[#5131] Re: Zapowiedzi nowych gier

@zzielinski, post #5130

no to by się przydało dużo bardziej niż przerabianie Turricana II... Problem w tym, że główną bolączką amigowego T3 jest bardzo biedna - jak na Amigę, a na Turricana w szczególności - muzyka (może nie licząc outra), a tu nie wystarczy copy-paste kolorowych sprajtów.
[#5132] Re: Zapowiedzi nowych gier

@zzielinski, post #5130

To bardzo ciekawa wiadomość, widziałem wątek na EAB. Ta gra marzy mi się od dłuższego czasu. Akurat muzyki bym nie ruszał, chyba że dało by się zrobić wersje na CD32 i dać zremiksowane audio tracki, albo zrobić tak jak w Fire & Ice i dać wybór między oryginalną muzyką a tą z płyty.
W wersji AGA przedewszystkim chciałbym zobaczyć brakujące efekty i różne małe animacje które były w wersji na MegaDrive'a.
1
[#5133] Re: Zapowiedzi nowych gier

@Gżegżółka, post #5132

Akurat muzyki bym nie ruszał, chyba że dało by się zrobić wersje na CD32 i dać zremiksowane audio tracki, albo zrobić tak jak w Fire & Ice i dać wybór między oryginalną muzyką a tą z płyty.

a ja bym ruszył. Wersja amigowa w 90% mocno ssie. Ideałem jest tutaj Super Turrican na SNES, wystarczy porównać. Tego słucha się z czystą przyjemnością, a na Amigę - niby kompozycyjnie jest to to samo, a widać gołym okiem i uchem, że to tylko średniawy port na trzy z plusem. To samo zresztą tyczy się efektów dźwiękowych. Jak Humbaka szanuję, tak na tym polu się nie popisał.

Ostatnia aktualizacja: 27.07.2023 10:36:16 przez snajper
[#5134] Re: Zapowiedzi nowych gier

@snajper, post #5133

SNES ma "trochę" bardziej rozbudowany hw audio niż Amiga - zaczynając od tego, że ma więcej kanałów.
[#5135] Re: Zapowiedzi nowych gier

@teh_KaiN, post #5134

Turrica 3 na Amidze zważywszy, że jest na OCS/ECS to kawał dobrej roboty ok, racja
Fajne są te detale/smaczki które pod AGA mogły by już być, tak jak w wersji na SMD, ale ogólnie jest dobrze- muzyka też jest OK.
Za to przekolorowana wersja na SNESa z tą swoją "niską rozdzielczością" nie leży mi i wolę wersję na SMD ok, racja i na Amigę oczywiście OK
[#5136] Re: Zapowiedzi nowych gier

@teh_KaiN, post #5134

wyobrażam sobie, z tym że podobno TFMX ma ich 8. A prawdę powiedziawszy, jakoś tego nie słychać. Być może te 8 wyciąga w jakichś szczególnych warunkach, które w trakcie gry nie występują - nie wnikałem nigdy w technikalia, ja prosty człowiek jestem.
no i nadal - każdy track z T II bije na głowę każdy (nie licząc outra, które - no właśnie, potrafiło wyjść ładnie i nawet zawiera dodatkowy fragment, w porównaniu z Mega Drive) track z T3, więc jednak nie ograniczenia Amigi czy liczba kanałów są tu problemem.

Ostatnia aktualizacja: 27.07.2023 11:11:21 przez snajper
[#5137] Re: Zapowiedzi nowych gier

@snajper, post #5136

każdy track z T II bije na głowę każdy (nie licząc outra, które - no właśnie, potrafiło wyjść ładnie i nawet zawiera dodatkowy fragment, w porównaniu z Mega Drive) track z T3, więc jednak nie ograniczenia Amigi czy liczba kanałów są tu problemem

100% zgodaok, racja Turrican 2 na Amidze is DeBEST OK
[#5138] Re: Zapowiedzi nowych gier

@mailman, post #1

Podczas Euskal party pokazano porty gier "Atic Atac" oraz "Knight Lore" słynnej firmy Ultimate Play The Game.

https://demozoo.org/parties/4696/
2
[#5139] Re: Zapowiedzi nowych gier

@mailman, post #5138

Tutaj zaś są gameplay'e.
Knight Lore

oraz Atic Atac
5
[#5140] Re: Zapowiedzi nowych gier

@zzielinski, post #5139

Jeszcze dużo pracy przed autorami. W Knight Lore konieczna poprawa palety kolorów, bo teraz wygląda jak CGA z PC/XT. W Atic Atac szwankuje dynamika - w oryginale rozgrywka jest szybsza.
[#5141] Re: Zapowiedzi nowych gier

@mailman, post #1

Pojawiła się wersja alfa gry Ooze: The Escape tworzona przez Haplo. Oto gameplay:
2
[#5142] Re: Zapowiedzi nowych gier

@zzielinski, post #5141

Ja czekam na wersje alfa centauri
1
[#5143] Re: Zapowiedzi nowych gier

@Dorian3d, post #5142

O w taką grę bym pograł.
[#5144] Re: Zapowiedzi nowych gier

@mailman, post #1

GothicVania - demo gry:
2
[#5145] Re: Zapowiedzi nowych gier

@zzielinski, post #5144

super gierka
1
[#5146] Re: Zapowiedzi nowych gier

@mailman, post #5138

Zawsze podziwiałem motywację ludzi, którym się chce wkładać tyle roboty w coś co jest całkowitym przeciwieństwem innowacji, czymś tak odtwórczym.
W retro-świecie nie brakuje świetnych programistów, ją jeszcze graficy, ktoś kto potrafi animować, jest sporo muzyków. Ale projektantów z ciekawymi pomysłami nie ma prawie wcale. Dlatego głównie powtarza się kiedyś zaprojektowane mechaniki, pomysły.

Ostatnia aktualizacja: 30.07.2023 13:19:40 przez MDW
[#5147] Re: Zapowiedzi nowych gier

@zzielinski, post #5144

Całkiem zgrabnie narysowane. Podoba mi się to różowe Słońce i chmury w tle.
[#5148] Re: Zapowiedzi nowych gier

@zzielinski, post #5141

ładnie imho zrobiona konwersja od strony graficznej, zachowuje klimat i jest przyjemniejsza dla oka

https://imgsli.com/MTk1MjU0

z podobnych gier przypomniało mi sie GLOBDULE na Amige którego z jakiś przyczyn nie ukończyłem (lub nie dałem rady) za gówniaka
[#5149] Re: Zapowiedzi nowych gier

@mailman, post #1

Ukazało się demo (WIP) gry Roguecraft. Gameplay:
3
[#5150] Re: Zapowiedzi nowych gier

@mailman, post #1

Demo gry The Last Dungeon - gameplay:
1
[#5151] Re: Zapowiedzi nowych gier

@mailman, post #1

Kolejne demo - gra Caravandalf:
1
[#5152] Re: Zapowiedzi nowych gier

@mailman, post #1

Jeszcze jedno demo gry: King Arthur: Rise of the Round Table
[#5153] Re: Zapowiedzi nowych gier

@zzielinski, post #5149

Roguecraft wydaje się fajna i z klimatem OK

Ostatnia aktualizacja: 31.07.2023 17:42:17 przez Jacques
[#5154] Re: Zapowiedzi nowych gier

@Solo Kazuki, post #4280

"Boss Machine" - nowe preview

2
[#5155] Re: Zapowiedzi nowych gier

@mailman, post #5154

Ładnie to wygląda OK Fajny automatowy klimat
2
[#5156] Re: Zapowiedzi nowych gier

@mailman, post #5154

Przyzwoicie to się prezentuje, ale za wiele tu nie pokazano. Gra już jest robiona zdaje się czwarty rok.
https://www.ppa.pl/forum/strefa-gier/27241/zapowiedzi-nowych-gier/143#m742180
2
[#5157] Re: Zapowiedzi nowych gier

@MDW, post #5147

Tak, tylko ta strzelająca parasolka jakoś mi nie pasuje gdy jest ciągnięta za bohaterem jakby orał pole. Wolałbym raczej coś w stylu noży na łańcuchach tak jak ma zabójca bogów na PSie. Jak już ma strzelać to niech wali tak jak Raiden w MK1/2 bez parasolki.
[#5158] Re: Nowe gry
ApolloInvaders
link
[#5159] Re: Zapowiedzi nowych gier

@koczis, post #5157

kiedys (z dekade temu) pewien rycerz strzelal mieczykami z rozporka wiec i tak jest spory postep, aczkolwiek dynamiki nadal brak
[#5160] Re: Zapowiedzi nowych gier

@mailman, post #1

Boxx 3 Remake - przepisane z Bsckbone na Scorpion Engine.

Wersja 0.2

https://lemming880.itch.io/boxx3remake
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem