[#6661] Re: Zapowiedzi nowych gier

@mastaszek, post #6659

To by nie przeszło, bo tu jest dual playfield, czyli mamy tylko 7 kolorów na pole mapki

Ostatnia aktualizacja: 10.05.2026 18:02:27 przez tukinem
[#6662] Re: Zapowiedzi nowych gier

@mastaszek, post #6659

Skoro już o tym mowa, to przyznam, że ostatnio pracowałem też trochę przy Magazynie. Ustaliłem, że pola docelowe mogą odsłaniać ukryte elementy planszy, po położeniu na nich skrzyń. Bardzo prosta idea, która urozmaica Sokobana. Te odsłonięte elementy to przede wszystkim ukryte przejścia ale też ukryte pola docelowe, ewentualnie skarby. Napisanie silnika to obsługującego zajęło mi pół godzinki. Napisałem ostatnio dwa tego typu silniczki.

Mam jednak dylemat co dokończyć. Wiem, że ludzie cierpliwie czekali na Magazyn. Robbo tak jak pisałem był już w ogromnej mierze gotowy, przynajmniej silnik. Teraz jestem w sytuacji, gdy dużo mam gotowe w 90%. Muszę tylko podokańczać te rozgrzebane projekty. Dochodzi do tego Westwood Viewer, do wyświetlania rysunków i animacji z Dune 2 z IBM PC, który też był praktycznie gotowy.

Wczoraj też pracowałem i mam w ogromnej mierze opracowany jeszcze jeden silniczek, dotyczący gry przygodowej, który idzie całkiem zgrabnie. Dopracowałem pojęcia Pomieszczeń (Room), Stref (Zone) oraz grup punktów ścieżki dla postaci (Waypoints), które wystarczą do stworzenia takiej gry. Jednak nie nadaje się jeszcze na publikację.

Walczę dalej i będę chciał sukcesywnie każdy projekt dokończyć. Staram się. Był taki bałagan, że nie wiadomo od czego zacząć. Nadal mam czasami fajne tygodnie, po których następuje tydzień dziwny, pełen problemów.

Ostatnia aktualizacja: 12.05.2026 08:59:00 przez Hexmage960
5
[#6663] Re: Zapowiedzi nowych gier

@Hexmage960, post #6662

Ja również ciągnę kilka projektów. Raz idzie szybciej, raz wolniej, więc wiem o czym piszesz. Rozwijaj ten projekt, do którego aktualnie czujesz wenę twórczą. Najgorzej to robić coś na siłę. Również kibicuję Ci w dokończeniu każdego projektu, ale też wiem, że zanim je wszystkie pokończysz, to w międzyczasie narodzą się kolejne.
2
[#6664] Re: Zapowiedzi nowych gier

@tukinem, post #6663

Rozwijaj ten projekt, do którego aktualnie czujesz wenę twórczą.

Przyznam, że prace nad Robbo wstrzymałem w momencie jak pojawił się błąd w funkcji, którą trudno było skorygować. Ażeby ją skorygować muszę porządnie przysiąść i się skupić.

Ażeby dokończyć któryś z projektów muszę się bez reszty poświęcić pracy nad tym jednym projektem. Z uwagi jednak na to, że jednak pojawiają się problemy podczas pracy, nie wiem który z nich jest najlepszym wyborem.

• Magazyn - te niedawne pomysły, o których wspomniałem dają realną szansę by to zakończyć,
  • Robbo - kwestia sięgnięcia do źródeł i dopracowania,
  • Ivan Hoe - tu idzie całkiem dobrze. Mam pomysł, który się sprawdza. Potrafię to realizować, bo sporo już przygotowałem (zarówno projekt, jak i kod),
  • Westwood Animation Viewer - to działa, natomiast jest tu jeszcze kwestia zapoznania się z formatem IFF ANIM, celem konwersji (choć to opcjonalna rzecz, np. do dodania w następnej wersji).

O tej grze przygodowej/kreatorze można poczytać w dokumencie projektowym tutaj. Nazwę wymyśliłem dawno temu. Natomiast jest też kod, o którym wspomniałem, ze strukturami, menu i kilkoma funkcjami.

Bardziej skłaniam się ku Robbo, bo mam grafikę, kod i dopracowany silnik. Ugrzęzłem troszkę jak testowałem funkcję przesuwającą mapę (ale dzisiaj już chyba wymyśliłem, jak to rozwiązać).

Ivan Hoe, mimo że wymaga dużo grafik, wygląda obiecująco w moim odczuciu.

Również kibicuję Ci w dokończeniu każdego projektu, ale też wiem, że zanim je wszystkie pokończysz, to w międzyczasie narodzą się kolejne.

Dziękuję. Tych projektów wbrew pozorom jest tylko kilka. Często oprócz pisania, myślę nad rozwiązaniami i to się klaruje. Jestem pewien, że uda mi się dokończyć projekty po kolei. Muszę tylko obrać kolejność, bo jak pisałem konieczne jest oddanie się projektowi i wybrać projekt obarczony jak najmniejszymi problemami.
4
[#6665] Re: Zapowiedzi nowych gier

@Hexmage960, post #6664

Dłub sobie spokojnie, bez presji. Rób to, na co masz w danym momencie ochotę. Nic na siłę.

PS. 'Hoe' po angielsku znaczy m.in. kobietę rozwiązłą, czyli k*rwę :) Nie wiem, czy to najlepszy tytuł dla gry.
1
[#6666] Re: Zapowiedzi nowych gier

@mastaszek, post #6665

Przede wszystkim "Hoe" oznacza "Motyka". Komu się to będzie kojarzyć z k...?
Może warto nie siedzieć tak w tych slangach, bo to upośledza język.

Ostatnia aktualizacja: 13.05.2026 06:11:15 przez amikoksu
2
[#6667] Re: Zapowiedzi nowych gier

@amikoksu, post #6666

Może chodzi o grę historyczną na podstawie powieści Ivanhoe. Wtedy to się pisze razem. 😁
1
[#6668] Re: Zapowiedzi nowych gier

@amikoksu, post #6666

Kojarzyć się będzie wszystkim, którzy znają angielski. A dla native'ów, to skojarzenie będzie automatyczne i natychmiastowe.

Ostatnia aktualizacja: 13.05.2026 07:02:20 przez mastaszek
[#6669] Re: Zapowiedzi nowych gier

@mastaszek, post #6668

Sorki, tak to się pisze razem: Ivanhoe - zapomniałem o tym. Jest to powieść historyczna, z czasów rycerzy i przygód.

Kiedyś sobie wymyśliłem taką nazwę do kreatora gier przygodowych. Chodzi o proste point & click z wyróżnionymi strefami, które możemy klikać myszą. Dodałem pojęcie "waypoints" ażeby dodać postać do ekranu, tak jak jest np. w Goblinsach.

Ostatnia aktualizacja: 13.05.2026 07:13:33 przez Hexmage960
[#6670] Re: Zapowiedzi nowych gier

@mastaszek, post #6668

Kojarzyć się będzie wszystkim, którzy znają angielski.

To jest nieprawda.
A jak już się komuś skojarzy, to nic złego się nie stanie. Hoe oznacza motykę.
[#6671] Re: Zapowiedzi nowych gier

@Don_Adan, post #6660

Fallout 1 i 2 RTG

link
2
[#6672] Re: Zapowiedzi nowych gier

@mailman, post #6488

Spirit of Eternal Racing - nowe demo

https://aminet.net/package/game/race/SoER-0.5.2
[#6673] Re: Zapowiedzi nowych gier

@Don_Adan, post #6671

Raczej na 060/100 nie pogramy, pewnie tylko PiStorm... Ale zobaczymy.
[#6674] Re: Zapowiedzi nowych gier

@waldiamiga, post #6673

Tak, gra ma w wymaganiach PiStorm.
[#6675] Re: Zapowiedzi nowych gier

@mailman, post #6672

Po samym wideo sądzę, ze to jest słabe. Ale być może w wersji 1.0 nie będzie tak pusto i model jazdy zostanie poprawiony.
[#6676] Re: Zapowiedzi nowych gier

@waldiamiga, post #6673

Mozliwe, ze sprzet z V4 tez da rade, bo wedlug mnie powinien.
[#6677] Re: Zapowiedzi nowych gier

@waldiamiga, post #6673

Na EAB pisza, ze na 68060 100 MHz + RTG, to 10-15 FPS.
[#6678] Re: Zapowiedzi nowych gier

@Don_Adan, post #6677

Jak wyjdzie binarka to sprawdzę zarówno na 060/100 RTG jak i PiStorm Classic , mam w kolekcji GOG-a zarówno jedynkę jak i dwójkę, kiedyś rozdawali za free.
[#6679] Re: Zapowiedzi nowych gier

@mailman, post #1

The Adventure of Node

https://tedzogh.itch.io/adventure-of-node
1
[#6680] Re: Zapowiedzi nowych gier

@mailman, post #6679

Głowa z nogami ratuje świat. Poruszająca ta zapowiedź.
1
[#6681] Re: Nowe gry

@betonumysłowy, post #6627

Wystartowal (30 dniowy) kickstarter na Metro Siege:

link

Zebrali w 1 dzien juz ponad 100k PLN, czyli zainteresowanie jest duze.

Ostatnia aktualizacja: 05.06.2026 12:43:04 przez Don_Adan
2
[#6682] Re: Zapowiedzi nowych gier

@mailman, post #1

Hellsphere

https://spaceygames.itch.io/hellsphere
2
[#6683] Re: Zapowiedzi nowych gier

@mailman, post #1

Rex: Into the Shadow Realm

https://hoystergames.itch.io/rex-into-the-shadow-realm
[#6684] Re: Zapowiedzi nowych gier

@mailman, post #6683

Kto to te zapowiedzi montuje? Nic na nich nie widać.
Ale tu widać więcej https://www.youtube.com/watch?v=-adT1-IZjPc i słychać, że jakiś fanatyk C64 muzyczkę klepał. Taki przeciętniak.
[#6685] Re: Zapowiedzi nowych gier

@mailman, post #6683

Rex: Into the Shadow Realm

Zastanawiający jest obrazek tytułowy - koleś z lewej wygląda jak putinowski pionier, a koleś z prawej jak groźny ruski hacker. Nazwiska autorów gry nie wskazują na obywatelstwo rosyjskie, ale może to tylko pseudonimy?
[#6686] Re: Zapowiedzi nowych gier

@PopoCop, post #6685

A może jesteś przewrażliwiony?
[#6687] Re: Zapowiedzi nowych gier

@mailman, post #1

Mission Alien - level 1:
6
[#6688] Re: Zapowiedzi nowych gier

@mailman, post #1

Deadband - demo:
1
[#6689] Re: Zapowiedzi nowych gier

@zzielinski, post #6687

Turicanowe nawet fajne OK
1
[#6690] Re: Zapowiedzi nowych gier

@zzielinski, post #6687

Słabe. Próbowałem doszukać się czegoś fajnego i się nie dopatrzyłem.
1
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem