[#6601] Re: Zapowiedzi nowych gier

@zzielinski, post #6600

Ostatnia aktualizacja: 31.03.2026 18:02:51 przez rbej1977
4
[#6602] Re: Zapowiedzi nowych gier

@zzielinski, post #6600

Jak na chyba pierwsza gre (a w zasadzie demo 1 levelu) nisko levelowa na Amige klasyczna to wedlug mnie calkiem niezle.
Grafika cos w stylu grafiki Koyota.
Przynajmniej tak mi sie kojarzy.
1
[#6603] Re: Zapowiedzi nowych gier

@rbej1977, post #6601

ChromaBlast to strzelanka, gdzie statek leci w gore i tylko tyle ma wspolnego z ta gra z C64.
Ma zupelnie inna logike grania.
Jest chyba pierwsza "pacyfistyczna strzelanka".
Przynajmniej ja innej nie kojarze.
Troche mnie dziwilo zachowanie przeciwnikow na filmie.
Dopiero po przeczytaniu komentarza autora pomyslu zrozumialem o co chodzi.
W kazdym razie pomysl na strzelanke dosc oryginalny.
[#6604] Re: Zapowiedzi nowych gier

@Don_Adan, post #6603

Double Dragon AGA

link
2
[#6605] Re: Zapowiedzi nowych gier

@Don_Adan, post #6604

To coś dla mnie. Gdzieś tam można sypnąć groszem?
1
[#6606] Re: Zapowiedzi nowych gier

@koczis, post #6605

Tak, jak JOTD wystawi na swoim koncie na itch.io to przy ściąganiu masz opcję datku. Na razie jest "wewnętrzna" wersja alfa niedostępna ogólnie.
3
[#6607] Re: Zapowiedzi nowych gier

@rbej1977, post #6601

w sumie zabawne, graficznie i grywalnosciowo lepsza niz 95% gier na amige jakie tutaj w tym wątku są zamieszczane
3
[#6608] Re: Zapowiedzi nowych gier

@oldman, post #6607

Gra zrobiona przez jedną osobę - zamężną kobietę z dwójką dzieci i stadem kotów.
2
[#6609] Re: Zapowiedzi nowych gier

@Hexmage960, post #6598

Najnowszy build, w którym po wielu bojach zaimplementowałem suwaczek współpracujący z podwójnym buforowaniem!

Mapa jest przesuwana w edytorze suwakiem widocznym po lewej stronie.

Jest dekoracja wokoło planszy o nieregularnym kształcie (nie w kształcie prostokąta).

Muszę przygotować plik z grafiką według "dystrybucji" elementów, czyli położenia klatek animacji obiektów, którą sobie drukuję. A następnie dodać odwołania z gotowego silnika do rysowania kafelków.

Zrobiłem troszkę korekt do grafiki kafelków.

Lubię takie systemowe podejście, jakie jest prezentowane np. w grach dla systemu MacOS 68k, stąd wykorzystanie systemowych komponentów.

Mam oprócz Robbo jeszcze jeden niezwykle istotny projekt w tym miesiącu (który zadziała na Amidze).

Staram się to dopracować i dobrnąć do szczęśliwego zakończenia. Jedyne w sumie czego jeszcze tu brakuje to warstwy dźwiękowej i poziomów. Ale mam nadzieję, że złapię bakcyla jak za dawnych lat i z chęcią dodam różnorodne poziomy. Elementów gry do wykorzystania jest multum.

Pozdrawiam.

9
[#6610] Re: Zapowiedzi nowych gier

@Don_Adan, post #6604

Wiz 2 AGA, bardzo wczesna zapowiedz:

link

Autor juz mial nie robic gier na Amige, Dungeonette miala byc ostatnia jego gra.
Ale zmienil zdanie, to dobrze.
Podejrzewam, ze dlatego, ze teraz stworzenie nowej gry na Amige z pomoca AI jest bardzo proste.
Szczegolnie dla kogos, kto ma bardzo duze doswiadczenie w tworzeniu gier Amigowych.
No i debuger od Alpine9000, tez pewnie duzo ulatwia.
[#6611] Re: Zapowiedzi nowych gier

@Don_Adan, post #6610

Robi wrażenie..
12
[#6612] Re: Zapowiedzi nowych gier

@BULI, post #6611

Robi!
1
[#6613] Re: Zapowiedzi nowych gier

@BULI, post #6611

Machine: Amiga 4000T, 68040/25 MHz, 12 MB Fast RAM
Resolution: 240×272 pixels
Depth: 8 bitplanes
Caches: instruction and data caches enabled
Assets: Out Zone (arcade, 1990)

Jak na amigowy silnik to bardzo spoko - ale adekwatne do wymagań. Tak powinny wyglądać gry arcade na Amigę AD 1994 gdyby forsowano 030-040 + Fast Ram w wymaganiach.
3
[#6614] Re: Zapowiedzi nowych gier

@kempy, post #6613

Ile osób posiadało w 1994 roku 040 i 12mb fast ram?.
1
[#6615] Re: Zapowiedzi nowych gier

@rbej1977, post #6614

040 to nieduzo, ale 030 z fastem dosc duzo, po prostu nie warto patrzyc na Polskę
8
[#6616] Re: Zapowiedzi nowych gier

@Hexmage960, post #6609

Hej,

Prace nad Robbo powoli zmierzają ku zakończeniu (oprócz dźwięku).

Dokańczam teraz edytor. Przypominam, że silnik z elementami jest gotowy.

- Zaprogramowałem listę do wyboru pliku do odczytu i zapisu w edytorze.

- Przygotowałem plik z kafelkami pod wspomnianą "dystrybucję". W grze jest 38 typów elementów, gdzie niektóre mają po 2-3 klatki i różne kierunki. Nie wszystkie elementy mają grafikę, ale ich logika jest napisana.

Poniżej aktualny tile-set do Robbo oraz prawie gotowy layout edytora (brakuje wyboru kierunku dla działek, oraz przycisku do opcji dyskowych). Po lewej jest gotowy panel z wyborem typów elementów do wklejania (elementy "czasu wykonania", jak wybuch, pocisk itp. nie zostały jeszcze wykluczone z tego panelu). Widoczne 24 typy mają już grafikę.

W następnej aktualizacji wrzucę archiwum z kolejną grywalną wersją do testowania (gra + edytor). Wówczas będę też tworzył poziomy w edytorze.

(W kwietniu mam też wspomniany drugi projekt, który również jest dla mnie bardzo ważny).

Pozdrawiam.

Ostatnia aktualizacja: 14.04.2026 16:47:55 przez Hexmage960
6
[#6617] Re: Zapowiedzi nowych gier

@Hexmage960, post #6616

Przetestowałem grę z edytorem i elementy działają prawidłowo - kilka musiałem poprawić.

- Działa teleporter, nietoperze, działka, magnes,
- Dopracowałem sterowanie, działa idealnie,
- Dorysowałem atrakcyjne efekty wybuchów,
- Jest wybór kierunku dla działek i nietoperzy.

Brakuje:

- Opcji dyskowych,
- Automatycznego przesuwu mapy,
- Grafiki dla stworków.

Jak tylko to dodam (oraz pewnie jak zaprojektuję choć kilka poziomów) udostępnię kolejną grywalną wersję.

4
[#6618] Re: Zapowiedzi nowych gier

@BULI, post #6611

najwieksze wrażenie imho robi tutaj dobra grafika (której tak mało obecnie na te w sumie nieistniejącą juz platformę) ale sam silnik oczywiscie też fajny (tylko o 30 lat za pozno), traktując to w kategorii osiągniec programistyczno graficznych no to oczywiscie super robota.
1
[#6619] Re: Zapowiedzi nowych gier

@BULI, post #6611

Fajna gra. Taka wariacja Warzone itp . strzelanek
1
[#6620] Re: Zapowiedzi nowych gier

@oldman, post #6618

To jest kolejne tech-demo tego silnika.

W komentarzu do filmu pisze dokładnie z jakiej gry arcade z roku 1990 zostały te grafiki wyciągnięte.
[#6621] Re: Zapowiedzi nowych gier

@oldman, post #6618

na konsole (Nitendo Switch) ta gra w oryginale wyszła dopiero po 30 latach i chyba jest to rom z emulatorem arcade jakby autorzy stracili źródła, dziwne nie ma żadnych portów tej gry na konsole, wymagania pamięciowe da się obejść przez doczytywanie danych w trakcie gry.

niestety skończy się na demkach...
https://www.ppa.pl/aktualnosci/final-fight-aga-alpha-1-5.html
[#6622] Re: Nowe gry
Kickstarter dla Metro Siege

link

Nie wiem czy jakis projekt oni juz skonczyli (chodzi mi o grafikow/pomyslodawcow).
Ale moze kasa ich zmobilizuje.
Dla mnie osobiscie to za dlugo juz trwa, i nie za bardzo wierze, ze projekt zostanie ukonczony.
1
[#6623] Re: Nowe gry

@Don_Adan, post #6622

Jest przecież demo, więc silnik jest raczej skończony.
Ale różnie z tym bywa, rzeczywiście.
[#6624] Re: Nowe gry

@Solo Kazuki, post #6623

Silnik silnikiem, ale ta gra przede wszystkim chwali się bardzo dobrą grafiką. I żeby utrzymać taki wysoki poziom na kolejnych etapach, bez kopiowania tego co jest, to trzeba chyba jeszcze sporo pracy. Ileż to projektów miało te super silniki, ale zabrakło chęci i umiejętności żeby je "sprzedać" i doprowadzić projekt do końca.

Ostatnia aktualizacja: 22.04.2026 07:49:11 przez kempy
[#6625] Re: Nowe gry

@Solo Kazuki, post #6623

Widzisz to jest podejscie do tworzenia gier lub portow na Amige.
Czy lepiej uzywac grafiki, ktora juz jest dostepna czy czekac az grafik zrobi swoja prace, najlepiej za free jeszcze?
Ja uwazam, ze powinno sie korzystac z tego co jest w miare szybko dostepne.
Albo projekt bedzie sie wlokl latami, i nie wiadomo czy koderowi/programiscie sie nie odwidzi w miedzyczasie, lub cos nie stanie.
Takimi projektami to sa np.
Grind
Metro Siege
Rastan
Flying/Sky Shark
byc moze tez Scourge of the Underkind
Wszystkie te projekty maja bardzo dobra grafike, i wszystkie sa nieukonczone.

Dlatego preferuje podejscie jotd, robic szybko gre z grafiki jaka jest dostepna.
Jak ktos uwaza inaczej to wedlug mnie marudzi, chyba ze sam dostarczy grafike autorowi gry/portu.

A co do samego Metro Siege to programista ma potencjal, to widac skoro (z braku zajecia) stworzyl debugger Engine9000.
Ale graficy ( pomyslodawcy) z BitBeamCannon nie wyrabiaja.
Zdaje sie ze ukonczyli jeden projekt Daemon Claw na Sega Megadrive.
A juz startuja z nastepnym projektem na Kickstartarterze, Metal Mack.

link

Widac kasa z takiego podejscia do tworzenia gier jest, o ile jest wiarygodnosc tworcy/ow i jakosc produktu.
2
[#6626] Re: Nowe gry

@Don_Adan, post #6625

Ja bym dodał do powstających gier także Boss Machine

Co do JOTD to on obecnie robi porty gier z automatów, więc ma dostępną grafikę. Muzykę mu robią 2 czy 3 osoby. Więc to jest słaby przykład.
[#6627] Re: Nowe gry

@Solo Kazuki, post #6626

https://www.kickstarter.com/projects/metrosiege/metro-siege
Kurła, myślałem że ogarną się "normalnie" ....... a tu taka niespodzianka ...... Kto wesprze? Mnie trochę bierze bo demo jest niesamowite ale ...... właśnie ....... ale.
1
[#6628] Re: Zapowiedzi nowych gier

@michal_zukowski, post #6615

W 1994 030 dość dużo? Jakoś nie przypominam sobie. Jakieś dowody na poparcie tej tezy? W 1997 roku i dalej, zgoda ale 1994?
Ja sam w tamtym okresie miałem A600 z HDD i 1MB Chip a moi kolesie odpowiednio Amigi 500+ lub gołe A1200 - naprawdę sporo osób. Karty weszły chyba trochę później.
Ci sami kolesie albo rozbudowali sprzęt, albo przesiedli się na PC.

Ostatnia aktualizacja: 26.04.2026 18:55:06 przez zilog
[#6629] Re: Nowe gry

@Don_Adan, post #6625

Widac kasa z takiego podejscia do tworzenia gier jest, o ile jest wiarygodnosc tworcy/ow i jakosc produktu.

Patreon Grinda ma 86 płatnych członków, uważasz że to dużo? bo ja uważam że bardzo mało, Amiga to totalna nisza.
[#6630] Re: Nowe gry

@oldman, post #6629

Amiga to juz nie jest nisza.
Nisza byla jakies 20 lat temu.
Zreszta zalezy z czym sie porownuje.
Po prostu tak sie gier nie tworzy.
2
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem