Wątek zamknięty
[#121] Re: Wine dla AmigaOS

@rzookol, post #116

Podyskutuję z tobą na temat protokołów jak założysz odpowiedni temat na forum w tej sprawie ;)
[#122] Re: Wine dla AmigaOS

@gnugpl, post #121

faktem jest że części romów są do siebie bardzo podobnych bo przeciez nie każda funkcja została napisana od podstaw (nie licząc tych z dos.library). Natomiast twoje argumenty można podsumować stwierdzeniem (celowo fałszywym), iż libc z nowszych debianów zawiera w sobie libc ze starszych linuxów bo są podobne fragmenty w diffi. W każdym razie podsumowując:
tu masz link do programu służącego do własnego budowania romu, możesz wgrać dowolny rom, wyciąć z niego pliki i wstawić wlasne:
http://www.doobreynet.co.uk/flash.html

[#123] Re: Wine dla AmigaOS

@rzookol, post #122

Mimo, że bardzo się starałem i porównywałem różne wersje ROMów to nie byłem w stanie znaleźć znaczących podobieństw między ROMem A500 i A1200 ale tego co mówiłem naprawdę nie zmyśliłem tylko gdzieś wyczytałem więc zostałem widocznie wprowadzony w błąd:

http://img401.imageshack.us/img401/6005/post2ah2.gif

http://img529.imageshack.us/img529/4825/post1cr1.gif

Ostatnia modyfikacja: 29.06.07 21:19

Ostatnia modyfikacja: 29.06.07 21:21
[#124] Re: Wine dla AmigaOS

@rzookol, post #122

Dzięki, fajny program, ale gościu na tej stronie niepotrzebnie się tak męczył - ROM mógł być wczytywany do RAM z twardego dysku po włączeniu zasilania Amigi i być tam trzymany tak jak Kickstart - w ten sposób działałby 10 razy szybciej i nie wymagałby lutowania do płyty.

I nie byłoby potrzebne ograniczenie do 512 kB.

Ostatnia modyfikacja: 29.06.07 21:28
[#125] Re: Wine dla AmigaOS

@gnugpl, post #124

Chyba jednak ograniczenie istnialoby... jezeli nie, prosze mnie poprawic, ale czytajac dokumentacje BlizKicka zrozumialem inaczej... .

[#126] Re: Wine dla AmigaOS

@Lokaty, post #125

Mam pewne zmodyfikowane ROMy do róznych modeli Amig ładowane przy użyciu kickstartu o wielkości 514 i 516 kB więc mozna przekroczyć granicę 512 kB.
[#127] Re: Wine dla AmigaOS

@gnugpl, post #126

Zdefiniuj pojęcie "zmodyfikowane ROMy ładowane przy użyciu kickstartu".

[#128] Re: Wine dla AmigaOS

@GumBoy, post #127

No właśnie. To jakiś bełkot.
[#129] Re: Wine dla AmigaOS

@gnugpl, post #126

Pokuszę się o głębszą analizę. KickStart to nazwa ROM-u Amigi, gnugpl napisał więc, że ma zmodyfikowane ROM-y ładowane przy użyciu ROM-ów, albo też, jak kto woli, zmodyfikowane KickStarty ładowane przy użyciu KickStartów.

Analiza moja, choć głębsza, prowadzi do jednakowych wniosków - to jakiś bełkot. wariat?

[#130] Re: Wine dla AmigaOS

@mailman, post #128

A bo to pierwszy raz? ;)

[#131] Re: Wine dla AmigaOS

@gnugpl, post #126

Mam pewne zmodyfikowane ROMy
A ja mam dzisiaj kaca terroryste pomysł Jest dużo większy większy niż 512 MB ;)

Ostatnia modyfikacja: 30.06.07 12:18
[#132] Re: Wine dla AmigaOS

@Grzegorz Kraszewski, post #129

niektorzy ..a jest ich wielu romami nazywaja wszelkiego rodzaju gry i programy zgrane do obrazu adf,iso etc..moze o to mu chodzi?
[#133] Re: Wine dla AmigaOS

@DRACOX, post #132

I ładuje je "przy użyciu KickStartu"? Poza tym, jeżeli przez "ROM" rozumiemy obraz dyskietki czy płyty, to chyba jest jasne, że tu limit 512 kB nie obowiązuje?

Ostatnia modyfikacja: 30.06.07 13:15
[#134] Re: Wine dla AmigaOS

@DRACOX, post #132

DRACOX napisał(a):

> niektorzy ..a jest ich wielu romami nazywaja wszelkiego rodzaju
> gry i programy zgrane do obrazu adf,iso etc.

Jak słyszę "szukam romów do emulatora PSX" to mi się włos jeży.

[#135] Re: Wine dla AmigaOS

@DRACOX, post #132

po pierwsze uważam, że gnupl to projekt tak jak szary wilk
po drugi to nie rzeczywistosc ma sie dopasowywać do osoby tylko osoba do rzeczywistosci

[#136] Re: Wine dla AmigaOS

@Grzegorz Kraszewski, post #129

Jeżeli chodzi o terminologię to macie racje że wielu ludzi nazywa image gry zapisany na cartridge do Nintendo 64 ROMem, tak samo jak image dyskietki 880 kB do Amigi, tak samo jak firmware do nagrywarki i wreszcie tak samo jak zawartość flash BIOSu w PC - dlaczego? - bo są komputerowymi ignorantami.

Są również inni ludzie którzy nazywają kartę chip z Narodowego Funduszu Zdrowia... dyskietką (jeżeli nie mieszkacie na Śląsku to możecie nie wiedzieć o czym mówię).

W każdym razie na tym forum widzę wiele osób, które lubią być uprzykszające i momo, że dokładnie wiedzą o co mi chodzi próbują mnie łapać za słówka i ośmieszać z powodu braku merytorycznych argumentów na zbicie stawianych przezemnie tez - pozwólcie że nie będę się do tego odnosił i powiem tylko tyle, że jak ktoś chce żebym mu wysłał te ROMy na maila żeby samemu się przekonać to proszę napisać.
[#137] Re: Wine dla AmigaOS

@Grzegorz Kraszewski, post #133

A ja mam sporo ROM-ów ładowanych za pomocą MAME
[#138] Re: Wine dla AmigaOS

@Grzegorz Kraszewski, post #133

Pseudo-inteligencja górą OK

Poza tym co z ciebie za moderator - raczej prowokator ;)

Ostatnia modyfikacja: 30.06.07 13:48
[#139] Re: Wine dla AmigaOS

@gnugpl, post #136

że dokładnie wiedzą o co mi chodzi próbują mnie łapać za słówka i ośmieszać z powodu braku merytorycznych argumentów

Merytoryczne argumenty były, z Twojej łaskawej strony nie było dotychczas ani jednej merytorycznej odpowiedzi.
Bawić w kotka z myszką to Ty się możesz... jak sobie to na awatarze dorysujesz. :P

[#140] Re: Wine dla AmigaOS

@MinisterQ, post #139

Dałem zrzut z ekranu z WinDiff i odpowiednio skomentowałem - nie widziałaś?
[#141] Re: Wine dla AmigaOS

@gnugpl, post #136

gnugpl napisał(a):

> Jeżeli chodzi o terminologię to macie racje że wielu ludzi
> nazywa image gry zapisany na cartridge do Nintendo 64 ROMem,
> tak samo jak image dyskietki 880 kB do Amigi, tak samo jak
> firmware do nagrywarki i wreszcie tak samo jak zawartość flash
> BIOSu w PC

Wiesz, o ile na nazywanie romem zawartości jakiejś kości ROM zgranej do pliku można oko przymknąć, o tyle nazywanie romem obrazu jakiegoś nośnika danych zgranego do pliku powoduje u mnie drgawki.

> W każdym razie na tym forum widzę wiele osób, które lubią być
> uprzykszające i momo, że dokładnie wiedzą o co mi chodzi
> próbują mnie łapać za słówka i ośmieszać z powodu braku
> merytorycznych argumentów

Co mają merytoryczne argumenty do wypisywania pierdół typu "romy odpalane kicstartem"?

Nikt się nie czepił że plik z zrzutem romu nazwałeś romem, tylko że napisałeś coś w stylu "ma rower na którym jeżdżę za pomocą roweru".

Żeby było jaśniej:

ROM w Amidze = Kickstart

Czyli masz romy, które odpalasz przy użyciu romu. Jaśniej się nie da Ci Twojego błedu wytłumaczyć. KaPeWu?

[#142] Re: Wine dla AmigaOS

@gnugpl, post #140

No faktycznie. Chylę czoła. Jedna odpowiedź. A co z resztą?

[#143] Re: Wine dla AmigaOS

@gnugpl, post #138

Pseudo-inteligencja górą

Niestety, z przykrością Cię zawiadamiam, że Twoja pseudo-inteligencja górą nie będzie...

[#144] Re: Wine dla AmigaOS

@rzookol, post #135

uważam, że gnupl to projekt tak jak szary wilk

To bardzo ciekawa teoria, czy uważasz że ktoś świadomie tworzy takie projekty i bada zachowanie/reakcje grupy (użytkowników forum) na zadane myśli i teksty?
Hmm.... sonar

[#145] Re: Wine dla AmigaOS

@grxmrx, post #144

Dzieje się tak w niektórych grach typu MMORPG - naukawcy używają wyników takich badań w swej pracy.
[#146] Re: Wine dla AmigaOS

@Grzegorz Kraszewski, post #143

A co - dasz mi bana
[#147] Re: Wine dla AmigaOS

@DRACOX, post #132

Nie wszelkiego rodzaju, a te zgrane z takich urzadzen, gdzie te gry sa
w romie....

[#148] Re: Wine dla AmigaOS

@MinisterQ, post #142

Z resztą sprawa jest taka, że jeżali chcesz sobie pograć w Dead or Alive 3 natywnie to wtedy tylko na Xbox dlatego, że firma namco, która wypuściła tą grę podpisała umowę z M$ która zakłada, że nie wypuszczą tej gry na żadną inną platformę - w ten sposób pojawiła się rzesza ludzi którzy kupowali Xbox tylko dla tej jednej gry (albo przynajmniej przede wszystkim aby zagrać w tą grę) tak jak w czasach PSX była rzesza ludzi kupujących tą konsolę przede wszystkim dla Resident Evil. Nie ma żadnych technicznych przesłanek dla których Dead or Alive 3 może działać tylko na sprzęcie z 8 GB HDD a nie może działać natywnie na współczesnym PC - jedynym powodem są przesłanki maksymalizacji zyzku.

Dokładnie to samo dotoczy współczesnych systemów amigowskich - dlaczego nie są to systemy cross-platform tylko są związane bardzo blisko z pewnymi specyficznymi platformami sprzętowymi jak Efika czy Pegasos i oficjalny powód trzymania się w nowych konfiguracjach architektury PPC jest taki, że jest zachowana zgodnośc w starszeństwie bitów z m68k co przyspiesza emulację tego procesora co jest absurdalnym powodem zważywszy na to, że za taką samą cenę platforma oparta o x86 będzie ogólnie kilkukrotnie szybsza i emulacja też będzie przez to kilkukrotnie szybsza.
[#149] Re: Wine dla AmigaOS

@gnugpl, post #148

gnugpl napisał(a):

Żeby było jaśniej.

> Z resztą sprawa jest taka, że jeżali chcesz sobie pograć w Dead
> or Alive 3 natywnie to wtedy tylko na Xbox dlatego, że firma
> namco, która wypuściła tą grę podpisała umowę z M$ która
> zakłada, że nie wypuszczą tej gry na żadną inną platformę

Tak zwany exclusive.

> w ten sposób pojawiła się rzesza ludzi którzy kupowali Xbox tylko
> dla tej jednej gry (albo przynajmniej przede wszystkim aby
> zagrać w tą grę)

Tak zwany system seller.

[#150] Re: Wine dla AmigaOS

@gnugpl, post #148

nie chodzi o emulacje, a polaczenie emulacja + natywne w tym samym,
czyli dowolnosc wyboru, czy program dynamicznie dolinkuje sobie
natywna biblioteke, czy emulowana.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem