[#6662]
Re: Zapowiedzi nowych gier
@mastaszek,
post #6659
Skoro już o tym mowa, to przyznam, że ostatnio pracowałem też trochę przy Magazynie. Ustaliłem, że pola docelowe mogą odsłaniać ukryte elementy planszy, po położeniu na nich skrzyń. Bardzo prosta idea, która urozmaica Sokobana. Te odsłonięte elementy to przede wszystkim ukryte przejścia ale też ukryte pola docelowe, ewentualnie skarby. Napisanie silnika to obsługującego zajęło mi pół godzinki. Napisałem ostatnio dwa tego typu silniczki.
Mam jednak dylemat co dokończyć. Wiem, że ludzie cierpliwie czekali na Magazyn. Robbo tak jak pisałem był już w ogromnej mierze gotowy, przynajmniej silnik. Teraz jestem w sytuacji, gdy dużo mam gotowe w 90%. Muszę tylko podokańczać te rozgrzebane projekty. Dochodzi do tego Westwood Viewer, do wyświetlania rysunków i animacji z Dune 2 z IBM PC, który też był praktycznie gotowy.
Wczoraj też pracowałem i mam w ogromnej mierze opracowany jeszcze jeden silniczek, dotyczący gry przygodowej, który idzie całkiem zgrabnie. Dopracowałem pojęcia Pomieszczeń (Room), Stref (Zone) oraz grup punktów ścieżki dla postaci (Waypoints), które wystarczą do stworzenia takiej gry. Jednak nie nadaje się jeszcze na publikację.
Walczę dalej i będę chciał sukcesywnie każdy projekt dokończyć. Staram się. Był taki bałagan, że nie wiadomo od czego zacząć. Nadal mam czasami fajne tygodnie, po których następuje tydzień dziwny, pełen problemów.
Ostatnia aktualizacja: 12.05.2026 08:59:00 przez Hexmage960