[#6691] Re: Zapowiedzi nowych gier

@mailman, post #1

Ramizes- demo

https://tukinem.itch.io/ramizes-amiga
7
[#6692] Re: Zapowiedzi nowych gier

@mailman, post #6691

Grats Tukinem.
Z tego co na filmiku YT widac liczba zyc nie jest wyswietlana jak ktos wybierze restart/kontynuacje.
Brak tez tzw.bomb, czyli magicznych lamp.
W wersji arcade na pewno byly.
Ale moze tak ma byc w tej adaptacji lub to kwestia poziomu trudnosci.
[#6693] Re: Zapowiedzi nowych gier

@Don_Adan, post #6692

Dziękuję w imieniu nas wszystkich

Nie kojarzę magicznych bomb. U nas jest zwykła bomba, ale mamy zamiar rozwijać grę.

Co do błędów, masz rację. Są dwa bugi. Poprawię je i wrzucę na weekend jak się uda. Spieszyliśmy się na Romę żeby zdąrzyć
1
[#6694] Re: Zapowiedzi nowych gier

@mailman, post #6691

WOW! Szybki kod, super grafa i pasująca muzyka. Świetnie to wyszło!

PS. Widzę, że nawet intro jest postarane, widać ładne efekty.
2
[#6695] Re: Zapowiedzi nowych gier

@tukinem, post #6693

Tak gratulacje dla calego Awesome Games.
Bomby o ile dobrze pamietam to mialy wyglad magicznych lamp.
Ponizej widac jedna pod wynikiem gracza.

link

Jesli sie nie myle, to byla tylko 1 lampa/bomba na kazde 1 zycie.
Wiec trzeba bylo bardzo oszczednie je uzywac, tylko w krytycznych miejscach/momentach.
Nie pamietam, zeby mozna bylo zdobyc dodatkowa lampe.
Ale moze sie jakos dalo.
Na ekranie gry jest miejsce na 3 lampy.
Wiec byc moze to jest kwestia ustawienia DIP switchow.
Wiekszosc gier arcade w Polsce mialo bardzo wysoki poziom trudnosci ustawiony przez wlasciciela salonu gier.
Dotyczylo to tez startowej ilosci zyc, oraz jak czesto byly dodatkowe zycia lub ich brak.
[#6696] Re: Zapowiedzi nowych gier

@mailman, post #6691

grafika/paleta w stylu commodore +4 :) ale ok
[#6697] Re: Zapowiedzi nowych gier

@Don_Adan, post #6695

Tylko problematyczne jest to, że Amiga to tylko jeden fire zazwyczaj. Oczywiście są kilkufire'owe joye, dlatego odpalanie bomby zrobiłem poprzez FIRE2. Jednocześnie można grać na klawiaturze i tu akurat nie ma problemu, bo klawiszy nie braknie. Ramizes to gra inspirowana Tutankhamem, a nie 1:1. Postaramy się urozmaicić grę.

@Mastaszek: taki prosty efekt zastosowałem w intro i w menu przy wybieraniu różnych pozycji. Spodobało mi się programowanie coppera już jakiś czas temu
5
[#6698] Re: Zapowiedzi nowych gier

@michal_zukowski, post #6696

Hej... Widać że jesteś prawdziwym retro koneserem ! Twój komentarz to dla nas komplement ! Dzięki :))
2
[#6699] Re: Zapowiedzi nowych gier

@tukinem, post #6697

Podziwiam postępy jakich dokonałeś w kodowaniu w bardzo krótkim czasie. Zazdro! OK
3
[#6700] Re: Zapowiedzi nowych gier

@michal_zukowski, post #6696

grafika/paleta w stylu commodore +4 :) ale ok

Skojarzenie w sumie dobre. C+4 ma nieco zbliżone (niektóre) kolory i je bardzo lubię.
Podobne "klocki" robiłem też do gierki na C+4 więc może stąd te podobieństwo.
Tak że odczytam to jako komplement :)
2
[#6701] Re: Zapowiedzi nowych gier

@c64portal, post #6700

tak, to miał być komplement :)
3
[#6702] Re: Zapowiedzi nowych gier

@Stoopi, post #6699

Nie tak krótkim. Lata jednak lecą. Od 2021 roku, gdy zaczynałem jeazcze z Amosem, minęło już 5 lat. To szmat czasu. Nie mniej jednak staram się podnosić sobie poprzeczkę.
4
[#6703] Re: Zapowiedzi nowych gier

@mailman, post #6691

Kapitalna gra, Tukinem. Przyłączam się do gratulacji dla Ciebie i całego zespołu.

Cudowna grafika i muzyka, dynamiczna, wciągająca akcja.

Mi od razu skojarzyła się z grą pod tytułem "Running", w którą grałem jeszcze na Amidze CDTV z płyty CDPD.

Pewnie jest to mało popularny tytuł, bo gra Public Domain z dysku Freda Fisha.

Osobne archiwum:

https://aminet.net/package/game/jump/Running

Cały dysk nr 418:

https://aminet.net/package/misc/fish/fish-0418

To właśnie te gry wyrobiły u mnie sympatię do takich produkcji na Amigę: PD, Shareware, ale też często zgodne z systemem.

Oj, będę musiał uporządkować sobie Twoje gry w mojej biblioteczce. Pojawia się ich tak wiele, wysokiej jakości. Nie zdążyłem jeszcze przejść wielu z nich!

Dotyczy to też innych rodzimych autorów.
2
[#6704] Re: Zapowiedzi nowych gier

@Hexmage960, post #6703

Miło nam to słyszeć ! Ostatnią grę jaka wydaliśmy (orbital mission) zdaje się, że nadal możesz jeszcze kupić ;) na Ramizesa tzreba jeszcze chwilę poczekać

Ps. Czekamy teraz na Twoje produkcji ;)
[#6705] Re: Zapowiedzi nowych gier

@Hexmage960, post #6703

Dziękuję

Za kilka dni będzie aktualizacja poprawiająca dwa błędy w grze. Pierwszy to brak odrysowywania ilości żyć na HUD po przegranej, a drugi błąd to losowe wyjście z gry (spowodowane nie wyczyszczeniem dosłownie jednej linijki kodu, którą miałem podczas tworzenia algorytmu ruchu przeciwników). Dodałem również mnożnik punktacji w trybie MEDIUM (punkty x2). Myślę, że do soboty zaktualizuję grę na jej profilu.
2
[#6706] Re: Zapowiedzi nowych gier

@eightbm, post #6704

Miło nam to słyszeć ! Ostatnią grę jaka wydaliśmy (orbital mission) zdaje się, że nadal możesz jeszcze kupić ;) na Ramizesa tzreba jeszcze chwilę poczekać

Kolega Tukinem był tak uprzejmy, że jeszcze 1 czerwca udostępnił mi wersję Deluxe gry Orbital Mission, za co mu gorąco dziękuję.
2
[#6707] Re: Zapowiedzi nowych gier

@Hexmage960, post #6703

Grałem w Running na CDTV, jest na składance Now That's What I Call Games vol 1.

https://www.ebay.co.uk/itm/192761115940
[#6708] Re: Zapowiedzi nowych gier

@mailman, post #1

The Colors We Forgot (AmigaOS 4 oraz MorphOS)

https://gamesforfun.itch.io/the-colors-we-forgot
1
[#6709] Re: Zapowiedzi nowych gier

@mailman, post #6708

To na to dziwne kompo:

link

jeszcze 4 dni zostaly, ale mozna uzywac AI i sa 3 nagrody pieniezne.
[#6710] Re: Zapowiedzi nowych gier

@mailman, post #6708

https://keithbugeja.net/2026/03/26/blaze-re-redux/
[#6711] Re: Zapowiedzi nowych gier

@mailman, post #1

Polanie

http://aminet.net/package/game/strat/Polanie-RTG-amiga
3
[#6712] Re: Zapowiedzi nowych gier

@mailman, post #6711

W pierwszej chwili myślałem że polane. Już miałem buty zakładać.
1
[#6713] Re: Zapowiedzi nowych gier

@mailman, post #6711

W końcu na Amidze, jeszcze jakby było finalnie bez rtg, to by było idealnie.
[#6714] Re: Zapowiedzi nowych gier

@AD99, post #6713

przydałoby się żeby Benek wrzucił to na githuba, trzeba by było review zrobić. Na pewno sprawdzić kod do skalowania, dodatkowo pytanie czy poszło jako RGB24 czy paletowe. Dla mnie najsensowniej by bylo robić paletowo na oddzielnym ekranie RTG. Tu można ugrać troche fpsów.
1
[#6715] Re: Zapowiedzi nowych gier

@michal_zukowski, post #6714

Tak i oczywiście Benek wie o czym Ty piszesz ;)
Niestety Technical Dept w każdym takim projekcie jest ogromny, gdy jest tworzony przez "laika" czy "nie programistę" etc ...
1
[#6716] Re: Zapowiedzi nowych gier

@mailman, post #6711

Widze, ze Benek sie rozkreca. Gratki.
I to jest dobre wykorzystanie AI.
Normalnie programiscie, albo sie nie chce tracic czasu na portowanie tej gry, albo jak docent-owi zostaly jakies bledy z PC-towymi endianami do poprawienia.

A z takich prostych i banalnych wrecz portow na Amiga AGA 68020/68030 to jest do zrobienia port Star Control II.
Tam jest wszystko dostepne.
Oryginalne zrodla.
Port na AOS 4.
Muzyka w formacie MOD.

MOD_StarControl2.lzx (1561565 bytes) - all Protracker modules from the game "Star Control II".

link
1
[#6717] Re: Zapowiedzi nowych gier

@mailman, post #6711

Gdy byłam małą dziewczynką to mój tata grał to namiętnie na pierwszym pentiumie.
1
[#6718] Re: Zapowiedzi nowych gier

@mailman, post #6711

Powiem Wam, że ostatnie wersje Polan od Benka "zapitalają" na mojej Amidze z kartą GFX
Nie ma jeszcze obsługi dźwięku, ale coś ma się też zmienić w tej materii:
LINK
[#6719] Re: Zapowiedzi nowych gier

@BULI, post #6718

Widziałem, że Benedykt narzekał ze lecą tokeny mu na Claude, to dla trybu oszczędzającego polecam zwykły ChatGPT przez stronę, pakujemy źródła cale do zipa wrzucamy i mamy za darmo. Tylko trzeba mieć wersje plus wiec 100zl miesięcznie.
[#6720] Re: Zapowiedzi nowych gier

@BULI, post #6718

Po co gfx do gry 8bit?
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem