[#61] Re: Amiga i Joemonster ;)

@Hexmage960, post #57

Mapy są duże, bogate i zróżnicowane.

Nie, nie są ani duże, ani bogate (chyba że w monotonnię) i żadnego zróżnicowania nie ma

Jest wiele broni do dyspozycji

I żadna nie umywa się do tego co masz Doomie

Od drugiego poziomu są ładniejsze tekstury, dynamiczne oświetlenie (robot oświetlający korytarz za pomocą flar) i naprawdę gra robi kolosalne wrażenie.

Drugi level również powtarzalny, a ten robot to jakas pomyłka. Gdzie w Alien Bredzie i Tower Assault były takie roboty ?

Tak naprawdę jeśli chcesz możesz zrobić własną grę na bazie tego silnika. Edytory załączone z grą są do dyspozycji. Masz ładniejsze tekstury, lepszą fabułę, talent do projektowania map? Droga wolna.

Do tej pory nikt nie zrobił, więc widać że cudów z tego nie wykrzesasz
[#62] Re: Amiga i Joemonster ;)

@grikas, post #60

Początek w Alien Breed 3D II jest nudny? Być może. Ale od drugiego poziomu gra nabiera dynamiki i z każdym poziomem jest ciekawiej. Taka jest charakterystyka tej gry.

Tak jak napisałem, jeśli za grę uważacie to co się ulepiło z silnika, to nie tylko gra jest ciekawa, co daje wręcz nieograniczone pole do popisu dla twórców map.

Ostatnia aktualizacja: 26.08.2017 14:01:57 przez Hexmage960
[#63] Re: Amiga i Joemonster ;)

@grikas, post #61

AB3D ma bardzo rozbudowane plansze, może nie objętościowo ale różnego rodzaju schody, windy, woda jest the best. Bronie - jest zwykła pukawka, taka z niebieskimi kulami co same namierzają przeciwnika, jest wyrzutnia rakiet, jest granatnik.

Są też emocje, pamiętam jak gonił mnie robot który rzucał we mnie granatami, coś pięknego :) Są też kolorowe klucze i wybuchające beczki, latające głowy.

Tylko brakuje pikseli 1x1 i byłaby jazda na całego.
[#64] Re: Amiga i Joemonster ;)

@agrajek, post #63

Rozbudowane w sensie różnorodności elementów owszem, ale są klaustrofobicznie małe.
Może zechce mi się jeszcze raz przejść to nagram film i zmierzę czas przejścia. A co do broni to większość imituje te z Dooma więc trudno żeby było gorzej.
[#65] Re: Amiga i Joemonster ;)

@agrajek, post #63

Tylko brakuje pikseli 1x1 i byłaby jazda na całego.

Domyślam się, że wiesz, ale gra jest dostarczana w dwóch wersjach:

Wersja 2MB wymaga Amigi AGA z 2MB RAM. I tu masz piksele 2:2.

Wersja 4MB wymaga 4MB RAM (oraz preferuje procesor 030) i tu masz piksele 1:1.

Ja sprawdzałem obie wersje. Wersja 4MB ma piksele dokładnie 1:1.

Zaś wersja 2MB zasuwa aż miło na gołej A1200 (ale jest okrojona).

Rozbudowane w sensie różnorodności elementów owszem, ale są klaustrofobicznie małe.

Nie zgadzam się z tym, że mapy są małe. Pierwsze może tak, ale w późniejszych etapach można nieźle zabłądzić w labiryntach korytarzy.

A co do broni to większość imituje te z Dooma więc trudno żeby było gorzej.

Jak bronie Ci nie pasują, to stwórz sobie swoją (choć moim zdaniem wyrzutnia rakiet wymiata) Dla przykładu na Aminecie leży np. taki minigun do AB3DII.

Ostatnia aktualizacja: 26.08.2017 15:57:57 przez Hexmage960
[#66] Re: Amiga i Joemonster ;)

@Hexmage960, post #65

Chyba mówicie o dwóch różnych grach. Hex pisze o "dwójce" a agrajek o pierwszej. Tak zrozumiałem.

Przed chwilą pograłem w AB3DII. Nie zmieniam zdania i aż do levelu F tekstury powtarzają się. Są też nowe ale nadal ma się wrażenie że to cały czas ten sam poziom. Przyczepię się poziomu trudności. Od levelu B już jest bardzo trudno. Nie widzę możliwości ustawienia "strafe", żeby omijać pociski wrogów których bardzo dużo i prawie wszystko się wyłapuje. Do tego żaden przeciwniki nie przypomina potworków z Tower Assault. Ten robot z flarami nie rzuca światła po ścianach. A i to co irytuje to naciśnięcie klawisza ESC powoduje wyjście z gry ! Doszedłem do levelu F. Speedrunem bo chciałem zobaczyć jak jest dalej. Mapy są mniejsze od tych w Doomie i dużo bardziej monotonne. Dźwiękowo też biednie. Ten sam motyw w kółko leci aż do obrzydzenia.
Na PC ta gra dostałaby ze 5/10.
[#67] Re: Amiga i Joemonster ;)

@grikas, post #66

Podziwiam, że doszedłeś do levelu F w pół godziny. Jak żeś poradził sobie ze zbieraniem kluczy? I, z tego co pamiętam kilku obcych trzeba zabić, by iść dalej.

Strafe można ustawić, poszperaj w ustawieniach.

Co do udźwiękowienia to są dźwięki otoczenia w niektórych pomieszczeniach.

Speedrun to nawet w Quake 2 może się wydawać, że mapy małe. Pograj dłużej, pozwiedzaj mapę i wyciągniesz pełniejsze wnioski.

Poszukaj też ukrytych pomieszczeń.

Nie nastawiaj się negatywnie, bo tym samym Twoja ocena jest mniej obiektywna.

Od levelu B już jest bardzo trudno.

Z tym się zgodzę. Poziom trudności rośnie z każdym levelem. Gdzieś tak w połowie gry poziom trudności się obniża.

Ostatnia aktualizacja: 26.08.2017 16:48:43 przez Hexmage960
[#68] Re: Amiga i Joemonster ;)

@Hexmage960, post #67

Pisałem że speedrun, ale nie taki typowy. Na początku grałem normalnie, ale po dwóch razach kiedy odruchowo nacisnąłem ESC i wróciłem do menu i gra zaczynała się od początku to dałem sobie spokój z normalną grą. Na klucze wziąłem kod. Połaziłem, pozwiedziałem i podtrzymuję zdanie, że technicznie to kawał świetnego kodu. Spodobał mi się efekt teleportacji podczas walki z jednym z bossów. Ekran się fajnie zniekształca i przenosi w inne miejsce levelu.
Może jak sobie ustawię strafe i w ogóle lepsze sterowanie to pogram na poważnie. Jest możliwość ustawienia grania myszką + klawiatura ? Tak żeby myszką poruszał "głową" w grze, a klawisze przód, tył, strafe lewo i strafe prawo ?

Do gry nie jestem nastawiony negatywnie. Napisałem, że to niesamowity kawałek kodu. Grywalnie jednak za słabo.
[#69] Re: Amiga i Joemonster ;)

@WojT_GL, post #1

Widzę że co amigowiec to inny zestaw ponadczasowych gier :)
[#70] Re: Amiga i Joemonster ;)

@grikas, post #66

Chyba mówicie o dwóch różnych grach. Hex pisze o "dwójce" a agrajek o pierwszej. Tak zrozumiałem.

Dokładnie :)

A (nie zaczynaj zdania od A) w AB3D2, gdy miałem końcówkę amunicji, stałem w ślepym zaułku, słyszałem jak nadchodzi robot (ten z reflektorami), gdy od końca korytarza zaczęło robić się jasno.... byłem..., za przeproszeniem "posrany" :) Nerwowo przełączałem bronie sprawdzając, ile mam amunicji...

W Doom'ie 1 tego klimatu nie doświadczyłem :)
[#71] Re: Amiga i Joemonster ;)

@agrajek, post #70

To m.in. kwestia poziomu trudności. W AB3DII jest dość wyśrubowany, ale i w Doomie masz nawet Nightmare. Spróbuj tego to się odechce grać. Kilka miesięcy temu John Romero wypuścił swój nowy level do sieci. Bardzo trudny i tam czujesz oddech każdego przeciwnika. Nawet na średnim poziomie trudności trudno się przedrzeć.
A przy okazji tych "robotów" w AB3DII to trochę słabe, że po zabiciu zostaje z nich zielonka papka :) Za to niektóre z nich są 3D :)

Ostatnia aktualizacja: 27.08.2017 00:04:45 przez grikas
[#72] Re: Amiga i Joemonster ;)

@grikas, post #71

To m.in. kwestia poziomu trudności. W AB3DII jest dość wyśrubowany, ale i w Doomie masz nawet Nightmare.

I tu jest taki smaczek (jak wiesz) że w AB3D2 nie ma do wyboru poziomu trudności, każdy gracz ma tak samo wysoko postawioną poprzeczkę :) Nie ma tak że se wybiorę "don't hurt me" i przejdę grę jak sielankę :)

A przy okazji tych "robotów" w AB3DII to trochę słabe, że po zabiciu zostaje z nich zielonka papka :)

Uproszczenie żeby nie obciążać silnika, w Alien vs Predator na Jagu też nie było ciał po zabiciu, gra była "płaska" bez schodów, jedynie "windy" (i to dosadnie w cydzysłowiu powinno być). Ale mimo to, to właśnie AvP było czymś co definiowało Jaga, tak samo jak AB3D 1 i 2 definiowało Amigę.
[#73] Re: Amiga i Joemonster ;)

@agrajek, post #72

I tu jest taki smaczek (jak wiesz) że w AB3D2 nie ma do wyboru poziomu trudności, każdy gracz ma tak samo wysoko postawioną poprzeczkę :) Nie ma tak że se wybiorę "don't hurt me" i przejdę grę jak sielankę :)

Ma to swoje zalety, ale i wady. Może odstraszyć od gry kogoś ze słabszym skillem, ale może też motywować do grania.

Co do uproszczenia to oczywiście racja, ale śmiesznie to wygląda jak po załatwieniu robota zostają z niego zielone flaki i dźwięk jak po rozpruciu.
[#74] Re: Amiga i Joemonster ;)

@grikas, post #73

Nigdy nie przestanie mnie to zadziwiać u amigowców...
Nie ważne jakby coś nie było mierne/kiespkie/słaba - skoro jest na Amigę to z pewnością jest świetne :) LOL.
AB3D, oba, to marniutkie gry, których nic nie broni - pod względem growego designu, one leżą i kwiczą. Gdyby te gry powstały na PC, podzieliły by los "The fortress of Dr. Radiaki" - też dziś nikt o tym ni pamięta bo to absurdalnie słaba gra.
Alien Breed 3D 2 to gra z 1996r. Nie wiem dlaczego notorycznie pada tu porównanie z DOOM, skoro obie gry nie mają z sobą nic wspólnego - DOOM to dynamiczny, ekstrawertyczny labiryntowy shooter - AB3D 2 to jakaś wydumana forma pseudo SF horroru, w którym coś takiego jak tempo nie istnieje, gdzie tak na serio wszystko opera się na nędznie zaprojektowanym operowani zasobami - gra nie jest trudna - jest banalna - jej główny problem to niedobór środków eksterminacji obcych. Łączy je raptem sposób przedstawienia akcji i to, że w obu można strzelać.
(No sorry ale chciałbym zobaczyć delikwenta, który porównuje, powiedzmy Destiny do Alien Isolation. Obie gry łączy wiele - SF, perspektywa pierwszej osoby, w obu można strzelać (nawet z podobnych broni). Wychodzi na to, że ten sam gatunek, te same mechaniki, prawda?)
Twórcy AB3D 2 zamiast faktycznie stworzyć mechanikę grozy, zaprojektować odpowiednio grę, zrobili ultra małe poziomy, wrzucili kilku przeciwników, i dali kilka sztuk amunicji.
W ten sposób nie robi się trudnej gry -tak robi się grę banalną, która z racji braku pomysłu twórców została ograniczona.
Warto spojrzeć co powstawało, w świecie efpeesów, w tamtym okresie. AB3D 2 najbliżej do Terminatorów Bethesdy, Marathon Bungie czy System Shocka. Jasne, te tytuły są nieporównywalne, od każdym względem, z ta amatorką opublikowaną przez Team 17, ale zdecydowanie im bliżej do niej niż DOOMowi.
[#75] Re: Amiga i Joemonster ;)

@michalmarek77, post #74

Porównanie do Dooma z tego powodu, że to ówczesny hit i od niego zaczął się prawdziwy szał na FPSy. Do tego niesamowicie grywalny. Natomiast AB3DII uchodzi z najlepszego FPSa na Amigę. Przypomnę tylko, że nad grą nie pracował jakiś wielki developer. Już w tamtym czasie Team 17 było zorientowane na PC i konsole, a ich motorem napędowym były kolejne części Wormsów. I nijak nie można było porównać Team17 do takich potęg jak EA czy Ubi. Prawdopodobnie nakład środków na grę był niewielki i wystarczyło to tylko na to co mamy w AB3DII. Nie bronię tej gry tylko z grubsza zgadzam się z tym co napisałeś, ale biorąc pod uwagę ograniczenia techniczne Amigi (bitplany, brak chunky pixel) to i tak wyszedł kawał świetnego kodu.
[#76] Re: Amiga i Joemonster ;)

@grikas, post #75

Kodu - owszem, tyle, że on sam nie świadczy o jakości gry.
AB3D 2 to interesujące tech demo. I tak powinno się to rozpatrywać.
Oczywiście, wszyscy wiemy, że twórcy tej gry to amatorzy.
Generalnie wszystko byłoby okej, gdyby nie nadmierne wychwalanie tego produktu przez amigowców.
Próbowali, nie udało się, wyszło jak wyszło. Ale pisanie, iż to jest taka świetna gra, taki diament, cudowny klimat, świetne poziomy, grywalność to po prostu wierutne bzdury.
[#77] Re: Amiga i Joemonster ;)

@michalmarek77, post #76

Kodu - owszem, tyle, że on sam nie świadczy o jakości gry.

Na oczy tego kodu nie widziałeś więc przestań kocopoły prawić i odnosić się do rzeczy, o których nie masz pojęcia bo jesteś zbyt tępy. Takie rzeczy może ocenić np.: Hexmage960, Krashan czy Kiero bo programują i mają wiedzę, jak działa to co widzą w efekcie końcowym. Ile pracy i inwencji własnej trzeba, by uzyskać zadowalający wynik.
Oczywiście, wszyscy wiemy, że twórcy tej gry to amatorzy.

Pracowałeś z Nimi, że pozwalasz sobie na takie oceny? To na jakiej podstawie takie wnioski?
Negujesz czyjąś pracę? A kim ty jesteś pajacu by deprecjonować czyjś trud i zaangażowanie.
Generalnie wszystko byłoby okej, gdyby nie nadmierne wychwalanie tego produktu przez amigowców.

Jak na możliwości Amigi (i parametry) na ów czas to gra naprawdę jest dobra i jest się czym chwalić bo wiadomo, że sprzęt miał ograniczenia. No ty przecież o tym nie wiesz bo i skąd to wymaga myślenia, a to jest raczej twoja wyjątkowo słaba strona.
Ale pisanie, iż to jest taka świetna gra, taki diament, cudowny klimat, świetne poziomy, grywalność to po prostu wierutne bzdury.

Pewnie, bo ty tak powiedziałeś? Klimat jest fajny i jak byś grał to byś wiedział. Ile razy tą grę na Amidze odpaliłeś?
[#78] Re: Amiga i Joemonster ;)

@RadziN, post #77

jesteś zbyt tępy

A kim ty jesteś pajacu

Po prostu brawo :)

Skomentowałbym tylko jakoś nie mam w zwyczaju dyskutować z pospolitym chamem.
[#79] Re: Amiga i Joemonster ;)

@RadziN, post #77

@RadziN
Przystopuj trochę. michalmarek77 nie napisał, czy kod jest dobry
czy zły tylko, że nie świadczy on o jakości samej gry - i ma w tym 1000% racji.

Ostatnia aktualizacja: 27.08.2017 11:28:52 przez _arti
[#80] Re: Amiga i Joemonster ;)

@_arti, post #79

ahem...ależ napisałem. Wystarczyło looknąć na post nr 56 :P
[#81] Re: Amiga i Joemonster ;)

@RadziN, post #77

bo jesteś zbyt tępy

A kim ty jesteś pajacu

Zły dzień? Nieudany weekend? Obojętnie jaką wiedzę ma to takiego języka jak używasz używaj proszę na priv a nie na forum albo znajdź takie forum, na którym taka forma jest akceptowalna.
[#82] Re: Amiga i Joemonster ;)

@michalmarek77, post #76

AB3D2 jest sporym krokiem wstecz w stosunku do AB3D. Pierwsza część była słabsza technicznie - ale zapewniała miłą rozrywkę. Do AB3D2 jakoś nigdy nie mogłem się zmusić. Inna sprawa, że na mojej Amidze Breathless, DOOM, DukeNukem3d a nawet Heretic były bardziej grywalne. Podobnie wygląda sytuacja z GeneticSpeices - na pierwszy rzut oka wygląda dobrze, ale grać się jakoś nie chce...
[#83] Re: Amiga i Joemonster ;)

@RadziN, post #77

Popieram _Artiego i GrxMrxa. Proszę nie obrażać rozmówcy, nawet jeśli sądzi się, że nie ma racji.

Ja uważam Alien Breeda 3D II za grę udaną (kupiłem niedawno oryginał i jestem zadowolony).

Michał Marek 77 zmieszał grę z błotem, mimo to może da się choć w pewnym stopniu przekonać, zważywszy że ja mogę na bieżąco testować grę, a Michał Marek 77 bazuje pewnie na wspomnieniach z dawnych lat i ogólnej antypatii do Amigi 1200.

Przykładowo mapy są naprawdę duże i rozbudowane. Jest wiele rzeczy, których za czasów Dooma jeszcze nie było.

Silnik jest mega zaawansowany jak na Amigę i rok wydania. Jeśli komuś nie pasują odgłosy, czy animacja rozwalania robotów uspokoję, że można to wszystko podmienić w edytorze.

Ostatnia aktualizacja: 27.08.2017 11:55:05 przez Hexmage960
[#84] Re: Amiga i Joemonster ;)

@Ocelot, post #82

Genetic Species ma piękne wizualia, fajne i efektowne bronie, ale rzeczywiście silnik i grywalność dość słabe.

Breathless z kolei jest całkiem udany całościowo (tak wnioskuję po demie). Planuję kupić oryginał.

Alien Breed 3D II i Gloom jednak są najlepsze i nieśmiertelne z jednego powodu - można je edytować! szeroki uśmiech OK
[#85] Re: Amiga i Joemonster ;)

@Hexmage960, post #83

Akurat michalmarek ocenił grę trafnie i bez taryfy ulgowej. To, że jest to gra na Amigę to miało być jakieś usprawiedliwienie na jej wady ? Owszem kiedyś stosowało się podobną ocenę w stosunku do większości rodzimych gier i z racji, że danych tytuł był polski to traktowało się ją ulgowo. "Skoro polska to i tak w miarę" choć w porównaniu do zachodnich produkcji była po prostu słaba.

Przykładowo mapy są naprawdę duże i rozbudowane. Jest wiele rzeczy, których za czasów Dooma jeszcze nie było.

Zapomniałeś dodać "moim skromnym zdaniem" - bo mapy sa małe i bardzo podobne do siebie.
A co do rzeczy których nie ma w Doomie to jest to oczywiste skoro Doom wyszedł 3 lata wcześniej i to od Dooma inne gry zżynały. Nawet robi to AB3DII zestawem broni - od najsłabszej do najsilniejszej, zbieranie kluczy, apteczek i przechodzenie kolejnych poziomów. Nihil novi :)

Silnik jest mega zaawansowany jak na Amigę i rok wydania. Jeśli komuś nie pasują odgłosy, czy animacja rozwalania robotów uspokoję, że można to wszystko podmienić w edytorze

Engine rzeczywiście robi wrażenie, ale nie jest pozbawiony wad. Nie da się grać na całym ekranie, rozdzielczość też dosyć biedna, płynność pozostawia wiele do życzenia nawet na Amigach NG czy pod emulatorem gdzie gra powinna śmigać a jednak super płynnie nie jest. Przy czym płynnie to co najmniej 25-30fps, a super płynnie to 50-60fps.
Dodam jeszcze parę słów o inteligencji wrogów, a raczej jej braku. Nie ma czego tu wychwalać. Wcale lepiej się nie zachowują niż w Doomie. Lezą na gracza bez żadnej szczątkowej nawet taktyki, a na levelu B potrafią się sami o siebie zazębić :) Stoją w miejscu i przebierają kończynami :) Czerwone potworki nie lepsze, w ciągu pół godziny gry zdarzyło mi się 4 razy, że potworek mnie nie zobaczył choć stałem przed nim i musiałem iść za nim, żeby go załatwić :)
[#86] Re: Amiga i Joemonster ;)

@Hexmage960, post #84

Planuję kupić oryginał

A gdzie? Bo ja widziałem tylko raz, na allegro i to dawno temu.
U nas ciężko to będzie wyhaczyć, zostaje ebay/AmiBay i gruba kasa za przesyłkę.

Ostatnia aktualizacja: 27.08.2017 12:25:12 przez waldiamiga
[#87] Re: Amiga i Joemonster ;)

@waldiamiga, post #86

Na eBayu znajdziesz.

Teraz znalazłem Breathless komplet za 46zł + 36zł za przesyłkę z Wielkiej Brytanii. Nie uważam tego za "grubą kasę".

Ostatnia aktualizacja: 27.08.2017 12:35:33 przez Hexmage960
[#88] Re: Amiga i Joemonster ;)

@grikas, post #85

Co do inteligencji przeciwników to według dokumentacji do edytora nie jest tak źle. Podobno obcy mogą wzywać "kumpli" z sąsiednich pomieszczeń gdy usłyszą zbliżającego się gracza. Powiem więcej szczegółów jak przeczytam jeszcze raz ten dokument.

Tymczasem polecam lekturę dokumentacji:

http://aminet.net/package/game/edit/TKG-Patch
[#89] Re: Amiga i Joemonster ;)

@grikas, post #85

To, że jest to gra na Amigę to miało być jakieś usprawiedliwienie na jej wady ?

Mogli przecież zrobić lepszą grę na karty gfx i 060, ale po co, jeśli wtedy prawie nikt by tego nie kupił?

Mam propozycję do michalmarek - idź chłopie na forum ZX Spectrum i tam pieprz bzdury na temat słabej jakości gier na ich sprzęt.
[#90] Re: Amiga i Joemonster ;)

@agrajek, post #89

Dobre gry zadługują na uczciwą opinię. Kiepskie także. Na Amidze jest mnóstwo świetnych gier (na Speccy też). AB3D 2 do nich nie należy. No ale by to przyznać trzeba wywalić swe slepe patrzenie przez fanboyowe okulary.
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem