Wątek zamknięty
[#661] Re: Ceny złomu Amigowego na EBAY , ALLEGRO czesc.1

@gorzyga, post #657

nie mam bladego pojęcia co i dlaczego ma takie naklejki a nie inne :)
normalna Ami kupiona od normalnego człowieka w Anglii - odbierana przeze mnie osobiście.
Człowiek ów posiadał ją od nowości.
Dał mi do niej jeszcze masę rzeczy, oraz monitor Commodore 1942 i drukarkę.

być może skoro ma naklejki 120V 60Hz była to fabrycznie wersja NTSC, a Commodore sprzedał ją w Anglii jako PAL - tego nie wiem :)
wiem jednak iż zachowuje się jak PAL i działa na 230V (zasilacz ma 230V)

a co do ceny - jest wysoka z uwagi na stan. Sprzedałem już dwie w cenie ok. 500 PLN niższej, ale jednak były pożółknięte i w gorszym stanie.

Ostatnia aktualizacja: 14.04.2012 14:15:12 przez highend
[#662] Re: Ceny złomu Amigowego na EBAY , ALLEGRO czesc.1

@highend, post #659

Spoko, ja nic nie myślę - zdjęcia sugerują co innego, a w opisie nie ma słowa, że jest PAL i 230V. Co do ceny to ja mam swoje zdanie, rynek ją sam kształtuje.
[#663] Re: Ceny złomu Amigowego na EBAY , ALLEGRO czesc.1

@Blendor, post #650

Blendor nie wiem coś taki cięty na mnie, ale A3000 akurat na aukcji jest podłączona do prądu. Proponuję popij sobie Melisę i daj na wstrzymanie bo widzę typową polską zawiść (aluzje do cen, pisanie "złomki") itp. Nie podoba się cena - nie komentuj. Ja wiem co robię.

Bo pisanie, że oszukuję, że NTSC, doszukiwanie się jakichś cech negatywnych, aluzje itp - po prostu ŻENUA.
zajmij się czymś pożytecznym, najlepiej na swoim podwórku, może pojedź sobie do UK, kup dziesięć sztuk A4000 i wystaw - to ja też się pośmieję wtedy z ciebie.

Ostatnia aktualizacja: 14.04.2012 14:26:33 przez highend
[#664] Re: Ceny złomu Amigowego na EBAY , ALLEGRO czesc.1

@gorzyga, post #662

Opis już poprawiłem. Szczerze? nawet nie czytałem tej naklejki i nie przyglądałem się jej. W ogóle bym nie wpadł, że Ami z UK może być na 110V ;) LOL.
[#665] Re: Ceny złomu Amigowego na EBAY , ALLEGRO czesc.1

@highend, post #664

nie bo nie jestem handlarzem :) bylem w UK ale na wycieczce, bo lubie sobie komentowac cos co mnie smieszy bo mnie smieszy np cena 2200 za stare gowno ktore powinno kosztowac maks 1000 zl ale takie sobie ktos teraz ceny wytrolował i wszyscy zaraz mysla ze slowo Amiga to zarobek tak smieszy mnie to
a zarazem żałosne to co ciekawe ataki w tym watku sa tylkkko ze strony handlarzy w 90 proc
[#666] Re: Ceny złomu Amigowego na EBAY , ALLEGRO czesc.1

@Blendor, post #665

Gwoli ścisłości - A3000 technicznie jest warta co najwyżej 250PLN. Tyle można dostać za obudowę (bo swoje jednak waży) i te 1.5 kg elektroniki ...na złomie ;)

Wartość kolekcjonerską ustala sprzedający.
[#667] Re: Ceny złomu Amigowego na EBAY , ALLEGRO czesc.1

@_arti, post #666

to niech sobie ustawi np na 20 tys ? chyba lepiej jak 2 tys ma 10 razy wiecej wkocu to wartosc kolekcjonerska
[#668] Re: Ceny złomu Amigowego na EBAY , ALLEGRO czesc.1

@Blendor, post #665

to sobie kolego zapamiętaj jedno i RAZ na ZAWSZE:

cena za jaką towar jest wystawiony (w każdej branży) to sprawa SPRZEDAJĄCEGO. ZAWSZE. ŚWIĘTOŚĆ.

jak sobie wystawię 20 letniego VW GOLFA wartego na złomie 500 PLN za kwotę 20000 PLN to też to będzie MOJA sprawa i moja ŚWIĘTOŚĆ i za przeproszeniem WARA mi od tego. ZROZUMIANO?

a czy rynek to akceptuje bądź nie (konkurencyjność) to zupeeeełnie inna sprawa.

jeżeli natomiast sprzedający nie zna ceny, albo chce iść na żywioł - to wystawia na aukcji od 1 PLN i tyle.

zatem co tu jest do komentowania? Ja uważam, że jest tyle warta i mam do tego prawo. Jeśli za 10 lat będzie warta 10x więcej - wcale mnie to nie zdziwi. Kupuj. Potraktuj jak lokatę

A komentowanie (wyśmiewanie się) z cudzych cen, pisanie, że to złom i powinien kosztować tyle, a tyle - jedynie wywołuje uśmiech politowania i ośmiesza komentującego. Mnie to nie rusza.

Ostatnia aktualizacja: 14.04.2012 14:53:01 przez highend

Ostatnia aktualizacja: 14.04.2012 14:53:40 przez highend

Ostatnia aktualizacja: 14.04.2012 14:56:00 przez highend
[#669] Re: Ceny złomu Amigowego na EBAY , ALLEGRO czesc.1

@highend, post #668

mnie tez nie dalej bede sobie pisal co mi sie podoba

jednak patrzac na twoje oburzenie jednak cie to rusza prawda w oczy kole:)

Ostatnia aktualizacja: 14.04.2012 15:04:43 przez Blendor
[#670] Re: Ceny złomu Amigowego na EBAY , ALLEGRO czesc.1

@Blendor, post #669

nie rusza mnie :) z wieloma takimi jak Ty miałem już doczynienia.
chciałem tylko wyjaśnić pewną kwestię, ale niestety nie trafia ona do Ciebie, więc po prostu wystarczy ignorować twoje posty i po krzyku :)

Ile to razy wystawiając jakieś auto na otomoto dostawałem idiotyczne maile od podobnych tobie prawdziwych znawców cen. Może zatrudnij się w jakiejś firmie od wycen towarów - pewnie miałbyś tam branie, że ho ho ;)
[#671] Re: Ceny złomu Amigowego na EBAY , ALLEGRO czesc.1

@highend, post #670

ale to nie samochod
[#672] Re: Ceny złomu Amigowego na EBAY , ALLEGRO czesc.1

@highend, post #670

ale to nie samochod moze jeszcze troche i do samolotu bedziesz amigi porownywał HANDLARZYNO
[#673] Re: Ceny złomu Amigowego na EBAY , ALLEGRO czesc.1

@Blendor, post #672

Blendor, chyba źle podchodzisz do całej sprawy. Był czas kiedy Amiga klasyczna przestała być już jakąkolwiek konkurencją dla PC i ludzie zaczeli porzucać tę platformę aby przesiąść się na Peceta.
Wtedy używaną kartę turbo która kosztowała dajmy na to w 2000r - 1000zł (1260), w 2003 sprzedawałem za 300zł. JEDNAK W MIĘDYZCZASIE... Amiga klasyczna ze sprzętu który próbował gonić PC w funkcji komputera domowego/osobistego, stała się sprzętem RETRO. Totalnie przegrała i została daleko, daleko w tyle w tym wyścigu. W tym momencie ludzie którzy już obkupili się w swoje Pecety czy współczesne Macki (przejeły one w praktyce rolę komputera domowego jaką u niech kiedyś pełniła Amiga), z powrótem zwrócili swoją uwagę w stronę Amigi klasycznej, zaczeli realizwać swoje dawne marzenia o posiadaniu wypasionej Amigi - "Amigi Kompletnej" (ot, choćby takiej jaką Ty masz w swoim opisie), a oopróćz nich pojawili się inni, wcale nie byli Amigowcy, ale ludzie ogłnie zainteresowani komputerami, często kolekcjonerzy. Jako że dużych Amig stosunkowo niewiele zostało wyprodukowanych tak samo jak ciekawych kart rozszerzeń do niech (typu Delifna, Picasso, PPC itp.), ceny zaczeły gwałtownie rosnąć, bo też i zainteresowanie na stale kurczącym się rynku zaczeło stale rosnąć. Prosty mechanizm popytu i podaży. :)

To doporowadziło do takich kosmicznych (zgadzam się cen) za osprzęt od Amigi, czy też same "duże Amigi" (ostatnio na gadaczu podałem że o "głupią" kartę PPC do A1200 "biło się" czterdzieści parę osób!
A poszła ona za kasę większą niż w sumie moje 2xGTX260 i 2xGTX280 razem wziete, od PC które zostały mi po upgradzie sprzętów (pomijam ze te 4 karty bidowały w sumie... tylko 4 osoby :) ). Na dzień dzisiejszy za jedną ze swoich kart Picasso IV (która technicznie na dzisiejsze czasy w porównaniu do rynku PC jest złomem) otrzymałbym większą kasę niż za te 4 wymienienione powyżej karty w sumie. Ale jest różnica - na rynku PC kart GFX masz do bólu, strzeją się szybko bo wciąz pojawiają sięnowe programy czy gry korzystające z ich nowych możliwości. A Picasso IV? Jest ich bardzi mało, a wciąż ta karta jest tak samo dobra dla klasycznej Amigi i klasycznego OS jak była 10 lat temu. :)

I nie jestem żadnym handlarzem. :)

A jeśli idzie o samochody - to jutro spotykam się z facetem który ma od kiludziesięciu lat Shelby GT500 z 1970 roku. Dla wielu stary złom - prosty duży, paliwożerny silnik, klasyczne surowe auto. Na dzień dzisiejszy niepraktyczne, kosztowne w utrzymaniu itp. Ale wyprodukowano ich niewiele stąd ceny za dobry egezemplarz dochdzące do 200 tys funtów. To auto to marzenie dla wielu, ale jest ich mało a są gotowi dać za nie więcej niż za szybsze, wygodniejsze, nowoczesne Lambo czy Ferrari.

C65 też jest złomem, ale jednocześnie kultowym komputerem który każdy maniak 8bit czy Cmmodore chciałby mieć na chacie. :)
[#674] Re: Ceny złomu Amigowego na EBAY , ALLEGRO czesc.1

@Deftronic/..., post #673

Ja myślę, że można tłumaczyć i tłumaczyć, ale niewiele z tego wyjdzie. Dodam tylko, że w czasie, kiedy jeszcze Amiga próbowała gonić PC poprzez karty PPC i mostki PCI (w tym czasie standardem było AGP), ceny sprzętu były większe niż sprzętu piecowego, a z wydajnością nie było już tak dobrze.

Uważam, że jak najbardziej należy piętnować te aukcje, które w ewidentny sposób służą do tego, aby oszukać kupującego. I jak najbardziej jestem za tym, aby w takich przypadkach dokładnie opisać to tutaj jako złom.

Ale jeżeli ktoś sprzedaje sprzęt sprawny i technicznie nie wzbudzający podejrzeń, to jego sprawą jest, za ile chce go sprzedać. Wyśmiewać się z tego jest dla mnie nietaktowne. Jak nie będzie chętnych na kupno, to cena pójdzie w dół.

A co do Apollo 1260/80 za 1900. To chyba karta, którą kiedyś kupiłem od Stacha (kojarzę ten wentylator na procku ;) za 1150 i sprzedałem za podobną kwotę, jak rezygnowałem z A1200T. Przypuszczam, że Stacho pewnie w podobnych pieniądzach sprzedałby kolejny egzemplarz.
[#675] Re: Ceny złomu Amigowego na EBAY , ALLEGRO czesc.1

@Deftronic/..., post #673

Trzaba poczekac kilka lat i ceny znowu spadną, część amigowców zdziadzieje część umrze ze starosci, a młode pokolenie amig nie będzie kupować, nawet nie będą wiedzieć co to jest, więc nie będzie popytu i ceny polecą na dół, ci co znajdą amigi na strychu po swoich rodzicach wyrzucą na smietnik albo oddadzą za grosze bo nie będą wiedzieć z czym mają do czynienia :)
Więc na 100% amigi stanieją tylko trzeba troszkę poczekać.
[#676] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: Ceny złomu Amigowego na EBAY , ALLEGRO czesc.1
[#677] Re: Ceny złomu Amigowego na EBAY , ALLEGRO czesc.1

@Hostage, post #676

widze ze blendor zalozyl sobie nowe konto :) 1 post - Hostage -..nie wiem co na to regulamin

Ostatnia aktualizacja: 14.04.2012 17:16:09 przez HOŁDYS
[#678] Re: Ceny złomu Amigowego na EBAY , ALLEGRO czesc.1

@HOŁDYS, post #677

nie holdys to nie ja , ale przyznam gosc ma podobne zdanie jak JA:) i to mnie cieszy ze sa normalni wsrod nocnej ciszy

Ostatnia aktualizacja: 14.04.2012 17:53:43 przez Blendor
[#679] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: Ceny złomu Amigowego na EBAY , ALLEGRO czesc.1
[#680] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: Ceny złomu Amigowego na EBAY , ALLEGRO czesc.1
[#681] Re: Ceny złomu Amigowego na EBAY , ALLEGRO czesc.1

@ITU, post #674

Uważam, że jak najbardziej należy piętnować te aukcje, które w ewidentny sposób służą do tego, aby oszukać kupującego. I jak najbardziej jestem za tym, aby w takich przypadkach dokładnie opisać to tutaj jako złom.

Ale jeżeli ktoś sprzedaje sprzęt sprawny i technicznie nie wzbudzający podejrzeń, to jego sprawą jest, za ile chce go sprzedać. Wyśmiewać się z tego jest dla mnie nietaktowne. Jak nie będzie chętnych na kupno, to cena pójdzie w dół.

Święte słowa. OK
[#682] Re: Ceny złomu Amigowego na EBAY , ALLEGRO czesc.1

@Deftronic/..., post #681

patrzac na chciwosc i glupote polskich handlarzy cena potrafi nie isc w dol nawet gdy jest brak zainteresowania przez 1 rok czy 2 lata :) dla mnie to nie handlarze tylko cymbały

dosc dobry przykladem jest slynna amiga 1000 z fabryczna plombą wystawiana poraz enty przez okragle 2 lata pewnie na dniach znowu sie ukaze na allegro pytam sie ile kosztowalo przez tyle okresu wystawienie ogloszenia ?
200 ? 300 ? toz to nie handlarz tylko idiota tak robi

kolega high_end pare postow wyzej zaznaczyl ze zrobil korekte w aukcji piszac o amerykanskiej wersji urzadzenia :) ale ponoc zasilacz dziala bo jest zmieniony na 220 , spogladajac na jego aukcje niemoge sie dopatrzyc tego dosc waznego cytatu

Ostatnia aktualizacja: 14.04.2012 18:00:56 przez Blendor
[#683] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: Ceny złomu Amigowego na EBAY , ALLEGRO czesc.1
[#684] Re: Ceny złomu Amigowego na EBAY , ALLEGRO czesc.1

@RadoslawF, post #683

zaraz bedzie oburzenie wsrod gestej rzeszy handlarzy na tym forum ale wystarczy w wolnych chwilach poobserwowac ogloszenia na amibay.com
tam handlarz z krwi i kosci trzyma cene w ryzach maks tydzien
potem po troszeczku daje w dol az wkoncu ktos zlapie spławik i kupi i to sie nazywa handel

wystarczy sie przejechadz na wakacje do murzynowa z breloczka za 20 dolcow robi sie breloczek za 10 dolcow cena w dol o polowe on ma interes i ty masz bo kupiles taniej
w PL to jest nie do pomyslenia

kolejnym wspanialym dowodem na to wszystko jest to ze 90 proc tutejszych handlarzy zaopatruje sie od handlarzy z amibay :) ciekawe nie ? im sie oplaca ale tym sie tutaj kupowac nie oplaca wola sprzedawac

to by bylo na tyle :) watek pozostawiam do waszej dyspozycji mnie sie juz niechce za stary jestem :)

Ostatnia aktualizacja: 14.04.2012 18:10:50 przez Blendor
[#685] Re: Ceny złomu Amigowego na EBAY , ALLEGRO czesc.1

@QUAD, post #675

Być może będzie tak jak piszesz, być może to taki cykl. Trzeba jednak pamietać, że ogólna ilość sprzętu będzie się zmniejszać. Bo jest go coraz mniej. Sam chętnie dokupiłbym Picasso IV za sensowną DLA MNIE cenę, albo kolejną Delfinę ale praktycznie się nie trafiają. Zgadzam się, że oszukańcze aukcje trzeba piętnować, czyli takie które sprzedają niedziałający złom za dużą kasę. Jeśli sprzęt jednak jest sprawny to już sprawa sprzedającego ile za niego zawoła, a nasza aby kierować się zdrowym rozsądkiem.

Niedawno na aukcji w UK poszła pięknie zachowana gra Dynablaster (przejściówka w pudełku, instrukcja itp.) za ponad 25 funtów. Niestety przegapiłem tę aukcję bo kupiłbym tę grę nawet za dajmy 40f. Czy to dużo czy mało? Biorąc pod uwagę że mam pirata gdzieś na hd z czasów scenowania - to to jest dużo i ogólnie bez sensu płacić tyle za starą grę a właściwie pudęłko i przejściówkę. Można za tę kwotę kupić nową grę na PC czy konsole. Jednak biorąc pod uwagę fakt, że chciałbym jednak mieć jej oryginał aby stał sobie na półce z resztą mojej kolekcji to jest to cena jaką jestem gotów zapłacić za starą grę w którą nigdy w sumie nie zagram. :)

Ostatnia aktualizacja: 14.04.2012 18:16:26 przez Deftronic/...
[#686] Re: Ceny złomu Amigowego na EBAY , ALLEGRO czesc.1

@Blendor, post #684

odśwież sobie stronę allegro z aukcją to znajdziesz poprawiony opis
[#687] Re: Ceny złomu Amigowego na EBAY , ALLEGRO czesc.1

@highend, post #686

high end wpis zrobiles jak cie poprawilem przed momentem na PPA ok, racja
uwierz ze tym wpisem ponizej opisu aukcji to juz od ciebie nikt nie kupi tego złoma :) skladanego z 15 czesci :)
[#688] Re: Ceny złomu Amigowego na EBAY , ALLEGRO czesc.1

@Blendor, post #687

Admini powinni wam wątek do rzeźni przenieść zanim poleje się krew.
[#689] Re: Ceny złomu Amigowego na EBAY , ALLEGRO czesc.1

@Blendor, post #687

no co ty, z 666 części ;) :D
i widzisz, twoje żałosne pianie tutaj przeczyta kilka osób,
a moje wpisy na allegro: kilkaset.... jak nie tysiące

Ostatnia aktualizacja: 14.04.2012 20:11:51 przez highend
[#690] Re: Ceny złomu Amigowego na EBAY , ALLEGRO czesc.1

@highend, post #689

bardzo dobrze !! niech wiekszosc ludzi przejrzy wkoncu na oczy :) ten temat niejednego uswiadomi piejesz ty:) bo zaden normalny kupujacy od ciebie nie kupi tego barachla za te pieniadze

Ostatnia aktualizacja: 14.04.2012 20:23:42 przez Blendor
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem