[#6631] Re: Nowe gry

@Don_Adan, post #6630

Amiga to juz nie jest nisza

no bardziej popularna niż 20 lat temu ale wg mnie nadal nisza. my żyjemy po prostu w bańce retro i tak to odbieramy bo sporo się dzieje. więcej niż 15-20 lat temu.

Po prostu tak sie gier nie tworzy

a tu mnie zaciekawiłeś. co masz na myśli. pytam szczerze bez podtekstów i trollingu
[#6632] Re: Nowe gry

@c64portal, post #6631

Bardzo duzo osob probuje tworzyc od jakiegos czasu na Amige zarowno programy uzytkowe jak i gry.
Samemu lub z pomoca AI lub tworzyc gre w Scorpion Engine.
Tego nie bylo 20 lat temu.
Nie wiem jak jest na innych retro platformach, bo sie nimi nie interesuje.
Ale Amiga 68k zdecydowanie odzyla.

Pisalem to juz pare razy.
Gra na Amige od jej publicznej zapowiedzi do wydania/upublicznienia to max w 2 lata powinna byc ukonczona do wersji grywalnej.
Potem zawsze moze byc przeciez udoskonalana.
Dobrym przykladem jest Aquabyss, wydana w 2022 roku i caly czas poprawiana/ulepszana.
Czy tez porty gier robione przez np jotd.
To juz nie te czasy, gdy gra musiala dzialac w 100% od samego poczatku i autor tracil wiele dni na jej testowanie samemu.
Teraz inni moga przetestowac gre na roznych konfigach a aktualizacje z poprawkami bugow mozna w necie zamiescic np. na itchio lub Aminecie.
Zbyt perfekcyjne podejscie do zrobienia gry na Amige to duzy blad, przyklad to Jump AGA czy Grind.
Taki Turrican 2 AGA, tez byl stworzony dosc szybko, a pozniej autor tylko poprawial bledy oraz rozszerzal/poprawial obsluge/konfiguracje gry.

Ostatnia aktualizacja: 27.04.2026 13:08:24 przez Don_Adan
2
[#6633] Re: Nowe gry

@Don_Adan, post #6632

widocznie zupełnie inaczej rozumiemy słowo nisza, dla mnie nisza to cos czym zajmuje sie mało osób, a nie to w jaki sposób sie tym zajmuje, piszesz o scorpionie i innych technologiach racja kiedys nie było teraz jest ale zupełnie nie zmienia to wg mnie faktu ze amiga to ogromna nisza (garstka ludzi kupuje gry, moze z 20 osób udziela sie na forum itd)
[#6634] Re: Zapowiedzi nowych gier

@mailman, post #1

Mundialito 2

https://acneproduction.itch.io/mundialito-2
1
[#6635] Re: Nowe gry

@oldman, post #6633

moze z 20 osób udziela sie na forum

Na pewno sporo osób odwiedza forum i czyta. Ja np. nie udzielam się, bo nie mam nic mądrego, ani konkretnego do powiedzenia póki co. No może jedynie zastanawia mnie jedno. Sporo tutaj ciągle o Jumpie, Grindzie i Metro Siege. Mnie natomiast bardzo ciekawi, co się dzieje z grą, która powstawała jakiś czas temu, rzadko były jakieś wzmianki, ale teraz bardzo głucha cisza. Mam na myśli Souveran Soccer. Liczyłem, że będzie przełomowa, ale temat ucichł kilka lat temu, a szkoda.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem