[#1] Amiga i Joemonster ;)
Artykuł na głównej ;)

link
[#2] Re: Amiga i Joemonster ;)

@WojT_GL, post #1

Ten Golden Axe to mogli jednak pominąć z albo zastąpić czymś innym. :)
[#3] Re: Amiga i Joemonster ;)

@WojT_GL, post #1

"świetna" znajomość tematu:
"..kilku dyskietkach o śmiesznej dziś pojemności 1,4 MB." Taaa...
[#4] Re: Amiga i Joemonster ;)

@Sokok, post #2

Golden Axe zasługuje na pochwałę, może nie jest jakimś szczytem, ale jest bardzo dobry. Wymienił bym tą grę jednak z innego powodu - pierwotnie powstała na automaty, nie na Amigę.
[#5] Re: Amiga i Joemonster ;)

@Hubez, post #4

Wymień 10 gier definiujących Amigę.
[#6] Re: Amiga i Joemonster ;)

@grikas, post #3

zobaczyłem rano i chciałem właśnie wrzucać na PPA, ale mnie ubiegliście...
nie będę tam komentował, ale wiedza autora artykułu jest, delikatnie mówiąc, mała.

cytuję z pamięci: "firma Commodore założona przez pewnego emigranta"
co do popularności w polsce to chyba obstawiał bym jednak C64 (ale jestem tutaj stronniczy

nie odbieram autorowi wspomnień, nostalgii, itp, ale kilka faktów mozna było sprawdzić.
C

[edit]
aha. dobór gier raczej dobry. może nie są to najlepsze gry, ale faktycznie w '90'tych to chyba wszysce te gry mieli.

Ostatnia aktualizacja: 25.08.2017 08:16:33 przez retronav
[#7] Re: Amiga i Joemonster ;)

@Sokok, post #2

Np. Mortal Kombat II
[#8] Re: Amiga i Joemonster ;)

@grikas, post #5

1. Lotus turbo Challenge 2
2. Shadow Of The Beast 3
3. Dune 2
4. Ishary (1,2,3)
5. Alfabet Śmierci
6. Cannon Fodder
7. Superfrog
8. Swiv
9. UFO Enemy Unknown
10. Eye Of The Beholder

Jeżeli jakiś tytuł Ci "nie podejdzie" to powiedz, coś innego wymyślę.
[#9] Re: Amiga i Joemonster ;)

@Hubez, post #8

Ciekawe...ani jednego tytułu na AGA
[#10] Re: Amiga i Joemonster ;)

@grikas, post #7

Amigowe MK2 to jedna z najgorszych konwersji ever.
Już wersja na 16-bitową Segę lub SNESa bije ją na głowę
wszystkim dosłownie

PS: ciekawostka - GIF w artykule, z Lemingami, jest z wersji makowej.
[#11] Re: Amiga i Joemonster ;)

@_arti, post #10

Wydaje mi się że screen z Syndicate też nie jest z AMIGI.
[#12] Re: Amiga i Joemonster ;)

@_arti, post #10

To prawda, ale na Amidze była to jedna z najpopularniejszych gier. I nawet dyskietkowa żonglerka nie odstraszała.
Co do artykułu to pisany po łebkach, bazujący na nostalgii zrobiony dla dużej ilości kliknięć. Szkoda nim sobie głowę zawracać.
[#13] Re: Amiga i Joemonster ;)

@_arti, post #10

Oj tam
Ja pamiętam ją bardzo dobrze - zresztą przecież gramy zawsze na SACP i jest miodna :)

link

Fakt, że do arcadowej czy PCtowej czy nawet Segowej wersji jej daleko, ale ... zawsze można pamiętać ją z Gameboy-a... a przy tym amigowa jest fajna :)
[#14] Re: Amiga i Joemonster ;)

@_arti, post #10

Myślę że nie jest taka zła ta wersja.
W czym ona jest taka "najgorsza" ? grafika jest ok, płynność jest dobra, efekty i muzyka są fajne ......
Jak dla mnie nie wiele ustępuje wersji z automatów, a zagrywałem się na nich do upadłego :)
[#15] Re: Amiga i Joemonster ;)

@alf, post #14

Bolączką amigowych bijatyk i nie tylko jest brak drugiego Fire.

Ostatnia aktualizacja: 25.08.2017 11:07:05 przez grikas
[#16] Re: Amiga i Joemonster ;)

@grikas, post #3

Już chyba poprawili
[#17] Re: Amiga i Joemonster ;)

@grikas, post #15

Jak się grało na automatach to tak, ja tylko na Amidze, więc dla mnie to automaty miały wadę :)
[#18] Re: Amiga i Joemonster ;)

@agrajek, post #17

Można i tak na to patrzeć :) No ale co powiesz o grze Alladyn ? Dwa fire przydają się. Są na konsolach i PC, a na Amidze bieda
[#19] Re: Amiga i Joemonster ;)

@_arti, post #10

Amigowe MK2 to jedna z najgorszych konwersji ever.
Już wersja na 16-bitową Segę lub SNESa bije ją na głowę
wszystkim dosłownie

To prawda, ale MK2 nawet w takiej formie było nie lada wyczynem na A500 z 1MB ram.
Tutaj jest wywiad z programistą, który robił konwersję z automatów na Amigę:
link
[#20] Re: Amiga i Joemonster ;)

@grikas, post #15

Akurat MK2 od zawsze miał obsługę 2 fire (wystarczy wejść do Menu ze smokiem w tle). ok, racja
[#21] Re: Amiga i Joemonster ;)

@BULI, post #20

Ooooo to jest news !
[#22] Re: Amiga i Joemonster ;)

@WojT_GL, post #13

Przy tym tak szeroki uśmiech
[#23] Re: Amiga i Joemonster ;)

@alf, post #14

- zero dynamiki (wygrywa tylko z wersją na GameBoya);
- okrojone animacje (zarówno w grze jaki na ekranie wyboru postaci);
- okrojona paleta kolorów;
- okrojone tła (brak paralaxy, dodatkowych animacji etc.);
- okrojona ścieżka dźwiękowa - jeden utwór i jeden rodzaj odgłosów;
- tylko dwa fire'y;
- "ograniczony" Shang Tsung;
- 4 dyskietki i brak instalatora;

Ostatnia aktualizacja: 25.08.2017 12:33:40 przez _arti
[#24] Re: Amiga i Joemonster ;)

@poweredjj, post #19

To był problem większości konswersji na Amigę - nie "jak
zrobić dobrą konwersję" ale "jak to zmieścić w 1MB RAM".

(sorry za trzy pod rząd ale chciałem każdemu odpowiedzieć z osobna)
[#25] Re: Amiga i Joemonster ;)

@_arti, post #23

Ja tam wolę Body Blows Galactic. Kolorowa, dynamiczna, niesamowicie pomysłowa (niesamowite postacie) nawalanka beat-em-up.
[#26] Re: Amiga i Joemonster ;)

@Hexmage960, post #25

No, to jest dużo lepszy przykład bijatki na Amigę. Podobnie jak Mortal Kombat I, gdzie mimo ograniczeń jednak udało się zachować dynamikę z automatów. Jeszcze bym dodał Street Fighter 2 - tu też ucierpiała dynamika ale zachowano przepiękne tła i duże postaci.
[#27] Re: Amiga i Joemonster ;)

@_arti, post #26

Dużo frajdy też było na Elfmanii i Shadow Fighterze. Choć nie wiem jak moje wspomnienia by się obroniły w konfrontacji z dzisiejszym gustem :).
[#28] Re: Amiga i Joemonster ;)

@_arti, post #26

No, to jest dużo lepszy przykład bijatki na Amigę. Podobnie jak Mortal Kombat I, gdzie mimo ograniczeń jednak udało się zachować dynamikę z automatów. Jeszcze bym dodał Street Fighter 2 - tu też ucierpiała dynamika ale zachowano przepiękne tła i duże postaci.

Body Blows Galactic było pisane tylko na Amigę. Ta gra nie wyszła na automaty.

Mortal Kombat 1 był dość drętwą bijatyką. Zyskał popularność dzięki fotorealistycznej grafice i brutalności. Natomiast MK2 miał dobry system walki, który został całkiem nieźle przeniesiony na Amigę (logika gry jest niezmieniona w porównaniu z automatami, ucierpiał "tylko" framerate).

Przykładem pięknej bijatki pisanej pod możliwości Amigi jest np. Elfmania. Żeby jednak nie rezygnować z płynnej animacji, wieloplanowego tła itp. bajerów - ograniczono wachlarz ciosów.
Koniec końców MK2 był najlepszą bijatyką na Amigę, pomimo tego że był najgorszą konwersją tej gry...

Ostatnia aktualizacja: 25.08.2017 13:47:57 przez poweredjj
[#29] Re: Amiga i Joemonster ;)

@poweredjj, post #28

Zyskał popularność dzięki fotorealistycznej grafice i brutalności.

Tak, to prawda. Jednak przykład Body Blows Galactic pokazuje, że bijatyka nie musi być brutalna, i nie musi być fotorealistyczna żeby była atrakcyjna i miodna. Sam nigdy nie darzyłem sympatią Mortal Kombat, choć większość moich kolegów z podstawówki tak.

Podobnie sytuacja ma się z grą Doom. Zaważyła realistyczność i brutalność.

Body Blows Galactic było pisane tylko na Amigę. Ta gra nie wyszła na automaty.

Ale to przykład, że na Amigę AGA można wydawać naprawdę grywalne i dynamiczne bijatyki.

Koniec końców MK2 był najlepszą bijatyką na Amigę, pomimo tego że był najgorszą konwersją tej gry..

Na Amigę wyszło sporo bijatyk, myślę że znajdzie się (obok Body Blows Galactic) jeszcze parę lepszych niż Mortal Kombat 2. Grał ktoś np. w Capital Punishment lub Olo Fight?

Ostatnia aktualizacja: 25.08.2017 13:57:36 przez Hexmage960
[#30] Re: Amiga i Joemonster ;)

@Hexmage960, post #29

Ale to przykład, że na Amigę AGA można wydawać naprawdę grywalne i dynamiczne bijatyki.

Grałem w Body Blows Galactic na A500 z 1MB ram :).

Na Amigę wyszło sporo bijatyk, myślę że znajdzie się (obok Body Blows Galactic) jeszcze parę lepszych niż Mortal Kombat 2. Grał ktoś np. w Capital Punishment lub Olo Fight?

W latach 90-tych ograłem wszystkie bijatyki jakie wpadły mi w ręce. Body Blows Galactic bardzo mi się podobał, podobnie jak Street Fighter 2. Natomiast w MK2 grałem najdłużej, najmocniej i najbardziej przypadł mi do gustu. Może to kwestia tego, że wszystkie czasopisma o nim pisały, wszyscy w to grali itd.
Potem próbowałem ogrywać np. Rise of the Robots, Taekwondo Master - ale nie podobały mi się zbytnio. Po MK2 podobał mi się tylko Shadow Fighter.
Capital Punishment ograłem po latach, dziwny taki. No i wymagał mocnej Amigi. Olo Fight totalnie nie kojarzę.

Moim zdaniem można było napisać MK2 żeby wykorzystywał dobrodziejstwa Amigi - wiele planów, gradienty, animacje w tle itd. Żeby jednak połączyć wizualną jakość grafiki z Shadow Fighter z płynnością animacji i ilością ciosów z MK2, gra musiałaby wymagać AGA i dużo ramu. Coś za coś - tytuł miał się sprzedać w dużej ilości kopii, a tylko na A500 z 1MB ram była na to szansa...

Ostatnia aktualizacja: 25.08.2017 14:17:50 przez poweredjj

Ostatnia aktualizacja: 25.08.2017 14:18:32 przez poweredjj
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem