[#5041] Re: Zapowiedzi nowych gier

@uroboric_tom, post #5040

Gra ma wyjść w pudełku. Obecnie zmieniane jest menu gry, co niestety spowodowało zwiększenie wymagań gry do 1MB fast/slow ram przez ilość grafiki i muzyki.

Ostatecznie jeszcze nie wiem czy pełna wersja nie będzie po prostu instalką na HDD, bo wczytywanie z ADFów działa trochę wolno przez nadmierną ilość danych. Poza tym ominięte zostałoby wywoływanie wsadzania konkretnej dyskietki, bo dyskietek będzie 3. Dzisiaj chyba już każdy Amigowiec posiadający Amigę, ma ten twardy dysk czy SD2IDE.

Ostatnia aktualizacja: 19.06.2023 21:08:30 przez tukinem
2
[#5042] Re: Zapowiedzi nowych gier

@tukinem, post #5041

kazdy pewnie w szafie ma ale nie kazdy korzysta z zewnetrznych twardych dyskow do klasyka.
[#5043] Re: Zapowiedzi nowych gier

@selur, post #5042

Są na rynku określone targety. A wybór targetu ma znaczenie dla rozmiaru sprzedaży.

Są to ludzie dla których Amiga jest sprzętem retro i tak do niego podchodzą. Potrzebują by gra uruchomiła się na podstawowej wersji Amigi, Ludzie Ci z punktu widzenia wygody sprawili sobie co najwyżej Gotek w miejsce stacji dyskietek i gry odpalają z pendriva. HDD jest im potrzebny jak zającowi dzwonek, tym od The A 500 generalnie też. A to mam wrażenie dość spora grupa ludzi. A i są jeszcze Ci co Amigę mają wyłącznie jako emulator na PC.
I tu decyzja, czy z tego targetu rezygnujesz, o ile zakładasz jakąś sprzedaż ? Innymi słowy jaka wersja dla nich , bo ja powiem szczerze w Tony - ego zagrał bym na padzie na The A 500 , albo The C 64 .
[#5044] Re: Zapowiedzi nowych gier

@tukinem, post #5041

A czy wydanie pudełkowe będzie z dyskietkami czy CD z ADF?

Wg mnie możliwość uruchomienia z HDD to mus, z dyskietek opcja. Przy czym byłaby to bardzo fajna opcja, z której pewnie wielu by skorzystało "dla klimatu", w epoce taka gra zdecydowanie pozwalałaby się uruchamiać z dyskietek, bo bardziej zaawansowane audiowizualnie to umożliwiały (niczego nie umniejszając).

A jeśli dyskietki w pudełku miałyby służyć tylko do instalacji, to w ogóle szkoda zachodu z dyskietkami.
[#5045] Re: Zapowiedzi nowych gier

@Jacques, post #5044

A od kiedy to dla gry majacej dzialac na golej A500, uruchomienie jej z HD to jest mus?
[#5046] Re: Zapowiedzi nowych gier

@Don_Adan, post #5045

Może np. od wtedy, odkąd mamy lata '20 XXI wieku i A500 z 1MB ram nie jest standardem wśród osób włączających prawdziwą Amigę.
Ale bez obaw, wystarczy WHDLoad jakby co
1
[#5047] Re: Zapowiedzi nowych gier

@Don_Adan, post #5045

bo nie ma nowych dyskietek rzadkich do kupienia?
[#5048] Re: Zapowiedzi nowych gier

@michal_zukowski, post #5047

Sa do kupienia nowe dyskietki, chocby Adrian Cummings z Mutation Software je kupuje. Ale Tobie chodzi raczej o forme dystrybucji tej gry niz o sposob jej uruchomienia. Dystrybucja moze byc i cyfrowa i fizyczna. A poniewaz gra jest w BB2 to z tego co wiem i tak powinna dzialac z HD, bo nie znam zadnej gry NDOS napisanej w BB2, ale ja nie znam wszystkich gier Amigowych.

Edycja, na EAB tez ktos sie pytal o nowe dyskietki DD do Amigi. Juz nie pamietam watku, ale ktos podal link do bodaj nowych japonskich dyskietekDD 3.5 cala.

Ostatnia aktualizacja: 23.06.2023 10:42:42 przez Don_Adan
[#5049] Re: Nowe gry

@zzielinski, post #5029

a tu jakas nowa gra RTS na OS 4...
autor jedynie zapomnial dodac jakas czytelna grafike do tej "gry"

[#5050] Re: Zapowiedzi nowych gier

@Merlin_PL, post #5043

Jeśli gra będzie chodzić pod Pistormem to chętnie ją zainstaluję z wersji cyfrowej. Ewentualnie z Goteka. Orginalna stacja zdechła tak jak i dyskietki.
1
[#5051] Re: Zapowiedzi nowych gier

@Jacques, post #5044

Na pewno będą dyskietki w pudełku. Co do CD z ADFami to nie wiem jeszcze. Może być kod do pobrania sobie ADFów z netu. No i wymagania wzrosły do 1MB slow/fast ram i 0,5 chip ram.
1
[#5052] Re: Zapowiedzi nowych gier

@mailman, post #1

Zapowiedź nowej gry, preview demo zaprezentowany na tegorocznym Decrunch 2023 - Rescue Fight!
4
[#5053] Re: Zapowiedzi nowych gier

@zzielinski, post #5052

Moim zdaniem niewiele tutaj jest. Animacja postaci w stanie spoczynku, zero komputerowego AI, a jedynie reakcja na fire naszego joysticka. Szczerze nie bardzo wiem co tu prezentować.
[#5054] Re: Zapowiedzi nowych gier

@tukinem, post #5053

Mogę się mylić, ale są twórcy którzy pokazują dużo a później jest cisza, i są twórcy którzy pokazują mało, żeby później zaskoczyć progresem ;)
1
[#5055] Re: Zapowiedzi nowych gier

@zzielinski, post #5052

Czy tylko ja mam wrażenie że postacie są kopią z Kunio Kun ?
Chociaż z drugiel strony, kto z nas nie chciałby pocisnąć w takiego Slam Dunk czy Goal 3 na sterydach

Ostatnia aktualizacja: 25.06.2023 16:29:36 przez szczupi26

Ostatnia aktualizacja: 25.06.2023 16:31:13 przez szczupi26
[#5056] Re: Zapowiedzi nowych gier

@szczupi26, post #5055

Wygląda raczej na wzorowanie się na bijatyce Scot Pilgrim i grafikach Paula Robertsona.
[#5057] Re: Zapowiedzi nowych gier

@tukinem, post #5053

Rozumiem, że każdy jest zapracowany i może nie mieć czasu, ale prezentować na party demo w wersji alfa? Tu jest tylko zakodowana animacja i sterowanie z tego co widziałem. Nie bardzo się orientuję w bijatykach, bo w życiu grałem jedynie w Mortal 2 i Tekken 3 tak bardziej, ale wydaje mi się że to co tu jest pokazane to dopiero wczesny prolog. Jeszcze technika walki, ubywanie życia, AI przeciwnika... moim zdaniem to bardzo wczesny początek gry. Oczywiście nie neguję, bo temat jak najbardziej w stylu arcade, ale na pokaz/konkurs to chyba zbyt wcześnie.

Ostatnia aktualizacja: 25.06.2023 18:12:00 przez tukinem
[#5058] Re: Zapowiedzi nowych gier

@zzielinski, post #5052

Kupa jak wszystkie gry z tymi głowami po omnadren
1
[#5059] Re: Zapowiedzi nowych gier

@tukinem, post #5057

Czyli jakby Ciebie poproszono o wystawienie czegokolwiek, bo inaczej konkurs może się nie odbyć to byś odmówił? :)

Wiele nas różni widzę, następnym razem zapytam Cię o zgodę zanim pójdę się wysrac :D

Dla zainteresowanych. Rescue fight to próba silnika, który powstał dokładnie dwa lata temu. Jest to niecałe dwa dni pracy, ale ze śliczna grafika Koyota. Ogólnie info jest w readme. I jest to klasyczny compofiller.

Ostatnia aktualizacja: 25.06.2023 18:31:51 przez juen
8
[#5060] Re: Zapowiedzi nowych gier

@zzielinski, post #5052

Spoko giera może być na wzór produkcji od SNK na Neo Geo Pocket oraz NGPC
1
[#5061] Re: Zapowiedzi nowych gier

@Dorian3d, post #5058

No nie wygląda to obiecująco. A wręcz prezentuje się paskudnie.
1
[#5062] Re: Zapowiedzi nowych gier

@tukinem, post #5057

W wymaganiach produkcji która mogła być dopuszczona do konkursu było "...Complete games or playable demo or work in progress versions are allowed...". Oceniano nie gotową grę tylko wystawioną produkcje pod kątem jej wyglądu, gameplayu, potencjału i czego tam dusza zapragnie. W mojej też nie było kilku rzeczy które określałyby że to pełnokrwista gra. Zlitujcie się i nie róbcie kolejnego wątku o wyższości swiat wielkiejnocy na swiętami bozegonarodzenia...
3
[#5063] Re: Zapowiedzi nowych gier

@Stoopi, post #5062

No dobra już dobra :) myślałem że demo to po prostu okrojona wersja pełnej wersji gry, a nie wczesny work in progress. Nie rzucam się co do wymagań konkursu, tylko do samej nazwy, że demko to już powinno być coś w co można jakoś zagrać, a nie samo sterowanie, reakcja na fire i animacja. Miałem na myśli demka w stylu Metro Siege, gdzie mamy już pełny level do ogrania, przeciwników atakujących nas, punktację i jakąś grywalność.

Co do grafiki jasne, że nie mam zastrzeżeń. Niech rozwijają grę, bo można stworzyć naprawdę coś fajnego na takim silniku.
1
[#5064] Re: Zapowiedzi nowych gier

@mailman, post #1

Gra, która zdobyła 1 miejsce na Decrunch 2023 - Bulbmaster:
7
[#5065] Re: Zapowiedzi nowych gier

@juen, post #5059

I jest to klasyczny compofiller.

no to spoko, po prostu wrzucajacy napisal, ze to demo nowej gry

p.s.
a nie mysleliscie o tym zeby stworzyc cos bardziej chwytliwego.. np. taki remake Domana ale z lepsza grafika ?
Z ladna i bardziej plynna grafika taka gra mogla by zostac nawet i hiciorem a przeciez Doman byl sklepany w Amosie a grafike ma koslawa.
2
[#5066] Re: Zapowiedzi nowych gier

@selur, post #5065

@selur najlepiej z digitalizowanymi postaciami. Tylko kto da sobie na potrzeby produkcji głowę odciąć???
2
[#5067] Re: Zapowiedzi nowych gier

@selur, post #5065

Popieram. Grafikę stworzyć potrafisz. Amosa znasz, więc to napiszesz spokojnie. Później Mastaszek to przepisze do asemblera i masz hicior. Od sampli i muzyki też się ktoś znajdzie. Przemyśl, załóż wątek o projekcie i do dzieła. Mogę pomóc jak coś. Będę trzymać kciuki.

Ostatnia aktualizacja: 26.06.2023 05:34:14 przez tukinem
[#5068] Re: Zapowiedzi nowych gier

@tukinem, post #5067

Nie stworze grafiki, bo tam przede wszystkim trzeba ladnie animowane postacie jak z Barbariana. Sam krajobraz to polowa grafiki a gdzie reszta...
Ja postaci i zwierzat tez, nie rysuje a tym bardziej nie animuje , bo to wymaga bardzo duzego skila, wprawy i wiedzy na temat anatomii, ktorej nie mam. Akurat rysowanie postaci, to w amigowych grach malo komu wychodzilo ladnie.
Aczkolwiek gdyby byly kody zrodlowe Domana z pewnoscia ktos (lub ja), by sie podjal chociazby ulepszenia samej gry, ktora momentami nieco kaleczyla rozgrywke.
[#5069] Re: Zapowiedzi nowych gier

@tukinem, post #5053

Faktycznie, niby mało w tym demie, ale działają już kluczowe elementy rozgrywki, tzn. sceneria, szereg animowanych postaci, kontrola oraz system walki.

Nie jest istotne, że postacie korzystają z jednego zestawu grafik - jest to nawet wskazane na etapie pisania kodu.

Bardzo się cieszę i gratuluję Koyotowi oraz Juenowi sympatycznego demka swojej bijatyki. Fajnie, że zdążyliście na Decrunch.

Co do zwycięzcy konkursu, gry Bulbmaster - świetna i pomysłowa gra. Brawo Stoopi i zespół odpowiedzialny za tę produkcję!
6
[#5070] Re: Zapowiedzi nowych gier

@Hexmage960, post #5069

Dzięki! gra jest pisana czasy czas, trochę jeszcze zejdzie do pełnej wersji.
5
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem