Wątek zamknięty
[#181] Re: Wine dla AmigaOS

@klasyk, post #179

Więcej mnie tutaj nie zobaczycie pod żadnym aliasem.

jupi!

[#182] Re: Wine dla AmigaOS

@klasyk, post #179

Więcej mnie tutaj nie zobaczycie...
Ty, ale przemyśl to jeszcze... Było tak "wesoło"... A teraz już tylko płacz i zgrzytanie zębów...
[#183] Re: Wine dla AmigaOS

@klasyk, post #173

Merytorycznie:
procesory PPC mają wolny dostęp do pamięci, stąd zadania wymagające przerzucania dużej ilości danych CPU<>RAM jak np. Linux kiepsko wypadają w porównaniu do x86 (na codzień pracuję na OpenSuse 10.2 na Pegu G4 1 GHz i AtklonieXP 1.8+ - widać różnicę, chociaż nie jest bardzo drastyczna)
dla porównania programy wykonujące dużo obliczeń SIMD (czyli wykorzystujące Altiveca na G4/G5 i kolejnych wersji SSE na x86) z reguły działają znacznie szybciej na PPC... np. DnetC
tak to bywa z porównaniami.
[#184] Re: Wine dla AmigaOS

@klasyk, post #179

super jupi! piwo yippee drunk rotfl LOL czerwona kartka na drzewo!

bo inaczej tego wyrazić nie można...

[#185] Re: Wine dla AmigaOS

@klasyk, post #177

Pomiar MIPS (przędkości ALU) ma taki sam sens jak pomiar ilości FPS w benchmarku 3D i dowodzi bardzo dużo bo jest to obiektywny sposób porównania procesora Intel z procesorem AMD i z procesorem PPC

Tak samo obiektywny jest test klientem distributed.net przedstawiony przeze mnie, co więcej klient ten to konkretna aplikacja, niezbędne do wykonania obliczenia są narzucone z góry przez sam program i nie da się tu postawić tezy, że "test jest napisany pod konkretny procek". W związku z tym, uważam, że G4/1000 jest znacznie szybsze od PIII/1000.

A tak przy okazji najnowsza Efika powinna mieć co najwyżej 1/3 wydajności Pegasos II G4 1000 MHz

Oczywiście. Procesor 5200B oparty jest na rdzeniu 603e, nie posiada AltiVec-a ani pamięci cache L2, więc nie ma się co spodziewać więcej. Przykładowo przy kliencie distributed.net jest to nawet 25% wydajności wspomnianego Pegasosa. Przy zadaniach typu np. kompilacja większych kodów kompilatorem GCC, Efika osiąga od 25 do 35% wydajności Pegasosa II z G4.

[#186] Re: Wine dla AmigaOS

@klasyk, post #179

teraz już na pewno dostanę bana na zawsze, wszystkie poprzednie moje posty zostaną usunięte etc.

Daruj sobie to robienie z siebie męczennika...

To forum istnieje tylko po to aby podgrzać atmosferę wokół produktów sprzedawanych w sklepie eFUNZINe a Grzegorz Kraszewski jest głównym naganiaczem

A to dobre. Może kilka faktów: po pierwsze nie mam nic wspólnego ze sklepem eFunzine. Po drugie nie kupiłem nigdy nic w tym sklepie (dotyczy to również dwóch posiadanych przeze mnie Efik, Pegasosa II, oraz Pegasosa I). Po trzecie nie gdzie indziej a właśnie na tym forum ludzie, którzy chcą kupić Efikę znacznie taniej bezpośrednio w Genesi, zorganizowali się i będą mieli Efiki dwa razy taniej. Gdybym był "naganiaczem eFunzine" to pewnie bym wszystko wyciął, nieprawdaż? Po czwarte wreszcie, to nie ja pisałem o tych Efikach za 200 dolarów, tylko Drako (popatrz sobie tutaj, post numer 3, w poście numer 1 sam zauważyłem, że cena jest zaporowa).

mają po prostu przeszło 100% marży na wszystko czym handlują

Ich prawo - mamy wolny rynek, Efiki można kupić znacznie taniej, inny sprzęt z ich oferty również. Dla mnie są za drodzy, nie kupuję u nich, ale to nie znaczy że mam się tak jak Ty pienić na forum i rzucać teksty "o złomie tam sprzedawanym".

tak jak jest możliwe uruchomienie MOS'a na emulatorze qemu

Coś więcej na ten temat napiszesz? Fotki, filmy jakieś, cokolwiek na poparcie tej ciekawej tezy?

moderatorzy żyją z tego, że nieświadomi użytkownicy forum robią za dramo reklamę ich sklepowi

Żaden z moderatorów PPA nie ma nic wspólnego ze sklepem eFunzine. Albo udowodnij że jest inaczej, albo przeproś za pomówienia, o ile wystarczy Ci cywilnej odwagi (w co osobiście wątpię). Za oszczerstwa i pomówienia bana powinieneś dostać od razu, ale postanowiłem dać Ci szansę na rehabilitację i przyznanie się do błędu.

Więcej mnie tutaj nie zobaczycie pod żadnym aliasem.

Widziałeś reakcję użytkowników. Myślę, że nic nie muszę dodawać.

Ostatnia modyfikacja: 01.07.07 19:41
[#187] Re: Wine dla AmigaOS

@MinisterQ, post #130

Masz Bruce Willisa na avatarze :o

[#188] Re: Wine dla AmigaOS

@gnugpl, post #1

Uważam, że to bardzo dobry pomysł i jego realizacja wpłynęłaby niezwykle pozytywnie na sytuację Amigi.

[#189] Re: Wine dla AmigaOS

@Fei, post #2

Gdy z powodu braku wiedzy nie ma się nic merytorycznego do napisania to lepiej tego nie robić. Może więc przestałbyś już zaśmiecać wątki swoimi nic nie wnoszącymi postami? Wyjdzie to na dobre zarówno czytelnikom jak i bazie danych ppa.

[#190] Re: Wine dla AmigaOS

@smith, post #188

Dziękuję bardzo, przeczytałem twoje komentarze dotyczące dyskusji z Raquel Velasco i Bill Buck o Efice na IRCu i zgadzam się z tobą w 100%, Grzegorz Kraszewski zgrwya się na eksperta z długim stażem a tak naprawdę nie dorasta Ci do pięt i wogóle nie rozumie o czym oboje na tym forum piszemy - to zwyczajny handlowiec, którego interesuje zyzk a nie dobro społeczności amigowskiej jako takiej.

Pojawiły się również osoby typu Keiro, które zapominają, że TinyGL powstał jako czysto software'owa implementacja OpenGL i twierdzą, że nie ma żadnych powiązań finansowych między MorphOS a Genesi i sprzedaż Efiki nie finansuje MOS'a jednakże z poniższego linku wynika co innego:

http://www.morphos.net/

W końcu publikuje się wywiad ze speciami od marketingu z Genesi, którzy zwyczajnie w świecie oszukali developerów MOS'a i przywłaszczyli sobie ich kod jednakże tak nieudolnie, że sami od roku nie potrafią nawet przekompilować tago na Efikę.

Brak zainteresowania moderatorów możliwością emulacji MorphOS (nie da się i koniec - a MacOS X na zwyczajnym PC da się uruchomić i to natywnie to dlaczego MorphOS ma nie chodzić na płycie MAC G4 1000 MHz) jasno pokazuje, że ten kierunek rozwoju nie jest im na rękę i nie jest nikomu na rękę kto siedzi w amigowskim biznesie.

Ostatnia modyfikacja: 01.07.07 23:01
[#191] Re: Wine dla AmigaOS

@klasyk, post #190

Link który podałeś nie ma nic wspólnego z MorphOS-em ani z Genesi ..

I pozatym pan Grzegorz Kraszewski NIE JEST HANDLOWCEM... I NIE MA NIC WSPÓLNEGO Z EFUNZINE

[#192] Re: Wine dla AmigaOS

@klasyk, post #190

Po pierwsze:

- Grzegorz Kraszewski nie jest zadnym handlowcem. Nie handluje pegazosem, efiką, amigą pecetem ani innym komputerem.

Brak zainteresowania moderatorów możliwością emulacji MorphOS (nie da się i koniec - a MacOS X na zwyczajnym PC da się uruchomić i to natywnie to dlaczego MorphOS ma nie chodzić na płycie MAC G4 1000 MHz) jasno pokazuje, że ten kierunek rozwoju nie jest im na rękę i nie jest nikomu na rękę kto siedzi w amigowskim biznesie.

Co ma z tym wspólnego moderator
MorphOS powstał jako system dla pegasosa, tak samo jak OS4 powstał dla AmigiONE, i nie ma tego na pece, koniec i kropka. Tak samo jak nie odpalisz np. AmigaOS 3.9 natywnie na pececie. I nie ma tu żadnej teorii spiskowej.

[#193] Re: Wine dla AmigaOS

@klasyk, post #190

"Pojawiły się również osoby typu Keiro, które zapominają, że TinyGL powstał jako czysto software'owa implementacja OpenGL i twierdzą, że nie ma żadnych powiązań finansowych między MorphOS a Genesi i sprzedaż Efiki nie finansuje MOS'a jednakże z poniższego linku wynika co innego:"

przestan wreszcie przekrecac moja ksywke! nie chce mi sie nawet na twoje p******y odpisywac.

[#194] Re: Wine dla AmigaOS

@klasyk, post #190

Czlowieku, roztrzepujesz temat, a tak doprawdy powinienes sporo doczytac. Zeby nie bylo nawet wskaze zrodlo nt. TGLa ( http://www.ppa.pl/newsy/komentarze.php?p=3289&c=1&poststart=75 ) z ktorego wynika, ze osoba Kiero "mocno maczala palce" w implementacji TGL dla MOSa (a jezeli laskawie przeczytasz komentarze pod tym newsem to pewnie tak jak ja - bo MOSa nie mam - wydedukujesz, ze wlasnie tak jest!), a co za tym idzie - Kiero wie co mowi!. A druga sprawa - wypisujesz o jakichs emulatorkach PałerPieCyka jakby to kogos obchodzilo. Ludzie maja gdzies twoje "widzi mi sie". W tym miejscu spotyka sie spolecznosc amigowa, nie po to zeby zasrywac swoj umysl tym, ze w kolo jest tony jakiegos "nabitego" sprzetu dla przyslowiowego Kowalskiego, a po to, zeby uciec od wolnorynkowych posuniec jakich korporacyjnych "wiesniakow" i odpoczac od takiego szarego swiata. Widac nie dociera to do Ciebie... i chwala za to.

Ostatnia modyfikacja: 01.07.07 23:29
[#195] Re: Wine dla AmigaOS

@klasyk, post #190

Grzegorz Kraszewski zgrwya się na eksperta z długim stażem a tak naprawdę nie dorasta Ci do pięt i wogóle nie rozumie o czym oboje na tym forum piszemy - to zwyczajny handlowiec, którego interesuje zyzk a nie dobro społeczności amigowskiej jako takiej.

Moge sobie to wydrukowac i powiesic nad lozkiem?

twierdzą, że nie ma żadnych powiązań finansowych między MorphOS a Genesi i sprzedaż Efiki nie finansuje MOS'a jednakże z poniższego linku wynika co innego:
http://www.morphos.net/

W końcu publikuje się wywiad ze speciami od marketingu z Genesi, którzy zwyczajnie w świecie oszukali developerów MOS'a i przywłaszczyli sobie ich kod jednakże tak nieudolnie, że sami od roku nie potrafią nawet przekompilować tago na Efikę.

Ok, ja sie zgubilem. Developerzy MOSa wyciagaja kase od nieswiadomych userow A JEDNOCZESNIE nie maja juz MOSa bo go sobie przywlaszczylo Genesi? Dobrze zrozumialem? A swoja droga to chcialbym zobaczyc jak BBRV probuja kompilowac jakikolwiek kod

MOSa 1.4.5 w wersji dla classica mozesz zassac za darmo. Zassij, uruchom i zdemaskuj nasze klamstwa w takim razie

[#196] Re: Wine dla AmigaOS

@kiero, post #193

I bardzo dobrze bo mi się nie chce twoich pierdołów czytać
[#197] Re: Wine dla AmigaOS

@klasyk, post #196

zyzk => zysk

pierdołów => pierdół
[#198] Re: Wine dla AmigaOS

@klasyk, post #196

wnoszę o niebanowanie osobnika "klasyk" - takiej rozrywki od dawna nikt nie dostarczył... może na takie dyskusje stworzyć dział forum "rozrywka" gdzie byłyby przenoszone wątki po przekroczeniu pewnego progu absurdu?
[#199] Re: Wine dla AmigaOS

@klasyk, post #190

Pojawiły się również osoby typu Keiro, które zapominają, że TinyGL powstał jako czysto software'owa implementacja OpenGL i twierdzą, że nie ma żadnych powiązań finansowych między MorphOS a Genesi...

z tym Keiro to masz racje, raz go spytalem czy jakies nowe radeony mos supportuje (no myslalem ze taki z niego panisko to się zna) a on że nie. i teraz sobie tak mysle, dlaczego nie ma supportu dla nowszych radeonów, przecież mogliby z linuxa przeportować, a tinigl i tak w większosci leci bez akceleracji

[#200] Re: Wine dla AmigaOS

@klasyk, post #190

Grzegorz Kraszewski zgrwya się na eksperta z długim stażem a tak naprawdę nie dorasta Ci do pięt i wogóle nie rozumie o czym oboje na tym forum piszemy - to zwyczajny handlowiec, którego interesuje zyzk a nie dobro społeczności amigowskiej jako takiej.

masz racje, kiedyś zrobił taki lipny mostek pci na amige co nie działa z a1200 a potem się zmył, ludzie kupili mostek a do dzisiejszego dnia nie ma sterowników, a kasę za to wziął i to nie mało

[#201] Re: Wine dla AmigaOS

@wali7, post #198

o co Ci chodzi, gostek nareszcie pokazał pewne spojerzenie z innej strony, ja też wczesniej na pare rzeczy patrzylem inaczej a po jego wypowiedziach zmienilem zdanie

poza tym zawsze byłem za przepisaniem mol żeby uruchamiał mosa, to da sie zrobić tylko mos tim wie że stracili by fundusze z genesis dlatego tego nie robią

[#202] Re: Wine dla AmigaOS

@antyrzookol, post #199

z tym Keiro to masz racje, raz go spytalem czy jakies nowe radeony mos supportuje (no myslalem ze taki z niego panisko to się zna) a on że nie.

odpowiedział, że nie, okazuje się że nie, więc chyba się zna...

i teraz sobie tak mysle, dlaczego nie ma supportu dla nowszych radeonów, przecież mogliby z linuxa przeportować

dogłębna analiza amigowego świata powinna pomóc rozjaśnić wątpliwości.
[#203] Re: Wine dla AmigaOS

@Dave, post #202

dogłębna analiza amigowego świata powinna pomóc rozjaśnić wątpliwości

faktycznie port mogłby być zbyt trudny ale z drugiej strony można wczytać komercyjne skompilowane sterowniki, przecież nikt mi nie powie że elfy na linuxa ppc są nie do odczytania w morphosie

[#204] Re: Wine dla AmigaOS

@wali7, post #198

pomysł piwo siedzi, pije i chrupki cafe Śpioch

Postuje o wykonanie emotionki: gnugpl aka klasyk.

[#205] Re: Wine dla AmigaOS

@antyrzookol, post #203

Bardziej miałem na myśli to, że zajmujących się tym wszystkim ludzi, jest bardzo mało...wykonują i tak kawał roboty...powinniśmy to zawsze uszanować. Wiele rzeczy by się zrobiło, pewnie, ale to ami-świat...
[#206] Re: Wine dla AmigaOS

@klasyk, post #190

Grzegorz Kraszewski zgrwya się na eksperta z długim stażem

Zajmuję się pisaniem oprogramowania i tworzeniem sprzętu dla Amigi, a teraz dla MorphOS-a od 12 lat. Jakim stażem możesz się pochwalić Ty kolego klasyczny, może podasz przykład swojej działalności amigowej? Oczywiście oprócz bredzenia na forach.

TinyGL powstał jako czysto software'owa implementacja OpenGL

Owszem powstał. Tyle że Kiero wraz z innymi osobami z MOS Teamu rozwinęli ten projekt i obecnie MorphOS-owa wersja posiada akcelerację 3D dla wielu kart graficznych, pełen wykaz znajduje się tutaj:

3d.morphos-team.net

sprzedaż Efiki nie finansuje MOS'a jednakże z poniższego linku wynika co innego

I gdzie tam wyczytałeś, że sprzedaż Efiki finansuje MOS-a? Przecież słowo "Efika" w ogóle tam nie występuje... Wyssałeś to z palca, tak samo jak to że jestem handlowcem...

Bill Buck i Raquel Velasco nie są specami od marketingu w Genesi. Oni są jego właścicielami. Natomiast nie są właścicielami MOS-a, to kolejna bzdura w Twoim poście. MOS-a na Efikę przeportował MOS Team.

Ostatnia modyfikacja: 02.07.07 05:10
[#207] Re: Wine dla AmigaOS

@klasyk, post #190

nie dorasta Ci do pięt i wogóle nie rozumie o czym oboje na tym forum piszemy

To który z Was jest kobietą, Ty czy smith, skoro "oboje"?

A tak poważniej. Rozumiem o czym piszecie i nie mam nic przeciwko, żeby coś takiego powstało. Tylko że reprezentujecie ze smithem tak zwane "kawiarniane amigowstwo". Dużo dyskutujecie i macie wiele ciekawych pomysłów, natomiast gorzej z ich realizacją. Zajmujecie postawę roszczeniową, to czy tamto "powinno być zrobione". Zasiądź więc do klawiatury i zrób to - od samego gadania nic nie powstanie. Póki co suma programów napisanych przez Ciebie i smitha na jakikolwiek system amigowy wynosi zero, stoją za Tobą wyłącznie puste słowa niestety.

siedzi, pije i chrupki

[#208] Re: Wine dla AmigaOS

@antyrzookol, post #200

a kasę za to wziął i to nie mało

Zapomniałeś jeszcze wspomnieć o mojej czterystumetrowej luksusowej willi nad morzem i złotym lexusie w garażu... cool A pozostałe zagrabione na amigowcach pieniądze korzystnie ulokowałem na numerowanym koncie w banku na Kajmanach.

[#209] Re: Wine dla AmigaOS

@klasyk, post #190

smith, to ty?

// niech ktoś to zakończy..

Ostatnia modyfikacja: 02.07.07 08:25
[#210] Re: Wine dla AmigaOS

@klasyk, post #190

Nie wiem, czy to ignorancja, czy glupota.... Proponuję ze zrozumieniem przeczytac informacje o Morphosie, Pegasosie, Efice tyle ze zaczynajac od jakiś 6-7 lat wstecz. A jesli przeczytales i nadal nie rozumiesz i dalej wypisujesz takie farmazony... no coz.... przykro nam.

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem