[#4981] Re: Zapowiedzi nowych gier

@mailman, post #4976

Całkiem zacnie to się prezentuje OK
1
[#4982] Re: Zapowiedzi nowych gier

@mailman, post #4976

Kolejna giercyna rodem z 8 bit, tylko ciut lepiej. Grywalność leży i kwiczy. No i te wymagania giercyny. Tragikomedia.
1
[#4983] Re: Zapowiedzi nowych gier

@amikoksu, post #4982

Marudzisz. Przecież wiadomo, że teraz gry retro robią hobbiści po godzinach w 1 osobę i bez dużego doświadczenia. To lepiej, żeby nic nie robili? Nawet dużo gier z epoki to crapy, ale co jakiś czas trafia się coś lepszego.

Ostatnia aktualizacja: 19.05.2023 12:37:16 przez TuReX
[#4984] Re: Zapowiedzi nowych gier

@TuReX, post #4983

Niech robią i takie jak im to frajdę sprawia. I zawsze się jakiś amator kwaśnych jabłek na to znajdzie.

Ostatnia aktualizacja: 19.05.2023 13:10:51 przez amikoksu
1
[#4985] Re: Zapowiedzi nowych gier

@TuReX, post #4983

Oczywiście, że wśród starych gier były crapy. Problem jest inny .Większość z nas te stare gry dobre , czy zle posiada. Ma punkt porównania i prostą alternatywę w stosunku do nowych gier

- Jak za darmo lub za grosze to mogę wziąść i pograć i przymknąć oko na niedoróbki

- Jak za konkretne pieniądze to już nie może być crap , ani nawet przeciętny wyrób, tylko gra , która naprawdę będzie dobra i będzie w stanie konkurować z darmowym starociem z wyższej półki bo w innym wypadku wygrywa staroć. A jak grasz na innych platformach to z kolei gry z tych innych platform zwykle wygrywaja swoją atrakcyjnością .

Jest to któraś zapowiedz gry , która pomija Amigę 500 z 1 MB, czyli komputer retro , który kiedys dominował na rynku , to też daje pewien materiał do wniosków.
[#4986] Re: Zapowiedzi nowych gier

@Merlin_PL, post #4985

Pentium1 też dominował kiedyś na rynku.
[#4987] Re: Zapowiedzi nowych gier

@Don_Adan, post #4967

Nastepna gra w Scorpion Engine. Mnie sie podoba. Ale nie wiem jak z prawami do postaci.

link

Edycja, Forest of Illusion taki ma tytul.

Ostatnia aktualizacja: 19.05.2023 21:46:40 przez Don_Adan
3
[#4988] Re: Zapowiedzi nowych gier

@Don_Adan, post #4987

Bardzo fajnie to wygląda. Tylko pewnie nie ma licencji na grafikę, więc nie da się tego sprzedawać. Poza tym czemu gra jest na oko na 1/4 ekranu? Scorpion Engine nie wyrabia? Ale z tego i tak widać, że da się zrobić w tym dobrą grę, tylko kwestia pomysłu.

Ostatnia aktualizacja: 19.05.2023 21:56:54 przez TuReX
[#4989] Re: Zapowiedzi nowych gier

@TuReX, post #4988

Raczej chodzi o ilosc potrzebnego chip ramu, bo widac ze jest tam sporo animacji i grafiki. Ale to musisz sie autora spytac.
[#4990] Re: Zapowiedzi nowych gier

@TuReX, post #4988

Wygląda trochę jak Rayman z PSX.

https://youtu.be/rAd6MlU5yiY

Ostatnia aktualizacja: 19.05.2023 22:28:45 przez rbej1977
[#4991] Re: Zapowiedzi nowych gier

@Don_Adan, post #4987

Forest czy Castle - kogo to obchodzi.
[#4992] Re: Zapowiedzi nowych gier

@Don_Adan, post #4987

Ale nie wiem jak z prawami do postaci.

Żeby się nie skończyło jak ze Smerfami.
1
[#4993] Re: Zapowiedzi nowych gier

@waldiamiga, post #4992

Grafika lasu jest stad:

link

Czyli nie rypana. Tytul raczej nie jest zastrzezony. "Jedynie" glowna postac jest pewnie rypnieta z Sega Megadrive. Moze jacys przeciwnicy tez, bo nie znam tej gry. Ewentualnie jakis grafik moze stworzy jakiegos innego bohatera.
[#4994] Re: Zapowiedzi nowych gier

@Don_Adan, post #4993

Na to wygląda że niedługo ktoś wykupi prawa do czerwonego - zielonego - i niebieskiego piksela i nikt nie będzie mógł nic zrobić. Myszka to myszka , nie musi kojarzyć się z myszką Miki od Disneya. Wystarczy wydłużyć uszy i po problemie.
1
[#4995] Re: Zapowiedzi nowych gier

@djpiotrs, post #4994

Myszka Miki z wydłużonymi uszami, to nadal będzie myszka Miki, no bez jaj.
Jak ktoś używa postaci którą chronią prawa "autorskie" (i do tego wyrypana grafika), to nie wiem na co liczy.
1
[#4996] Re: Zapowiedzi nowych gier

@karolb, post #4995

Niech tam teleportuje głównego bohatera z Another World to kupię tę grę i nawet zagram.
[#4997] Re: Zapowiedzi nowych gier

@koczis, post #4996

Bohater z Another World, tilesy z internetu, muzyka z Lemingow a wszystko sklejone w game makerze... i ostatecznie wyjdzie taki ulep jak samochod z polskiego auto-komisu.
Wiecie jak tym sie pozniej "jezdzi" yyy... znaczy "gra" ?
[#4998] Re: Zapowiedzi nowych gier

@selur, post #4997

A coś pozytywnego zapodasz? Czy tylke be, me i kukuryku.
[#4999] Re: Zapowiedzi nowych gier

@koczis, post #4998

zapodam... ze Amiga sie stacza ?

[#5000] Re: Zapowiedzi nowych gier

@selur, post #4999

Co niby w klonie myszki "Miki" było złego. Mnie ta gra się podoba i uważam, że wykonanie jest bardzo dobre
[#5001] Re: Zapowiedzi nowych gier

@selur, post #4997

Strasznie marudzisz. Jakos nie kojarze, zeby to byla muzyka z Lemmingow, a rypalem wszystkie utwory, w tym te ukryte do ktorych pewnie sa/byly jakies prawa autorskie i dlatego nie byly odgrywane w czasie grania. To ze cos bylo/jest zrobione w Scorpion Engine to nie ma zadnego znaczenia, wazne jest KTO TO ROBI. Oczywiscie pewnie autor tej gry teoretycznego maksa jaki daloby sie wyciagnac w asemblerze 68k nie osiagnie. Ale rezultat i tak jest calkiem niezly.

A tutaj masz przyklad podobnej gry na Amige nie stworzonej w zadnym game makerze:

link

Powinna Ci sie bardziej podobac, bo nie w game makerze, zadnych tilesetow z netu, muza na pewno nie z Lemmingow, no i ten obrazek tytulowy, ktory wymiata.
[#5002] Re: Zapowiedzi nowych gier

@Don_Adan, post #5001

@Don_adan

Sam nie wierzę, że to piszę, ale selur ma sporo racji (tfu), a twój przykład jest słaby...
zerknij tutaj:

...i obejrzyj całe. :)
grafika moja (nie tilesy z internetu), kod mój (nie Scorpion Engine), a ja nawet nie jestem koderę!
o programowaniu wiem tyle ile ze studiów, a wtedy w 2019 uczyłem się właśnie BB2.

da się, ale większość woli iść na skróty i użyć engine'a
btw: scorpion engine chyba też w BB2 napisany jest (???). tak mi się coś wydaje.

a co do tej myszki miki... to to jest gra taka jak 100 innych w scorpionie. grafika ładniejsza bo ktoś poświęcił czas na "wyrypanie" albo przeszukanie internetu, ale to jest gra taka jak 100 innych.
i to jest problem... np u mnie też... nie pociągnąłem tematu bo nie miałem pomysłu na grę a i samemu to mogę se conajwyżej takiego Robot Jet Action zrobić. ;)
2
[#5003] Re: Zapowiedzi nowych gier

@c64portal, post #5002

bardzo ładne OK
[#5004] Re: Zapowiedzi nowych gier

@c64portal, post #5002

Wiesz samo okreslenie AGA jest malo dokladne. Jeszcze dobrze jest wiedziec ile chipu, ile fastu i na jaki procesor. Widzialem silnik gry Final Fight na AGA, bodaj 68040, i paredziesiet MB fastu. No i wygladal lepiej niz Final Fight na A500 0.5MB chip. Wiekszosc osob malo co wie o Scorpion Engine, a krytykuje. Ja sam nie bardzo to sledze, ale z tego co wiem to jest to program PC-towy, stworzony bodaj w Unity (to jest bodaj jakis PC-towy game maker). Bazuje on na procedurach z Blitz Basic 2, o ile dobrze zrozumialem. Ale ma tez procedury, ktorych nie ma w BB2 bo jego autor adaptuje/wprowadza rozne inne ciekawe rozwiazania, ktore byly wykorzystywane na Amidze. I SE jest caly czas rozwijany.
Video obejrzalem cale. A przyklad byl dobry, bo pokazywal jak przecietnie wygladaly gry Amigowe, ktore dzialaly na golej A500. Wedlug tam kogos z EAB dopiero od czasow gier Team 17, ktore wszystkie wymagaly 1 MB pamieci Amigowe gry zaczely wygladac lepiej. Sa dobre gry Amigowe napisane w C, ASM, AMOS-ie i Blitz Basic 2. Ale sa tez kiepskie gry Amigowe napisane we wszystkich tych jezykach. Tak jak pisalem, nie liczy sie w czym gra byla napisana, ale przez KOGO. Kiepski programista/koder nie stworzy hitu w asemblerze, a dobry programista stworzy dobra gre w AMOS-ie, chocby taka seria Valhalla.
1
[#5005] Re: Zapowiedzi nowych gier

@c64portal, post #5002

no i widac, ze grafike robil grafik a nie muzyk jak to dzisiaj maja w zwyczaju
[#5006] Re: Zapowiedzi nowych gier

@Don_Adan, post #5004

Zgadzam się, to tak jak z protrakerem i podobnymi music makerami. Są robione różnej jakości produkcje, które zależą od tego, kto je robi.
[#5007] Re: Zapowiedzi nowych gier

@Don_Adan, post #5004

Pełna zgoda.

Tylko ja pisząc o gołej A 500 z 1 mb wskazuję komputer, który był kiedyś najpopularniejszy i mam wrażenie z którym związanych jest najwięcej tzw retro sentymentów. Gra zrobiona na układ AGA natychmiast tą grupę wyklucza z kręgu nawet potencjalnie zainteresowanych. A , ze wyzwanie jest większe to inna kwestia
[#5008] Re: Zapowiedzi nowych gier

@mailman, post #1

Ukazało się nowe demo gry Tapper:
2
[#5009] Re: Zapowiedzi nowych gier

@Merlin_PL, post #5007

i mam wrażenie z którym związanych jest najwięcej tzw retro sentymentów.

Ja zaczynałem od A1200, więc mam sentymenty bardziej rozszerzone (bo nie tylko ECS, ale ECS + AGA)

Ostatnia aktualizacja: 23.05.2023 21:24:01 przez karolb
[#5010] Re: Zapowiedzi nowych gier

@mailman, post #1

Forest of Illusion - preview

Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem