[#5311] Re: Zapowiedzi nowych gier

@zzielinski, post #5289

Signature Edition €47,95
Signature Edition plus USB €49,95
Pure Edition €34,95
Digital Edition €29,95
Soundtrack €14,95

Ceny powalają jak dla mnie. Tyle mniej wiecej kosztuje "dziedzictwo hogwartu" na PS5.
Jak to jest że kiedyś koledzy potrafili domowymi sposobami bez kickstarterów i wielkiej kasy zrobić takie franko (część 1 oczywiście) i można było takie gry kupić stosunkowo tanio, a teraz gry na Amigę kosztują miliony , a ich jakość nijak się ma nawet do gier z tamtej epoki, a o czasach obecnych nie wspomnę
1
[#5312] Re: Zapowiedzi nowych gier

@Biegu86, post #5311

No to niech autorzy gier na PS5 zrobią swoje Aquabyss na Amigę i wydadzą taniej. Nikt im nie broni.
2
[#5313] Re: Zapowiedzi nowych gier

@Biegu86, post #5311

Franko to żadna jakość hahaha
1
[#5314] Re: Zapowiedzi nowych gier

@Biegu86, post #5311

Może trzeba kupić PS5 i wyrzucić Amigę ?
2
[#5315] Re: Zapowiedzi nowych gier

@prz, post #5314

Może trzeba kupić PS5 i wyrzucić Amigę ?

oczywiście
ale..
pod warunkiem, że na PS5 działa emulator amigi itp. :)
[#5316] Re: Zapowiedzi nowych gier

@prz, post #5314

Mogę mieć jedno i drugie, a na amidzę grać w klasyki z epoki dla sentymentu. Chodzi jedynie o fakt że w takich cenach to są mega rozbudowane gry z fabułą, zawiłymi wątkami, na kilka dni.
Tu mamy latający samolocik jakich wiele, a cena jak za jakiś mega hit. Taka sama gra na pc kosztowała by 5 eur

Ostatnia aktualizacja: 06.10.2023 05:07:48 przez Biegu86
1
[#5317] Re: Zapowiedzi nowych gier

@karolb, post #5312

ale Panowie spokojnie... czytajcie powoli i ze zrozumieniem...
jakie Aquayss... to nie ten wątek
I tak ceny gier retro (nie tylko na Amigę) w porównaniu z cenami gier na dzisiejszy sprzęt są hmm...
Ja na szczęście wracając do Amigi - wracam jak najbardziej się da do jej korzeni, a nowe gry są dla mnie tylko dodatkiem..

Ostatnia aktualizacja: 06.10.2023 05:07:36 przez RokiS
1
[#5318] Re: Zapowiedzi nowych gier

@Biegu86, post #5316

moim zdaniem tu nie chodzi o to, ze to tylko "latający samolocik jakich wiele..." ale o to, ze gra jest juz ktoras wersja, jest robiona od wielu lat a wciaz nie powala.

O ile silnik moze jest juz naprawde dobry (bo fakt jest szybko i duzo na ekranie) i mozna by na nim stworzyc swietna gre, o tyle jako calos ta gra prezentuje sie slabo... a na statycznych screenach to bym powiedzial, ze wrecz dziadosko.
Nie zapominajmy, ze to ma byc flagowa strzelanka Ryśka (z klanu) na AGA a tym czasem wyglada jak OCS'owy bohomaz.

o ile to, jeszcze jakos wyglada jak kosmiczne wehikuly...

o tyle, te obrazki to juz jest kosmiczne posmiewisko.
Co to w ogole jest, ja sie pytam ???

no sorry...
ale kolega Minniat narysowalby lepsza grafike nize te kosmiczne rozdeptane płazy i gluty.
Najgorsze jest to, ze niepotrzebnie gra korzysta z dual-playfield oferujac jedynie 16 kolorow na foreground i jakies nikomu niepotrzebne kleby dymu na backgroundzie.
Beczka dziekciu wylewa sie z tej gry, kiedy patrze jak ten dym przenika przez cala kosmiczna materie w tej strzelance.

Na AGA w strzelance nowej generacji, to powinno byc minimum pelne 64 kolory a najlepiej 128 i wygladac jak wypasiony Project-X, bo do tej pory nie widze lepiej wygaldajacej strzelanki niz ta z Team 17.
A ten dual-playfield juz dawno powinien byc zapomniany przez dzisiejszych amigowcow, bo liczba kolorow w tym trybie, to smiech na sali. No chyba, ze ktos potrafi wykorzsytac do maksimum czipset i sprajty zeby konkurowac np. z takim Shadow of the Beast czy Lionheart.

Slowem faktycznie jak za 35 euro, to jest graficzna bieda na AGA i mnie osobiscie w ogole nie zacheca.

Ahhh... tesknie za takimi grami na Amige.

Ostatnia aktualizacja: 06.10.2023 06:35:36 przez selur
4
[#5319] Re: Zapowiedzi nowych gier

@Solo Kazuki, post #4280

Pojawiło się nowe nagranie z powstającej wciąż gry Boss Machine przedstawiające następnego przeciwnika w akcji.

[#5320] Re: Zapowiedzi nowych gier

@Biegu86, post #5311

Ceny powalają jak dla mnie. Tyle mniej wiecej kosztuje "dziedzictwo hogwartu" na PS5.

Ciśnie mi się co najmniej kilka odpowiedzi:
- to jest wątek o zapowiedziach nowych gier, a nie o tym, że komuś za drogo
- za drogo? nie kupuj, nie musisz
- sprzedaj Amigę, graj w Dziedzictwo Hogwartu
- kiedyś było inaczej
- stosunkowo tanio można było wtedy kupić oryginał? przelicz sobie raz jeszcze uwzględniając inflację i denominację
- itd.
5
[#5321] Re: Zapowiedzi nowych gier

@Drakon, post #5320

Widzę, że na tym forum ostatnio wypowiedzenie swojego zdania niż ogólne innych piecze... Przykre.
- "Nie kupuj" - nie kupię.
- "sprzedaj amigę" - sprzedałem - obecnie korzystam z winuae póki co. Gram w gry z epoki - nowe mnie nie interesują.
- "kiedyś było inaczej" - dlatego, że np ja osobiście patrzę na gry z epoki przez pryzmat sentymentu z dzieciństwa, nie jest w stanie niestety zainteresować mnie nowa, ani gry z amigi z epoki w które za dziecka nie grałem. Ja po prostu nowych gier na amigę nie potrzebuję - mam prawo do swego zdania.
- "inflacja, denominacja" - trudno mi się odnieść do inflacji i denominacji tamtych lat bo wtedy wartość pieniądze nie była mi tak znana jak obecnie i cen tych gier nie pamiętam, miałem wówczas około 8 lat. Pamiętam natomiast, że częściej kupowaliśmy piraty, ale oryginały też się zdarzyły np "Soccer Kid", "Kajko i Kokosz" , "Dreenshar dzieło magów", "forest dumb" - te pamiętam, że na pewno miałem oryginalne.
2
[#5322] Re: Zapowiedzi nowych gier

@Biegu86, post #5321

Wybacz, bo być może rzeczywiście zabrzmiało to obcesowo, ale odczytałem to jako: "dlaczego tak drogo, przecież to skok na mój portfel"... Jeśli Cię to uraziło, przepraszam :)

Ogólnie mówiąc - ceny produkcji muszą być wysokie, bo nakłady muszą być niskie.
Co do reszty - ciężko zebrać grupkę pasjonatów-amigowców (tak z 5 osób), która poświęciłaby swój czas na klepanie nowej gierki "dla funu". Bo w sumie - gdyby była z jakimś mega pomysłem - mogliby oni próbować ją wydać i sprzedać, ale pewnie cena produkcji byłaby wysoka i gra będzie droga - kółeczko się zamyka.

Z mojego punktu widzenia 35EUR za nową grę (pomiń platformę, niektóre nowe gry na C64 czy ZX Spectrum kosztują niewiele mniej - Pig Quest na C64 - 55 EUR), to jest adekwatna cena.

Ostatnia aktualizacja: 06.10.2023 09:15:04 przez Drakon
2
[#5323] Re: Zapowiedzi nowych gier

@Drakon, post #5322

Panowie, nie ma co dyskutować o cenach. Za remake'i starych gier producenci koszą graczy jak za nowe tytuły AAA i my, gracze, kupując te gry, godzimy się na to i nie marudzimy, niektóre gry mają też kilkadziesiąt lat, są dalej w sprzedaży a kosztują niemal tyle co na premierze i też ludzie to nadal kupują. A jak ktoś jeszcze tutaj ma oczekiwania, że po xx latach tworzenia gry przez kogoś będzie ona majstersztykiem i wyciśnie z amigi pełny jej potencjał (nawet ten nieznany w tamtych czasach) to ręce opadają. Cieszmy się, że komuś w ogóle chce się jeszcze gry na amigę robić a ci którzy pracują i amigę/amigi posiadaja, myśle, że skoro stać nas na takie hobby to i na grę za kilkadziesiąt euro też no i póki co, każdy z nas ma swój rozum i może sam zdecydować co kupić a czego nie
1
[#5324] Re: Zapowiedzi nowych gier

@Drakon, post #5322

a to fakt !
najlepsze gry na C-64 sa nawet drozsze niz te wydawane na Amige i jakos znajduja nabywcow ok, racja
1
[#5325] Re: Zapowiedzi nowych gier

@selur, post #5324

Tylko warto zauważyć, że najlepsze gry na c64 wychodzące obecnie biją na głowę gry z epoki. Co do Amigi to sytuacja jest z goła inna, ale i tak super, że wychodzą. Mnie cieszy każda nowa produkcja :)
3
[#5326] Re: Zapowiedzi nowych gier

@retrofaza, post #5325

tez fakt ok, racja
[#5327] Re: Zapowiedzi nowych gier

@selur, post #5318

Selur jak zwykle marudzisz, uwazasz, ze grafika stworzona przez jednego z lepszych grafikow jest slaba. To jest gra akcji a nie przygodowka, grafike to sobie mozesz porownywac do innych strzelanek z takim samym skrolem, jak np. Banshee, Hybris czy Xenon 2 czy Swiv.. O ile ta gra ma dzialac na golej A1200/CD32 to raczej nie bedzie mogla miec wiecej kolorow. To jest drugie podejscie do grafiki z tej gry. Pierwsze przez wloskiego kodera okazalo sie nieudane, no ale mialo te 128 czy 256 kolorow, juz nie pamietam. Jak chcesz, zeby strzelanka tego typu byla w 256 kolorach, to potrzebne jest c2p, czyli raczej minimum 68030 a nie 68020.
1
[#5328] Re: Zapowiedzi nowych gier

@Don_Adan, post #5327

Przecież ta grafika jest słaba bo jest niedopracowana. Jest tona niepoprawionych artefaktów przy konwersji na paletową wersję. Jakiś losowych kropek czy coś.
3
[#5329] Re: Zapowiedzi nowych gier

@michal_zukowski, post #5328

Grafika, nie jest slaba. Tutaj jest oryginal.

link

A to co ty i Selur oceniacie nie musi byc grafika z finalnej wersji gry. Tak samo tak jak ten trailer jest sprzed dwoch lat.
Ale zobaczymy jak gra wyjdzie.
[#5330] Re: Zapowiedzi nowych gier

@Don_Adan, post #5329

Nie rozumiem tych dyskusji na temat jakości dzisiejszych gier na Amigę (numer posta, na który odpowiadam - przypadkowy).

Jeśli chce się mieć super grę, na którą był poświęcony spory budżet twórców, trzeba włączyć sobie peceta lub kupić konsolę.

Jeśli chce się koniecznie grać na Amidze to trzeba się pogodzić z tym, że zespół twórców i ich budżet jest WIELOKROTNIE mniejszy niż w przypadku produkcji na konsole (a budżet jest mniejszy pewnie nawet X milionów $ / 0$ razy bo na ogół są to pasjonaci, którzy poświęcają wolny czas).

Poza tym gry pecetowe i konsolowe sprzedają się z dziesiątkach lub setkach tysięcy, a gdy na Amigę - o ile nie są dystrybuowane darmowo to jak sprzedadzą się w setce egzemplarzy to będzie sukces.

A jeśli chodzi o C64 to dużo łatwiej (mniejszym kosztem, w tym czasu) jest dzisiaj zrobić jednoosobowo grę o jakości zbliżonej do jakości sprzed lat na C64 niż w przypadku Amigi dzisiaj osiągnąć podobną jakość do dawnych gier Amigowych (w czasach, gdy te gry sporo zarabiały). Tak samo, jak jeszcze łatwiej byłoby dzisiaj osiągnąć ówczesny poziom gier w przypadku ich pisania na ZX81.

Chcemy super gier - napiszmy je sobie sami i zobaczymy ile na to trzeba czasu.

I tyle.

Ostatnia aktualizacja: 06.10.2023 13:10:38 przez prz

Ostatnia aktualizacja: 06.10.2023 13:11:19 przez prz
2
[#5331] Re: Zapowiedzi nowych gier

@Don_Adan, post #5329

grafika jest slaba i bedzie slaba.
Dlaczego ?
bo cokolwiek zostanie skonwertowane z kilku setek do 16 kolorow, bedzie wlasnie wygladac jak ta kolorowa rozjechana kupa ok, racja
[#5332] Re: Zapowiedzi nowych gier

@prz, post #5330

No właśnie, tak jakby same wielkie autorskie hity wychodziły na C64... Sam's Journey, Pig's Quest, a tak to głównie konwersje, skądinąd doskonałe (EoB czy SMB).

Ostatnia aktualizacja: 06.10.2023 14:38:30 przez Jacques
[#5333] Re: Zapowiedzi nowych gier

@Drakon, post #5322

Wybacz, bo być może rzeczywiście zabrzmiało to obcesowo, ale odczytałem to jako: "dlaczego tak drogo, przecież to skok na mój portfel"... Jeśli Cię to uraziło, przepraszam :)

Nie gniewam się :)
[#5334] Re: Zapowiedzi nowych gier

@selur, post #5331

Marudzisz Selur, ale kiedy ty nie marudzisz.

link

To wedlug ciebie tutaj jest 16 kolorow i ze tutaj ta gra wyglada jak rozjechana kupa?
[#5335] Re: Zapowiedzi nowych gier

@Don_Adan, post #5334

Kiepskie jest tylko to prowymiotne bujanie tłem, ale skoro film jest stary, może go nie będzie?
[#5336] Re: Zapowiedzi nowych gier

@Jacques, post #5335

Mi się na razie wszystko podoba. Ale w shmupach i tak najważniejsza jest dynamika, sterowanie (responsywnosć) i pomyslowe bullet patterny. Trzymam kciuki.
[#5337] Re: Zapowiedzi nowych gier

@Biegu86, post #5321

- "kiedyś było inaczej" - dlatego, że np ja osobiście patrzę na gry z epoki przez pryzmat sentymentu z dzieciństwa, nie jest w stanie niestety zainteresować mnie nowa, ani gry z amigi z epoki w które za dziecka nie grałem.

Mam bardzo podobnie: zdecydowanie wolę wrócić do czegoś dobrze mi znanego niż próbować wnikać w nowe. Taka bardzo hardkorowa forma nostalgii. Dotyczy to zarówno gier, jak i filmów czy muzyki (właśnie znowu leci album "Love Is No Crime" Bad Boys Blue z 1987, na którym możemy między innymi posłuchać Lyane Leigh, zanim kilka lat później zaczęła wygłupiać się i stękać w E-roticu). Zresztą spójrzmy prawdzie w oczy: od roku 2000 cała nasza światowa kultura jedzie ostro po równi pochyłej... Ale ani to dobre miejsce, ani czas czy okazja na takie dywagacje.

Widzę, że na tym forum ostatnio wypowiedzenie swojego zdania niż ogólne innych piecze... Przykre.

Nie tylko na tym forum. Całe środowisko retro, bez względu na "uprawianą" platformę, jest tym przeżarte od podszewki: albo myślisz/robisz to samo co wszyscy, albo jesteś "toksyczny" i próbują cię wbić z powrotem niczym wystającego gwoździa - nie masz prawa do własnego zdania. Między innymi dlatego przestałem się gdziekolwiek udzielać kilka lat temu - szkoda czasu i nerwów.

Przepraszam za offtop, ale doprawdy ciężko się powstrzymać, gdy wreszcie widzi się głos rozsądku nazywający rzeczy po imieniu w całym tym wariactwie.

Ostatnia aktualizacja: 06.10.2023 23:00:06 przez cpt. Misumaru Tenchi
4
[#5338] [post oznaczony jako OT] wyświetl Re: Zapowiedzi nowych gier
[#5339] Re: Zapowiedzi nowych gier

@mailman, post #1

Jest już oficjalny trailer do Reshoot Proxima 3: link

Może mi ktoś wytłumaczyć jak jest tutaj rozwiązany soundtrack dla A1200/HD? Czy podczas gry z HDD mamy tylko same efekty dźwiękowe? Czy trzeba mieć Audio CD oraz czytnik CD lub/i CD32, żeby grać z ścieżkami audio? Co dokładnie zwiera wersja "Reshoot Proxima 3 Download-Version"?
[#5340] Re: Zapowiedzi nowych gier

@kempy, post #5339

Reshoot Proxima 3 gameplay:
3
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem