[#6631] Re: Nowe gry

@Don_Adan, post #6630

Amiga to juz nie jest nisza

no bardziej popularna niż 20 lat temu ale wg mnie nadal nisza. my żyjemy po prostu w bańce retro i tak to odbieramy bo sporo się dzieje. więcej niż 15-20 lat temu.

Po prostu tak sie gier nie tworzy

a tu mnie zaciekawiłeś. co masz na myśli. pytam szczerze bez podtekstów i trollingu
[#6632] Re: Nowe gry

@c64portal, post #6631

Bardzo duzo osob probuje tworzyc od jakiegos czasu na Amige zarowno programy uzytkowe jak i gry.
Samemu lub z pomoca AI lub tworzyc gre w Scorpion Engine.
Tego nie bylo 20 lat temu.
Nie wiem jak jest na innych retro platformach, bo sie nimi nie interesuje.
Ale Amiga 68k zdecydowanie odzyla.

Pisalem to juz pare razy.
Gra na Amige od jej publicznej zapowiedzi do wydania/upublicznienia to max w 2 lata powinna byc ukonczona do wersji grywalnej.
Potem zawsze moze byc przeciez udoskonalana.
Dobrym przykladem jest Aquabyss, wydana w 2022 roku i caly czas poprawiana/ulepszana.
Czy tez porty gier robione przez np jotd.
To juz nie te czasy, gdy gra musiala dzialac w 100% od samego poczatku i autor tracil wiele dni na jej testowanie samemu.
Teraz inni moga przetestowac gre na roznych konfigach a aktualizacje z poprawkami bugow mozna w necie zamiescic np. na itchio lub Aminecie.
Zbyt perfekcyjne podejscie do zrobienia gry na Amige to duzy blad, przyklad to Jump AGA czy Grind.
Taki Turrican 2 AGA, tez byl stworzony dosc szybko, a pozniej autor tylko poprawial bledy oraz rozszerzal/poprawial obsluge/konfiguracje gry.

Ostatnia aktualizacja: 27.04.2026 13:08:24 przez Don_Adan
4
[#6633] Re: Nowe gry

@Don_Adan, post #6632

widocznie zupełnie inaczej rozumiemy słowo nisza, dla mnie nisza to cos czym zajmuje sie mało osób, a nie to w jaki sposób sie tym zajmuje, piszesz o scorpionie i innych technologiach racja kiedys nie było teraz jest ale zupełnie nie zmienia to wg mnie faktu ze amiga to ogromna nisza (garstka ludzi kupuje gry, moze z 20 osób udziela sie na forum itd)
[#6634] Re: Zapowiedzi nowych gier

@mailman, post #1

Mundialito 2

https://acneproduction.itch.io/mundialito-2
2
[#6635] Re: Nowe gry

@oldman, post #6633

moze z 20 osób udziela sie na forum

Na pewno sporo osób odwiedza forum i czyta. Ja np. nie udzielam się, bo nie mam nic mądrego, ani konkretnego do powiedzenia póki co. No może jedynie zastanawia mnie jedno. Sporo tutaj ciągle o Jumpie, Grindzie i Metro Siege. Mnie natomiast bardzo ciekawi, co się dzieje z grą, która powstawała jakiś czas temu, rzadko były jakieś wzmianki, ale teraz bardzo głucha cisza. Mam na myśli Souveran Soccer. Liczyłem, że będzie przełomowa, ale temat ucichł kilka lat temu, a szkoda.
3
[#6636] Re: Zapowiedzi nowych gier

@mailman, post #1

Return to Blacktooth

https://thalamusdigital.itch.io/return-to-blacktooth-amiga
3
[#6637] Re: Nowe gry

@tukinem, post #6635

Ten sam programista/koder pracuje nad inna gra na Amige MILV (aka Hyperborea)

Ostatnie informacje o Souveran Soccer:

link

link

link

Mozna z nich zrozumiec, ze gra jest prawie skonczona, niby jakies poprawki komputerowego AI mialy byc.
Ale priorytetem jest MILV (co nie jest dziwne).
Trudno powiedziec na 100%, ale chyba bedzie dostepna w tym roku, autor jest raczej wiarygodny.
2
[#6638] Re: Nowe gry

@Don_Adan, post #6632

Grind ma juz kredyty:

link

Robia wrazenie.
Wyglada na to, ze byc moze gra opublikowana zostanie w tym roku, skoro jest 2026 rok w kredytach podany.
3
[#6639] Re: Nowe gry

@Don_Adan, post #6638

Muzyka brzmi nieziemsko. I to jest Paula co potwierdził autor.
[#6640] Re: Nowe gry

@rbej1977, post #6639

Ja pierdziu! Muzyka MAGIA...... Ależ czekam ........
[#6641] Re: Nowe gry

@betonumysłowy, post #6640

Szczególnie ta fraza fortepianowa.
[#6642] Re: Zapowiedzi nowych gier

@mailman, post #6592

Double Baboon Ninja version 7a

link
1
[#6643] Re: Zapowiedzi nowych gier

@mailman, post #1

Dawno nic nie dodawałem ze swoich prac, bo nie lubię obiecywać 'gruszek na wierzbie'. Tym razem jednak wrzucę jakieś info z prac z całego tygodnia. Zacząłem tydzień temu dokładnie w niedzielę popołudniu. Dzisiaj już jest jakiś tam gameplay.

Trochę się pobawiłem, jak JOTD i wychodzi powoli coś takiego:

- muzyka tymczasowa, dźwięki też będą z czasem
- ekran startowy będzie później
- animacje postaci również dołączą oczywiście
- jakiś highscore też dodam
6
[#6644] Re: Zapowiedzi nowych gier

@tukinem, post #6643

Super! Jak zwykle zresztą.
To jest konwersja czegoś istniejącego z arcade czy własna produkcja?
poszedł też PM na FB.
1
[#6645] Re: Zapowiedzi nowych gier

@c64portal, post #6644

Tutankham, an arcade game developed by Konami in 1982.
1
[#6646] Re: Zapowiedzi nowych gier

@c64portal, post #6644

Coś jak AmiHERO, Sołtys, Sokoban itp, czyli nie port 1:1, ale własna interpretacja gry Wzoruję się na wersji arcade od Konami.
1
[#6647] Re: Zapowiedzi nowych gier

@tukinem, post #6643

Gratki.
Lubilem patrzec jak w te gre grali dobrzy gracze na automatach.
Z tego co pamietam to gracz zabijal stworki wzrokiem patrzac na przemian w lewo i w prawo.
Na filmiku wyglada to jakby strzelal/patrzyl w obie strony na raz.
Wtedy jest duzo prosciej grac.
Ale moze zle widze.

Masz tutaj (na koncu) informacje o grze:

link

A tutaj niezly longplay, 12 leveli przeszedl i dal sie zabic:

link
1
[#6648] Re: Zapowiedzi nowych gier

@Don_Adan, post #6647

Ten longplay sobie pobrałem i wzoruję się na nim właśnie.

Strzelanie zrobiłem obustronne wzorując się na wersji C64 stworzonej przez LC Games:

Wiem, że powinno być strzelanie tylko do przodu. Mogę to w miarę łatwo zmienić, więc może być tryb EASY i MEDIUM.

Ogólnie w wersji arcade są tylko 4 mapki. Po przejściu czwartej powtarzają się, ale są o wiele trudniejsze.
1
[#6649] Re: Zapowiedzi nowych gier

@tukinem, post #6648

Dla mnie to nie jest strzelanie do wrogow tylko patrzenie na wrogow.
Jak widzisz wroga to go eliminujesz, jak nie widzisz to giniesz.
Dlatego nie da sie patrzec w dol czy w gore, choc mozna spojrzec w bok i blyskawicznie sie ruszyc, wtedy przeciwnik ginie jesli byl dosc blisko gracza.
Chyba w oryginale byly 2 przyciski patrzace/strzelajace.
Kazdy odpowiadal za jedna strone gracza.
Pewnie na 1 przyciskowym dzoju od C64 gracz musial strzelac/patrzec w obie strony na raz.
O ile dobrze pamietam to nie wszystkie automaty z ta gra mialy 2 przyciski do strzelania/patrzenia.
Byly tez 1 przyciskowe i strzelaly/patrzyly na przemian w lewa i prawa strone.
Nie wiem czy byl to oryginalny kabinet arcade, czy po prostu podlaczone 2 fire'y w 1 fire (taki hack hardwareowy).
Ewentualnie gra ma jakis konfig/switche, gdzie to mozna bylo wybrac.

I tak mapy sa tylko 4, ale kluczy jest wiecej potrzebnych potem.
Nie pamietam juz, czy jest tez wiecej skarbow do zebrania w dalszych levelach.
[#6650] Re: Zapowiedzi nowych gier

@Don_Adan, post #6649

Według tego schematu, dopóki nie wciśniemy fire, to nasza postać ma zamknięte oczy i nie widzi przeciwnika w takim razie może dobre określenie to będzie nie strzelanie, a "promień wizji".

Zrobi się dwa poziomy trudności w takim razie.
1
[#6651] Re: Zapowiedzi nowych gier

@tukinem, post #6650

Chciałbym zaprezentować 100% wytwór AI nad którym siedzę od paru dni. Od paru dni, bo używam darmowej wersji Claude AI, a ona ma ograniczenia. W planie płatnym pewnie zrobiłbym to w parę godzin.

Oczywiście prawdziwej gry z tego nie będzie, ale byłem ciekaw czy ja, który nawet pralki nie potrafi zaprogramować da radę "napisać" grę.

W "grze" są na razie podstawowe funkcje. Chodzenie, skakanie, kolizje.
Grafika pochodzi z darmowych assetów i została użyta w celach demonstracyjnych.

Co myślicie o tworzeniu gier za pomocą AI ?
Trochę się czuje jak boss wielkiego studia gier. Nic nie robie, tylko poganiam programistów (A.I.)

Jest ADF to możecie wypróbować ->>> https://drive.google.com/file/d/10eu995DwlL_gCf_aa3_5HLBLp07uARKR/view?usp=drive_link

Ostatnia aktualizacja: 10.05.2026 14:33:37 przez TomcioPaluszek
3
[#6652] Re: Zapowiedzi nowych gier

@TomcioPaluszek, post #6651

Jak widzę, napisał kod w Ami Blitz. Można sobie podejrzeć jak co tam działa.

Ciekawe, że jak popytałem trochę Gemini, to mi takie baje podpowiadał, że na trzeźwo nie dało się tego czytać
1
[#6653] Re: Zapowiedzi nowych gier

@tukinem, post #6652

Gemini, groki, chatgpt nie ogarnia, a przynajmniej w darmowej wersji.
Do Cladue wgrałem pdf-a od manuala BB2 i już poszło z kopyta. Póki mu nie dałem manuala to też bzdury gadał.
Teraz ma prawie 100% skuteczności. Robi jeszcze jakieś literówki.

Ostatnia aktualizacja: 10.05.2026 14:34:33 przez TomcioPaluszek
2
[#6654] Re: Zapowiedzi nowych gier

@TomcioPaluszek, post #6653

Trochę Ami Blitz różni się od Blitz Basic. Ami Blitz jest o wiele bardziej rozbudowany i jeśli go nakarmisz dokumentacją z tego kombajnu, to będzie znacznie lepiej
1
[#6655] Re: Zapowiedzi nowych gier

@TomcioPaluszek, post #6651

Gratulacje, mi sie podoba.
A Claude AI wyglada dla mnie, ze to niedlugo najlepszy game maker dla Amigi bedzie.
Chocby, ze wzgledu na szybkosc tworzenia gry.
Mozesz pozniej sprobowac dac mu cos zrobic w Scorpion Engine.
Moze to tez ogarnie?
Bo sam Scorpion Engine nie jest technicznie zly, ale robienie w nim logiki przez czlowieka troche trwa.

Ewentualnie zrobic jakas fajna strategie Amigowa za pomoca Claude AI.
Albo przygodowke w starym stylu LucasArts czy Adventure Soft.
Czyli stworzenie gry, ktore normalnie wymagaja lat prac od jednej osoby.
Cos trudnego normalnie do stworzenia.
1
[#6656] Re: Zapowiedzi nowych gier

@Don_Adan, post #6655

Przygodówki latami się nie robi wystarczą chęci, czas i samozaparcie. Sołtys szybko mi powstał pomimo, że głównie traciłem czas na robienie screenshotów z Scummvm i Dosboxa.
[#6657] Re: Zapowiedzi nowych gier

@tukinem, post #6656

Robiles port, czyli miales wszystko, oprocz muzyki.
Grafike, teksty, scenariusz, logike.
Jakbys mial samemu (bez wspomagania AI) stworzyc np. Simon The Sorcerer 5 czy Monkey Island 5, to minimum 5 lat wedlug mnie.
[#6658] Re: Zapowiedzi nowych gier

@Don_Adan, post #6657

Nie zgodzę się. Samemu bym nigdy nie stworzył. Ani grafiki, ani muzyki sam nie zrobię. Ani 5 lat temu, ani dzisiaj, ani za 5, 10 lat są rzeczy, których nie przeskoczę.
1
[#6659] Re: Zapowiedzi nowych gier

@tukinem, post #6643

Jest ogień!!! Dynamika jak się patrzy!

Teraz tylko aż się prosi, żeby podstawić grafikę z Robertowego Magazynu i nazwać grę Magazynier (the Revenge of).

Dobra robota OK
1
[#6660] Re: Zapowiedzi nowych gier

@tukinem, post #6658

No wiec widzisz, dlatego wymienilem standardowa przygodowke.
Jeszcze symulator tworzony od poczatku wymaga sporo czasu.
Na Amige najprosciej sie robi gry logiczne, platformowe i strzelanki.
Ale z pomoca AI, pewnie przygodowke bys w pol roku ogarnal.
Na dobra gre to trzeba miec dobry pomysl i dobre wykonanie.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem