[#751] Re: W jaką amigową grę grałeś/aś wczoraj?

@parallax, post #749

Superfrog ? Co Ty nie powiesz
[#752] Re: W jaką amigową grę grałeś/aś wczoraj?

@parallax, post #1

Po długim czasie niebytu, udało mi się rozstawić cd32 w pokoju i skrobnąć w "Marvins marvelous adventure". Gra jest super, kolory i wogole wykonanie :) Niestety moj skill nie pozwolil na ukonczenie wszystkich plansz pierwszego swiata.
Potem zmiana na "Qwak" ze składanki z Alienbreedem. ow maj got, cudna gra. Muzyczka, graficzka i nieskrolowanie planszy tez nie przeszkadza :D Super, poczulem sie troche jak za dawnych czasow na automatach.
[#753] Re: W jaką amigową grę grałeś/aś wczoraj?

@Koyot1222, post #752

PP Hammer, Pang i Superfrog. Gry, które mi się nie nudzą, takich gier jest więcej oczywiście :) Dzisiaj kolejna porcja gier OK
[#754] Re: W jaką amigową grę grałeś/aś wczoraj?

@parallax, post #753

W ostatnie dni na odmianę Chaos Engine, którego oryginał niedawno kupiłem, ale miał jedną uszkodzoną dyskietkę (gram w to pierwszy raz i gra jest bardzo fajna) i Wormsy. W Chaos Engine dochodzę póki co do 3 etapu. Mój ulubiony bohater to Thug (najsilniejszy), a najlepszą broń ma Navvie.

Ostatnia aktualizacja: 05.06.2012 22:17:08 przez Robert-Minimat-Szacki
[#755] Re: W jaką amigową grę grałeś/aś wczoraj?

@Robert-Minimat-Szacki, post #754

Najlepszy team w Chaos Engine to Brigand (gracz) + Preacher (cpu).
Apteczka jest bezcenna.
:)
[#756] Re: W jaką amigową grę grałeś/aś wczoraj?

@michalmarek77, post #755

Moim zdaniem nie można powiedzieć, że jakiś team jest bezwzględnie najlepszy. Każdy bohater ma swoje szanse i każdy team ma swoje plusy i minusy. To, że Brigand i Preacher stanowią silny zespół nie znaczy, że nie znajdzie się podobny, równie silny. Thug na przykład ma dużo energii i trudno go zabić, a Navvie swoimi rakietami zabija przeciwników jednym strzałem.

Co do apteczki, to ja jeszcze za mało grałem w Chaos Engine i nie poznałem tego przedmiotu :)

Przy okazji chciałbym zauważyć, że w Internecie panuje moda na ciągłe poprawianie balansu gier, gracze na forach ciągle wylewają żale, że ich rasa jest za słaba (np. w grze Starcraft), a twórcy gier cały czas łatają te gry. Na szczęście amigowych gier to nie dotknęło, bo powstawały zanim internet stał się popularny. Dlatego ja za grami internetowymi nie przepadam (no może za szachami, bo tych nie trzeba poprawiać ;) )

Ostatnia aktualizacja: 06.06.2012 14:45:33 przez Robert-Minimat-Szacki
[#757] Re: W jaką amigową grę grałeś/aś wczoraj?

@Robert-Minimat-Szacki, post #756

Project X SE, ASSASIN,FIRST SAMURAI
[#758] Re: W jaką amigową grę grałeś/aś wczoraj?

@HOŁDYS, post #757

wczoraj mialem czas wiec 3.5godz spedzilem przy A500 2.3 MB RAM RED LED ROM 1.2

1.Brian The Lion - 3 swiat (i po 15 latach odkrylem w niej 3 ukryte pod gry !!) swietna gra dorownujaca Super Frogowi !
2.Mortal Kombta II - masterem nie jestem ale zabawa swietna - wersja z PS3 sie chowa ;-]
3.Leander - gra rowniez wykorzystuje dodatkowy ram jak brian the lion - jednak drugiego swiata z koniem nie umialem przejsc (nie znalazlem wyjscia)

po 3.5 godziny moja Amiga miala dolna spod - doslownie cieplutki wiec sie spocila troche

Ostatnia aktualizacja: 11.06.2012 11:02:00 przez HOŁDYS
[#759] Re: W jaką amigową grę grałeś/aś wczoraj?

@HOŁDYS, post #758

Superforg - dwa światy
Another World i Pang - kilka plansz
Po długiej przerwie zagrałem też w Sink or Swim OK
[#760] Re: W jaką amigową grę grałeś/aś wczoraj?

@parallax, post #759

Z powodu braku czasu na granie ;) , udało mi się tylko ukończyć Doom-a (to i tak dużo).

Aktualizacja:

W trakcie :
Genesia - 75% - bez zmian
Watchtower - 50% - bez zmian
Benefactor - 10% - bez zmian
Nemac4 - 60%

Skończone:
Doom - 100%
Curse of Enchantia - 100%
Fears - 100%

Szkoda czasu :
Super Frog - 25%
[#761] Re: W jaką amigową grę grałeś/aś wczoraj?

@(V)(I)mothe(P), post #760

The Colony
[#762] Re: W jaką amigową grę grałeś/aś wczoraj?

@azazel44, post #761

Slam Tilt i Land of Genesis, ciesze się że ta gra została legalnie udostępniona :)
[#763] Re: W jaką amigową grę grałeś/aś wczoraj?

@Gżegżółka, post #762

a ja mam highscore'a na http://www.recordedamigagames.org/ruff/ ;P
[#764] Re: W jaką amigową grę grałeś/aś wczoraj?

@grg, post #763

Wczoraj c.d. Another World, Superfrog i odświeżyłem sobie Morph i Oh no! More Lemmings!
[#765] Re: W jaką amigową grę grałeś/aś wczoraj?

@parallax, post #764

Uważam Land of Genesis za ukończone, w ciągu dwóch dni, grając po godzinę udało mi się przejść tą grę na normalnym poziomie trudności :) Dobry klon turricana, choć nie ustrzegł się kilku niedoróbek. Animacja scrolla kiedy postać skacze w wąskich korytarzach również "skacze", da się zauważyć jakby bohater walił głową w niewidzialny sufit tam gdzie go nie ma, lub podczas skoków było jakieś przyciąganie do platform, skaczesz i tuż przed lądowaniem skacze animacja i bohater stoi tam gdzie trzeba. Grałem na WinUAE w wersję bez patcha więc możliwe że na prawdziwej amidze tego nie ma.

Grafika jest świetna zwłaszcza jak się gra w wersję rozszerzoną, tła są nastrojowe, pixle są ok, humanoidalni przeciwnicy dają mocno w kość. Łatwo nie zauważyć wystrzeliwanych pocisków przez różne mechaniczne ustrojstwa. Ostatni etap ma ciekawe zadanie do wykonania, ale znalezienie prawidłowej drogi do bossa jest ciężkie, poza tym brakuje pojemników z power-up'ami, na pierwszym etapie są 3 dobrze rozmieszczone, na drugim jest tylko jeden, a na trzecim nie znalazłem żadnego.

Etap shmup'owy jest cudowny, trochę prosty, ale grafika jest obłędna.

Zauważyłem też że miejskie tło w 3 etapie zawiera elementy z tła z 1 etapu Last Resort z konsoli NeoGeo. Podobnie jest z etapem 2, jaskinia ma w tle grafikę z Metal Slug 2 z etapu z piramidami mocno przerobioną. W etapie z statkiem kosmicznym ludziki które wyskakują z zniszczonych pojazdów są bliźniaczo podobne do tych z Last Resort.
[#766] Re: W jaką amigową grę grałeś/aś wczoraj?

@Gżegżółka, post #765

megalomania
[#767] Re: W jaką amigową grę grałeś/aś wczoraj?

@HOŁDYS, post #766

K240 !
[#768] Re: W jaką amigową grę grałeś/aś wczoraj?

@aMifan, post #767

Męcze Benefactora, Blood Money, Gods i Puzznic :)
[#769] Re: W jaką amigową grę grałeś/aś wczoraj?

@Art, post #768

Ja przetestowalem A1200 grajac w Atlantyde ... polski Gods ;)
[#770] Re: W jaką amigową grę grałeś/aś wczoraj?

@WojT_GL, post #769

Dziś i wczoraj męczyłem T-zerO, fajna strzelanka. Udało mi się przejść grę w trybie story mode z 5 kryształami i finałowym bossem. Ogólnie rzecz ujmując im dalej tym trudniej, w pewnym momencie w 3 świecie musiałem posiłkować się opcją seve state w winuae bo akcja robiła się zbyt intensywna. Cudowna grafika, wpadająca w ucho muzyka i głos miłej pani tłumaczącej "co dalej" po zabiciu każdego bossa.
[#771] Re: W jaką amigową grę grałeś/aś wczoraj?

@Gżegżółka, post #770

Three weeks in Paradise !! Ktoś pamięta?
[#772] Re: W jaką amigową grę grałeś/aś wczoraj?

@teo, post #771

Ja nie pamiętam.
Giddy i North & South. Obie gry można przejść w niedługim czasie.
[#773] Re: W jaką amigową grę grałeś/aś wczoraj?

@parallax, post #772

Mortal Kombat i Lotus 2 z turpentine
[#774] Re: W jaką amigową grę grałeś/aś wczoraj?

@parallax, post #1

pierwszy RoboCop - szkoda gadać, spaprana konwersja, przypominająca bardziej gorsze gry z C-64

RoboCop 2 - graficznie i dźwiękowo o niebo lepiej, jednak design poziomów i ogólny klimat dość szczeniacki - tytułowy bohater musi wykazać się małpią sprawnością skacząc między ruchomymi schodami itp., poza tym odradzający się wrogowie, którzy nie umierają.

Dla porównania radzę odpalić grę "Robocop vs Terminator" na emulatorze MegaDrive/Genesis. Możliwości techniczne w sumie jednakowe, jednak twórcy RvT zamiast w kierunku zwykłej platformówki (jak Robocop2) poszli bardziej w stronę "run n gun". Mroczny klimat detroiskiego ghetta, bardzo ładna grafika z najdrobniejszymi detalami, niebanalne pomysły (z tego co pamiętam można było przestrzelić rękę jakiegoś schowanego w mieszkaniu gnojka rzucającego koktajle mołotowa przez okno i obserwować krew sikającą na firanki ;)

Ostatnia aktualizacja: 20.06.2012 14:58:01 przez charliefrown

Ostatnia aktualizacja: 20.06.2012 14:58:24 przez charliefrown
[#775] Re: W jaką amigową grę grałeś/aś wczoraj?

@charliefrown, post #774

Dziś na warsztacie wylądowały gry Trolls i Oscar :) Patrząc na te dwie gry to dość przeciętne platformówki, ale strasznie podoba mi się muzyka i grafika. Staram się grać w każdą dostępną wersję i szukam różnic.

Zawsze sądziłem że Oscar w wersji na CD32 miał tylko jeden dodatkowy etap o tematyce związanej z commodore, a tymczasem jest trochę inaczej są 3 etapy związane z commodore i bramka do 3 etapów w stypu show tv jest zamieniona na bramkę show dla dzieci (niektóre sprite'y są z Trolla). Oczywiście wersja dla układu AGA ma bardzo ładne dodatkowe tła prócz samego gradientu :)
[#776] Re: W jaką amigową grę grałeś/aś wczoraj?

@Gżegżółka, post #775

Buffalo Bill's - fajna westernowa na 2 dyskach

Ostatnia aktualizacja: 23.06.2012 20:11:15 przez HOŁDYS
[#777] Re: W jaką amigową grę grałeś/aś wczoraj?

@Gżegżółka, post #775

Wings of Death, R-Type !
[#778] Re: W jaką amigową grę grałeś/aś wczoraj?

@Art, post #777

Chaos engine

Ostatnia aktualizacja: 24.06.2012 19:41:20 przez mikser
[#779] Re: W jaką amigową grę grałeś/aś wczoraj?

@aMifan, post #767

K240 super intro OK
[#780] Re: W jaką amigową grę grałeś/aś wczoraj?

@Mir3k, post #779

Gobblins III
Na stronie www.PPA.pl, podobnie jak na wielu innych stronach internetowych, wykorzystywane są tzw. cookies (ciasteczka). Służą ona m.in. do tego, aby zalogować się na swoje konto, czy brać udział w ankietach. Ze względu na nowe regulacje prawne jesteśmy zobowiązani do poinformowania Cię o tym w wyraźniejszy niż dotychczas sposób. Dalsze korzystanie z naszej strony bez zmiany ustawień przeglądarki internetowej będzie oznaczać, że zgadzasz się na ich wykorzystywanie.
OK, rozumiem