Nie potrzebujesz drugiego komputera, nie musisz rezygnowac z aktualnie wykonywanych innych czynnosci zeby popykac sobie chwile np: w Project-X, mozesz emulowac 68k z niespotykana wczesniej wydajnoscia (takze klatek w Doom nie zabraknie)... Oczywiscie UAE ma swoje wady, ale akurat brak na starcie komputera jest moim zdaniem wada dzisiaj najmniej istotna... Natomiast zainteresowani kontynuacja Amigi na jakosciowo innym poziomie - wspolczesnym, zainteresuja sie raczej nowymi rozwijanymi amigowymi systemami...

Ostatnia aktualizacja: 26.05.2012 07:47:53 przez gx
[#194] Re: Minimig konkurencją dla Natami?

@gx, post #193

hehe, tylko nikt nie da sie na to nabrac poza tutejszymi Natamowcami

Hehe, zupełnie nie szkodzi. Liczą się subiektywne odczucia i własne wrażenia, a gdy powiemy pecetowcowi że to "nowa klasyczna Amiga", to on i tak nie odróżni Natami od A1200, Efiki, Sam czy innej x1000.

Natami to nie Amiga klasyczna.

UAE to też nie Amiga, a różnicy ci nie robi :P
Używasz jak Amigi? Używasz. Natami może się nazywać "kaloryfer", a ja będę używał jej jak Amigi
1200/4000 i pecetowcom będę powtarzał że mam komputer który jest kontynuacją A1200/4000 i działają nanim stare gierki z dyskietyki i najnowszy AmigaOS 68k, oraz rózne Linuksy i AROSy 68k. :)

Dozylismy takich czasow w ktorych nie potrzeba spec. sprzetu. UAE jako zamiennik w wiekszosci sytuacji jest nie tylko lepszy i tanszy od Natami

Dożyliśmi? Ja jednak uważam że UAE jest dla rolników oraz gospodyń domowych. Czy ty jesteś rolnikiem, czy biznesmenem? Mówi ci to cos?
jeżeli nie zgadzasz się ze mną że UAE jest dla rolników, to masz kilka możliwości:
1. Podać mnie do sądu za nazwanie cię rolnikiem, 2. Możesz się przekwalifikować na rolnika, 3. Możesz to olać i iść na piwo, ponieważ Andrzej i tak uważa że Natami to kontynuacja A1200/4000, czyli nowa Amiga 68k. Nazwa dla niego nic nie znaczy.

Póki mamy wolność, to nie zmusisz mnie do UAE, a gdy wolności zabraknie, to będziemy używać Natami w konspiracji, w obudowach A1200. :P
[#195] Re: Minimig konkurencją dla Natami?

@Andrzej Drozd, post #194

UAE to też nie Amiga, a różnicy ci nie robi

Robi taka sama jak w przypadku Natami :)

oraz rózne Linuksy

na razie Linux nie bedzie dzialal na Natami bez oryginalnej Motorolki.

Dożyliśmi? Ja jednak uważam że UAE jest dla rolników oraz gospodyń domowych. Czy ty jesteś rolnikiem, czy biznesmenem? Mówi ci to cos?

Nic mi to nie mowi. Rolnik to ten gorszy, czy biznesmen ?:) . Natami jest dla rolnikow czy byznesmenow, naprawde nie rozumiem ?:)

Póki mamy wolność, to nie zmusisz mnie do UAE

Poki mamy wolnosc to mozesz nawet twierdzic, ze wielblad to zyrafa, tylko beda glosy mowiace zebys jednak lepiej popatrzal swoimi patrzkami, oczywiscie taka wolnosc juz nie dt. weterynarzy :)
[#196] Re: Minimig konkurencją dla Natami?

@gx, post #195

Robi taka sama jak w przypadku Natami

Dla ciebie być może.
Ja jednak lubie spotykać się z Natami na osobności, ponieważ UAE wciąż chodzi ze swoją matką (czyt. Windowsem). ;)

Nic mi to nie mowi. Rolnik to ten gorszy, czy biznesmen ? . Natami jest dla rolnikow czy byznesmenow, naprawde nie rozumiem ?

A co tu jest do rozumienia? Może nie jesteś rolnikiem, ale ja UAEowców kojarze z rolnikami. Moim zdaniem wszyscy UAEowcy to wciąż orają te swoje Windowsy. Nic na to nie poradzę. Tak uważam. :)

Poki mamy wolnosc to mozesz nawet twierdzic, ze wielblad to zyrafa,

Nie, tego nie mogę twierdzić, ponieważ to tak jakby ktoś twierdził że AmigaOS to Windows.
Ale spokojnie mogę powiedzieć że wielbłąd to kaloryfer. Na pustyni podczas zimnych nocy przecież zachowuje się jak kaloryfer. :)
[#197] Re: Minimig konkurencją dla Natami?

@Andrzej Drozd, post #196

UAE wciąż chodzi ze swoją matką (czyt. Windowsem)

UAE nie potrzebuje Windows :), baa, nie potrzebuje x86, zdziwiony ?
[#198] Re: Minimig konkurencją dla Natami?

@gx, post #197

UAE nie potrzebuje Windows , baa, nie potrzebuje x86, zdziwiony ?

Ani trochę :)
To pochwal się na jakim pececie masz to WinUAE, co nie potrzebuje Windowsa tudzież innego Linuksa. ;)
[#199] Re: Minimig konkurencją dla Natami?

@Andrzej Drozd, post #198

Andrzej daj spokój, to chory człowiek, nie widzisz, że teraz z WinUAE sprytnie sobie przeszedł do samego UAE, tylko po to by Cię za chwilę "zaskoczyć" linuxowym E-UAE.

Po co gadać z człowiekiem który nie pojmuje różnicy między smakowaniem miodu z pasieki a "miodem" z cukru i wody. Jedyny cel jaki ten człowiek upatruje w dyskusji to taki, by kluczyć i pleplać demagogiami.
[#200] Re: Minimig konkurencją dla Natami?

@Duracel, post #199

nie widzi, ale ja za to widze z jaka choroba Ty sie zmagasz
[#201] Re: Minimig konkurencją dla Natami?

@Andrzej Drozd, post #198

Andrzej:

nie tylko na PC, chyba mojego telefonu PeCetem nie nazwiesz :)
[#202] Re: Minimig konkurencją dla Natami?

@gx, post #201

sorry kolego ale pitolisz
sam używam WinUAE i z niecierpliwością czekam na Natami
jeżeli w ciągu roku sie nie pojawi kupię albo lapa na ARM albo Raspberry Pi i UAE (a i tak kupię potem Natami)

to zupełnie inny sprzęt o innym poborze mocy i kulturze pracy, podobnie jak sprzęt z Linuxem na ARM

----

dam Ci inne porównanie może choć trochę zrozumiesz

my piszemy że czekamy na kabriolet (samochód bez dachu jak nie wiesz),
a Ty mówisz że można jechać z głową wystawioną przez okno
ale czy na pewno jest to samo?

----

przestań Spamować, nie przybędzie od tego kupców AOS 4

Ostatnia aktualizacja: 25.08.2012 22:22:21 przez Zuzikofon

Ostatnia aktualizacja: 25.08.2012 22:32:48 przez Zuzikofon
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem